Spouwmuurisolatie: Dé isolatievorm bij uitstek voor uw woning

De Nederlandse winters kunnen ijzig zijn en de zomers heet en zwoel. Maar dat is buiten de voordelen van een correct geplaatste isolering gerekend. In een goed geïsoleerde woning geniet je het hele jaar door van aangename temperaturen binnenshuis. Een van de meest eenvoudige manieren om je woning te isoleren, is door middel van het plaatsen van spouwmuurisolatie. Eenvoudig, snel én kostenbesparend.

 
Aangename temperaturen
In de winter zit je lekker warm en in de zomer blijft de hitte buiten. Je geniet een heel jaar lang van aangename temperaturen en comfort.
 
Lage energiekosten
Geïsoleerde spouwmuren zorgen ervoor dat er minder warmte verloren gaat en je vervolgens minder energie hoeft te verbruiken.
 
Milieuvriendelijk
Dat je minder energie verbruikt komt echter niet alleen je portefeuille ten goede. Ook het milieu plukt hier de vruchten van!

Spouwmuurisolatie: Wat zijn de voordelen?

Spouwmuurisolatie is onzichtbaar en snel geplaatst

Een van de vele voordelen van spouwmuurisolatie is dat deze vorm van isolatie onzichtbaar is. Er verandert niets aan de uiterlijke aspecten van uw woning. Het aanbrengen van deze isolatie is trouwens geen ingrijpende procedure.  In 1 (à 2) werkdag(en) is je woning volledig geïsoleerd.

Besparen was nog nooit zo eenvoudig

Je spouwmuren isoleren kost bij de aanbreng relatief weinig. De isolatieprijs is afhankelijk van het materiaal waarmee geïsoleerd wordt. Deze isolatievorm doet uw energiekosten ook meteen dalen. Op jaarbasis bespaar je wel tot 30% op uw energiefactuur. De initiële kost is een investering die je in ongeveer 5 jaar hebt terugverdiend.

Kies voor een milieuvriendelijke oplossing

Investeren in een goed geïsoleerde woning is investeren in een groene toekomst. Door spouwmuurisolatie te plaatsen, zorg je ervoor dat je minder energie moet verbruiken om de temperatuur in je woning op peil te houden.

 

Dé 3 belangrijkste isolatiematerialen voor uw spouwmuur?

Er bestaan verschillende isolatiematerialen waarmee u uw spouwmuren kan laten isoleren. De drie meest gekozen materialen worden hieronder voor u opgesomd.

PUR schuim
spouwmuurisolatie-pur-a.jpg

PUR schuim is een isolatiemateriaal dat bestaat uit twee andere materialen: polyol en isocyanaat. Wanneer in aanraking met elkaar, expandeert en verhardt de substantie. Het voordeel van PUR schuim? Dit isolatiemateriaal sluit perfect aan aan elke vorm, wat resulteert in zeer sterk geïsoleerde muren die geen warmte meer verloren laten gaan maar ook geen vrieskou meer binnenlaten.

De nadelen? Dit materiaal is niet recycleerbaar en laat een (tijdelijke) geur na tijdens de eerste dagen na aanbreng. Het is de duurste  en minst milieuvriendelijke optie, maar laat wél geen kier ongeïsoleerd.

Glaswol

Spouwmuurisolatie: Glaswol als meest gebruikt isolatiemateriaal

Glaswol wordt naast PUR vaak gebruikt voor het isoleren van spouwmuren. Dit materiaal wordt in de spouw geblazen en zorgt ervoor dat de lucht stil komt te staan. Men dient echter iets grotere gaten te boren dan bij PUR isolatie. Het voordeel van glaswol is dat je bovenop een aangenaam klimaat in huis ook van een goede geluidsisolatie geniet.

 

EPS parels

Spouwmuurisolatie: Isoleer uw muur met EPS-parels

EPS-parels is het isolatiemateriaal waar overigens het meeste voor gekozen wordt. Deze EPS- parels bestaan uit geëxpandeerd polystyreen ook bekend als piepschuim. Tijdens het isoleren worden de parels in de spouw gespoten met een specifieke lijm die de korrels aan elkaar doet kleven. De parels bestaan voor het grootste deel uit lucht. Die lucht die zich in de EPS-korrels bevindt, heeft een statisch karakter. Dat zorgt voor het isolerende resultaat van EPS-parels. De korrels laten wel nog lucht door, waardoor de muur niet verstikt. Ze zijn bovendien volledig te recycleren!

