Zonnepanelen installateur vinden en kiezen in Nederland: aandachtspunten

Het is belangrijk om een betrouwbare en kwaliteitsvolle installateur te vinden, die je zonnepanelen correct en voordelig installeert. 

Daarvoor hou je best rekening met een paar dingen. Zo vraag je best naar referenties, nakijken met welke merken ze werken, de garantie checken en nog veel meer.

Geen zorgen: we leggen je in detail uit hoe je de beste installateur vindt en je zo zonder zorgen zonne-energie in bruikbare wisselstroom kan gaan omzetten.

Vind installateurs en vergelijk offertes

Wanneer je zonnepanelen wilt plaatsen, is het vinden van een goede installateur belangrijk. Het handigste om een zonnepanelen installateur te vinden is door offertes aan te vragen via ons offerteformulier. Het is volledig gratis en zonder verplichtingen.

Je krijgt vervolgens offertes van verschillende installateurs, die voor jou situatie in aanmerking komen. hierna kan je deze offertes vergelijken, om zo een goede installateur te vinden voor jouw situatie. Let vooral op welke diensten bij de kostprijs inbegrepen zijn.

Controleer op certificaat van bekwaamheid

De levensduur en het rendement van zonnepanelen zal zonder problemen hoog blijven als de zonnepanelen juist op je dak geïnstalleerd worden. Om zeker te zijn dat dit gebeurt en dat je dak geschikt is voor een installatie, kies je best voor een installateur die het certificatiesysteem voor installateurs van de gewesten in België gevolgd heeft.

Het certificaat staat op naam, waardoor in (grote) firma’s minstens één van de aanwezige zonnepanelen installateurs dit bezit.

Installateur zonnepanelen

Welke zonnepanelen merken installeren vakmannen?

De huidige topmerken en betrouwbare zonnepanelen die vakmannen installeren zijn onder meer Q Cells, JA Solar, LG Solar, LONGi, Canadian Solar, REC Solar, Solarwatt en Trina Solar.

Een goede installateur geeft altijd aan op zijn website, folder en offertevoorstel welke verschillende merken hij installeert. Zo ben je zeker dat je de beste zonnepanelen hebt om zonne-energie om te zetten in wisselstroom.

Als een installateur onduidelijk is, of werkt met een ‘A-merk’ vermijd je deze best want dat betekent dat de installateur zo goedkoop zijn zonnepanelen gaat kopen en je panelen dus niet van goede kwaliteit zullen zijn.

Vraag naar referenties

Als je installateurs hebt gekozen, is het de moment om naar referenties van klanten te vragen. Vraag naar zoveel mogelijk verschillende referenties.

Lokale of regionale installateur?

Een regionale installateur koopt vaak zijn materiaal in grote mate in, dus de kans is groter dat deze installateur het nodige materiaal op voorraad heeft en de zonnepanelen installatie dus sneller geplaatst kan worden.

Regionale installateurs hebben ook vaak meer ervaring, omdat ze een groot aantal installaties per week zetten. Een nadeel aan regionale installateurs is dat ze niet altijd even dichtbij zijn en dat ze vaak wat duurder zijn dan een lokale zonnepanelen installateur.

Een voordeel aan de lokale installateurs van zonnepanelen is dat ze veel kennis hebben over de regio en dus weten hoe ze goed de zonnepanelen plaatsen, aangepast aan de regio waar ze zich bevinden. 

Een nadeel is dan weer dat lokale zonnepanelen installateurs vaak een grotere kans hebben dat ze failliet gaan, omdat ze niet zo’n stabiele marktpositie hebben als een regionale installateur.

Kijk ook goed na waar de installateur van zonnepanelen actief is. Een groot aantal installateurs van zonnepanelen in Nederland werken niet in alle regio’s. Het kan zijn dat het bedrijf alleen in Noord-Brabant werkt en bijvoorbeeld dus geen panelen kan laten plaatsen in Groningen.

Zonnepaneel werken

Wees voorzichtig met voorafbetalingen

Zorg ervoor dat je een zo klein mogelijk voorschot betaalt. Het gebeurt nog te vaak dat mensen een voorschot betalen en nadien niets meer horen van de installateur. Natuurlijk is het normaal om een voorschot te vragen, maar deze mag niet meer dan 30 % zijn voor er werk is gebeurd.

Voorzie een bindende leveringstermijn

Spreek een levertijd af met het zonnepanelen installatiebedrijf. Als de installateur niet binnen dit termijn levert, krijg je misschien een terugbetaling, of kan je de overeenkomst nog annuleren.

Het is ook gewoon handig om te weten wanneer de installatie in orde zal zijn. Als je geen bindende leveringstermijn afspreekt, loop je de kans om je zonnepaneel installatie niet in de nabije toekomst te krijgen.

Maak een shortlist

Het is handig om een lijstje (shortlist) te maken van een drietal verschillende installateurs, die je momenteel het beste vindt. Dit zijn de installateurs die een goede garantie hebben, betrouwbare merken gebruiken en waar je vertrouwen in hebt dat ze de werken goed zullen uitvoeren.

Installeren paneel

Zonnepanelen installateurs vergelijken

Er zijn ontzettend veel erkende zonnepanelen installateurs in Nederland, die zonnepanelen installeren. Daarom is het belangrijk om de installateurs goed te vergelijken. Het vergelijken van erkende installateurs doe je in een aantal stappen. We zetten ze even op een rij.

1) Kies een erkend zonnepanelen installateur

Zoek een geschikte lokale installateur die actief is in je buurt en erkend is door de overheid. Daardoor ben je al zeker dat het echte vakmannen zullen zijn, die je zonnepanelen installeren.

2) Vergelijk vrijblijvend en gratis offertes

Nadat je meerdere installateurs hebt gevonden, kan je beginnen met het vergelijken van verschillende offertes. Vul ons offerteformulier in en vergelijk offertes van de beste vakmannen.

3) Kies de beste offerte en geef je akkoord

Kies de offerte die je het meeste aanspreekt en geef aan dat je akkoord bent met het voorstel dat de installateur je heeft gedaan. Daarna maak je een afspraak met de installateur, die voor de plaatsing van de installatie zal zorgen.

4) Keuring zonnepanelen en dienst-na-verkoop

Voordat je de zonnepanelen en omvormer kan gebruiken, moeten ze gekeurd worden door een erkende keurder. De keurder bezorgt je dan een AREI-keuringsverslag dat verklaart dat de installatie in orde is.

Dit verslag zal je vervolgens aan de energieleverancier moeten bezorgen, om de duurzame zonnepanelen aan te geven. Nadat je dit hebt gedaan, kan je met een gerust hart groene energie opwekken met je nieuwe zonnepanelen installatie en meehelpen aan een beter milieu.

Sommige installateurs van zonnepanelen hebben een langere garantie dan anderen. Het is dus zeker interessant om voor een bedrijf te kiezen dat een goede garantie aanbiedt. Zo ben je zeker dat als er iets mis is met de installatie (dunne film zonnepanelen, bekabeling en omvormer), ze het misschien wel gratis voor je komen oplossen.

Zonnepanelen kopen? Vind zonnepanelen installateurs in Nederland

Vind de beste installateurs van zonnepanelen in Nederland door ons offerteformulier in te vullen en vergelijk vrijblijvend offertes. Het is volledig gratis en zonder verplichtingen.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid

Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Zonnepanelen