Isoleren: dat is groen en slim besparen!

Snel en goedkoop energie besparen: daar draait het allemaal om bij isolatie. Door je muren, dak en/of vloer te isoleren bespaar je jaarlijks honderden euro’s. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor Moeder Natuur. Klaar om te isoleren? Vind in 2 minuten de beste isolatie specialisten uit je buurt!

 
Dakisolatie: de meest voordelige vorm van isolatie
Je huis verliest energie langs alle kanten, maar de grootste verliespost is het dak. Maar liefst 30% van het warmteverlies is aan het dak te wijten. Door je dak te isoleren bespaar je snel 400 euro per jaar!
 
Spouwmuurisolatie: de meest rendabele vorm van isolatie
Een spouw isoleren gaat snel, eenvoudig en rendeert onmiddellijk. In amper 4 jaar tijd heb je de investering terugverdiend. Daarna maakt je alleen maar winst!
 
Vloerisolatie: de meest comfortabele vorm van isolatie
Financieel gezien doet vloerisolatie er een aantal jaar langer over om zichzelf terug te verdienen. Maar dat wordt al helemaal goedgemaakt door één groot voordeel: nooit meer koude voeten!

Waarom voor isolatie kiezen

Je huis isoleren

Isolatie= minimale inspanning, maximaal rendement 

“De goedkoopste energie is de energie die we niet verbruiken.” Daarom is isoleren de meest rendabele investering die je kunt doen. Je hoeft slechts eenmalig een (kleine) investering te doen om levenslang de vruchten te plukken. Zowel dak-, muur- of vloerisolatie verdienen zich in enkele jaren terug. Daarna maak je enkel winst. Bovendien lijken elektriciteit en energie in de toekomst alleen maar duurder te worden.

“Je woning isoleren? Dat is duurzaam wonen!”

Een geïsoleerd huis is veel energiezuiniger, waardoor er minder fossiele brandstoffen nodig zijn om je huis te verwarmen en minder CO2 in de atmosfeer gepompt wordt. 

Hoger wooncomfort

Isolatie is niet alleen goed voor de portemonnee en het milieu, maar ook voor je eigen levenskwaliteit. In een geïsoleerd huis heerst er namelijk een constantere temperatuur. In de zomer blijft het koeler binnen, ‘s zomers houdt de isolatie de warmte langer vast. 

Wat kan je isoleren en hoeveel kost dat?

Dak- en zoldervloerisolatie

Renovatie of nieuwbouw? Dakisolatie is een must voor elke woning. Hoe het dak geïsoleerd wordt, hangt echter af van het soort dak, het gebruikte materiaal en de beschikbare ruimte. Zo moet je bij een hellend dak op een andere manier te werk gaan dan bij een plat dak. In sommige gevallen kan het ook interessant zijn om de zoldervloer te isoleren.

Hieronder vind je alvast enkele richtprijzen voor het isoleren van een dak:

Richtprijzen dak laten isoleren

Wat isoleren? Plaatsing van de isolatie Gemiddelde prijs per m²
Hellend dak Langs binnen €20 à €50 (excl. afwerking)
Hellend dak Langs buiten €40 à €60 (excl. afwerking)
Plat dak Langs binnen €30 à €40 (excl. afwerking)
Plat dak Langs buiten €70 à €115 (excl. afwerking)
Zoldervloer PUR op massieve zoldervloer €25 à €35 

Muurisolatie

Ook de muren kunnen op drie verschillende manieren geïsoleerd worden.

1. Spouwmuur
Is je huis tussen 1920 en 1980 gebouwd? Dan heeft je huis waarschijnlijk een spouw die je kan isoleren. Spouwmuurisolatie is de snelste en goedkoopste manier van isolatie, maar er hangen enkele voorwaarden aan vast. Zo moet de spouw minstens 5 cm breed moet zijn. Anders is er geen spouwmuurisolatie mogelijk. De prijs voor spouwmuurisolatie hangt af van het isolatiemateriaal, maar schommelt tussen de 15 tot 30 euro per m².

