Wat is het rendement van een zonnepaneel?

Het rendement van zonnepanelen is het percentage van hoeveelheid zonlicht (zonne-energie) dat door het paneel omgezet wordt in energie. Doorgaans ligt dit tussen de 15% en 22%. Het investeren in zonnepanelen levert je een hoger rendement op, want zo spaar je meer geld uit op je energierekening. 

Rendement + oppervlakte + piekvermogen zonnepanelen

rendement zonnepanelen

Wist je dat er een verband is tussen het rendement, de oppervlakte en het piekvermogen van zonnepanelen? Een zonnepaneel met een bepaalde oppervlakte en een hoger rendement bereikt namelijk een hoger piekvermogen dan een zonnepaneel met dezelfde oppervlakte en een lager rendement.

Dat betekent dat zonnepanelen met een hoger rendement minder oppervlakte nodig hebben om een bepaald vermogen te produceren. Daarom zijn ze een goede optie als je niet veel plaats vrij hebt op je dak.

Bijvoorbeeld: zonnepanelen 2m² (300 Wp) versus zonnepanelen 1,24m² (245 Wp)

Laten we het even uitleggen aan de hand van een rekenvoorbeeld. Stel dat je een dakoppervlak van 20m² hebt en je per jaar 3500Kwh aan elektriciteit wilt opwekken. Dan dien je eerst de volgende formule uit te voeren: piekvermogen (Watt)/(oppervlakte (m²) x 1000) = rendement van zonnepanelen. Zo weet je de verwachte opbrengst.

Bij zonnepanelen van 2m² met een piekvermogen van 300 Wp wordt dit dus 300 / (2 x 1.000) = 15%. Vervolgens deel je het aantal gewenste kWh stroom door het aantal Watt en je hebt het aantal benodigde panelen. Dus 3.500 kWh / 300 Wp = ongeveer 12 zonnepanelen. Dat is te groot voor de beschikbare dakoppervlakte, want 12 zonnepanelen x 2m² = 24m² en er is maar 20m² beschikbaar.

We vergelijken het nu met zonnepanelen van 1,24m² met een piekvermogen van 245 Wp. We passen nogmaals de formule toe: piekvermogen (Watt) / (Oppervlakte (m²) x 1000) = rendement zonnepanelen. Dus 245 / (1,24 x 1.000) = 19,75%. In dit geval is het dus een hogere opbrengst. Het vereist aantal zonnepanelen is ongeveer 14 zonnepanelen ( 3.500 kWh / 245 Wp).

We vermenigvuldigen als laatste opnieuw het aantal zonnepanelen met de grootte van het paneel: 14 * 1,24m² = 17,36m². Je komt minder dan 20m² uit. Dat betekent dus dat ze op het dak passen.

Hoeveel zonnepanelen kopen?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van een aantal criteria, waaronder de benodigde stroom, de grootte van je dak en je budget. Hieronder gaan we meer in detail, zodat je een duidelijk zicht hebt op hoeveel zonnepanelen je moet kopen.

1. Zelf benodigde aantal zonnepanelen berekenen

Wil je een goed idee hebben van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Dan kan je dit berekenen aan de hand van een formule: (jaarlijks stroomverbruik x 1,1) / (het vermogen van 1 paneel in Wattpiek). Indien je jaarlijks stroomverbruik bijvoorbeeld 3000 kWh is en je zonnepanelen neemt van 350 Wp (3000 x 1,1 = 3300 / 350 = 9,4), heb je er dus 9,4 nodig. Dit getal kan je het best naar boven afronden. Je hebt dus 10 zonnepanelen nodig.

2. Geschatte hoeveelheid te genereren zonnestroom

Om de hoeveelheid zonnepanelen eenmaal te berekenen kan je inschatten hoeveel stroom je nodig hebt. Je kan daarvoor kijken naar wat je doorgaans verbruikt per jaar of rekening houden met het gemiddelde. Een éénpersoonshuishouden gebruikt bijvoorbeeld gemiddeld zo’n 1200kWh elektriciteit per jaar, voor 2 personen is dit 2350kWh en voor een gezin met 3 tot 4 personen 3500kWh.

