Zonnepanelen kopen met salderingsregeling

Zonnepanelen kopen in Nederland wordt nog interessanter met de subsidies en voordelige leningen die de overheid daarbij verleent. Zonnepanelen zijn een belegging in een duurzame toekomst. Zo bespaar je vanaf de eerste dag op je energiefactuur. Houd er rekening mee dat vanaf 2023 de subsidie ​​per kWh iets wordt verlaagd.

Om optimaal van alle voordelen van zonnepanelen te kunnen genieten, is het zeker de moeite waard om eventuele verdere vertragingen bij het kopen van zonnepanelen te voorkomen. Er wordt een afbouwperiode vastgesteld. Hierin staat dat de terugverdientijd tot 2030 ongeveer gelijk moet blijven. Vanaf dan wordt de subsidie ​​per kWh verlaagd.

Wekken je zonnepanelen meer elektriciteit op dan je zelf verbruikt? Dan kun je profiteren van de salderingsregeling. Aan het einde van het jaar kun je de energie die je zonnepanelen produceren, verrekenen met de zonne-energie die je verbruikt. Je levert stroom aan het net.

Zonnepanelen aanschaffen met terugleververgoeding

zonnepanelen kopen

Veel energieleveranciers zijn bereid om direct je maandverbruik te verlagen als je zonnepanelen plaatst. Met je jaarlijkse eindafrekening kun je zelfs energie terugkrijgen als je meer elektriciteit opwekt dan verbruikt.

Zonnepanelen kopen: de prijs van zonnepanelen

De kostprijs van zonnepanelen hangt van meerdere factoren af. De grootte van de installatie is daarbij uiteraard doorslaggevend. Hoeveel zonnepanelen je uiteindelijk plaatst kies je zelf, maar minder dan zes panelen plaatsen is relatief duur en dus niet zo interessant.

Een installatie bestaat gemiddeld uit twaalf zonnepanelen. Dat betekent een investering tussen 5.000 en 6.000 euro. Deze investering verdien je terug in gemiddeld 6 à 7 jaar. Je kan die periode aanzienlijk inkorten door de btw teruggave te recupereren.

Naast de zonnepanelen omvat een complete installatie ook een omvormer en een monitoringsysteem om de productie nauwlettend te volgen. Dergelijke systemen worden meestal inbegrepen bij een omvormer. Een belangrijk aandachtspunt is de garantietermijn van zonnepanelen en de plaatsing ervan. 

Zonnepanelen kopen met subsidie

Wil je zonnepanelen aanschaffen? Dan kun je niet rekenen op nationale subsidies. Sommige gemeenten werkten wel een eigen subsidieregeling en voordelige leningen uit. Elke provincie of gemeente bepaalt zelf welke maatregelen zij subsidieert en onder welke voorwaarden.

Ook de hoogste subsidiebedragen vertonen opmerkelijke verschillen. Vraag je subsidies zo vlug mogelijk aan, zo geniet je van de meeste kansen. Gemeenten organiseren vaak zelf voordelige acties die niet als tegemoetkoming ​​in de energiesubsidierichtlijn staan. Gezamenlijke groepsaankopen worden steeds populairder.

Soms geldt de toelage ​​niet voor de zonnepanelen zelf, maar voor het organiseren van gezamenlijke acties. Er zijn meer opties dan je zou denken. Voor zonneboilers geldt wel de rijkssubsidieregeling.

Andere subsidies zonnepanelen

Elke provincie, regio of gemeente legt bijkomende schikkingen in verband met het toekennen van subsidies en aan welke voorwaarden. Op die manier lopen de hoogste subsidiebedragen vaak ver uiteen. Hoe sneller je subsidie wordt aangevraagd, hoe groter je kansen.

Gemeenten werken vaak ook eigen tegemoetkomingen uit die niet als subsidies op de Energiesubsidiewijzer vermeld zijn. Ze zijn wél voorzien voor inwoners die deelnemen aan gezamenlijke aankopen, de zogenaamde groepsaankopen. Soms geldt de subsidie dan niet voor de zonnepanelen zelf, maar bijvoorbeeld wel voor het organiseren van de groepsaankoop.

Zonnepanelen kopen met voordelige lening

zonnepanelen bestellen

Wanneer je zonnepanelen gaat kopen kun je vaak rekenen op betaalbare staats- en gemeenteleningen bij het investeren van energiebesparende maatregelen. Energiebesparingslening en SVn Duurzaamheidslening combineren een lage rente met aantrekkelijke voorwaarden. Daarnaast bieden de meeste banken speciale hypotheken aan om duurzame investeringen te financieren.

Soorten zonnepanelen

Je kunt kiezen voor verschillende soorten zonnepanelen wanneer je zonnepanelen aanschaft. De meest gebruikte zijn ongetwijfeld polykristallijne (‘poly’) en monokristallijne (‘mono’) zonnepanelen. Het kwaliteitsverschil tussen beide is meestal klein. Polykristallijne panelen zijn meestal blauw en iets goedkoper dan zwarte monokristallijne panelen. De monokristallijne siliciumplaat levert wel het hoogste vermogen. 

