Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn panelen die je op de daken kunt plaatsen om zelf stroom op te wekken uit zonne-energie. Om voldoende stroom op te wekken voor jouw huishouden moeten er altijd meerdere panelen aangeschaft worden. De panelen sturen de stroom door naar de meterkast, waarna jij er gebruik van maakt.

Hierdoor hoef je geen gebruik te maken van de energie die via de energieleverancier aan jouw woning geleverd wordt. Je hebt bij de zonnepanelen dan de keuze tussen de netgekoppelde panelen en de losstaande PV-systemen.

De netgekoppelde panelen zijn de meest voorkomende panelen en kunnen de niet-verbruikte stroom terugleveren aan het elektriciteitsbedrijf. Je hebt hiervoor altijd een set panelen van rond de 1000 Wp, een omvormer en montagemateriaal.

De losstaande PV-systeem heeft vaak een laag vermogen en zal daarom vooral gebruikt worden voor bijvoorbeeld het opladen van kleinere apparaten. Zo heb je deze panelen bijvoorbeeld ook in de accu’s op zonne-energie zitten. De kans is daarom groot dat jij al apparaten in huis hebt die voorzien zijn van deze panelen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een zonnepanelen installateur in jouw buurt via het offerteformulier
arrow Vergelijk gratis offertes

Voordelen van PV-panelen

zonnepanelen info

PV-panelen hebben verschillende voordelen. Met zonnepanelen draag je immers een steentje bij aan het milieu. Andere voordelen zijn:

 • 5 jaar opbrengstgarantie
 • 10 jaar systeemgarantie
 • Terugverdientijd tussen de 5 en 7 jaar
 • Relatief hoog rendement

Prijs zonnepanelen

Er zijn verschillende factoren die de prijs van zonnepanelen bepalen. Denk daarbij aan het materiaal waarin de panelen komen. Daarnaast heb je te maken met arbeidskosten als je de panelen door een professional laat plaatsen. Het is wel belangrijk dat je dit laat doen, zodat alles goed zit.

Hier kun je eventueel een besparing op doen door naar meerdere installateurs te kijken. Bij de kosten kun je ook de terugverdientijd meenemen. Zo kun je zien of jouw zonnepanelen voldoende op gaan leveren en wanneer je de investering er weer uit hebt.

Bij de aanschaf van de zonnepanelen kijk je naar het aantal personen binnen het huishouden, het vermogen dat hiervoor nodig is en hoeveel panelen je minimaal aan moet schaffen om voldoende stroom op te wekken.

Onderstaande tabel zet een aantal gegevens voor jou op een rij, zodat je weet aan welke kosten jij moet denken.

Personen kWh Vermogen Panelen Prijs Besparing
1 1.840 2.165 8 € 5.360 € 420
2 2.930 3.447 13 € 8.710 € 675
3 3.590 4.224 16 € 10.720 € 830
4 4.040 4.753 18 € 12.060 € 930
5 4.520 5.318 20 € 13.400 € 1.040
6 4.830 5.682 21 € 14.070 € 1.110

Subsidie zonnepanelen

De overheid stimuleert het gebruik van zonnepanelen. Tot voor kort waren hier verschillende subsidieregelingen voor te vinden. Hiervoor had de overheid veel geld uitgetrokken. Echter is de subsidie zonnepanelen afgeschaft. In plaats daarvan ga je naar de initiatieven van gemeentes kijken. Deze zorgen ervoor dat je toch nog een deel van de investering van de panelen terug kunt krijgen.

Er zijn bijvoorbeeld verschillende leningen met een lage rente te vinden. Hier heb je ook altijd gunstige voorwaarden. Daarnaast zijn er verschillende subsidies vanuit de gemeente.

Btw terugvragen [stappenplan]

zonnepanelen mogelijkheden

Je kan een btw teruggave zonnepanelen ontvangen. Zodra je de panelen aanschaft, ben je namelijk ondernemer. Je verkoopt de te veel opgewekte zonne-energie immers terug aan het net. De btw teruggave is eenmalig. Er zijn een aantal stappen die je hiervoor moet doorlopen.

Onderstaande stappenplan is de korte versie van de stappen die je moet volgen voor de btw teruggave voor jouw zonnepanelen.

 • Stap 1: Het formulier ‘Opgaaf startende ondernemer’ invullen
 • Stap 2: De reactie van de Belastingdienst afwachten.
 • Stap 3: De btw-aangifte voor het jaar van aankoop doen.
 • Stap 4: Het rekeningnummer van de bank doorgeven.

