Prijs zonnepanelen in 2021 per soort

De prijzen vergelijken van de verschillende soorten zonnepanelen is geen eenvoudige zaak. Afhankelijk van de soort wordt er op een andere manier gerekend. De prijzen variëren sterk naargelang de gebruikte technologie. Zo betaal je voor polykristallijn panelen het minst, € 105 à € 150 per vierkante meter. Als je hybride zonnepanelen wil zal je uitkomen rond € 900 per vierkante meter.

In de tabel hieronder vind je schattingen van de prijzen. Als je gerichtere prijzen wil voor jouw situatie, dan raadpleeg je best een ervaren vakman. Later in dit artikel vind je meer informatie over de verschillende soorten zonnepanelen en hun voor- en nadelen.

In onderstaande tabel staan de waterstofzonnepanelen nog niet vermeld aangezien die zich nog in een experimentele fase bevinden.

Soort zonnepanelenRichtprijs per m² (excl. btw en plaatsingskosten)
Monokristallijne zonnepanelen€ 150 tot € 200
Polykristallijne zonnepanelen€ 105 tot € 150
PVT-zonnepanelen€ 850 tot € 950
PVT-zonnecollectoren€ 850 tot € 950
Glas-glas zonnepanelen€ 900 tot € 1.000
Thermische zonnepanelen€ 200 tot € 350Wat bepaalt de prijs van zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen wordt niet enkel bepaald door de soort zonnepanelen. Maar ook bijvoorbeeld de installatie van je zonnepanelen en het vermogen dat je wil. Hoe hoger het vermogen van je kristallijn silicium panelen, des te hoger het prijskaartje.

Ook zal je een kleine toeslag moeten betalen op de gegenereerde zonne-energie. Heb je een hellend dak of een plat dak? Steile daken zijn moeilijker om bepaalde type panelen te plaatsen. Maar voor platte daken moeten er vaak constructies geplaatst worden, zodat het zonlicht in een optimale hoek kan vallen. 

Wat bepaalt zonnepanelen prijs?

Fotovoltaïsche zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn zonnepanelen die werken op basis van zonlicht dat wordt omgezet in elektriciteit. Er zijn verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen, polykristallijn panelen en monokristallijn zonnepanelen. Beide soorten worden vervaardigd uit de metaloïde silicium.

Soorten Zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen

Een polykristallijn zonnepaneel worden in grote blokken gegoten. Bij het afkoelen en uitharden van deze blokken ontstaan er ruwere kristalstructuren.  Deze blokken worden dan versneden tot een fijne paneel. Hierdoor verkrijg je de bekende blauwachtige kleur die we doorgaans zien bij fotovoltaïsche zonnepanelen 

De polykristallijn zonnepanelen zijn goedkoper dan de monokristallijne zonnepanelen omwille van het kortere productieproces en presteren het best bij zonlicht dat niet direct invalt.  

Monokristallijne zonnepanelen

Zoals de naam al doet vermoeden bestaan een monokristallijn zonnepaneel uit slechts één kristal. In het productieproces worden siliciumkristallen gevormd. Deze kristallen worden dan in de vorm  van een zonnepaneel gebracht door gebruik te maken van een zuiver halfgeleidermateriaal. Deze staven worden op hun beurt versneden of verzaagd tot dunne plakjes. Dit zijn dan de uiteindelijke zonnecellen. 

Je merkt al dat de methode om een monokristallijn zonnepaneel te maken enorm arbeidsintensief is, dit bepaald ook de hogere kost. Maar door gebruik te maken van een monokristallijn zonnepaneel heb je een veel hoger rendement.  Dit rendement kan enkel voltrokken worden bij een optimale zonnestand.  

Amorfe zonnepanelen

Amorfe zonnepanelen, ook wel bekend als dunne film zonnepanelen, zijn de goedkoopste optie voor zonnepanelen. Het rendement dat je er uit kan halen is dan weer zeer beperkt.  Een amorf zonnepaneel wordt gemaakt door een fotovoltaïsche film te leggen over een bestaand materiaal zoals bijvoorbeeld glas. 

