Om deze 7 redenen is een thuisbatterij interessant

Waarom zou je zonne-energie of netstroom opslaan op een thuisbatterij?

Reden 1: Je bespaart op je energierekening

Wie een thuisbatterij installeert, kan flink besparen op de elektriciteitsrekening. Je hebt 2 opties:

  1. Je slaat de opgewekte zonnestroom van je zonnepanelen op. Die groene energie is helemaal gratis!
  2. Je slaat ’s avonds en ’s nachts goedkope elektriciteit van het elektriciteitsnet op. Die stroom schaf je aan aan het daltarief en verbruik je op een moment waarop de netstroom duurder is.

Kies je voor een slimme thuisbatterij? Dan optimaliseer je de manier waarop je thuisaccu elektriciteit opslaat en zonne-energie injecteert op het net. Zo’n thuisbatterij zorgt ervoor dat je enkel op de meest gunstige momenten zonne-energie op het net injecteert en netstroom van het net afneemt. Zo weet je zeker dat je steeds de meest voordelige stroom verbruikt.

Verder in dit artikel lees je meer over het rendement van een thuisbatterij zonder zonnepanelen.

Reden 2: Ideale combinatie met zonnepanelen, warmtepomp en elektrische auto

Combineer je jouw zonnepanelen en thuisbatterij met een warmtepomp of elektrische wagen? Dan kun je nog veel meer besparen op zowel elektriciteits- als gaskosten.

Een warmtepomp verbruikt namelijk heel wat elektriciteit. Door dat verbruik op te vangen met je eigen stroom uit je zonnepanelen en thuisaccu, schiet het rendement van je groene energievoorzieningen de hoogte in.

Ook je elektrische auto laad je voordelig op met zonne-energie.

Door je zonnepanelen, warmtepomp en elektrische auto te combineren met een thuisbatterij, stijgt je verbruik van groene stroom aanzienlijk, daalt je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, én kun je jouw CO₂-uitstoot drastisch verkleinen.

Twee grijze warmtepompen tegen een bakstenen muur, ideaal in combinatie met zonnepanelen en een thuisbatterij.

Reden 3: Je bent minder afhankelijk van je energieleverancier en hebt steeds een back-up

Wie een thuisaccu installeert, verkleint de afhankelijkheid van energieleveranciers en fossiele brandstoffen. Dat heeft heel wat leuke voordelen:

  • Steeds een back-up. Met een thuisaccu heb je steeds een back-up bij stroompanne. De opgeslagen groene stroom in je thuisbatterij kun jij ook bij stroomuitval zorgeloos blijven gebruiken.
  • Geen last van schommelende energieprijzen. Wie zijn eigen stroom produceert en verbruikt, ondervindt minder hinder van de sterk variabele energieprijzen.
  • Zelfvoorzienend. Met een thuisbatterij en zonnepanelen voorzie je grotendeels in je eigen stroomverbruik. Volledig off-grid leven met enkel een stel zonnepanelen is misschien nog niet mogelijk, maar je bent wel al een belangrijke stap dichter!
Een stap dichter bij volledige onafhankelijkheid?
Win waardevol advies in bij energiespecialisten!

Reden 4: Je benut de stroomproductie van je zonnepanelen veel beter

Wie zonnepanelen heeft maar geen thuisbatterij installeert, verbruikt gemiddeld 30 procent van de opgewekte stroom. Door een thuisbatterij aan je zonnepaneelinstallatie toe te voegen, stijgt je eigenverbruik naar gemiddeld 70 tot wel 80 procent. Zo benut je het potentieel van je zonnepanelen veel beter, waardoor hun terugverdientijd aanzienlijk daalt.

Reden 5: Thuisbatterijen worden steeds beter én goedkoper

De kwaliteit van thuisbatterijen stijgt steeds sneller. Tegelijk dalen de aanschafkosten, waardoor de investering in een thuisbatterij jaar na jaar beter rendeert. De terugverdientijd daalt bijgevolg stelselmatig – zelfs zonder premies of subsidies voor thuisaccu’s.