 


Spouwmuurisolatie: prijs en premies in 2021?

 

Naargelang het isolatiemateriaal dat je verkiest, de oppervlakte van de muren en je woning, verschilt de gemiddelde prijs per m² van het na-isoleren van je woning. Ontdek in onze handige gids uitgebreide informatie over wat spouwmuurisolatie kost.

 

Isolatiemateriaal Richtprijs per m² ? -waarde* [isolatiewaarde]  
PUR schuim € 25 en € 30 0,022 – 0,032 W/mK  
Glaswol € 15 en € 20 0,030 – 0,050 W/mK  
EPS Parels € 20 en € 25 0,030 – 0,040 W/mK  

?-waarde*: dit is de waarde die aangeeft hoezeer een materiaal warmtegeleidend is. Hoe lager deze waarde, hoe minder goed het materiaal warmte doorlaat. Dat betekent dat een materiaal met een lage ?-waarde beter isoleert. Sommige materialen zijn zeer sterk isolerend, maar  schadelijker voor het milieu. De keuze dient dus gemaakt te worden rekening houdend met alle kenmerken van het desbetreffende materiaal en doel. Opgelet: de ?-waarde kan in de praktijk variêren van de bovenstaande cijfers. Raadpleeg daarom steeds een specialist. 


Bereken de prijs voor het na-isoleren van je spouwmuur
 

Vraag jouw gratis offerte

 

Op welke spouwmuurisolatie premies* heb je recht ?

 

In 2021 heb je recht op een premie van €5 per m² dankzij de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Daar hangen de volgende voorwaarden aan vast:

1) Een erkende, gecertificeerde aannemer moet de isolatiewerken leiden/uitvoeren en
2) Je moet minstens 15 m2 laten isoleren.
3) Je moet twee soorten isolatiemaatregelen laten uitvoeren. Zo kan je dus ook naar je dak of vloer laten kijken.

*Neem gerust eens een kijkje op onze handige online gids voor meer informatie over prijzen en premies voor uw spouwmuurisolatie. 

 

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie

Nee, niet elke woning heeft een spouwmuur. Naargelang het jaar waarin de woning werd neergezet, heeft die al dan niet een spouwmuur. Zo zijn woningen die voor 1920 werden gebouwd vaak niet uitgerust met een spouwmuur. Na 1920 werden woningen voor isolatieredenen wél gebouwd met spouwmuren.

    • Naargelang het jaar van constructie: huizen die tussen 1920 en 1950 zijn gebouwd, zijn waarschijnlijk gebouwd met een spouwmuur.

De luchtkokers in de muren / voegen zijn een eenvoudig bewijs van de aanwezigheid van spouwmuren.

  • De bouwplannen vertellen meteen of je woning spouwmuren heeft.
  • De dikte van je muren geeft ook weg of er spouwmuren aanwezig zijn. Muren die dikker zijn dan 25cm, hebben hoogstwaarschijnlijk spouwmuren.
  • U kan ook steeds beroep doen op een expert die via een endoscopisch onderzoek nagaat of er spouwmuren aanwezig zijn.

De isolatieprocedure is snel en eenvoudig. Via geboorde gaten in de gevelvoegen, wordt het isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Dit materiaal zorgt voor de luchtdichtheid van de muren, dat er dan weer voor zorgt dat je minder moet stoken om je woning te verwarmen.

Op jaarbasis bespaar je wel tot op 30% op de energierekening.

 


Wil je je spouwmuur isoleren?
 

Vergelijk gratis offertes

 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Welk type gebouw wil je laten isoleren?
2*. Welke muuroppervlakte wil je laten isoleren (schatting: lengte x hoogte)?
3*. Wanneer is de woning gebouwd? (belangrijk voor het type spouw)
4*. Wanneer zou je van start willen gaan?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Spouwmuurisolatie