Salderingsregeling zonnepanelen

Met jouw zonnepanelen wek je altijd stroom op.  Als je meer opwekt dan je verbruikt, kun je dit terugleveren aan het net. De energieleverancier zal dit verrekenen met jouw energierekening. Dit proces wordt salderen genoemd. Als je net zoveel teruglevert als je gebruikt, zal de prijs die jij terugkrijgt gelijk staan aan de actuele stroomprijs.

Zodra je meer teruglevert dan je verbruikt, kan de energieleverancier hier een lagere prijs voor betalen. De overheid geeft jou hiervoor iets extra’s door middel van de teruglever-subsidie. De huidige salderingsregeling wordt namelijk langzaam afgebouwd. De periode van het afbouwen duurt van 2023 tot 2030.

Het is wel de bedoeling dat de terugverdientijd hetzelfde blijft als wat op dit moment geldt. Het is daarom altijd goed om de updates te blijven volgen. Zo zorg je dat je overal van op de hoogte blijft. Met zonnepanelen bespaar je bovendien op energiekosten.

UPDATE: verlenging salderingsregeling?

Op 13 februari 2024 zal in de Eerste Kamer worden gestemd over de al dan niet verlenging van de voordelige salderingsregeling voor zonnestroom. Deze stemming komt er na bezwaren van heel wat politieke partijen op het voorstel van demissionair minister Jetten voor Klimaat en Energie om de gunstregeling volledig af te schaffen.

Van zodra we meer nieuws hebben over de definitieve beslissing volgt een update.

Tip: Bereken op voorhand hoeveel PV-panelen je nodig hebt

Het is verstandig om te bekijken hoeveel panelen je nodig hebt om jouw huishouden van voldoende stroom te voorzien. Je wilt namelijk zo min mogelijk energie gebruiken van de energieleverancier, zodat je jouw energierekening laag kan houden. In de regel geldt dat je 10 panelen van 330 Wp nodig hebt voor het gemiddelde stroomverbruik van 3000 kWh.

Dit is berekend op basis van grote en kleine huishoudens. Houd er daarbij wel rekening mee dat een grotere installatie met de huidige salderingsregelingen financieel minder aantrekkelijk is. Je krijgt immers veel minder geld terug. Na 2023 kan het juist weer wel aantrekkelijker worden.

Je moet er ook altijd rekening houden dat de gezinssamenstelling in de toekomst kan veranderen. Onderstaande tabel zet op een rij hoeveel panelen je nodig hebt om de gewenste opbrengst te behalen.

Gewenste opbrengst 300 Wp 330 Wp 380 Wp
1.000 kWh 4 3 3
2.000 kWh 7 7 6
3.000 kWh 11 10 9
4.000 kWh 15 13 12
5.000 kWh 18 17 15

Levensduur en terugverdientijd zonnepanelen

De panelen wil je niet voor een aantal jaren op jouw dak hebben liggen. In plaats daarvan wil je dat ze een lange levensduur hebben. Bij de zonnepanelen kun je ervan uitgaan dat ze minimaal 25 jaar meegaan. Je moet er hierbij wel rekening mee houden dat het kan dat het rendement steeds lager wordt.

In het begin zijn de materialen immers van de beste kwaliteit en dit wordt steeds lager. Er zal dus na verloop van tijd een lager rendement komen. Over het algemeen zal je de zonnepanelen terugverdienen in 7 jaar. Hierbij zijn wel de opbrengst en het rendement van belang.

Zonnepanelen opbrengst

Maar wat is dan de maximale opbrengst van zonnepanelen? Aan de hand van deze vraag kun je bekijken binnen hoeveel jaar jij jouw zonnepanelen terugverdient.

Stel dat je 8 panelen op het dak hebt liggen, waarmee je 2000 kWh produceert. Hiervan heb je 300 kWh meteen gebruikt. In 12 maanden tijd heb je 2500 kWh verbruikt. Je hebt hierdoor 2200 kWh van het net afgenomen, maar ook 1700 kWh teruggeleverd. Hierdoor betaal je nog 500 kWh van het leveringstarief en de belastingen.

Als je met het dubbele aantal panelen 4000 kWh produceert en voor de rest eerdergenoemd voorbeeld aanhoudt, zal je voor 1500 kWh echter wel een vergoeding krijgen van de energieleverancier.

Rendement zonnepanelen

Het rendement is een belangrijke factor voor de opbrengst van de zonnepanelen. Zoals je hierboven kunt lezen in de rekenvoorbeelden moet je met een mindere opbrengst bijbetalen en bij een hogere opbrengst krijg je een vergoeding van de leverancier.

Het is daarom belangrijk dat je een maximaal rendement gaat behalen. Hiervoor is onder andere de plaatsing van de panelen belangrijk. Een dak op het zuiden zal over het algemeen meer op gaan leveren dan wanneer deze op het westen, oosten of noorden liggen. Als laatste is onderhoud belangrijk. Vuil heeft invloed op het rendement.

