Subsidie zonnepaneel: wat is de huidige situatie?

De subsidies voor zonnepanelen zijn met de jaren veranderd. Zo waren er vroeger landelijke subsidies. Die bestaan vandaag echter niet meer. Tegenwoordig zijn er gelukkig wel enkele andere opties, zoals de salderingsregeling en de btw-teruggave. We zetten de mogelijkheden voor jou op een rij en vertellen je wat er doorheen de jaren veranderd is.

Korte historiek

In het verleden konden mensen die een zonnepanelen installatie geplaatst hadden beroep doen op een landelijke subsidie. Deze zonnepanelen subsidie was van kracht in 2012 en 2013 en won snel aan populariteit. Door de te hoge vraag werden de zonnepanelen subsidies uiteindelijk afgeschaft. Het kostte de overheid namelijk te veel geld. Bovendien zakte de prijs van zonnepanelen aanzienlijk in deze periode.

Wat is de situatie vandaag?

Hoewel de landelijke subsidie voor zonnepanelen door de overheid afgeschaft werd, kan je tegenwoordig vaak beroep doen op gemeentelijke subsidies voor zonnepanelen. Het hangt wel af van waar je woont. Daarom is het aangeraden om je daarover te informeren bij je gemeente.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere subsidies waarvan je kan profiteren. Je ontdekt ze allemaal in dit artikel.

Hoe evolueert de subsidieregeling de volgende jaren?

Tegenwoordig zijn er heel wat interessante subsidies om beroep op te doen, maar waarschijnlijk vraag jij je af hoelang dit nog zal duren. De globale doelstelling is dat tegen 2023 een groot deel van Nederland op groene energie draait. Daardoor zal de overheid waarschijnlijk nog tot 2023 subsidies voor zonnepanelen aanbieden en mogelijks nog een hele tijd nadien.

Investeren in zonnepanelen blijft de komende jaren dus interessant!

Salderingsregeling: wat levert dit jou op?

Dankzij de salderingsregeling wordt je overtollige zonne-energie die teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet, ingehouden op je energieverbruik. Concreet betekent dit dat je energieleverancier de teruggeleverde stroom inhoudt van je jaarlijkse energierekening.

Een voorbeeld: stel dat je 2.500 kWh aan stroom verbruikt en je zonnepanelen hetzelfde opleveren, betaal je niets voor je elektriciteit. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling wel afgebouwd. Je kan in 2023 wel nog stroom salderen, maar het percentage daalt dan met 9 %. Je kan dus nog 91 % stroom in totaal salderen. Elk jaar vermindert dit met 9 % en in 2031 stopt de regeling volledig.

subsidie zonnepaneel

Hoeveel bespaar je door btw teruggave zonnepanelen?

Ook met de btw teruggave zonnepanelen kan je veel geld besparen. Het is zelfs een voordeligere regeling dan de voormalige landelijke subsidie voor zonnepanelen. Vroeger kon je namelijk maximaal 650 euro terugkrijgen, terwijl er nu geen limiet opstaat.

Om je een idee te geven van hoeveel je precies kan besparen, geven we je hieronder een overzichtstabel.

Overzichtstabel btw teruggave

Aantal panelen Aankoopprijs Hoeveel besparen op btw?
8 € 4.156 € 721
13 € 6.274 € 1.089
16 € 7.264 € 1.260
18 € 7.700 € 1.337
20 € 8.403 € 1.458

Btw terugvorderen: stappenplan

Btw terugvorderen is dus erg interessant, maar hoe doe je het? Simpel, je hoeft alleen maar 3 simpele stappen op te volgen:

Stap 1: Meld je aan als ondernemer

Vul hiervoor ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ in op de site van de Belastingdienst en vul eveneens je rekeningnummer in (ook als je dit vroeger al gedaan hebt).

Stap 2: Wacht op de bevestiging van de Belastingdienst

Wacht op de bevestiging dat je bent aangemeld en houd de gebruikersnaam en toegangscode die je daarbij krijgt goed bij.

Stap 3: Vul je Btw-aangifte in

Met de ontvangen gebruikersnaam en toegangscode kan je nu je aanvraag voor btw-teruggave doen. De zonnepanelen moeten wel volledig geplaatst en betaald zijn.

Wat is de Energiebespaarlening?

