Terugverdientijd zonnepanelen: berekening en factoren

Zonnepanelen kopen is een financiële investering. Wat dat betekent? De kost van een set zonnepanelen zou u in geen tijd moeten terugverdienen. Hoe u die terugverdientijd berekent, leest u hier.

Hoe bereken ik de terugverdientijd van mijn zonnepanelen?

Terugverdientijd zonnepanelen: Hoe bereken ik het?

Om zelf uw terugverdientijd te berekenen, moet u eerst op zoek naar een aantal relevante gegevens:

1. Overheidssubsidies

Hoeveel geld krijgt u van de overheid cadeau? Houd daarbij vooral rekening met groenstroomcertificaten en eventuele lokale subsidies.

2. Piekvermogen

Wat is het maximale vermogen van uw zonnepanelen?

3. Opbrengstfactor

In een ideale wereld haalt iedereen 100% rendement uit zijn zonnepanelen. Dat gebeurt echter nooit. Om de opbrengst van uw zonnepanelen te berekenen, moet u rekening houden met de hellingshoek en ligging van uw dak. Zonnepanelen die niet op het zuiden gericht zijn, doen het bijvoorbeeld 10% slechter dan installaties die dat wel zijn.


4. Aanschafkosten

Hoeveel heeft u betaald voor de volledige installatie (incl. randapparatuur)? Vergeet niet dat de omvormer na 10 jaar vervangen moet worden en die een slordige 1000 euro kost. Het is dus nodig om ook die (toekomstige) aankoop in uw berekening te incorporeren.

5. Energieprijs

Vraag bij je stroomleverancier na hoeveel geld je zonder zonnepanelen jaarlijks aan energie hebt uitgegeven. Vergelijk dat bedrag met de energiefactuur die je zal ontvangen na de installatie van zonnepanelen. Vergeet daarbij geen rekening te houden met het wisselvallige karakter van energieprijzen. Die zijn namelijk niet stabiel en kunnen door de jaren heen onderhevig zijn aan een fikse stijging.

Een gemiddeld gezin heeft de kost van zijn zonnepanelen al terugverdiend na minder dan 10 jaar. Doet u het beter? In tegenstelling tot vele andere investeringen, blijven zonnepanelen met andere woorden een veilige belegging.


Terugverdientijd zonnepanelen: aanschafkosten en energieprijs

Terugverdientijd zonnepanelen: Kan ik het inkorten?


Factoren die de terugverdientijd van zonnepanelen inkorten

Wie zuinig wil zijn met zijn centen, kan bij aankoop van een set zonnepanelen met onderstaande lijst aan de slag om zijn terugverdientijd te verkorten.

  • Kwaliteit van zonnepanelen: De keuze van zonnepanelen bepaalt mee de terugverdientijd. Een kwaliteitsvol zonnepaneel gaat namelijk 25 jaar mee. Bijgevolg zou u dankzij die keuze minstens 15 jaar lang kunnen genieten van pure winst wat energieverbruik betreft. Voor een gemiddeld gezin kan dat 17 jaar na installatie al oplopen tot meer dan 3000 euro. Informeer daarom goed welke zonnepanelen het best bij u passen.
  • Installatie door erkend installateur: Wie graag de handen uit de mouwen steekt, kan zijn terugverdientijd inkorten door de zonnepanelen zelf te installeren. Besef wel dat die keuze invloed kan hebben op uw garantie. Het zou jammer zijn als u die zou verliezen. Denk met andere woorden goed na over de risico’s en vergeet de kleine lettertjes niet te lezen!


Offertes vergelijken voor zonnepanelen?

 

Vergelijk gratis offertes

 


Vakmannen in Nederland