Laat dakisolatie plaatsen en voorkom temperatuurschommelingen

Ben je van plan je dak te isoleren? Groot gelijk! Ben je nog op zoek naar een geschikte leverancier in dakisolatie? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij kunnen je helpen om snel een kwalitatieve offerte voor dakisolatie te ontvangen van verschillende leveranciers.

Vul nu je aanvraag in via ons formulier en vergelijk offertes van dakisolatie specialisten uit jouw regio. Dit neemt slechts 2 minuten in beslag en zorgt ervoor dat je isolatieproject al zo’n 30% goedkoper wordt. Wij werken namelijk met de beste leveranciers die je een legio aan mogelijkheden kunnen aanbieden.

Wat kost dakisolatie per m²?

De prijzen van dakisolatie zijn afhankelijk van veel verschillende factoren, namelijk de vorm van het dak, de functie van de zolderruimte, de oppervlakte, de voorkeuren van de bewoner (ecologisch/goedkoop/...)

1. Prijzen op basis van isolatiemateriaal

Isolatiemateriaal Prijs per m²
Rots- en glaswol €25 – €30
PIR €45 – €55
PUR €45 – €5
EPS €30 – €40
XPS €40 – €50
PF-isolatie €50 – €60
Ecologische isolatie €45 – €60

2. Prijzen op basis van soort dak

Soort dak Richtprijs per m²
Zoldervloer €25
Hellend dak (langs binnen geïsoleerd) €25
Hellend dak (langs buiten geïsoleerd) €40
Plat dak (langs binnen geïsoleerd) €30
Plat dak (langs buiten geïsoleerd) €70

dakisolatie-prijs-hellend-dak.jpg

Wil je de warmte in huis houden in de winter? Of je huis koel houden in de zomer? Dan is het van groot belang om zeker een goed geïsoleerd dak te hebben. Dakisolatie zorgt er voor dat de temperaturen in je huis stabiel en aangenaam blijven. Wanneer je je huis verwarmt, stijgt de warme lucht naar boven. Bij een slecht of niet geïsoleerd dak zal deze warme lucht wegglippen. Je huis zal dan niet warm blijven en je zal blijven verwarmen, dat kost je echter veel geld op de energierekening. Het is dus van groot belang om je dak een goede dakisolatie te geven.

Is dakisolatie verplicht?

Dakisolatie is niet verplicht. In Nederland worden we wel gestimuleerd om onze huizen te isoleren. Zo streven we naar een meer duurzame manier van wonen. Een goed geïsoleerd dak betekent immers dat je minder moet stoken om het in de winter warm te hebben. Via de Rijksoverheid kan je dus subsidies krijgen voor het isoleren en verduurzamen van je huis. Daar gelden wel een aantal voorwaarden. Je moet minstens 2 isolerende maatregelen laten uitvoeren en je moet ervoor zorgen dat je de minimale isoaltiewaarden behaalt.

De minimumnorm voor deze dakisolatie is namelijk een Rd-waarde voor de dakisolatie van 3,5 m²K/W. De U-waarde bepaalt de minimale dikte van de isolatie. Een dikte van ongeveer 3 tot 4 cm raadt men zeker aan. Een dikkere isolatielaag zal natuurlijk beter isoleren en meer energie besparen.

Wat is de beste dakisolatie?

Er bestaan veel soorten dakisolatiematerialen. Zo heeft men minerale wollen zoals rotswol, maar ook bijvoorbeeld glaswol. Daarnaast heeft men ook dakisolatieplaten uit PIR, PUR, EPS, XPS. Omdat deze natuurlijk niet milieuvriendelijk zijn, heeft men ook houtwol en cellulose als meer milieuvriendelijke dakisolatie.

Minerale wollen

Minerale wollen, zoals rotswol, glaswol en steenwol, zijn isolatiematerialen die lijken op wol. Deze dakisolatiematerialen worden meestal geleverd in rollen, dekens of platen. Rockwool en Isover zijn de meest gekende producenten. Minerale wollen werken zowel als thermische als akoestische isolatie.

Minerale wollen zijn een natuurlijk product. Deze behouden hun isolerende waarde voor een tijd en kunnen daarna gerecycleerd worden. Deze isolatie wordt geregeld in een niet verwarmde dak-ruimte gebruikt als zoldervloerisolatie. Minerale wollen rollen en dekens worden ook in hellende daken gebruikt. Omdat deze rollen en dekens heel flexibel zijn, worden ze vaak gebruikt in dakrenovaties. Voor platte daken kunnen de isolatieplaten beter van pas komen. Minerale wollen zijn ook aantrekkelijk in prijs. Maar je moet daarentegen wel genoeg ruimte voorzien hebben in het dak.

glaswol-dakisolatieplaten.jpg

Dakisolatieplaten

Je kan niet enkel in minerale wollen isolatieplaten verkrijgen, maar ook in kunststoffen zoals PIR, PUR, EPS, XPS en PF of resolschuim. Deze zijn slechter voor het milieu, maar vragen minder plaats in het dak. Doordat deze platen een tand-en-groef systeem hebben, passen ze perfect in elkaar en hebben ze de perfecte dichting voor de dakisolatie. Platen werken het beste voor platte daken.

