Hoe terugverdientijd zonnepanelen berekenen?

Je berekent de terugverdientijd van zonnepanelen aan de hand van diverse factoren. We zetten ze voor je op een rijtje.

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

1. Subsidies en andere voordelen

Kom je in aanmerking voor zonnepanelen subsidies? Zo ja, welke? Er is niet langer een landelijke subsidie. Enkel in bepaalde gemeenten kan je nog in aanmerking komen voor een subsidie voor zonnepanelen. Vraag op voorhand dus steeds goed na bij je gemeente.

Geen subsidies meer? In plaats daarvan kan je rekenen op andere voordelen, zoals:

  • Krijg de btw-teruggave op de aankoopprijs en installatie via de Belastingdienst.
  • Via de salderingsregeling krijg je een vergoeding voor de overtollige stroom die je aan het net levert.
  • Ook kom je mogelijk in aanmerking voor een Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening als je zonnepanelen wil kopen.

2. Piekvermogen

Wat is het maximale vermogen van je zonnepanelen? Wanneer produceren jouw zonnepanelen voldoende zonne-energie?

3. Opbrengstfactor

In een ideale wereld haalt iedereen 100 % rendement uit zijn zonnepanelen. Dat gebeurt echter nooit. Om de opbrengst van je zonnepanelen te berekenen, moet je rekening houden met het aantal zonuren, de hellingshoek en de ligging van je dak. Zonnepanelen die niet op het zuiden gericht zijn en daardoor een kleiner aantal zonuren genieten, brengen bijvoorbeeld 10 % minder op dan installaties die anders georiënteerd zijn.

Zonnepanelen btw-teruggave

4. Aankoopkosten

Hoeveel heb je betaald voor de volledige installatie (inclusief randapparatuur zoals bijvoorbeeld een omvormer)? Vergeet niet dat de omvormer gemiddeld na 10 jaar vervangen moet worden. Een nieuwe omvormer kost zo’n 1.000 euro. Ook hier rekening mee houden is van belang. Neem dus zeker ook (toekomstige) aankopen mee op in je budgetberekening.

5. Energieprijs

Informeer bij je stroomleverancier hoeveel geld je zonder zonnepanelen jaarlijks aan opgewekte stroom uitgeeft. Vergelijk dat bedrag met de energiefactuur die je zal ontvangen na de installatie van de panelen. Houd daarbij ook rekening met schommelingen in de energieprijzen. Die zijn namelijk niet stabiel en kunnen door de jaren heen onderhevig zijn aan stijgingen. Let op, de ene leverancier biedt een hoger bedrag per kWh dan de andere.

Om uiteindelijk de totale prijs van de terugverdientijd te berekenen, deel je de totale investeringskost door de jaarlijkse besparing.

Het gebeurt dat je meer stroom verbruikt dan dat jouw zonnepanelen produceren. De prijs van de stroom die je van het net hebt afgenomen, zal afgehouden worden van de teruggeleverde stroom. Dit proces heet salderen. Je krijgt dezelfde som geld voor de teruggeleverde stroom, als voor hetgeen je betaalde bij de afname. Indien je jaarlijks meer stroom opwekt dan hetgeen je verbruikt, dan wordt die extra stroom met een teruglevertarief vergoed. Dit gebeurt zonder saldering.

Een gemiddeld gezin verdient de kost van zonnepanelen terug na minder dan 10 jaar. In tegenstelling tot andere investeringen blijven zonnepanelen een veilige belegging. Na 10 jaar kan u genieten van gratis stroom. Die gratis stroom kan zo’n 18 jaar duren.

Factoren die de terugverdientijd van zonnepanelen kunnen inkorten: tips

Wie zuinig wil zijn, kan bij aankoop van zijn installatie zonnepanelen met onderstaande tips aan de slag om die gemiddelde terugverdientijd verkorten.

Uit onderzoek blijkt dat er pas in zonnepanelen geïnvesteerd wordt wanneer ze na 5 tot 9 jaar zijn terugbetaald. Je kan de terugverdientijd verkorten door gebruik te maken van de btw-teruggave en door te salderen. Dit levert je een aanzienlijk belastingvoordeel op. Je dient wel eerst grondig alle voorwaarden te controleren, vooraleer je aanspraak kan maken op de btw-teruggave.

Kwaliteit van zonnepanelen:

De keuze van het soort zonnepanelen en het aantal panelen dat je laat plaatsen, bepaalt mee de terugverdientijd van zonnepanelen. Een kwaliteitsvol zonnepaneel heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar. Bijgevolg zou je dankzij je keuze minstens 15 jaar lang kunnen genieten van pure winst wat het jaarlijkse elektriciteitsverbruik betreft.

Voor een gemiddeld gezin kan dat 17 jaar na installatie al makkelijk oplopen tot meer dan 3.000 euro. Informeer daarom goed welke soort zonnepanelen het best bij jou en je gemiddeld elektriciteitsverbruik passen.

Terugverdientijd van zonnepanelen

Installatie door erkend installateur:

Wie graag de handen uit de mouwen steekt, kan zijn terugverdientijd inkorten door bijvoorbeeld de panelen zelf te installeren. Besef wel dat die keuze invloed kan hebben op de garantie van je zonnepanelen.

Het zou jammer zijn als je die zou verliezen. Dat voordeel geniet je net wel door beroep te doen op een erkend installateur. Hij kan na plaatsing bovendien je installatie direct keuren. Mooi meegenomen, toch?

Alle voorwaarden van de terugverdientijd van zonnepanelen op een rijtje? Vraag advies en prijzen

Ben je geïnteresseerd in het plaatsen van zonnepanelen? Stel je jezelf nog enkele prangende vragen, zoals wat kosten zonnepanelen en welke bijkomende kosten hangen hier nog aan vast? Aarzel niet en vul gratis en vrijblijvend het offerteformulier in. Een vakman bij jou in de buurt gaat samen op zoek naar de juiste opties voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?





2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?



3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?





4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?





5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?



6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?




7. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?




8. Projectomschrijving

9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)


Uploaden

Uploading…
Done!
Error! .

Je gegevens

Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.























Verzenden


VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.

Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy.
In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid

Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Zonnepanelen