Maak gebruik van de kleine ondernemersregeling (KOR)

De kleine ondernemersregeling (of KOR) is de benaming voor de regeling rond het terugbetalen (teruggave) van de btw op zonnepanelen. Particulieren kunnen van die regeling gebruikmaken, omdat zonnepaneeleigenaars officieel als ondernemer geregistreerd moeten staan bij de Belastingdienst.

Je betaalt als particulier namelijk belasting op de stroom die jouw zonnepanelen terugleveren aan het net. Als je kiest voor deze regeling hoef je niet elk kwartaal opnieuw btw-aangifte te doen, meestal volstaat één keer. Dat maakt het je een stukje makkelijker. Bovendien spaar je zo heel wat geld uit.

Hoe aanvragen?

De procedure om de KOR aan te vragen, is heel eenvoudig. Verder in het artikel gaan we hier dieper op in. Regel je de administratie hierrond liever niet zelf? Geen probleem! Want je kan het ook laten regelen door een belastingadviseur of een gespecialiseerde firma voor ongeveer 100 euro.

Voordelen en nadelen

Instappen in de KOR-regeling biedt heel veel voordelen. Het grootste pluspunt is uiteraard het geld dat je uitspaart. Daarnaast verminderen je administratieve taken. Toch zijn er ook enkele nadelen.

Het is bijvoorbeeld geen goede optie als je plant om de komende 3 jaar extra zonnepanelen te nemen. Of als je in die periode als ondernemer wil starten. De reden is dat de KOR 3 jaar geldt. Je kan je deelname dus pas na 3 jaar beëindigen. In die periode kan je bijgevolg geen btw meer terugvragen.

Denk je eraan om ondernemer te worden of om zonnepanelen te kopen, dien je dus op voorhand goed na te denken of dit voor jou wel de beste optie is. In het geval dat je niet meedoet aan de KOR, ben je een gewone ondernemer voor de belastingdienst. Je wordt dan geacht ieder kwartaal btw-aangifte doen.

zonnepanelen

Hoe de btw op zonnepanelen terugvragen?

Als particulier kan je de btw op zonnepanelen terugvragen omdat je door de Belastingdienst als mini-energiebedrijf gezien wordt. Het is bovendien verplicht om je in te schrijven als ondernemer. Het is dus voor iedereen met zonnepanelen mogelijk om beroep te doen op een btw teruggave. Maar, hoe begin je eraan?

We bekijken hieronder hoe je stap voor stap de btw op je zonnepanelen terugvraagt na installatie.

Hou er wel rekening mee dat je er enkel recht op hebt als je in Nederland gevestigd bent en je niet meer dan 20.000 euro omzet in een kalenderjaar gemaakt hebt.

Stap 1: Verzend het document Opgaaf zonnepaneelhouders

Eerst dien je je in te schrijven als ondernemer. Daarvoor moet je het document ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ op de site van de Belastingdienst invullen. Er staan een aantal vragen die je moet beantwoorden.

Bij vraag 1 vul je je gegevens in, vraag 2a dient voor het vermelden van je correspondentieadres voor de btw, bij vraag 2b moet je aankruisen of je mee wil doen bij de KOR en bij de derde vraag plaats je je handtekening. Ben je klaar? Verzend dan het formulier.

Hou rekening met de termijnen

De eerste stap is om het document in te vullen en te versturen, maar je kan dit niet altijd doen. Het is belangrijk dat je de aanvraag doet binnen de 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen kocht, anders kan je een boete krijgen.

Wat als ik te laat ben met mijn aanvraag?

Indien je te laat bent met het aanvragen van KOR kan je een boete krijgen voor aangifteverzuim. Die bedraagt 68 euro.

Wanneer reactie Belastingdienst?

Wanneer je de papieren verzonden hebt, stuurt de Belastingdienst je binnen de 10 werkdagen een ‘Vaststelling belastingplicht’ terug. Daarin staat je btw-nummer. Je krijgt ook een brief met je inloggegevens voor de digitale aangifte.