Ecologische isolatiematerialen

De wereld van isolatie staat ook niet stil. Het ecologische aspect wordt alsmaar belangrijk, het is dus belangrijk om in een groene woning ook milieuvriendelijke isolatie te voorzien. Net als minerale wollen hebben ecologische isolatiematerialen zowel een thermische als akoestische functie. Ecologische isolatiematerialen worden meestal gebruikt in hellende daken omdat deze ook vrijwel flexibel zijn. Daarnaast zijn ecologische isolatiematerialen ook vochtregulerend en schimmelbestendig.

Zo heeft men bijvoorbeeld vlaswol, houtwol, schapenwol, hennep, papiervlokken en kurken isolatieplaten. De kurken isolatieplaten worden net als andere isolatieplaten eerder bij platte daken gebruikt, terwijl de andere opgenoemde ecologische isolatiematerialen in hellende daken worden gebruikt.

Wanneer kan je een premie aanvragen?

Ook bij dakisolatie kan men een premie aanvragen. Om in aanmerking te komen voor een premie moet de Rd-waarde van het isolatiepakket minstens 3.5 m²K/W zijn. Je moet de isolatie ook door een professional laten plaatsen. Wanneer je het zelf plaatst kunnen er namelijk details over het hoofd gezien worden. Je wordt dus aangespoord om het professioneel te laten plaatsen. Het bedrag van de premie wanneer u het professioneel laat plaatsen is €20/m².

firma-dakisolatie.jpg

4 aandachtspunten voor je je dak isoleert

Voor je gaat isoleren zijn er een tal van aandachtspuntjes die je eerst moet nagaan:

  • Wat is het nut van je zolderruimte? Gaat je zolderruimte ooit dienen als kamer?
  • Zorg dat je exact weet hoeveel m² er geïsoleerd moet worden.
  • Kies voor een isolatie die bij je past (ecologische, goedkope,...)
  • Kijk na of je een premie kunt aanvragen.

Dikte van de isolatie

De dikte van de dakisolatie is van groot belang, maar hangt af van het type isolatie dat je wenst te gebruiken. Glaswol zal op zich al een dikte hebben van zeker 16 à 21cm. Wat betekent dat men genoeg ruimte moet voorzien in het dak als men glaswol wilt gebruiken. Wanneer men bijvoorbeeld PUR gebruikt, moet men minder plaats voorzien. PUR heeft een lagere lambda-waarde dan glaswol.

Dat betekent dat PUR beter isoleert en men dus minder nodig heeft. Men heeft dan ongeveer 12 à 14cm PUR nodig. De dikte varieert bij alle isolatiematerialen, toch is er een minimum norm. Vanuit Vlaamse normen is een isolatielaag van minstens 3 tot 4 cm zeker nodig.

Dak isoleren langs binnen, buiten of zoldervloer isoleren?

Hoe je je dak isoleert, dat hangt van je dak af en van hoe je je zolderruimte gebruikt. Zo kan je je dak langs binnen isoleren wanneer je de zolderruimte nog niet hebt afgewerkt, maar je die wel plant te gebruiken als kamer. Je kunt het dak langs buiten isoleren wanneer je de zolderruimte al hebt afgewerkt, en deze als kamer wenst te gebruiken. Maar je kan ook de zoldervloer isoleren wanneer je je zolderruimte niet als kamer wenst te gebruiken. Je zolderruimte langs binnen isoleren is goedkoper dan de zolder langs buiten isoleren. Het tweede geeft immers wel een betere isolatie dan het eerste.

dakisolatie-plat-dak.jpg

Dakisolatie voor plat dak

Bij woningen kan men verschillende soorten daken hebben. De twee meest voorkomende zijn hellende daken en platte daken. Deze worden ook allebei op een verschillende manier geïsoleerd. Bij hellende daken gaat men eerder flexibele isolatiematerialen gebruiken zoals glaswol of rotswol of ecologische isolatiematerialen. Bij platte daken gaat men harde isolatiematerialen gebruiken, meer bepaald dakisolatieplaten.

Er is ook een groot verschil in prijs bij het isoleren van deze daken. Hellende daken hebben een lagere prijs dan platte daken. Dit is voornamelijk omdat je voor hellende daken goedkopere materialen kan gebruiken zoals minerale wollen. De materialen gebruikt bij platte daken komen duurder uit. Je kan deze richtprijzen vergelijken in de tabel die eerder vermeld staat in dit artikel.

Kan je dakisolatie zelf plaatsen?

Dakisolatie kan als doe-het-zelfklusje gezien worden, maar toch is dit geen simpel karwei. Men raadt aan om het te laten plaatsen door een professionele isolatie-expert. Bovendien maak je dan kans op de ISDE-subsidie.

arrow
Beschrijf je project
1*. Welk type dakisolatie wens je?
2*. Welke dakoppervlakte wil je laten isoleren (schatting: lengte x breedte)?
3. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Bedrijven voor Dakisolatie