Hybride zonnepanelen

Er bestaan twee soorten hybride modellen, de PVT-zonnepanelen en de PVT-zonnecollectoren. Het voordeel dat je hebt bij hybride zonnepanelen of zonnecollectoren is dat het zowel fotovoltaïsch als thermisch is. Deze modellen kunnen dus energie opwekken en zorgen voor verwarming.

 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Thermische-zonnepanelen.jpg

Type 1: PVT-zonnepanelen

De PVT-zonnepanelen zijn traditionele zonnepanelen waar koperen leidingen onder aangebracht zijn. Door de zon worden deze leidingen dan opgewarmd. PVT-zonnepanelen zijn dan voornamelijk gericht op het generen van hoge rendementen elektriciteit.

Type 2: PVT-zonnecollectoren

De PVT-zonnecollectoren werken in functie van thermische generatie. De collectoren zitten in een thermisch geïsoleerd omhulsel, hierdoor is het thermisch rendement hoog maar het elektrische wat lager.  

Glas-glas zonnepanelen

Deze nieuwe soort, de glas-glas zonnepaneel, is ontworpen om de degradatie die normaal bij zonnepanelen optreedt tegen te gaan. Dit is dus een langere levensduur en een hogere opbrengstgarantie.

Deze modellen bestaan uit twee lagen glas waartussen een zonnefilm zit. Hierdoor is er nauwelijks nog blootstelling aan mechanische spanningen, vocht of extreme temperatuurswisselingen.  

Waterstofpanelen

Deze nieuwe vorm van zonnepanelen combineert de fotovoltaïsche zonnepanelen met een zeer vernuftig kunstje. Het vocht dat op de waterstofpanelen blijft liggen en de levensduur beperkt, wordt onttrokken en omgezet in waterstofgas. Dat kan je dan weer gebruiken om bijvoorbeeld je woning te verwarmen.  

Zonnepanelen-plaatsing-e1635076645207.jpg

Thermische zonnepanelen

Thermische zonnepanelen of ook wel zonneboilers genoemd, bevatten een vloeistof in leidingen die onder invloed van de zon zal opwarmen. Aan de term ‘zonneboiler’ merken we al dat de werking en doel van deze toestellen vergelijkbaar is met die van de boilers. Je gebruikt het om water op te warmen.

Vaak worden deze toegepast als voorbereiding op de klassieke centrale verwarming. Op die manier is het water al warmer en moeten de boilers etc. minder hard werken om hetzelfde resultaat te behalen.

Welke soort zonnepanelen kiezen? Extra aandachtspunten

Blauw of zwart?

Het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen zit hem de kristallen. Zwarte panelen zijn de zonnepanelen met hogere rendementen omdat het gaat om monokristallijn zonnepanelen. De blauwe zonnepanelen zijn dan de polykristallijn zonnepanelen. Over het verschil tussen monokristallijn zonnepanelen en een polykristallijn zonnepanelen kan je hierboven ontdekken.

Vast, verstelbaar of mobiel?

Doorgaans kiezen we vaste zonnepanelen op onze daken. Maar er zijn ook andere opties. Verstelbare zonnepanelen zijn een uitbereiding op je rendement. Deze installaties kunnen, al-dan-niet automatisch, met de stand van de zon mee roteren zodat ze van een optimale lichtinval kunnen genieten.
De mobiele zonnepanelen kunnen voor jou van dienst zijn in bijvoorbeeld een kampeersituatie. Er zijn ook flexibele zonnepanelen.

Vergelijk gratis professioneel advies en offertes

Het is altijd belangrijk dat je je laat informeren door een ervaren vakman of zonnepanelen installateur. Wij helpen je daar graag bij met tot wel 5 gratis offertes en professioneel advies.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid

Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Zonnepanelen