De beste zonnepanelen : Alles wat u moet weten

Duurzaam wonen is niet alleen steeds populairder, het is ook steeds belangrijker! Het aanbord is vandaag de dag dan ook erg groot. Ook in 2020 is bewezen dat het plaatsen van zonnepanelen de moeite loont. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Nog nooit zo goedkoop: 
De prijs van zonnepanelen is de laatste 10 jaar met maar liefst 60% gedaald

Lage energierekening: 
Een doorsnee installatie levert om en bij de 500 euro per jaar.

Energie-onafhankelijk: 
Wie zijn eigen energie opwekt, denkt aan de toekomst.

De voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen: Dé 3 voordelen op een rijtje


Zonnepanelen nog nooit zo goedkoop

Zonnepanelen zijn hot! Maar waarom? Dat energie tegen 2030 dubbel zo duur zal zijn is alvast een reden… maar niet de enige. Zonnepanelen waren namelijk nog nooit zo goedkoop. Sinds 2017 is de prijs van zonnepanelen met zo’n 30% gedaald en tot 60% in vergelijking met 10 jaar geleden. Een installatie die in het verbruik van een gemiddeld gezin voorziet betaalt u nu gemiddeld €6.400. Een buitenkansje, toch?

Rendement zonnepanelen beter dan spaarrekening
In Nederland zijn we goed in sparen. Bij een gemiddeld rendement van zonnepanelen staat de opbrengst echter gelijk aan een spaarrente van zo’n 6%. Een onmogelijke zaak als je weet dat de huidige spaarrentes onder 1% liggen. Je leest het dus goed, zonnepanelen plaatsen is een slimme investering.

1 op 8 huishoudens heeft al zonnepanelen
Het afgelopen jaar gingen we massaal aan de zonne-energie. In 2020 kwam er maar liefst 1.660,9 megawattpiek bij in ons kikkerlandje. Dat zijn 24% meer geïnstalleerde pv-systemen dan het jaar ervoor. Ondertussen hebben al meer dan 1 miljoen huishoudens zonnepanelen op het dak liggen. En we kiezen steeds vaker voor zonne-energie. Reeds 1 op 8 huishoudens geeft het goede voorbeeld door te kiezen voor zonne-energie.

Rendement zonnepanelen: wat brengt het je op?

Soorten zonnepanelen

Zonnepanelen: Welke soorten zijn passend voor uw situatie

Over het algemeen presteren monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen het best. Met monokristallijne zonnepanelen kan je namelijk rekenen op een rendement van 15%. Polykristallijn zonnepanelen volgen op de voet met een rendement dat ongeveer 4% lager ligt.

Tenslotte sluiten amorfe zonnepanelen de rij met een rendement van 5%. Deze zijn echter een stuk goedkoper in aanschafprijs. 

Oppervlakte

Zonnepanelen: Welke oppervlakte is beschikbaar op mijn dak?

Kan je je zonnepanelen niet naar het zuiden richten, dan kan de oppervlak van het dak ervoor zorgen dat je nog genoeg stroom genereert om je jaarlijks verbruik te dekken. Hoe meer zonnepanelen je plaatst, hoe hoger je rendement uiteraard zal zijn.

Oriëntatie

Zonnepanelen: Welke oriëntatie kies ik het best?

Zonnepanelen gericht naar het zuiden leveren het beste rendement. Plaats je je zonnepanelen naar het zuidwesten, dan moet je al rekenen op een rendementsvermindering van zo’n 5%. Zonnepanelen gericht naar het noorden leveren gewoonlijk een rendement van 85%. Hoe je zonnepanelen dus ook georienteerd zijn, de rendabiliteit blijft. Maar afhankelijk van de oriëntatie kan de terugverdientijd wel iets langer zijn.

Hellingsgraad

Zonnepanelen: Wat is de ideale hellingsgraad?

Om een optimaal rendement te kunnen garanderen dienen zonnepanelen naar het zuiden gericht te worden op een hellingshoek van 36°. Hoewel dit op een plat dak eenvoudig in te stellen is, kan dit bezwarend zijn bij hellende daken. Gelukkig hebben de meeste schuine daken een hellingshoek van 35°. Zo ziet je maar…. aan alles is gedacht.

Hou er wel rekening mee dat het rendement van zonnepanelen met 10% kan dalen bij schuine daken waarvan de hellingshoek zich niet tussen de 30° en 40° bevindt.


Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Zonnepanelen (of fotovoltaïsche panelen) bestaan uit lichtgevoelige cellen. Wanneer de cellen licht opvatten wordt een gelijkstroomspanning opgewekt die vervolgens door een omvormer omgezet wordt naar wisselstroom. Deze wisselstroom gaat door naar de meterkast die de opgewekte stroom doorgeeft voor eigen verbruik.

Op momenten dat je meer zonne-energie opwekt dan dat je gebruikt, kan je de overige energie terugleveren aan het net. Aan het einde van het jaar wordt een berekening gemaakt om te zien hoeveel je hebt teruggeleverd en hoeveel je dus terug krijgt, dat heet salderen. Zo kan je toch nog genieten van jouw opgewekte energie.

Je hebt meestal geen bouwvergunning nodig voor je zonnepanelen. Afhankelijk van het bestemmingsplan van je gemeente kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. Wanneer je zonnepanelen aan deze voorwaarden voldoen, heb je hoogstwaarschijnlijk geen vergunning nodig:

De panelen steken niet uit en blijven binnen de rand van het dak.
Op een schuin dak hebben de zonnepanelen dezelfde hellingsgraad als het dak zelf.
Op een plat dak moeten de panelen net zo ver van de rand staan als ze hoog zijn.

Zonnepanelen vangen regelmatig wat stof en vuiligheid op. Vallende bladeren, mos, enz. kunnen de zonnepanelen tot wel 25% slechter doen presteren. Het reinigen van zonnepanelen is dus ten sterkste aangeraden. Maak je echter geen zorgen, met een kostprijs tussen €100 en €150 ben je weer voor een jaartje gerust.

De juiste zonnepanelenspecialist kiezen is een belangrijke stap bij je aankoop. Deze stap mag je dus niet licht opvatten. Bobex helpt je daarmee verder. Vul ons formulier in en wij brengen jou in contact met de beste zonnepanelen-installateurs in jouw regio. Zij maken voor jou, gratis en vrijblijvend, een aantrekkelijke prijsofferte op. Heb je nog steeds moeilijkheden bij het nemen van een keuze? Dan geven we graag deze tips mee die je zeker niet uit het oog mag verliezen.

Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5*. Wenst u de zonnepanelen te kopen of te huren?
6*. Wat is je jaarlijks verbruik (schatting in KWh)?
7*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
8. Beschrijving van je project
9. Het toevoegen van foto ' s of bijlagen (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
By submitting your request, you agree to our terms and conditions and privacy charter.
zend mijn aanvraag
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In accordance with the law of July 30, 2018 on the protection of individuals with regard to data processing, you have the right to access and rectify your data. To find out more, see our privacy charter
bedrijven in andere regio's