Je investering: hoeveel kost een thuisaccu plaatsen?

Een thuisbatterij aanschaffen en laten installeren kost gemiddeld 4.000 tot 10.000 euro. Hoeveel je betaalt, is afhankelijk van meerdere factoren:

  • Type batterij. Loodzuurbatterijen zijn bijvoorbeeld goedkoper dan lithium-ionbatterijen.
  • Opslagcapaciteit. Hoe meer zonne-energie je kunt opslaan, hoe duurder de batterij.
  • Merk. Het ene merk is al wat goedkoper dan het andere.
  • Installatiekosten. De ene installateur hanteert andere tarieven daar de andere. Door verschillende installateurs te vergelijken, kun je heel wat besparen.
  • Kwaliteit. Een batterij van lage kwaliteit heeft doorgaans een laag prijskaartje.

Hoe hoger de prijs voor je thuisbatterij, hoe groter de nodige besparing om je thuisbatterij rendabel te maken.

Tip: Koop niet zomaar de goedkoopste thuisaccu. Op korte termijn kun je daarmee wat besparen, maar een thuisbatterij van lage kwaliteit levert vaak slechte prestaties én heeft doorgaans een korte levensduur.

Premie of subsidie?

In Nederland ontvang je op dit moment nog geen subsidie of premie voor de aanschaf of installatie van een thuisbatterij. Er wordt wel verwacht dat je in de toekomst wel op een financiële tussenkomst zult kunnen rekenen.

Een man in een blauw hemd gebruikt zijn smartphone om te berekenen hoe lang het duurt voor zijn thuisbatterij zichzelf terugverdient.

Thuisbatterij rendabel: met versus zonder zonnepanelen

Heeft het zin om een thuisbatterij aan te schaffen zonder zonnepanelen installatie?

Is een thuisbatterij rendabel zonder zonnepanelen?

Zonder zonnepanelen een thuisbatterij installeren, kan dat? Absoluut. Een thuisbatterij kan namelijk ook gewoon stroom van het elektriciteitsnet opslaan. Zo kun je de batterij bijvoorbeeld ’s nachts opladen met energie aan het daltarief of nachttarief.

Het probleem? De uiteindelijke besparing is eerder aan de kleine kant. Voor een gemiddeld gezin met een normaal verbruik gaat het om een besparing van ongeveer 100 euro per jaar. Koos je voor een eerder goedkope thuisbatterij van bijvoorbeeld 4.000 euro? Dan duurt het gemakkelijk 40 jaar voor je de investering hebt terugverdiend.

Een gewone thuisbatterij gaat, in het beste geval, niet veel langer dan 20 jaar mee. Een thuisbatterij aanschaffen zonder zonnepanelen is dus nagenoeg nooit rendabel.

Betekent dat dat de aanschaf van een thuisbatterij zonder zonnepanelen nooit rendabel zal zijn? Niet per se.

De prijs van thuisbatterijen blijft dalen, waardoor het opslaan van elektriciteit (of het nu om zonne-energie gaat of om stroom van het elektriciteitsnet) steeds rendabeler wordt. Daartegenover staan de stijgende elektriciteitsprijzen, die indiceren dat het voorzien van alternatieve energieoplossingen een steeds meer een interessante investering wordt.

Tip: Toch graag een thuisbatterij zonder zonnepanelen? Overweeg dan de aanschaf van een compacte, mobiele thuisbatterij. Die zijn vaak goedkoper, heel wat lichter, en eenvoudig aan te sluiten op het stopcontact.

Wil jij thuis groene energie produceren en opslaan?
Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes voor zonnepanelen en thuisbatterijen.
arrow Ontvang offertes

De betere optie: thuisbatterij mét zonnepanelen

Weinig geweten, maar de meeste stroom die je zonnepanelen opwekken, verbruik je niet zelf.

Met een thuisbatterij kun je de zelfconsumptie van je zonne-energie aanzienlijk verhogen. Het gaat om een stijging van zo’n 30 procent van de opgewekte stroom naar ongeveer 70 procent.

