Wat is een energielabel?

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is in vergelijking met soortgelijke woningen. Energielabels worden aangetoond met letters: ze zijn er van label A tot en met label G. Huizen die het meest energiezuinig zijn krijgen energielabel A++++ en de minst zuinige woningen krijgen energielabel G.

EPC woning

Energielabel berekenen: hoe werkt dat?

Het energielabel zegt iets over het fossiele energiegebruik van een woning, uitgedrukt in kWh per m2 per jaar. Hoe lager het gebruik van fossiele energie, hoe beter het energielabel. Momenteel wordt de energieprestatie van woningen berekend met de NTA 8800-methode.

Dit is een nieuwe methode die in Nederland wordt gebruikt voor zowel nieuwbouw als bestaande woningen. Onder meer isolatie en het aandeel hernieuwbare energie door duurzame systemen, zoals zonnepanelen of een zonneboiler, spelen hierbij een rol.

Factoren bij het berekenen van je energielabel

Daarnaast is het rekenmodel van de overheid gebaseerd op de volgende punten. Check zelf waar je woning aan voldoet en maak een inschatting of je energielabel groen (energielabel A) of rood (energielabel G) is.

 • Bouwjaar van je woning
 • Woningsoort (rijtjeswoning, appartement, etc.)
 • Glassoort
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Verwarming
 • Warmwatervoorziening
 • Ventilatiesysteem
 • Zonnepanelen
 • Zonneboiler
 • Gevelisolatie

Zelf energielabel berekenen

Het is niet mogelijk om het energielabel van je woning zelf te berekenen. Alleen een energieadviseur kan een energielabel vaststellen en registreren. Wel kun je je huidige vastgestelde energielabel inzien op het internet in de EP online database. Ook zijn er veel gratis tools te vinden om een geschatte berekening te doen.

Houd er rekening mee dat dit soort tools slechts een schatting van je energielabel geven en dat deze uitkomst niet mag worden gebruikt voor de verkoop of verhuur van je woning.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Energielabel aanvragen

Een definitief energielabel aanvragen voor je woning is relatief eenvoudig. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als je je huis gaat verkopen of verhuren, of omdat je een nieuw energielabel wil na het verduurzamen van je woning. Het aanvragen van een energielabel gaat als volgt:

 1. De aanvraag

Schakel een energieadviseur in om je energielabel te kunnen bepalen. Maak een afspraak op de gewenste datum en tijdstip.

 1. Bezoek van een EP-adviseur

Op de afgesproken datum krijg je bezoek van een gecertificeerde energieadviseur. Hij of zij doet een inspectie van je woning en gaat alle belangrijke kenmerken na. Dit duurt gemiddeld zo’n 1,5 tot 2 uur. Hoe lang dit precies duurt is afhankelijk van hoe gemakkelijk het is om de kenmerken te vinden.

 1. Je energielabel staat online

De adviseur gaat aan de slag met het energielabel berekenen. Je kunt het energielabel vervolgens terugvinden in de online EP-database. Vanaf nu heb je een officieel energielabel wat. Daarnaast ontvang je het resultaat vaak ook zelf via e-mail.

 1. Opnieuw aanvragen

Het energielabel is 10 jaar geldig en moet dus opnieuw worden berekend wanneer deze periode is verstreken. In de database vind je op welke datum dit precies is. Heb je in de tussentijd verduurzamende maatregelen getroffen aan je huis? Dan kun je tussendoor een nieuw energielabel aanvragen, ook als er nog geen 10 jaar is verstreken.

Wat kost het berekenen van het energielabel van jouw woning?

Je kunt door verschillende bedrijven je energielabel laten berekenen. De kosten hiervan lopen erg uiteen. In onderstaand overzicht vind je wat je ongeveer kunt verwachten aan kosten voor deze berekening per woningtype.

Woningtype Gemiddelde prijs

 • Appartement: € 165
 • Eengezinswoning: € 179
 • Twee-onder-een-kap: € 189
 • Hoekwoning: € 189
 • Vrijstaande woning: € 199

Energielabel verbeteren

Ben je niet tevreden over je huidige energielabel? Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om je huis energiezuiniger te maken, misschien wel tot energielabel B of zelfs A. Een hoger energielabel is namelijk niet alleen gunstig voor een lagere energierekening, maar ook om de waarde van je huis te verhogen.

Beter isoleren

Enkele beglazing scoor lager op je energielabel, gevolgd door dubbele beglazing. Vervang daarom je enkele beglazing door HR-beglazing of zelfs extreem energiezuinige driedubbele beglazing (HR+++) voor betere isolatie. Ook het verbeteren van de isolatie van buitenmuren, daken en vloeren helpt bij het verbeteren van je energielabel.

Installeer zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp

De grootste verbeteringen die je kunt doen is vaak om helemaal van het gas af te gaan en je eigen energie op te wekken. Installeer daarom zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp om je huis energiezuiniger te maken en een beter energielabel te verkrijgen.

zonnepanelen

Wat gebeurt er als ik geen energielabel heb?

Wanneer je bij de verkoop, verhuur of oplevering van je woning geen geldig energielabel kunt overhandigen, loop je het risico om een boete te krijgen. Afhankelijk van de situatie varieert de hoogte van deze boete voor particulieren tussen de € 170 en € 450. Zorg er dus voor dat je tijdig over een geldig energielabel beschikt om een dergelijke boete te voorkomen.

Extra info nodig? Stel je vragen aan specialisten in jouw regio

Nood aan advies op maat over EPC en zonnepanelen? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvang gratis adviezen van specialisten (o.a. erkende energiedeskundigen).

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Zonnepanelen