Wat is de gemiddelde prijs voor een instapbad?

instapbad

Gemiddeld schommelt de prijs voor een instapbad tussen de 1.500 en 4.500 euro. Het grote verschil in prijzen is te verklaren door de brede waaier van instapbaden, waarop we verder in dit artikel dieper ingaan. Een prijsbepalende factor is onder meer het type instapbad. Maar ook het merk en eventuele, speciale functies beïnvloeden mee de prijs.

Grofweg mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Een standaard instapbad kost je ongeveer 1.800 euro.
 • Voor een luxueuzer instapbad mag je rekenen op een prijs tussen de 4.000 en 4.500 euro.
 • Een hoog zitbad met deur heeft een prijskaartje van circa 1.900 euro of meer.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind de juiste vakman in jouw regio
arrow Vergelijk gratis offertes

Waarom kiezen voor een instapbad?

Een instapbad met deur biedt heel wat voordelen voor mensen met fysieke ongemakken of voor ouderen. Maar ook al wie zorgeloos wil genieten van een bad- of wellnessmoment doet z’n profijt met dit type bad.

 • Het is veilig! Door de deuropening stap je moeiteloos in en uit de badkuip.
 • Je geniet op elk moment en in alle comfort van een zalig badmoment.
 • Het ruime aanbod instapbaden biedt jou talloze mogelijkheden. Een instapbad met verstelbare hoogte of liever een bad met inloopdouche? Aan jou de keuze! Kies het model dat voldoet aan je behoeften.
 • Ook voor het prijskaartje hoef je niet langer te twijfelen. Er zijn instapbaden in diverse prijsklassen. De prijzen zijn gelijklopend met die voor een standaarddouche of -bad.

Aandachtspunten bij keuze instapbad

Hoe kies je nu het juiste model instapbad dat aansluit bij jouw situatie? Onderstaande checklist biedt je alvast wat houvast.

 • Let op de afmetingen en zorg dat de afmetingen van je droom instapbad aansluiten op die van je badkamer.
 • Kijk of het instapbad voorzien is van een antislipbodem. Zo verminder je het risico op uitglijden.
 • Een baddeur met de juiste afmeting en tot aan de vloer biedt het meeste comfort.
 • De baddeur sluit hermetisch. Het water kan dus niet weg als je een bad neemt.

Alle soorten instapbaden op een rijtje

Je vindt een brede waaier van instapbaden met deur op de markt vandaag. We sommen de verschillende soorten instapbaden kort voor je op. Zo krijg je een overzicht van de opties en kan je makkelijker kiezen.

Optie 1: een instapbad of ligbad met deur

Dit type instapbad is een klassiek ligbad, maar dan met een deur langs de linker of rechter zijkant van de badkuip. Toch bestaan er ook ligbaden met een deur aan de voorzijde. De meest gekozen optie is een glazen, transparante deurt. Wil je een ander materiaal of afwerking? Dat is zeker mogelijk? Vraag ernaar bij een badkamerspecialist.

ligbad met deur

Optie 2: een instapbad met douche

Een instapbad met douche combineert het beste van 2 werelden! Wil je graag een bad nemen? Of neen, liever een douche? Beide zijn mogelijk met deze 2-in-1 ligbadformule. Aan jou de keuze! Ook bij dit model is vaak een deur langs de zijkant geïntegreerd.

instapbad met douche

Optie 3: een zitbad

De term zitbad spreekt voor zich! In dit soort instapbad kan je zitten terwijl je een bad neemt. Het is op maat van al wie niet meer in een standaard ligbad kan zitten of liggen, en zichzelf ook niet meer kan optrekken om eruit te stappen.

Je vindt zitbaden met deur in de meest uiteenlopende uitvoeringen: klein en groot, kort en lang. Ook qua hoogte van de badkuip vind je meerdere modellen op de markt vandaag.

Een zitbad is de perfecte oplossing voor ouderen en personen die niet meer over de kracht of het evenwicht beschikken om zich uit een bad te trekken.

zitbad

Optie 4: een inloopbad

Bij een ligbad moet je over de badrand stappen om plaats te nemen in de badkuip. In het geval van een inloopbad stap je gewoon in het bad, net zoals bij een inloopdouche. Je hoeft je daardoor minder druk te maken over de kans op uitglijden tijdens het instappen.

Andere mogelijkheden dan een instapbad?

Vind je nog niet je keuze tussen de bovenstaande soorten instapbaden? Of laat je budget het niet toe? Je kan het je dan al met kleine aanpassingen makkelijker en comfortabeler maken. Zo zijn er opklapbare douchestoelen, antislipmatten en handgrepen voor douche en bad.

Alternatief 1: een inloopdouche

Net zoals bij een inloopbad heeft een inloopdouche geen opstap. Je stapt er dus probleemloos en veilig in en uit. Ook hoef je geen rekening te houden met bepaalde afmetingen. Daarnaast zijn een douchebak en een deurtje niet verplicht. Je vindt inloopdouches in alle mogelijke vormen en afwerkingen. Wist je trouwens dat ze heel makkelijk te poetsen zijn?

inloopdouche

Alternatief 2: een douche met zitbank

Ook een douche met zitbank is een volwaardig alternatief voor een instapbad met deur. Je kan je tijdens douchen makkelijk zetten en je zo wassen. Veilig en comfortabel! Het is de perfecte optie voor al wie niet meer in staat is om zichzelf rechtstaand te wassen.

douche met zitbank

Vind een installateur voor een instapbad in je regio

Het zelf plaatsen van eender welk soort instapbad is zeker mogelijk. Toch ben je vaak beter af door beroep te doen op de kennis en ervaring van een vakman. Niet alleen vanuit praktisch of technisch oogpunt, maar ook financieel kan je je voordeel doen door een professionele badkamerinstallateur in te schakelen. Is je woning bijvoorbeeld 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van 6 % btw op alle badkamertoestellen en de installatie in plaats van 21 % mocht je de klus zelf willen aanpakken.

Prijzen vergelijken loont

Om de beste prijs voor je instapbad en de plaatsing te scoren, vraag je best prijzen bij meerdere vakmannen tegelijk. Zo kan je makkelijk prijzen en diensten vergelijken. Via onderstaand formulier ontvang je met één aanvraag tot 5 gratis offertes tegelijk. Geheel vrijblijvend natuurlijk! Dus, aarzel niet en vind snel en eenvoudig een ervaren vakman in je buurt.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wil je in de badkamer laten doen?
2*. Welke werken wil je laten uitvoeren?
3*. Wanneer wil je het project opstarten?
4. Beschrijving van je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Instapbad kopen: soorten en prijzen