Laat je badkamer opnieuw stralen

Een nieuwe badkamer plaatsen? Van volledige nieuwe inrichting tot losse badkamerelementen, je kan steeds een gratis offerte op maat krijgen:

 

Vraag steeds een plaatsbezoek
Vraag elke badkamerspecialist om een bezoek ter plaatse voor ze een offerte opstellen.

 

Vraag meer advies
Vraag steeds advies aan meerdere experts. Zo krijg je verschillende meningen.

 

Vergelijk gratis offertes
Vergelijk offertes van verschillende badkamer specialisten en vergelijk de details.

Wat kost een badkamerrenovatie?

De prijs van een badkamerrenovatie hangt af van het type renovatie. Hieronder zie je de gemiddelde kost per onderdeel.

Onderdeel Gemiddelde prijs (incl. montage en btw)
Ligbad € 1.300
Boiler € 1.500
Vloer € 1.100
Douche € 1.100
Badkamermeubel € 1.500
Wastafel € 600
Kraan € 250
Overige werkzaamheden € 2.000

Een eenvoudige renovatie begint vanaf €4.000. Voor de plaatsing van een volledig vernieuwde basis badkamer mag je rekenen op een budget van €10.000. Wanneer ketels of leidingen vervangen moeten worden, je hoogwaardige materialen wilt gebruiken of de nieuwste snufjes wilt, kunnen de kosten snel oplopen tot €25.000. Gelukkig zijn er manieren om zoveel mogelijk te besparen! Door gratis offertes aan te vragen kan je de beste tarieven voor vakmannen vinden en vergelijken met elkaar.

 Ontdek in onderstaande tabel ook een overzicht van de noodzakelijke badkamermeubels en hun prijs.

Badkamermeubels Richtprijs
Enkelvoudige wastafel Tussen €30 en €800
Dubbele wastafel Tussen €80 en €1.000
Bad Tussen €50 en €400
Klassieke douche Tussen €300 en €2.000
Italiaanse douche Tussen €1.000 en €3.500
Badkamermeubel Tussen €200 en + €10.000
Handdoekenrek Tussen €150 en €1.000
Badkamerkranen Tussen €50 en €1.000
Verlichting Tussen €20 en €300

Dit zijn echter richtprijzen en die kunnen dus verschillen naargelang de kwaliteit van het materiaal. Je moet uiteraard ook nog rekening houden met de arbeidskosten. Wil je een gerichte prijs, dan vraag je beste een offerte aan onze erkende badkamerspecialisten. Op die manier zie je op voorhand al wat de renovatie jou zal kosten.

Premies en financiële voordelen

Wanneer je werkt met één partij krijg je vaak een interessantere korting op de aankoop van materialen. Als er tijdens de plaatsing iets stuk gaat, neemt de installateur de kosten voor zijn rekening. Daarnaast kan je voor een badkamerrenovatie in aanmerking komen voor premies onder bepaalde voorwaarden. Bij de overkoepelende renovatiepremie is het subsidiebedrag 20 of 30 procent van de factuurprijs. Voor bepaalde werken geldt een bovengrens voor de berekening van je premie.

Dan is er de aanpassingspremie waarbij het subsidiebedrag tot €1.250 per onderdeel kan bedragen. Ten slotte is er het verlaagd btw-tarief, dit is dan 6 procent in plaats van 21 procent. Dit tarief is van toepassing bij woningen ouder dan tien jaar.

Welke renovaties in je badkamer uitvoeren?

 

renovatiepremie-badkamer-installatie.png

Nieuwe badkamervloer aanleggen

Je kan niet zomaar elk type vloer in een badkamer leggen, aangezien het een vochtige ruimte is. Er zijn echter heel wat vloeren die hier geschikt voor zijn. Laten we starten met tegelwerken. Keramische tegels zijn erg populair: ze zijn waterbestendig, sterk en onderhoudsvriendelijk. Bovendien kies je zelf de look van de tegels. Er bestaan bijvoorbeeld keramische tegels met de look van hout, marmer en beton.

Zelfs een houten vloer is geschikt voor de badkamer. Je kan kiezen voor een watervaste parket- of laminaatvloer. Zorg wel dat de houtvloer een duurzaamheidsklasse heeft tussen l en lll. Daarnaast moet je goede uitzetvoegen voorzien en zorgen voor een goede verlijming. Voor een strakke look kan je gietvloer kiezen. Ook vinyl, kurk of linoleum zijn geschikt als badkamervloer.