Maar met hetzelfde vermogen, hetzelfde product en dezelfde vermogensgarantie bieden polykristallijne zonnepanelen soms een betere prijs-kwaliteitverhouding. Veel mensen kiezen voor monokristal vanwege hun design. Ze zijn ook stiller en minder opvallend.

Bij “all black” zonnepanelen zijn de randen en folies aan de achterkant van de zonnecellen ook zwart. Velen geloven dat dit de beste oplossing is, maar er zijn kosten aan verbonden. Zonnepanelen zien er stijlvoller uit zonder bezels (frames). Dit soort zonnepanelen voorkomt stofophoping, maar is duur.

Levensduur zonnepanelen

De gemiddelde levensduur van een zonnepaneel bedraagt 25 jaar of langer. Dat maakt van zonnepanelen een goede en duurzame investering met op korte en op lange termijn heel wat voordelen. Een goede en professionele installatie verlengt bovendien de levensduur van je zonnepanelen.

Daarnaast beïnvloedt de kwaliteit en het onderhoud de levensduur van je panelen. Hetzelfde geldt voor omvormers, kabels en alle andere onderdelen van de pv-installatie.

Bespaar dus zeker niet op de kwaliteit van je toekomstige zonnepanelen.

Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen vragen weinig onderhoud. Toch is het goed om ze elke vijf jaar te laten schoonmaken. Zo zorg je voor een optimale levensduur van je zonnepanelen. Maak je zonnepanelen niet zélf schoon. Een vakman beschikt over de nodige kennis en ervaring. Laat het over aan een vakman, dit is vooral belangrijk voor de veiligheid.

Is elk dak geschikt voor zonnepanelen?

zonnepanelen aanschaffen

Zowel hellende als platte daken zijn niet altijd geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Hou zeker rekening met:

1. De hellingshoek

Deze heeft een belangrijke invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Een hoek tussen de 35 en maximaal 40 graden is ideaal. Het rendementsverlies bij een steilere of minder steile hellingshoek is klein, en vaak niet meer dan tien procent. Een hoek van gemiddeld zestig graden 60 graden bij een schuin dak, of een van 20 graden bij platte daken levert nog altijd een belangrijke meerwaarde op.

2. De richting

Voor een maximale opbrengst zijn zonnepanelen best naar het Zuiden gericht. Niet alle richtingen zijn interessant. Maar zonnepanelen die bijvoorbeeld naar het Oosten en het Zuidoosten, of naar het Westen en het Zuidwesten worden gericht, kunnen ook verrassend veel winst opleveren. Je kunt ook naar het Noorden oriënteren.

3. De ruimte

Op hellende daken kunnen zonnepanelen dichter bij elkaar geplaatst worden dan op platte daken. Kies je voor een kleinere hellingshoek, dan passen er meer panelen op een plat dak. Op minder schuine daken zorgen zonnepanelen voor  een kleinere belasting.

4. Schaduw

Voor daken die gedeeltelijk in de zon en de schaduw liggen, is het aan te raden zogenaamde micro-omvormers te installeren. Dat zorgt ervoor dat zonnepanelen die gedeeltelijk in de schaduw liggen geen negatieve hebben op de zonnepanelen die in de zon liggen.

Zonnepanelen installeren

De plaats waar je je zonnepanelen op je dak zult plaatsen, is belangrijk voor hun opbrengst. Het meest geschikte plan om de beste plaats van je panelen aan te duiden, kan op twee manieren vastgelegd worden. Dat kan met de computer of op de plek zelf.

Probeer eerst te achterhalen welk advies het meest doordacht is. En of zaken als het plaatsen van extra groepen in de meterkast bij de prijs zijn inbegrepen. Ook de aarding van het zonnepaneel is belangrijk. Om gevaarlijke situaties te voorkomen en de productie te verminderen, dien je je zonnepanelen te laten installeren door een professionele installateur.

Wat als je dak ongeschikt is voor zonnepanelen?

Beschik je niet over een geschikt dak om zonnepanelen op te installeren? Ook dan zijn er meerdere opties om van de voordelen van zonnepanelen te kunnen genieten. Zo kun je panelen op nabijgelegen daken kopen, of elektriciteit van zonnepanelen van andere consumenten kopen.

Je kunt zelfs investeren in Nederlandse zonneparken. Let daarbij zeker op de kleine lettertjes in de overeenkomst te letten. Je bent daarbij namelijk vaak aan één bepaalde energieleverancier gebonden.

 Ook zonnepanelen huren behoort tot de mogelijkheden.

Prijzen op maat ontvangen? Vraag en vergelijk gratis offertes

Wil je prijzen voor zonnepanelen op maat ontvangen? Vraag gratis naar vrijblijvende offertes via onderstaand offerteformulier. Vergelijk prijzen en diensten, en kies de voor jou beste installateur.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je ge�nteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: zonnepanelen