Reden 6: Meer zonne-energie verbruiken is goed voor het klimaat

Door groene energie te gebruiken (en te produceren met je zonnepanelen), draag je bij aan een beter klimaat. Wie zonne-energie verbruikt, is minder afhankelijk van fossiele brandstoffen waarvan het verbruik een enorme belasting vormt op het klimaat.

Reden 7: Een thuisaccu verkleint de belasting op het elektriciteitsnet

De toegenomen populariteit van zonnepaneelinstallaties vormt een aanzienlijke belasting op het elektriciteitsnet. Door meer van je eigen stroom zelf te verbruiken en niet op het elektriciteitsnet te injecteren, verlicht je de last die het stroomnet moet dragen.

Weetje: In de toekomst zou de accu van je elektrische wagen wel eens een erg belangrijke rol kunnen gaan spelen in de opslag van groene energie.

Een hand laadt de accu van een elektrische wagen op met zonne-energie.

Nadelen van een thuisaccu

Een thuisaccu kent natuurlijk ook enkele nadelen.

  • Hoge prijs. Thuisbatterijen worden dan wel goedkoper, ze vergen op dit moment nog steeds een aanzienlijke investering. Reken op een prijs van 4.000 tot wel 10.000 euro. Natuurlijk is het wel zo dat de prijs voor thuisaccu’s jaar na jaar daalt, terwijl de kwaliteit van een thuisbatterij stijgt.
  • Milieubelasting en schaarse grondstoffen. De productie van lithium-ionbatterijen en loodzuurbatterijen vormt een zware belasting op het milieu. De batterijen bevatten schaarse grondstoffen, schadelijke stoffen en zware metalen en zijn slecht of zelfs niet recyclebaar. Liever een écht groene batterij? Overweeg dan de aanschaf van een zoutwateraccu. Die bevat geen schaarse grondstoffen, zware metalen of schadelijke stoffen.
  • Niet volledig onafhankelijk. Volledig onafhankelijk zijn van het net is nog niet voor elk huishouden mogelijk.

Checklist: Wanneer is een thuisbatterij interessant als investering?

Hoe weet je nu zeker of een thuisbatterij een interessante investering is?

1. Je hebt zonnepanelen

Een thuisbatterij is het meest interessant in combinatie met zonnepanelen beschikt. Enkel dan kun je de accu opladen met je eigen groene stroom.

Tip: Het rendement van je thuisbatterij stijgt verder als de opslagcapaciteit in evenwicht is met je stroomverbruik en de energieproductie van je zonnepanelen. Laat een specialist de berekeing voor je maken.

Is een thuisbatterij interessant zonder zonnepanelen?

Is thuisbatterij interessant als je geen zonnepanelen hebt? Over het algemeen niet. Een gemiddeld huishouden kan met thuisaccu zonder zonnepanelen ongeveer 100 euro per jaar besparen. Dat is lang niet voldoende om de aanschaf van de thuisbatterij te compenseren.

Heb je een dynamisch energiecontract en betaal je een variabel tarief per uur? Dan wordt een thuisbatterij zonder zonnepanelen mogelijk iets interessanter. Kies dan wel voor een slimme thuisbatterij die feilloos bepaalt op welke momenten die stroom van het net moet halen en stroom moet afgeven.

Daarnaast blijft een thuisaccu een handige back-up bij stroomstoringen.

2. Je zonnepanelen produceren meer energie dan je zelf meteen verbruikt

Hebben je zonnepanelen overcapaciteit? Dan kun je die overtollige groene energie op het net injecteren, of opslaan in jouw thuisaccu. Een slimme thuisaccu zorgt ervoor dat op de meest voordelige momenten gebeurt.

Produceren je zonnepanelen weinig energie, of verbruik je die groene stroom meteen (bijvoorbeeld omdat je meestal thuis bent overdag)? Dan heeft is een thuisaccu een minder interessante investering.

Tip: Zeker weten of een thuisbatterij interessant is voor jouw huishouden? Vraag een expert om advies op maat.

