Wat is één kWh elektriciteit?

Kilowattuur, kWh in het kort, is de eenheid waarmee stroom per uur wordt aangeduid. Een kW is een kilowatt elektriciteit (oftewel 1.000 Watt elektriciteit). De h staat voor ‘hour’. De afkorting kWh staat dus voor kilowatt per uur.

Wat betekent dat concreet? Een apparaat van 500 Watt heeft een verbruik van 500 Watt per uur, oftewel 0,5 kWh. Als je dat apparaat een half uur gebruikt, verbruik je 0,25 kilowatt. Dat verbruik wordt opgenomen in je energierekening.

Om te bepalen hoeveel het kost om dat apparaat een halfuur te gebruiken, vermenigvuldig je de huidige stroomprijs met 0,25.

Wat is de gemiddelde stroomprijs per kwh?

In juni 2023 koste een kWh elektriciteit gemiddeld 0,37 euro. In mei 2023 was dat nog 0,42 euro per kilowattuur stroom.

Waaruit bestaat je energierekening?

Wat bepaalt het bedrag dat je op je energierekening ziet? Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste onderdelen van je energiefactuur.

1. Stroomprijs of leveringstarief

Het belangrijkste onderdeel van de rekening: het leveringstarief of de stroomprijs, goed voor zo’n 80 procent van het aangerekende bedrag. De stroomprijs wordt bepaald in je energiecontract.

Hoe vast dat bedrag is, hangt af van het soort energiecontract dat je afsluit. Je hebt de keuze uit een…

  • Dynamisch contract. De stroomprijs per kWh is gekoppeld aan de spotmarkt of ‘day ahead markt’ en kan van uur tot uur variëren.
  • Variabele tarieven. De stroomprijs per kWh varieert doorheen de looptijd van het contract en kan maandelijks aangepast worden. Het tarief kan dalen, maar evengoed stijgen.
  • Vast contract. De stroomprijs per kilowattuur wordt bij het afsluiten van het contract vastgelegd. Die vaste prijs kan niet wijzigen gedurende de vaste looptijd van je energiecontract.

2. Leveringskosten

Energieleveranciers brengen naast de stroomprijs ook leveringskosten in rekening. Het gaat onder meer om administratieve en logistieke kosten. Energieleveranciers mogen die kosten zelf bepalen. De kosten worden maandelijks, jaarlijks of per kwartaal aangerekend.

3. Netbeheerkosten

Je stroom wordt via het stroomnet tot bij je thuis vervoerd. Ook voor het gebruik van dat netwerk betaal je een vergoeding, de zogeheten netbeheerkosten. De netbeheerkosten zijn afhankelijk van de netbeheerder in jouw regio. Ze kunnen dus van regio tot regio verschillen.

4. Energiebelasting

Op de prijs per kilowattuur betaal je een heffing, de energiebelasting. Jij betaalt dat bedrag aan je leverancier, die het zelf overdraagt aan de Belastingdienst.

5. Btw

Als particulier betaal je op bovenstaande kosten (stroomprijs, leveringskosten, en netbeheerkosten) 21 procent btw.

Besparen op energiekosten?
Vergelijk offertes voor zonnepanelen en thuisaccu’s!

Hoeveel stroom verbruiken Nederlandse huishoudens?

Hoeveel stroom een huishouden precies verbruikt, is afhankelijk van het aantal gezinsleden, het soort elektrische apparaten dat het gezin gebruikt, en hoe groot de gezinswoning is. Een overzicht met het gemiddeld energieverbruik en de bijhorende stroomprijs per gezinsgrootte:

Gezinsgrootte Raming energieverbruik per jaar Stroomprijs per jaar*
1 persoon 1.500 kWh € 600
2 personen 2.500 kWh € 1.000
3 personen 3.500 kWh € 1.400
4 personen 4.500 kWh € 1.800
5 personen 5.500 kWh € 2.200

*kWh prijs in berekening: een stroomprijs van 0,40 euro per kilowattuur

Een oude elektriciteitsmeter die een verbruik van 126.983 kW aangeeft, met op de voorgrond munten van 1 pond.

Veranderingen in 2024: prijsplafond en verminderde energiebelasting

In 2023 veranderde er een aantal dingen inzake de stroomprijs per kWh en de manier waarop stroom belast wordt.

Prijsplafond

Op 1 januari 2023 stelde de Nederlandse overheid een plafond aan de energieprijzen voor gezinnen en kleinverbruikers.

