Een plat dak isoleren vereist een andere aanpak dan een ander soort dak, een hellend dak bijvoorbeeld. Ook bij een plat dak worden er verschillende technieken gehanteerd, de ene techniek al wat interessanter dan de andere. Ook kan je kiezen tussen verschillende materialen en nog veel meer. Vraag op onze website verschillende offertes aan en kies de juiste vakman voor je project!

Wat kost het isoleren van een plat dak?

Hoeveel kost het ongeveer om een plat dak te isoleren? Al vanaf zo’n €30 per vierkante meter kan je een plat dak laten isoleren, maar de prijs is uiteraard afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:

 • Het isolatiemateriaal: denk maar aan het goedkoopste materiaal minerale wol, of de iets duurdere EPS-platen en XPS-platen. De PIR- en PUR-platen zijn dan net nog iets duurder. Voor iedere portemonnee is er een geschikt materiaal.
 • De isolatietechniek (langs binnen isoleren of langs buitenaf).
 • De totale dakoppervlakte: het is uiteraard logisch dat hoe groter het dak is, hoe meer materiaal er nodig is en hoe langer de vakmannen aan je dak zullen moeten werken. Een klein dak zal dus een lagere kostprijs hebben en sneller geïsoleerd kunnen worden met minder isolatiemateriaal, maar alles is mogelijk met de juiste vakmannen!
 • De bereikbaarheid.
 • De kosten voor een nieuwe dakbedekking op dat moment.
 • De staat van de dakconstructie: is de huidige dakconstructie in goede staat? Dit is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de dakisolatie een optimale werking heeft. Indien dit niet het geval is, kan je beter eerst denken aan een herstelling of vernieuwing van de dakconstructie. Op deze manier voorkom je verdere problemen.

Bovendien hoef je je geen grote zorgen te maken op financieel vlak, want de investering heb je op korte termijn weer terugverdiend. Door de isolatie bespaar je jaarlijks heel wat uit op je energierekening. Maar hoeveel kost het dan ongeveer?

Soort Prijs
Isolatie langs buiten

Warm dak: €70 – €115 (incl. afwerking)

Omgekeerd dak: €50 (incl. afwerking)

Isolatie langs binnen €30 – 40 (excl. afwerking)

Premies voor het isoleren van een plat dak

Investeren in een goede isolatie is niet niks, maar je moet altijd in gedachten houden dat het een slimme investering is. Je zal kunnen genieten van een hoger warmtecomfort in huis en je kan jaarlijks ook heel wat besparen op jouw energiefactuur. Daarnaast zijn er gelukkig enkele premies en vergoedingen die je financieel ondersteunen. Onder bepaalde voorwaarden kan je bijvoorbeeld aanspraak maken op een netbeheerderspremie, renovatiepremie of totaalrenovatiebonus.

Indien je woning ouder dan 10 jaar is en je in aanmerking komt, is een belastingvermindering of een verlaagd btw-tarief ook een mogelijkheid. Onderzoek goed welke premies/vergoedingen betrekking hebben op jouw situatie of doe voor deze taak ook beroep op jouw toekomstige specialist!

Plat dak isoleren: wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn verschillende manieren om uw plat dak te isoleren en het is aan jou en aan jouw specialist om de juiste techniek te vinden voor je situatie.

Plat dak isoleren: wat zijn de mogelijkheden?

Plat dak isoleren langs buiten

Wanneer je jouw plat dak langs buiten laat isoleren, maak je gebruik van het systeem ‘warm plat dak’. Dit betekent concreet dat het isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie wordt aangebracht. Hoe werkt dit dan precies? Eerst wordt er een dampremmende laag aangebracht, om vervolgens de isolatieplaten te kunnen aanbrengen die weinig gevoelig zijn voor krimp en uitzetting. Denk maar aan stijve platen van piepschuim, PIR, perliet of EPS. Wat zijn de voordelen van deze techniek?

 • Er is sprake van een goede dakbescherming.
 • Het voorziet een goede isolerende werking.
 • De hoeken isoleren wordt kinderspel!

Plat dak isoleren langs de binnenzijde

Wanneer het isolatiemateriaal aan de onderzijde van het dakbeschot wordt aangewend, is er sprake van de techniek ‘koud plat dak’. Dit wordt niet gezien als de meest effectieve manier van isoleren, aangezien het dak zelf niet wordt opgewarmd door de ondergelegen ruimte. Allerlei weersinvloeden, zoals temperatuurschommelingen door hitte of vrieskou, kunnen dus effect hebben op de dakconstructie.

In sommige gevallen is dit echter wel een goede optie, wanneer je bijvoorbeeld last hebt van technische beperkingen of wanneer het ‘warm dakprincipe’ niet gerealiseerd kan worden. Het is beter om voor deze soort isolatie te kiezen, dan helemaal niets te doen. Voor deze techniek gebruikt men tenslotte meestal altijd glas- of rotswol.

Bestaand plat dak isoleren

Indien het de bedoeling is dat de bestaande dakbedekking blijft liggen, kies je best voor de techniek ‘omgekeerd plat dak’. Het isolatiemateriaal wordt dus bovenop de bestaande dakafdichting geplaatst. Ook hier spreken we van een minder isolerende werking dan bij het warme dakprincipe en dit zal je ook kunnen zien aan de prijs. Het is bij deze techniek de bedoeling dat de bestaande dakbedekking al dient als waterkerende laag, om vervolgens bovenop vochtbestendige XPS (geëxtrudeerd polystyreen) platen te plaatsen.

Tenslotte wordt ballast materiaal, zoals grind of tegels, gebruikt om de platen af te dekken en ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal goed op zijn plaats blijft. Ook deze techniek brengt enkele voordelen met zich mee:  

 • Het is makkelijk uit te voeren en dus handig bij renovaties.
 • U heeft geen extra dampscherm nodig.
 • Het is in principe goedkoper dan een warm dak.

Houten plat dak isoleren

Bij een betonnen plafond wordt er bij het ‘koud plat dak’ principe vaak een houten constructie gemaakt, ook wel gezien als een verlaagd plafond. Hierin wordt dan het isolatiemateriaal aangebracht. Zorg bovendien dat er een goede dampwering is, aangezien er zich anders condensatieproblemen kunnen gaan voordoen.

Kan je zelf een plat dak isoleren?

Welke methode je ook kiest, het wordt zeer sterk aangeraden om beroep te doen op een specialist. Waarom? Een plat dak isoleren is namelijk specialistenwerk. Je zal rekening moeten houden met een aantal zaken waar een specialist ondertussen alles al van afweet en hij zal bovendien ook zorgen een vlekkeloos eindresultaat. Een erkend isolatiespecialist verzekert u bovendien van een correcte en efficiënte uitvoering en eerlijk, wie wil dat nu niet?

Vraag advies aan een erkende dakexpert

Een goede vakman inschakelen is heel belangrijk en niet iets wat u onbedachtzaam zomaar kan beslissen. Daarom helpen wij jou daarmee! Op onze website kan je verschillende leveranciers vergelijken met elkaar, zodat je efficiënt op zoek kan naar de beste vakman voor je project. Begin er dus meteen aan en vergelijk hier gratis en vrijblijvende offertes!

Dakisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Plat dak isoleren