3. Je verbruikit ’s avonds meer energie dan overdag

Zonnepanelen wekken ’s avonds en ’s nachts weinig tot geen zonne-energie op. Ben je vooral ’s avonds thuis, of ligt je verbruik het hoogst na de zonnigste uren van de dag? Dan is een thuisbatterij interessant. Je thuisbatterij slaat overdag je overtollige groene stroom op zodat je die opgeslagen energie ’s avonds gratis kunt gebruiken.

Nood aan een berekening voor jouw persoonlijke situatie?
Vraag advies aan een energiespecialist en ontdek wat een thuisaccu kan betekenen voor jouw huishouden!
arrow Ontvang offertes

4. De salderingsregeling wordt afgebouwd

Momenteel ontvang je een (kleine) vergoeding voor de zonne-energie die je op het elektriciteitsnet injecteert. In 2025 wordt die salderingsregeling echter stelselmatig afgebouwd, en vanaf 2031 ontvang je helemaal geen vergoeding meer voor je overtollige zonne-energie.

Hoe lager de vergoeding, hoe sneller een thuisbatterij voor je zonnepanelen zichzelf terugverdient. Zo zou een thuisaccu in combinatie met zonnepanelen vanaf 2026 à 2027 voor elk gemiddeld Nederlands huishouden een rendabele investering worden.

Een elektriciteitsrekening met een spaarlamp, rekenmachine, balpen en enkele munten.

5. Je ontvangt een premie of subsidie

Momenteel kent de Nederlandse overheid nog geen premies of subsidies toe aan huishoudens die een thuisbatterij aanschaffen. Uit onderzoek van netbeheer Nederland bleek dat een thuisbatterij voor de meeste gezinnen rendabel wordt wanneer een premie van 30 procent van de aanschaf- en installatiekosten wordt ingevoerd.

Verschillende belangengroepen zetten zich in voor het invoeren van zo’n premie. Naar de toekomst toe, en al helemaal met het afbouwen van de salderingsregeling, wordt verwacht dat die premie zal worden ingevoerd.

Conclusie: is een thuisaccu interessant?

Dus, is een thuisbatterij interessant? Op dit moment is een thuisbatterij nog niet voor elk huishouden een interessante investering. Of je thuisbatterij al dan niet rendabel is, hangt af van heel wat verschillende factoren. Denk maar aan de aanschafprijs, je stroomverbruik, je huidige energietarief en -contract en hoeveel zonne-energie je zonnepanelen produceren.

Naar de toekomst toe heerst de verwachting dat thuisbatterijen financieel gezien steeds interessanter worden. De kwaliteit en efficiëntie van een thuisbatterij stijgt, terwijl de prijzen jaar na jaar dalen.

Op dit moment geldt natuurlijk al dat het beter benutten van zonne-energie goed is voor het klimaat, en dat je met het gebruik van opgeslagen energie je afhankelijkheid van de energieleveranciers en fossiele brandstoffen aanzienlijk verkleint.

Benieuwd of een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen een interessante investering is voor jouw gezin? Een energiespecialist helpt je bij de berekening. Vul het formulier onderaan deze pagina in en krijg gratis en vrijblijvend energieadvies op maat.

Wil jij thuis je zonne-energie opslaan? Krijg advies en maak een afweging op maat

Ben jij op zoek naar de beste manier om groene stroom op te slaan in jouw woning? Wil je snel en eenvoudig erkende installateurs in jouw regio contacteren? Of heb je gewoon wat vragen over de opslag en levensduur van groene stroom? Vul dan onderstaand formulier in.

Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies op maat en 1 of meerdere offertes van erkende installateurs in jouw regio. Zo kun jij advies inwinnen, prijzen vergelijken, en de beste oplossing vinden voor het opslaan van groene stroom bij jou thuis!

arrow
Beschrijf je project
1*. Wens je de thuisaccu aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is de woning of het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Heb je reeds een slimme (digitale) meter?
4*. Wanneer zou je de thuisbatterij willen?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.