Elektriciteit vernieuwen

Soms is het noodzakelijk om elektriciteitswerken uit te voeren. Wanneer je een oude elektrische installatie gaat vervangen, worden alle oude elektrische kabels, stopcontacten en lichtpunten uitgebroken en vervangen door een nieuwe elektrische installatie die voldoet volgens het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

Sanitaire installaties vernieuwen

Het toilet, het bad, de douche, de wastafel en het kraanwerk zijn sanitaire installaties. Bij een toilet kies je voor een staand of hangend model. Je hebt ook de mogelijkheid om het toilet deels te laten wegwerken in de wand. Er zijn verschillende types toiletbrillen: een standaard bril, een toiletbril met remmechanisme, een zelfreinigende bril... Er bestaan meerdere soorten baden: een klassiek ligbad, een hoekbad, een zitbad, een combibad, een tweepersoonsbad, een whirpoolbad... Je kan het bad vrij in de ruimte laten staan of laten inbouwen.

Bij douches heb je de keuze tussen een douchebak, een douchecabine en een inloopdouche. Een douchebak kan je simpelweg op de badkamervloer plaatsen of in de vloer laten inwerken. Een douchecabine bestaat uit een douchebak met afscheiding. Bij een inloopdouche douche je op een waterdichte vloer, hier is geen douchebak.

Er bestaan enkele wastafels en dubbele wastafels. Daarna beslis je over het materiaal van de wastafel, je kan kiezen voor acryl, porselein, natuursteen of kunststof. Qua uitvoer heb je ook verschillende mogelijkheden: een vrijhangende wastafel, een onderbouwwastafel (bevestigd aan het badkamermeubel), een inbouwwastafel, een wastafel met zuil (op een poot waarin de leidingen zitten) en een opzetwastafel (boven op het wastafelblad).

Mengkranen en thermostatische kranen komen het meeste voor. Een één- of tweegreepsmengkraan is aangesloten op warm en koud water. Als je ze opendraait, meng je water tot je de juiste temperatuur bereikt. Bij een thermostatische kraan stel je de gewenste temperatuur op voorhand in.

Bad vervangen door inloopdouche

Wanneer er te weinig plaats is om een extra douche te plaatsen, is er de mogelijkheid om je bestaand bad te vervangen door een inloopdouche.

Een inloopdouche heeft tal van voordelen. Het is een stuk veiliger, want je hoeft niet meer over de badrand te kruipen. Een inloopdouche is geschikt voor meerdere personen, kinderen kunnen samen douchen met hun ouders waardoor veel tijd bespaard wordt. Bovendien is een inloopdouche zeer makkelijk te onderhouden. Je kan rechtstaand de douchewand en de deur proper maken. Dit is een stuk makkelijker dan in de badkuip te kruipen. Nog een groot voordeel is dat sommige inloopdouches geplaatst kunnen worden in één dag.

Vals plafond aanleggen

In sommige gevallen is het interessant om een vals plafond aan te leggen. Het is een goede manier om oneffenheden weg te werken.

Oude elektriciteitskabels kunnen bijvoorbeeld niet altijd in het plafond verwerkt worden. Kroonlijsten die niet afgebroken mogen worden, kan je ook netjes wegwerken met een vals plafond. Bestaande valse plafonds kunnen vochtproblemen, lekkages, geurhinder of ongedierte veroorzaken. In dat geval kan je best het vals plafond afbreken en vervangen door een nieuwe. Ook schuine en hoge plafonds kan je mooi afwerken met een vals plafond. Tijdens renovatiewerken moeten nieuwe afvoeren of een nieuwe elektrische bekabeling soms tegen het plafond geplaatst worden. Met een vals plafond wordt alles mooi weggewerkt.

Wanneer je voor plafondbekleding kiest, moet je rekening houden met de vochtigheid van de ruimte. Tropische houtsoorten zoals padoek of iroko zijn geschikt. Ook behandeld hout kan je gebruiken. Hier is het ook belangrijk om uitzetvoegen te voorzien zodat het materiaal niet kromtrekt. Bij een spanplafond moet je het oude plafond niet verwijderen, je plaatst het er gewoon over. Het is een verlaagd plafond waarbij een doek tussen profielen wordt aangespannen.

Een aluminium plafond bestaat uit horizontale of diagonale lamellen. Tegenwoordig bestaan ze in verschillende kleuren en afwerkingen, hierdoor passen ze bij verschillende interieurstijlen. Je kan ook voor gyproc kiezen, je moet dan wel zorgen voor het groene, vochtwerende gipskarton.