Welke zonnepanelen kiezen? Soorten zonnepanelen

zonnepanelen Nederland

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt te vinden. Al deze varianten hebben andere eigenschappen waar je rekening mee moet houden. Je zult je hier altijd in moeten verdiepen.

Type 1: Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne panelen zijn de panelen die uit een kristal bestaan. De zonnepanelen staan bekend om een zeer hoog rendement en zijn daarom een goede oplossing voor de kleinere daken. De gemiddelde prijs ligt wel hoger dan andere panelen. Je betaalt namelijk gemiddeld 670 euro per paneel. Hierdoor ben je voor 10 panelen zonder omvormer en montagemateriaal al 6700 euro kwijt.

Type 2: Polykristallijne zonnepanelen

De polykristallijne panelen bestaan uit een groot aantal grove kristallen. De panelen worden voornamelijk gebruikt voor de grotere daken, omdat het ook grotere panelen zijn. De prijs-kwaliteit van deze panelen is wel goed. Ze hebben namelijk een goed rendement voor de prijs. Je betaalt ongeveer 600 euro per paneel.

Type 3: Amorfe zonnepanelen of dunne film zonnepanelen

De amorfe panelen zijn gemaakt van dunne film. Ze bevatten geen kristallen. Dit maakt ze ook gelijk erg buigzaam. Dit brengt je ook direct bij de goedkoopste panelen die je op jouw dak kunt laten plaatsen. Je betaalt namelijk een gemiddelde prijs van 400 euro per paneel. Je moet er daarom ook rekening mee houden dat je hier het laagste rendement bij gaat krijgen.

Hoe werken zonnepanelen?

Voordat je de panelen op het dak kan plaatsen, moet je ze goed oriënteren. Zo moet je bijvoorbeeld gaan kijken naar de verschillende soorten panelen, de omvormer die nodig is om de opgewekte stroom op het net te krijgen en hoe je jouw opgewekte stroom kunt gebruiken voor jouw huishouden.

Daarnaast kijk je naar de hellingsgraad van het dak. Er zitten namelijk verschillen in het rendement en het type zonnepaneel dat hierbij passen. De ligging van de panelen zal grote verschillen in het rendement opleveren.

1. Oriëntatie

Bij de oriëntatie kijk je naar de verschillende soorten zonnepanelen die op de markt te vinden zijn. Hier kijk je ook goed naar de andere materialen die ervoor nodig zijn. Zo is er bijvoorbeeld een omvormer nodig om de stroom over te zetten in de meterkast, waardoor jij gebruik kunt maken van de opgewekte stroom. Je kijkt ook naar de verschillende energieleveranciers die jou hierbij kunnen helpen.

2. Hellingsgraad: plat dak versus schuin dak

Er is een verschil tussen de panelen op een plat dak en op een schuin dak. Er moet een bepaalde hellingsgraad zijn om een goed rendement te behalen. Daarom moet je bekijken welke panelen er goed genoeg zijn voor het platte dak als je hier jouw panelen op wilt plaatsen. Bij een schuin dak zijn er ook voldoende installaties die jou hierbij kunnen helpen.

3. Ligging

De ligging is belangrijk voor het maximale rendement. Als jouw dak in het zuiden ligt, ga je altijd een goed rendement behalen. Echter kan het ook zijn dat je jouw dak niet op het zuiden hebt liggen. In dit geval is het verstandig om te bekijken hoe je jouw panelen het beste kunt plaatsen om toch zoveel mogelijk te profiteren van de panelen en de opgewekte energie.

Onderhoud zonnepanelen: panelen reinigen

Het onderhoud van panelen is belangrijk. Door de reiniging uit te voeren zorg je er namelijk voor dat het rendement hoog blijft. De panelen zijn voorzien van een speciale coating, waardoor het meeste vuil er vanzelf afspoelt. Bij langdurig droog weer hoef je alleen maar een emmer lauwwarm water en een spons te pakken. Zo gaat het vuil er direct af.

Zonnepanelen kopen: hoe aanpakken?

Maar hoe kun je nou de beste zonnepanelen aanschaffen? Onderstaande stappen leggen het voor jou uit:

 • Stap 1: Jouw huidige stroomverbruik controleren
 • Stap 2: Hoeveelheid zonnepanelen bepalen
 • Stap 3: De grootte van de groep in de meterkast
 • Stap 4: Keuze voor de omvormer maken
 • Stap 5: Offertes aanvragen

Meer weten? Dan kun je altijd zonnepanelen advies aanvragen bij een professional. Zo maak je altijd de juiste keuze en weet je ook precies hoeveel het voor jou gaat kosten.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Bedrijven voor Zonnepanelen