Stap 2: Verstuur je rekeningnummer naar de Belastingdienst

De volgende stap is om je rekeningnummer door te geven via de website van de Belastingdienst. Klik daarvoor op ‘Rekeningnummer wijzigen’. Heeft de Belastingdienst al een rekeningnummer van jou? Dan dien je dit ook te doen.

Enkele tips

Geef je rekeningnummer al door aan de Belastingdienst voordat je de btw-aangifte doet. Op die manier verloopt de uitbetaling sneller. Nog een handige tip: indien je geen boekhouder of andere contactpersoon hebt, kan je daar je eigen gegevens invullen. Bij ‘subnummer’ vul je dan de 2 cijfers na de B van je omzetbelastingnummer in.

Stap 3: Indienen van btw-aangifte

Wanneer je bovenstaande stappen goed opgevolgd hebt, is het tijd om je aangifte te doen. Daarvoor heb je de brief met de inloggegevens nodig. Eens je ingelogd bent, vul je het formulier in. Je moet alleen rubrieken 1 en 5 invullen.

Benieuwd naar welk bedrag je terugkrijgt? Neem dan een kijkje in onderstaande tabel. Rechts zie je het bedrag dat je terugkrijgt (forfait) en links vind je het opwekvermogen in Wattpiek per jaar.

Tabel: forfait voor zonnepanelen op basis van het opwekvermogen per jaar

Opwekvermogen /jaar Forfait
0 – 1.000 € 20
1.001 – 2.000 € 40
2.001 – 3.000 € 60
3.001 – 4.000 € 80
4.001 – 5.000 € 100
5.001 – 6.000 € 120
6.001 – 7.000 € 140
7.001 – 8.000 € 160
8.001 – 9.000 € 180
9.001 – 10.000 € 200

Extra zonnepanelen kopen: opnieuw btw terugvragen?

Wat als je na enige tijd extra zonnepanelen wilt kopen, kan je dan opnieuw btw terugvragen? In principe is dit niet mogelijk. Tenminste niet voor de komende 3 jaar. Na 3 jaar kan je je wel afmelden voor de KOR waardoor je weer een gewone ondernemer wordt en opnieuw btw mag terugvragen.

vragen

Andere veelgestelde vragen

Hieronder krijg je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen. Neem zeker een kijkje zodat je goed geïnformeerd bent!

1. Wat als ik voor 2020 zonnepanelen heb gekocht?

Als je vóór 2020 zonnepanelen gekocht en btw teruggevraagd hebt, heeft de Belastingdienst je vanaf 1 januari 2020 automatisch omgezet naar de nieuwe KOR. Dat betekent dat jij je vanaf eind 2022 kan afmelden.

2. Kom ik als ondernemer ook in aanmerking?

Voor ondernemers gelden de normale btw-regels. Tenzij je zonnepanelen op je privéwoning legt. In dat geval kan je wel btw terugvragen. Je vindt daarover meer info op de site van de Belastingdienst.

3. Komt nieuwbouw in aanmerking voor btw-teruggaaf?

De kosten voor het huis en dak, maak je ook zonder de aanwezigheid van zonnepanelen. Daarom komt de btw niet in aanmerking voor teruggaaf. Iets om rekening mee te houden!

4. Kan je voor een huurhuis btw terugvragen voor zonnepanelen?

Btw terugvragen kan ook perfect als huurder. Je moet dan wel de eigenaar zijn van de zonnepanelen. Dat betekent dus dat zowel de factuur als de energierekening op je naam moet staan. Je dient geen eigenaar te zijn van het pand, maar je kan dit wel het best bespreken met je verhuurder om problemen te vermijden.

Meer weten? Vraag advies en ontvang gratis offertes voor zonnepanelen

Ben je van plan om zonnepanelen te laten installeren? Dan loont het om offertes te vragen bij meerdere installateur. Je kan ook al je vragen stellen over zonnepanelen en de optie van btw-teruggave. Op basis van alle info, adviezen en prijzen die je ontvangt kan je makkelijker je keuze maken.

Vul vandaag onderstaand formulier in en ontvang al binnen enkele dagen de eerste prijsvoorstellen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je ge�nteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Zonnepanelen