Op basis daarvan kijk je dan hoeveel zonnepanelen je moet kopen. Bij 1.900 kWh heb je bijvoorbeeld 6 zonnepanelen nodig, bij 3.200 kWh 10 zonnepanelen en bij 6.000 kWh 18 zonnepanelen.

Geschatte kostprijs van 6, 10 en 18 panelen

De kost per zonnepaneel wordt lager indien je meer zonnepanelen koopt. Zo is bij een set van 6 zonnepanelen de prijs per paneel 620 euro, terwijl dat bij een set van 18 panelen 450 euro is.

In onderstaande tabel ontdek je de kostprijs voor 6, 10 en 18 zonnepanelen. Links zie je het aantal zonnepanelen, in het midden vind je de kostprijs en daarnaast staat de prijs na btw teruggave. De kosten zijn inclusief installatie.

  • 6 zonnepanelen: 3.700 euro / 3.100 euro
  • 10 zonnepanelen: 5.400 euro / 4.500 euro
  • 18 zonnepanelen: 8.000 euro / 7.000 euro

Kosten drukken door btw terugvragen

Zoals je gezien hebt in bovenstaande tabel, spaar je veel geld uit met de btw teruggave. Daar kan je als particulier beroep op doen via de Belastingdienst. Als je in aanmerking komt, kun je ervan uitgaan dat je zowel de btw op de aankoop als de installatie van je zonnepanelen terugkrijgt. Het scheelt je bijna 21% van de kosten.

Opbrengst zonnepanelen: hoeveel?

opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen werken op zonne-energie maar zijn niet goedkoop. Je spaart er met verloop van tijd wel veel geld mee uit. De kosten zijn bovendien eenmalig, terwijl je elk jaar op je energierekening bespaart. Elke kilowattuur die je zonnepanelen opwekken met gratis zonlicht, hoef je namelijk niet meer te kopen van het energiebedrijf.

Hoeveel stroom die je niet gebruikt lever je ook terug aan het elektriciteitsnet. Maar nu is de vraag hoeveel jaarlijkse gemiddelde opbrengst zonnepanelen leveren?

We verduidelijken het met een tabel. In de tabel vind je links het aantal zonnepanelen, daarna de prijs na btw teruggave / gemiddelde opbrengst en rechts de terugverdientijd.

  • 6 zonnepanelen: 3.100 euro / 270 euro | 9 jaar
  • 10 zonnepanelen 4.500 euro / 470 euro | 7 jaar
  • 18 zonnepanelen 7.000 euro / 650 euro | 9 jaar

We geven je een rekenvoorbeeld. In dit voorbeeld nemen we 12 zonnepanelen met een piekvermogen van 370 wattpiek (Wp). In totaal is dit dus een vermogen van 4.440 Wp. Laten we kijken naar het maximaal vermogen en de gemiddelde verwachte opbrengst.

1. Bereken het maximaal vermogen

Om de hoogste opbrengst van het maximaal vermogen te berekenen moet het aantal wp omgerekend worden naar kilowattuur (kWh). Dat doen we door de formule wp x 0,88 toe te passen. In dit geval is de maximale opbrengst aan vermogen (4.440 x 0,88 =) 3.907 kWh.

2. Wat is de gemiddelde opbrengst in euro?

Vervolgens kijken we naar de gemiddelde verwachte jaaropbrengst in euro. Daarvoor moet je het aantal kWh per jaar, maand of dag vermenigvuldigen met de energieprijs van het moment. De huidige kWh-prijs is 0,29 euro per kWh, dus 3.907 kWh x 0,29 = 1133.03. Voor 12 zonnepanelen betaal je rond de 4.750 euro. Je hebt je systeem dus reeds rond de 4 tot 4,5 jaar terugverdiend.

3. Terugverdienperiode zonnepanelen

Hoe snel verdien je zonnepanelen terug? De terugverdienperiode kan je uitrekenen. We gebruiken daarvoor nogmaals een voorbeeld. Als je 4.500 kWh per jaar wilt opwekken, heb je ongeveer 4.500 / 0,85 = 5.300 Wp nodig. We gaan uit van zonnepanelen met een vermogen van 250 Wp. We rekenen dit uit door 5.300 door 250 te delen. Dan komen we uit op 21 zonnepanelen.