Tot een verbruik van 2.900 kWh per jaar betaal je maximaal 0,40 euro per kWh. Ligt je verbruik hoger dan 2.900 kWh per jaar? Dan betaal je de prijs die is opgenomen in het contract met je energieleverancier.

Voor de meeste huishoudens vertaalt dat prijsplafond zich in een lager tarief per kwh energie.

Weetje: Voor 1 januari 2023 lag het plafond op 0,70 euro per kWh tot een verbruik van 2.400 kWh.

Wat valt nu onder dat maximale tarief? In die prijs van maximaal 0,40 euro per kWh zit…

  • Energietarief. De prijs die je energieleverancier hanteert.
  • Btw.
  • Energiebelasting.
Benieuwd wat een thuisaccu kan betekenen voor jouw gezin?
Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes en ontvang advies op maat!
arrow Ontvang offertes

Samenvoegen ODE en energiebelasting

Sinds 1 januari 2023 is de ODE (opslag duurzame energie) samengevoegd met de energiebelasting.

Vermindering energiebelasting

Naast het prijsplafond geldt een vermindering van de energiebelasting. Dat bedrag wordt door je energieleverancier in mindering gebracht op je elektriciteitsrekening. Vorig jaar ging het om een bedrag van 824,77 euro, in 2023 gaat het om een bedrag van 596,86 euro.

De vermindering wordt uitgekeerd per energieaansluiting.

Verhoging btw

Van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 betaalde je tijdelijk geen 21 maar 9 procent belasting op stroom en gas. Sinds 1 januari 2023 betaal je opnieuw 21 procent btw op de stroomprijs.

Een stopcontact waar een elektriciteitskabel met stekker heen leidt - om de kabel zitten briefjes van 50 en 100 euro gewikkeld.

Huidige regeling: salderen en terugleververgoeding

Met de huidige salderingsregeling ontvang je een vergoeding voor de overtollige energie die je zonnepanelen opwekken. Elke kWh die je zonnepanelen opwekken maar die jouw gezin niet zelf verbruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Een voorbeeld. Je zonnepaneelinstallatie produceert 3.600 kWh per jaar. Je gezin verbruikt 4.500 kWh per jaar. Voor de 900 kWh die je van het elektriciteitsnet haalt, betaal je het gewone tarief aan je energieleverancier.

Produceren de zonnepanelen van datzelfde gezin geen 3.600 maar 5.000 kWh per jaar? Dan ontvangt het gezin een terugleververgoeding voor de 500 kWh die het teruglevert aan het stroomnet.

Op dit moment is het dus mogelijk om winst te maken met de energie die je zonnepanelen opwekken.

Afbouw salderingsregeling

Vanaf 2025 verandert de zaak. Je ontvangt vanaf dan niet langer een vergoeding voor alle overtollige stroom die je zonnepanelen opwekken. In 2031 ontvang je helemaal geen vergoeding meer.

Opslag duurzame energie steeds interessanter

Zoals je ziet, heeft het na 2025 steeds minder zin om je groene energie terug te leveren aan het stroomnet. Het wordt dus steeds interessanter om meer van je zonne-energie zelf te verbruiken. Om dat mogelijk te maken, moet je die overtollige energie ergens kunnen opslaan. De oplossing? Een thuisaccu.

Met een thuisbatterij verhoog je jouw zelfverbruik van gemiddeld 30 procent naar zo’n 70 tot zelfs 80 procent. Concreet betekent dat, als je zonnepanelen jaarlijks 5.000 kWh stroom opwekken, je geen 1.500 maar tot wel 4.000 kWh zelf kunt verbruiken.

Hoge stroomprijzen vermijden? Zet in op de opslag van groene energie!

Hoe voordelig je energiecontract ook is, het wordt steeds interessanter om zelf meer groene energie te verbruiken. Wil jij je stroomverbruik verduurzamen? Heb je vragen over de opslag van zonne-energie? Of wil je weten hoe rendabel een thuisaccu is voor jouw woning? Vul dan onderstaand formulier in.

Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat én advies van specialisten. Zo vind je in enkele klikken een duurzame oplossing voor jouw huishouden!

arrow
Beschrijf je project
1*. Wens je de thuisaccu aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is de woning of het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Heb je reeds een slimme (digitale) meter?
4*. Wanneer zou je de thuisbatterij willen?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.