Elke kW aan energie die je niet van het elektriciteitsnet haalt, is natuurlijk mooi bespaard. Hoe meer groene energie je zelf verbruikt, hoe lager je energierekening- en hoe beter je het potentieel van je zonnepanelen benut.

Maar is een thuisbatterij rendabel?

Een energiespecialist bespreekt de mogelijkheid tot een installatie met zonnepanelen en een thuisbatterij met een koppel, op de achtergrond staat een houten woning met verschillende verhoogde terassen.

Rendement thuisbatterij met zonnepanelen?

Het rendement van je thuisbatterij is rechtstreekse gelinkt aan de terugverdientijd. Hoe hoger het rendement, hoe sneller je investering is terugverdiend – en hoe sneller je gewoon winst begint te maken.

Tip: Het rendement van je thuisbatterij heeft niet enkel invloed op de terugverdientijd van de thuisaccu zelf. Hoe meer groene stroom je zelf verbruikt, hoe meer je jouw zonnepanelen benut. Met een thuisbatterij verlaag je dus ook de terugverdientijd van je zonnepanelen installatie!

Of je thuisbatterij als aanvulling op je zonnepaneelinstallatie al dan niet rendabel is, is afhankelijk van verschillende factoren.

1. Opslagcapaciteit

Hoe meer opgewekte stroom je thuisbatterij kan opslaan, hoe meer opgewekte zonne-energie jij zelf kunt verbruiken. Die groene stroom die je zonnepanelen opwekken is niet enkel duurzaam, maar ook nog eens gratis.

Daartegenover staat dat een batterij met een te grote opslagcapaciteit aanschaffen weinig zin heeft. Je betaalt dan meer voor een batterij die je niet optimaal kunt gebruiken.

Een batterij waarvan de opslagcapaciteit perfect aansluit bij de productie van je zonnepanelen en het verbruik van je gezin is ideaal.

De juiste thuisaccu?
Vergelijk het aanbod en krijg advies op maat.

2. Levensduur

 Ook de levensduur van je thuisaccu speelt een rol in hoe rendabel je thuisaccu is. Hoe langer de thuisbatterij meegaat, hoe waarschijnlijker dat je jouw investering terugverdiend voor je een nieuw model moet aanschaffen.

De levensduur van je thuisaccu kun je afleiden uit het aantal laadcycli. Hoe vaker de batterij volledig op- en ontladen kan worden, hoe langer die zal meegaan. Een lager aantal laadcycli vertaalt zich in een kortere levensduur.

De levensduur verschilt tussen de verschillende types thuisbatterij:

  • Loodzuurbatterijen: gemiddeld 5 tot 15 jaar
  • Lithium ionbatterijen: gemiddeld 15 jaar
  • Zoutwaterbatterijen: gemiddeld 20 jaar

3. Energieverlies of rendement

Bij het opladen en ontladen van een thuisaccu gaat steeds wat elektriciteit verloren. Het rendement van de thuisbatterij drukt uit welk percentage van de opgeslagen energie verloren gaat.

Voornamelijk de kwaliteit van de batterij zal het rendement of energieverlies beïnvloeden. Een batterij van matige kwaliteit zal zo’n 70 procent van de elektriciteit kunnen waarborgen. De overige 30 procent gaat verloren.

Een lithium-ion thuisbatterij van hoge kwaliteit heeft bijvoorbeeld een rendement van gemiddeld 95 procent. Je verliest dus slechts 5 procent van de opgeslagen zonne-energie.

Een dame berekent het rendement of energieverlies van haar zonnepaneelinstallatie en thuisbatterij met een rekenmachine.

4. Afbouw salderingsregeling

Op dit moment ontvang je, in Nederland, een vergoeding voor de overtollige stroom die je injecteert in het net. Extra energie opwekken heeft dus zeker zin: je ontvangt hoe dan ook een (kleine) vergoeding.