Zoveel heb je er dus nodig om 4.500 kWh (5.300 x 0,85) te kunnen opwekken. Vervolgens rekenen we opnieuw hoeveel je uitspaart door rekening te houden met een energieprijs van 0,25 (4.500 x 0,25). We komen uit op een besparing van 1.125 euro.

Indien de installatie 10.800 euro kost, zien we dat de investering voor de zonnepanelen in ongeveer 9 tot 10 jaar terugverdiend is (10.800 / 1.125). Houd er wel rekening mee dat de terugverdientijd nog afhangt van een aantal diverse factoren.

Wat beïnvloedt de opbrengst en het rendement van zonnepanelen? 6 aandachtspunten

terugverdientijd zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen wordt nog beïnvloed door het aantal panelen, je locatie, de hellingshoek, de oriëntatie, het vermogen en het type zonnepaneel. Het is interessant om deze aandachtspunten door te nemen, zodat je weet waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van je toekomstige zonnepanelen!

1. Het aantal zonnepanelen

Het aantal panelen dat je op je dak plaatst, heeft invloed op de opbrengst. Hoe meer panelen, hoe hoger de opbrengst. Maar je kan natuurlijk niet kiezen hoeveel panelen je op je dak plaatst. Je moet namelijk rekening houden met hoeveel plaats je beschikbaar hebt en de grootte van het zonnepaneel. Doorgaans is dit 165 x 100 centimeter. Vergeet ook geen rekening te houden met obstakels zoals een schoorsteen of dakkapel.

2. Je locatie

De regio heeft eveneens invloed op de opbrengst. Zo heb je in het westen van het land doorgaans wat meer zonuren. Ook in het noordoosten van Nederland is de opbrengst van zonnepanelen per m² ietsje hoger. Maar waar je ook woont, het plaatsen van zonnepanelen is altijd financieel interessant.

3. De hellingshoek

Je zonnepanelen brengen het meest op als de hellingshoek van je dak 35 graden is. Wanneer je dak een hellingshoek van 20 of 50 graden heeft, daalt de mogelijke opbrengst met ongeveer 10%.

4. De oriëntatie

De oriëntatie van je dak heeft eveneens invloed op de opbrengst. Een dak op het zuiden levert het meest op. Een dak op het westen of oosten levert doorgaans 20% minder op. En bij een dak op het zuidoosten of zuidwesten daalt de gemiddelde opbrengst per m² dan weer zo’n 10%.

5. Het type zonnepaneel

Er zijn verschillende types zonnepanelen. Zo heb je de monokristallijn panelen, amorfe zonnepanelen, glas-glas zonnepanelen, enzovoort. Monokristallijn zonnepanelen hebben bijvoorbeeld meestal een hogere opbrengst per m² dan polykristallijn zonnepanelen. Het voordeel van zonnepanelen met een hoog rendement, is dat je er minder nodig hebt. Dat betekent dat ze een goede keuze zijn indien je minder ruimte op je dak beschikbaar hebt.

6. Het vermogen van het paneel (Wp)

Zonnepanelen hebben niet altijd hetzelfde maximaal vermogen dat ze kunnen opwekken (Wattpiek). Hoe hoger het aantal Wattpiek, hoe meer het zonnepaneel opbrengt. Een zonnepaneel met hoger vermogen kost echter wel meer.

Meer weten over de opbrengst van zonnepanelen? Vraag advies en ontvang gratis offertes

Zonnepanelen zijn dus een erg interessante investering en zijn zeker de moeite waard. Ze zijn niet goedkoop, maar besparen je met verloop van tijd veel geld. In dit artikel zag je al hoe je de opbrengst van zonnepanelen kan berekenen, maar als je een nog specifiekere berekening wilt, is het een goed idee om dit aan gespecialiseerde installateurs te vragen.

Wil je ook weten hoeveel de installatie van zonnepanelen je gaat kosten? Dan kan je daarvoor op onze site een offerteformulier invullen. Met onderstaand formulier kan je meerdere offertes zonnepanelen ontvangen waardoor je de prijzen van verschillende erkende installateurs uit je buurt eenvoudig vergelijkt. Zo spaar je heel wat tijd én geld uit!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je ge�nteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Zonnepanelen