Als je van plan bent om geld te lenen voor je zonnepanelen, is de Energiebespaarlening interessant om te ontdekken. De rentevoet is bij deze lening namelijk erg laag. De voorwaarde is wel dat je naast zonnepanelen ook in minstens één andere energiebesparende maatregel investeert.

Bedrag(en) en aanvraagprocedure

De Energiebespaarlening laat je toe om 2.500 tot 25.000 euro te lenen indien je woningeigenaar bent. Als je je woning helemaal renoveert op de meest energiezuinige manier, kan je maar liefst 65.000 euro lenen. In alle gevallen mag maximaal 75 % van het bedrag gebruikt worden voor zonnepanelen. De Energiebespaarlening aanvragen is ook helemaal niet moeilijk. Je vindt daarvoor een formulier op de site.

Voorwaarden

Je mag gebruikmaken van deze lening als je de eigenaar én bewoner bent van een bestaande woning en niet ouder bent dan 75 jaar. Ook kan je de Energiebespaarlening alleen maar aanvragen indien je je zonnepanelen laat plaatsen door een erkende vakman.

energiebespaarlening

Subsidie zonnepanelen voor bedrijven en coöperaties

Er zijn ook subsidies zonnepanelen voor bedrijven, zoals de SDE en SCE subsidie. We overlopen de mogelijkheden!

Optie 1: SDE subsidie zonnepanelen

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE subsidie) zorgt ervoor dat je als bedrijf 15 jaar lang een vaste vergoeding krijgt per opgewekte kWh. Als je wilt profiteren van deze regeling, is het belangrijk dat je er op tijd bij bent met je aanvraag.

Voorwaarden

Om recht te hebben op de SDE subsidie dien je als bedrijf een haalbaarheidsstudie aan te leveren. Daarop staat de PV-installatie getekend. Daarnaast komen enkel ondernemers met een grootverbruikersaansluiting in aanmerking voor de SDE subsidie. Dat betekent dat het om een aansluiting moet gaan met een totale maximale doorlaatwaarde van meer dan 3 x 80 A. Ook heb je soms vergunningen nodig. Welke dat zijn, is afhankelijk van de situatie (bijvoorbeeld omgevingsvergunning of watervergunning). Bij twijfels is het een goed idee om raad te vragen aan een zonnepanelen installateur!

Optie 2: SCE subsidie zonnepanelen

De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) is een subsidie voor lokale initiatieven rond groene energie. Daar horen zonnepanelen-installaties dus bij. Als je recht hebt op deze subsidie, ben je 15 jaar vrijgesteld van energiebelasting.

Voorwaarden

Ook voor deze subsidie dien je aan een paar voorwaarden te voldoen. Zo is het nodig om een aantal wettelijke documenten te kunnen voorleggen, zoals een haalbaarheidsstudie. Daarnaast komen alleen VvE’s en energiecoöperaties ervoor in aanmerking. Vergeet ook niet de nodige vergunningen die je mogelijk moet voorleggen.

Optie 3: Andere opties voor professionals?

Er zijn nog andere subsidies zonnepanelen voor professionals, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers, de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en nog enkele andere. Indien je graag meer wilt weten over zakelijke zonnepanelen subsidies, kan je daarvoor altijd bij een vakman terecht.

Meer weten? Vraag advies en ontvang gratis offertes voor zonnepanelen

Zonnepanelen zijn meer dan ooit een interessante investering. Want zowel particulieren als professionals kunnen beroep doen op allerlei zonnepanelen subsidies waardoor ze nog sneller terugverdiend zijn.

Je kan zelfs nog meer geld besparen op je zonnepanelen door een offerte-aanvraag te versturen via onderstaand formulier. Je komt snel en eenvoudig in contact met meerdere installateurs tegelijk. Zo kan je makkelijk adviezen, prijzen en diensten vergelijken. Zo kies je de beste (en goedkoopste) vakman!

Vul vandaag het formulier in en ontvang al binnen enkele dagen de eerste adviezen en prijsvoorstellen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt

Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?

2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?

4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?

5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je ge�nteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)


Upload

Uploading…
Done!
Error! .

Je gegevens

Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren

Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren

Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in

Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in

Genoteerd!
Voer een geldig adres in

Prima!
Voer een geldige postcode in

Goed gedaan!
Voer een geldige stad inDoor je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Zonnepanelen