Welke badkamerstijl kiezen?

Badkamers kunnen gerenoveerd en ingericht worden naar je eigen noden en wensen. Wij geven je hieronder een overzicht van enkele populaire stijlen.

Badkamerrenovatie

Landelijke badkamers

We gaan er geen doekjes om winden, landelijke badkamers komen iets minder frequent voor in onze samenleving. De reden hiervoor is ook dat dit type badkamer niet in elke woning past en het ook gewoon eenvoudiger in te richten is voor bv. een keuken of woonkamer. Landelijke badkamers kenmerken zich voornamelijk door:

  • Landelijke vloertegels
  • Tegels of hout voor de wanden
  • Kastjes of tafels die omgetoverd zijn tot wasmeubels
  • Warm kleurenpalet
  • Grote ramen
  • Natuurlijke materialen

Moderne badkamers

Wil je dat je badkamer mee is met zijn tijd? Dan is een moderne badkamer iets voor jou. Weet wel dat moderne badkamer niet tijdloos is. Binnen de 5 à 10 jaar zal een nieuwe inrichting of kleine renovatie misschien wel noodzakelijk worden. Moderne badkamers kenmerken zich vandaag de dag vooral door o.a. hun grote vloertegels, hun koperen kleuren, grote en losse wasbakken,….

Luxe badkamers

Wil je dat je badkamer luxe uitstraalt, streef dan naar glimmende materialen, zoals goud, luxe patronen, maar ook stofferingen en contrasterende zwart/wit kleuren. Let wel op dat deze luxe ook zal uitstralen op het prijskaartje.  

Kleine badkamers

Woont u in een appartement of een woning waarin de badkamerruimte nogal beperkt is. Geen paniek! Onze badkamerspecialisten adviseert u over een tijdloze badkamerinrichting, voor iedere ruimte en naar ieders budget.

Tips voor een efficiënte badkamerrenovatie

 

Renovatie badkamer

Hoe lang duurt een badkamerrenovatie?

Je kan je volledige badkamer in één dag laten renoveren aangezien de leidingen al op de juiste plekken aanwezig zijn. De meeste renovaties duren echter 5 tot 14 dagen. Tijdens de badkamerwerken is je badkamer onbruikbaar.

Voor men de ruimte kan uitbreken, zal men de ruimte volledig moeten strippen. Dit is het uitbreken van alle badkamermeubels, inclusief wand- en vloertegels. Daarna kunnen er geïsoleerde voorzetwanden geplaatst worden indien je met niet-geïsoleerde buitenmuren zit. Nadat de vloer is opengebroken, kan men de aan- en afvoeren (gedeeltelijk) vernieuwen. Wanneer je elektrische installatie verouderd is, kan je die best laten vervangen. Daarna zal men pleisterwerken of cementeringswerken uitvoeren.

Ook wordt er cementchape geplaatst om alle leidingen en bekabeling weg te werken. In dit stadion kan ook de vloerverwarming en de douchebak geplaatst worden. Om de muren af te werken, kan er wandbekleding geplaatst worden.  Wanneer je plafond niet bepleisterd is, kan je kiezen voor een verlaagd plafond. Hierin kan je een verluchtingskanaal voorzien. Ten slotte kan de badkamer afgewerkt worden. Nu kunnen alle meubels geplaatst en aangesloten worden.

Vervolgens kunnen de schilderwerken gebeuren. Ook stopcontacten en schakelaars worden afgewerkt en verlichting wordt geplaatst. Ten slotte worden de verwarmingselementen geïnstalleerd en kan de raamdecoratie geplaatst worden.

Bespaar op de afbraakwerken

Hoe meer voorbereidend werk je kan doen, hoe lager de kostprijs voor je badkamerrenovatie. Wanneer je badkamer uitgebroken moet worden, kan je zelf (deels) de sloopwerkzaamheden doen. Ook het puin en het oude meubilair kan je zelf afvoeren. Dit zijn enkele manieren om de kosten te drukken.

Doe een beroep op een lokale badkamerspecialist

Bij heel wat aannemers worden er voorrijkosten aangerekend voor hun verplaatsing van en naar de werklocatie. Wanneer je kiest voor een vakman uit jouw buurt zijn deze kosten dus een stuk lager.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wil je in de badkamer laten doen?
2*. Welke werken wil je laten uitvoeren?
3*. Wanneer wil je het project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Badkamerrenovatie