Standaard afmetingen van een zonnepaneel

De standaardformaat zonnepanelen is 1,68 x 1 m. Deze afmeting wordt over het algemeen gehanteerd voor zonnepanelen met een capaciteit tussen 245 en 345 Wp. De grootte van de zonnepanelen bepaalt ook het vermogen. Het vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hoe meer vermogen, hoe groter de zonnepanelen.

In onderstaand tabel kan je een overzicht terugvinden.

Soort zonnepaneel Vermogen Verschillende afmetingen zonnepaneel
Kleine zonnepanelen 190 – 245 Wp 1,25 m x 1 m (1,25 m²)
Standaard zonnepanelen 245 – 345 Wp 1,68 m x 1 m (1,68 m²)
Grote zonnepanelen 345 – 400 Wp 2 m x 1 m (2 m²)

Afmetingen grote zonnepanelen (400 Wp)

zonnepanelen afmetingen

De (extra) grote zonnepanelen zijn even breed als de standaard afmetingen zonnepanelen, maar ze zijn wel langer. Zo kunnen ze tot 2 meter lang zijn.

Hierdoor hebben deze zonnepanelen met hun 400 Wp een hoger piekvermogen. De panelen zijn niet per se efficiënter, maar ze wekken meer stroom op omdat ze meer zonnecellen bevatten. Zo bestaan grote zonnepanelen uit 72 zonnecellen in plaats van 60 zonnecellen zoals bij standaard zonnepanelen. Bovendien blijven deze panelen na jaren nog steeds rendabel.

Door zijn grote afmeting en zware gewicht past dit zonnepaneel niet op elk dak. Deze zonnepanelen worden dan ook voornamelijk bij grote installaties gebruikt zoals zonnepanelen voor bedrijven.

Kleine zonnepanelen

Als je een beperkt dakoppervlak beschikbaar hebt kan het slim zijn om te investeren in kleinere zonnepanelen. Omdat ze zo klein zijn kan je ze gemakkelijk plaatsen op kleine oppervlaktes. Zo zijn ze 1,25 meter lang in plaats van 1,68 meter. Kleine zonnepanelen afmetingen kunnen ook in breedte verschillen, bijvoorbeeld 80 centimeter in plaats van 100 centimeter breed.

Hoeveel ruimte is er nodig op het dak?

Hoeveel ruimte en hoeveel zonnepanelen er nodig zijn op het dak hangt af van het type dak dat je hebt. Is het een hellend dak of een plat dak? Gemiddeld heb je 14 zonnepanelen nodig voor een dan van 8 x 4 meter.

Bij het plaatsen van zonnepanelen moet je rekening houden met de oriëntatie van de zonnepanelen, de hellingsgraad en de schaduwfactor van je dak. We bespreken ze hieronder.

Op een hellend dak / schuin dak

zonnepanelen op hellend dak

Er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden:

  • De ruimte die schoorstenen innemen
  • De schaduwplekken op van gebouwen of bomen
  • De oriëntatie van je dak: Hoe zuidelijker je dak gericht is, hoe beter. In die richting wordt het meeste zonlicht opgevangen.

Op een plat dak

zonnepanelen plat dak

Op een plat dak worden de zonnepanelen schuin gelegd, dus ontstaat er schaduw. Zonnepanelen op een plat dak kunnen dus niet dicht bij elkaar geplaatst worden zitten ze in elkaars schaduw.

De hellingshoek bij een plat dak is belangrijk. De ideale hellingshoek bedraagt hier 35 graden.

Zonnepanelen horizontaal of verticaal leggen?

Zonnepanelen kunnen verticaal en horizontaal geplaatst worden. Indien je geen schaduw op je dak hebt maakt het niet uit hoe je de zonnepanelen legt. Alleen indien er sprake is van schaduw, dan is het wel belangrijk om te weten hoe je jouw zonnepanelen legt.

De zonnepanelen moeten horizontaal geplaatst worden wanneer je last hebt van volgende schaduw situatie. Je dak krijgt aan het begin of einde van de dag schaduw vanaf de onderzijde. Je zal dan een afweging moeten maken. In zo een situatie plaats je de zonnepanelen horizontaal in plaats van verticaal.

Zonnepannen als alternatief?

Een alternatief voor zonnepanelen zijn zonnepannen. Zonnepannen zijn dakpannen met ingebouwde zonnecellen. Je ziet bijna niets van de zonnepannen op het huis en behoudt hiermee je dak zijn uitstraling.

Helaas zijn er in Nederland nog geen dakpannen met zonnecellen beschikbaar, maar we geven je alvast een overzicht.

Er zijn 5 soorten zonnepannen. We bespreken ze hieronder.

Keramische zonnepannen

zonnepannen

Keramische dakpannen worden voornamelijk gebuikt voor oude gebouwen waarbij het esthetisch aspect van belang is. Deze grote zonnepanelen wekken meer energie op en je hebt minder aansluitingen nodig waardoor er minder kans is op storingen.

Sneldekpannen met zonnecellen

Dit zijn dakpannen waarop de zonnepanelen op de dakpan zelf worden gemonteerd. De pannen zijn gemaakt van steencomposiet, kunststof of keramiek. De dakpannen leveren en vermogen tussen de 35 Wp en 55 Wp per dakpan.

Brede zonnepannen

Dit type zonnepannen hebben dezelfde hoogte als een standaard dakpan, maar zijn breder. Ze hebben een breedte die ongeveer overeen komt met vier tot acht dakpannen. Brede zonnepannen zijn goed te combineren met dakleien, klei-en betonpannen. Dit type dakpan kan je makkelijk op bestaande panlatten bevestigen.

Zonnepan uit leien

Leien daken kunnen ook zonder problemen voorzien worden van zonnepannen. De dakbedekking sluiten mooi aan bij de vlakke zonnepannen waardoor ze niet opvallen. Er zijn verschillende zonnepannen mogelijk, variërend van kleine pannen tot grote pannen.

Er moet wel rekening gehouden worden met de dakhelling. De vereiste dakhelling voor de plaatsing van de zonnepannen bedraagt 25 graden.

Zonnepanelen in het dak (geïntegreerd daksysteem)

Bij een geïntegreerd daksysteem liggen de panelen niet bovenop de dakbedding maar liggen de panelen in het dak. Het is mogelijk om dit systeem te combineren met een dakvenster. Bij een geïntegreerd daksysyeem is het belangrijk dat het onderdak goed waterdicht afgewerkt wordt om lekkage in de dakconstructie te voorkomen.

Heb je nog geen zonnepanelen?

De grootte van de zonnepanelen hangt dus af van welk soort paneel je neemt, maar ook je type dak speelt een belangrijke rol. Als je liever de uitstraling van je dak wilt behouden, dan zijn zonnepannen het perfecte alternatief.

Leg jouw specifieke wensen voor aan een specialist voor zonnepanelen op maat. De erkende installateurs zullen jouw wensen bekijken en je vervolgens een gratis offerte op maat toesturen.  

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid

Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Zonnepanelen