2. Buitenmuur
Indien spouwmuurisolatie geen optie is, kan je ervoor kiezen om de buitenmuur te isoleren. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: je energierekening zal dalen en je woning krijgt tegelijkertijd een make-over. Crepi, steenstrips, Thermowood, spuitkurk, … er bestaan heel wat mogelijkheden om de geïsoleerde buitenmuur af te werken. Nadeel is het hogere prijskaartje:

Wat isoleren? Gemiddelde prijs per m²
Crepi/bepleistering Vanaf €110 (incl. afwerking)
Gevelisolatie met steenstrips Vanaf €150 (incl. afwerking)
Houten gevelbekleding Vanaf €100 (incl. afwerking)
Nieuwe bakstenen buitenmuur plaatsen Vanaf €150 (incl. afwerking)
Sidings (aluminium, kunststof,…) Vanaf €110 (incl. afwerking)

3. Binnenmuur
In zeldzame gevallen isoleert men via de binnenmuren van de woning. Het is een beetje een laatste redmiddel, waar spouw- of buitenmuurisolatie niet mogelijk zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij beschermde gevels. Daarnaast zijn een goed werkende ventilatie, aandacht voor de koudebruggen en een geschikte buitenmuur vereist. Gemiddeld moet je 40 euro per m² rekenen bij binnenmuurisolatie.

Vloer- en (kruip)kelderisolatie

Het extra comfort dat vloerisolatie met zich meebrengt, is moeilijk te overschatten. Een niet geïsoleerde vloer heeft een temperatuur rond de 11°C, met isolatie stijgt dat naar gemiddeld 20°C. Opnieuw bepaalt het gekozen isolatiemateriaal in grote mate de prijs van vloerisolatie:

Soorten vloerisolatie Gemiddelde kostprijs per m²
Vloerisolatieplaten €20 à €25 per m²
Gespoten PUR €30 à €35 per m²
Isolatiechape €30 à €35 per m²

Hoewel isolatie altijd een rendabele investering is, gaat er altijd een investering mee gepaard. Gelukkig helpen de overheid hier een handje met verschillende isolatiepremies.

 

Veelgestelde vragen over isolatie

Eigenlijk wel. Elke nieuwbouw moet in Nederland aan enkele energienormen voldoen, de zogenaamde Bijna Energieneutrale Gebouw eisen (BENG). Dit houdt in dat de meeste gebouwen een minimumniveau moeten halen op het vlak van energiezuinigheid en ventilatie. Dat moet je doen door je aan drie criteria te houden.

BENG1: De energiebehoefte (in kWh per m2/jaar): Bij het bouwen van nieuwe woningen moet er rekening worden gehouden met de energiebehoefte van het gebouw. Dat kan oa. over de oriëntatie gaan, de luchtdichtheid of de schilisolatie.
BENG 2: Het primair fossiel energiegebruik (in kWh per m2/jaar): Nieuwe woningen moeten op een duurzame manier energie kunnen verbruiken. Hier wordt gelet op de het gebruik van hernieuwbare energie en duurzame installaties. 
BENG 3: Het aandeel hernieuwbare energie: Het percentage hernieuwbare energie van het totale energieverbruik. 

Dat hangt ervan af om welke isolatie het gaat. Een handige Harry of een beetje doe-het-zelver kan perfect zijn eigen dak via de isoleren. Wil je de vloer of muur isoleren, dan lukt dat al minder vlot. Erkende vaklui hebben echter jaren ervaring en staan garant voor een juiste plaatsing van de isolatie. Bovendien heb je recht op mooie isolatiepremies als je de werken door een erkende vakman laat uitvoeren.
Nee. Over-isoleren is een fabel. Er zijn inderdaad gevallen waarbij men met schimmel en condensatie kampt na het isoleren. Dit is niet de schuld van de isolatie, maar van slechte ventilatie. Een goede balans tussen ventilatie en isolatie is dus enorm belangrijk.
Ja. Naast de isolatiepremies geniet u ook van een verlaagd btw-tarief. Je betaalt slechts 9% btw in plaats van de gebruikelijke 21% op de arbeidskosten van de isolatie.
Bobex werkt enkel met gecertificeerde vakmannen en specialisten in isolatie. Wanneer je een offerte aanvraagd, kan je er op rekenen dat we je met een betrouwbare professional in contact brengen. Deze professionals sturen je gratis en vrijblijvend offertes op zodat jij kan kiezen wie voor jou de isolatie in orde brengt.
De Rijksoverheid stimuleert energiezuinige maatregelen. Je kan een groene lening aangaan voor het verduurzamen van je huis. Zo kan je aan een lagere rente investeren in een goed geïsoleerd huis.
 


Wil je je woning isoleren?
 

Vergelijk gratis offertes

 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Welk type isolatie wens je?
2*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning?
4*. Wanneer zou je van start willen gaan?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Isolatie