Vanaf 2025 zal die salderingsregeling echter worden afgebouwd. Vanaf 2031 ontvang je uiteindelijk helemaal geen vergoeding meer voor de overtollige energie die je hebt teruggeleverd aan het stroomnet.

Zodra die vergoeding vervalt, of wanneer die vergoeding klein genoeg wordt, is het zaaks om zoveel mogelijk van je opgewekte stroom zelf te verbruiken.

In België, waar het principe van de terugdraaiende meter werd afgeschaft, kiezen dan ook steeds meer zonnepaneeleigenaars voor de installatie van een thuisbatterij om hun zelfconsumptie te verhogen.

Hoe verhoog je het rendement?

Hoe verhoog je het rendement en verlaag je de terugverdientijd van je thuisbatterij? Met deze tips wordt een thuisbatterij kopen nog rendabeler.

Tip 1: Voorzie de juiste opslagcapaciteit

Een thuisbatterij die perfect aansluit om je gemiddeld verbruik en de hoeveelheid opgewekte energie gaat langer mee én levert betere prestaties.

Bonustip: Laat het berekenen van de juiste opslagcapaciteit over aan een ervaren installateur.

Tip 2: Onderhoud

Laat je thuisbatterij regelmatig nakijken door de installateur. Zo spoor je eventuele defecten tijdig op en vermijd je slijtage.

Een installateur inspecteert de veiligheid van een rode thuisbatterij om defecten en slijtages aan de thuisaccu te voorkomen.

Tip 3: De juiste omvormer

Hoe goed je thuisbatterij ook is, je omvormer blijft een cruciale rol spelen in je energieopslagsysteem. Kies daarom voor een omvormer van hoge kwaliteit.

Niet elke thuisbatterij is compatibel met elk soort omvormer. Bepaalde thuisaccu’s beschikken dan weer over een ingebouwde omvormer. Meer weten? Vraag een expert om advies.

Bonustip: Heb je nog geen zonnepanelen? Kies dan voor zonnepanelen met een hybride omvormer. Daarop kun je later probleemloos een thuisbatterij aansluiten, zonder een extra omvormer aan te moeten schaffen.

Tip 4: Ga voor kwaliteit

Niet om in herhaling te vallen, maar goedkoop is in de meeste gevallen duurkoop. Een thuisbatterij die je aan een absurd lage prijs in huis haalt, is vaak niet betrouwbaar. De kans is groot dat je de batterij al na enkele jaren moet vervangen, waardoor je niet eens de kans krijgt om je investering terug te verdienen.

Kies daarom voor een kwalitatieve thuisbatterij. Zo’n batterij is misschien wat duurder, maar is meer rendabel en gaat aanzienlijk langer mee.

Tip 5: Voldoende laadcycli

Kijk goed naar het aantal laadcycli van de thuisbatterij. Hoe meer laadcycli, hoe langer de levensduur van je thuisbatterij en hoe meer tijd jij hebt om je investering terug te verdienen (en daarna winst te maken tot je de batterij uiteindelijk moet laten vervangen).

Meer weten over de gemiddelde terugverdientijd van thuisbatterijen? Contacteer een expert voor advies op maat

Wil jij de productie van je zonnepanelen optimaal benutten? Wil je meer weten over de energieprijzen? Ben je op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief op stroom van het elektriciteitsnet? Vul dan onderstaand formulier in.

Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies op maat en 1 of meerdere offertes van installateurs in jouw omgeving. Een gespecialiseerde vakman gaat met jou op zoek naar de beste energieoplossing voor jouw gezin, overziet een correcte plaatsing en geeft je handige tips en advies op maat. Zo sla jij straks volledig onafhankelijk je eigen groene stroom op!

arrow
Beschrijf je project
1*. Wens je de thuisaccu aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is de woning of het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Heb je reeds een slimme (digitale) meter?
4*. Wanneer zou je de thuisbatterij willen?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.