Wat kost een inloopdouche?

Steeds vaker denken mensen eraan om bij hun badkamerrenovatie een inloopdouche te plaatsen wegens de strakke en moderne uitstraling. Dit wordt dan ook veel vaker gedaan. De inloopdouche bestaat uit een moderne open doucheruimte en ze is voorzien van spatwand in glas (of andere materialen). In tegenstelling tot de douchecabine is een inloopdouche groter en voorziet ze ook geen douchedeur. U kan de afmetingen zelf kiezen, tenzij u kiest voor een douchebak, dan moet u de afmetingen van uw inloopdouche hieraan aanpassen.

Wat kost een inloopdouche? 

De prijzen van een inloopdouche zijn enorm verschillend, allemaal afhankelijk van het soort inloopdouche dat u plaatst, de afmetingen, het materiaal, de kleuren, het aantal werkuren, … etc. Het is dus niet evident om hier een opsomming van te maken. Aangezien het plaatsen van een inloopdouche veel voorbereidend werk vraagt, is het belangrijk dat u beroep doet op een badkamerspecialist. Vergeet niet dat het plaatsen van een inloopdouche veel ingewikkelder is dan het plaatsen van een standaard douchecabine. 

De prijs voor een standaard, betegelde inloopdouche en de plaatsing daarvan, kan u in de volgende tabel vinden. Wij gaan uit van een inloopdouche van 90 op 120 cm, met drie muren en een glazen deur en waarvan de aan- en afvoerleidingen al geïnstalleerd zijn. Denk eraan dat de prijs sterk kan variëren, afhankelijk van uw keuzes!

Prijsbepalers Prijs
Tegels +/- €30 per m².
Douchegoot Tussen de €250 en de €550.
Glazen deur Vanaf €500.
Douchebeslag Vanaf €200.
Bouwmaterialen €475.
Plaatsing €40 euro per uur en wij gaan uit van 5 werkdagen, 8 uur per dag: €1600.
De totaalsom  €3500

 
Wij raden u sterk aan om hier gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen en te vergelijken, zodat u op zoek kan naar de beste leverancier voor u en uw badkamer! Bovendien zal u, na een plaatsbezoek, ook meteen te weten komen hoe het prijskaartje er voor u zal uitzien!

De voor- en nadelen van een inloopdouche 

Uiteraard zijn er veel voordelen verbonden aan het plaatsen van een inloopdouche. Deze is veel veiliger en bovendien ook veel praktischer dan een standaard douchecabine of zitbad! Bovendien straalt een inloopdouche luxe en ruimtelijke sfeer uit. Er zijn er echter nog een paar: 

 • Een inloopdouche oogt uitzonderlijk mooi. Uw badkamer zal opeens veel groter lijken doordat het licht zich via het glas makkelijker kan verspreiden.
 • Een inloopdouche is flexibel in vorm en maat, dus u kan heel makkelijk variëren! Hierdoor kan u een beetje spelen met de ruimte en wordt het plaatsen van een inloopdouche plots een creatief proces.
 • Een inloopdouche is gemakkelijk om te onderhouden: door de afwezigheid van deuren, scharnieren of strippen zal het veel makkelijker worden om de wanden schoon te houden.
 • Een inloopdouche is veel toegankelijker. Niet alleen voor kinderen of mensen die slechter ter been zijn is een inloopdouche veel aangenamer, maar simpelweg voor iedereen. Gedaan met opstapjes, ongemakkelijk bukken over uw zitbad of een benauwend gevoel. Het plaatsen van een inloopdouche zorgt ervoor dat het douchen een moment van ontspanning blijft voor iedereen!

Er zijn natuurlijk ook enkele nadelen:

 • Door de opening kan de warmte sneller ontsnappen en kan het vaak frisser zijn tijdens het douchen. 
 • De kans dat de rest van de badkamer nat wordt is groter dan bij een douchecabine. 
 • Vloertegens kunnen vaak glad zijn. Dit valt wel goed op te lossen door gebruik te maken van een antislip-laag. 

Hoe inloopdouche plaatsen?

Er is een vast stappenplan dat meestal altijd wordt opgevolgd bij het plaatsen van een inloopdouche. Toch kan dit variëren, afhankelijk van de indeling van de ruimte van uw badkamer of het materiaal dat u gekozen heeft. Het stappenplan gaat als volgt:

 • De ondergrond klaarmaken en zorgen dat deze is aangepast aan de soort inloopdouche die u wenst: met of zonder douchebak. Hiervoor moet u uiteraard eerst de bestaande douche-inrichting verwijderen.
 • De leidingen klaarmaken: voor de afvoerleiding wordt aangeraden om een flexibele pvc-buis te gebruiken, aangesloten op de aangepaste afvoerleiding.
 • De ondervloer afwerken: vochtbestendige matten worden op de ondergrond geplaatst, verbonden met een flexlijm. Deze worden rechtstreeks betegeld.
 • Tegels plaatsen: eerst worden de tegels op maat gesneden, vooraleer ze te betegelen met tegellijm.
 • Vloer voegen: na 24u kan de vloer gevoegd worden. Dit gebeurt met flexibele materiaalsoorten, voegmortel en soms ook met silicone of polymeerkit.
 • De inloopdouche afwerken: in deze fase worden de kranen en de douchewand geïnstalleerd. De douchewand kan bestaan uit verschillende materialen:
  • waterwerende platen
  • cementplaten
  • steenmaterialen als cellenbeton
  • glazen wanden
  • glastegels

Zoals u ziet komt er heel wat kijken bij het plaatsen van een inloopdouche in uw badkamer. 

Waar moet je op letten bij het plaatsen van een inloopdouche? 

Vooraleer u besluit een inloopdouche te plaatsen, is het belangrijk dat u rekening houdt met een aantal factoren. U moet een weloverwogen beslissing maken en nagaan welke mogelijkheden realiseerbaar zijn voor uw ruimte. Technisch gezien komt er dus heel wat bij kijken!

Inloopdouche met of zonder douchebak 

Zorgen voor een waterdichte inloopdouche is vaak ingewikkelder dan het simpelweg plaatsen van een douchebak, waardoor velen vaak hiervoor kiezen. In het geval van een douchebak bent u verzekerd van waterdichtheid en een goede afvoer van het afvalwater. De douchebak kan voorzien zijn van een opstapje, maar hij kan ook volledig ingewerkt zijn in de vloer. Waar u wel rekening mee moet houden is het feit dat de afmetingen van uw inloopdouche dan wel afhankelijk zijn van de afmetingen van uw douchebak.

Voor uw douchebak kan u bovendien kiezen uit verschillende materialen, waaronder acryl, composietmarmer, graniet, plaatstaal en natuursteen. Ook de afwerking kan variëren: mat, blinkend, gevlamd, verzoet, … etc.  

Waterdichtheid

Als u kiest voor een douchebak, hoeft u zich geen zorgen te maken over de waterdichtheid. Als u echter een inloopdouche wilt plaatsen zonder douchebak, dan moet uw badkamerspecialist rekening houden met verschillende factoren en de plaatsing zorgvuldig uitvoeren! Het is in dit geval nog belangrijker om beroep te doen op een professionele badkamerspecialist.

Waarop moet gelet worden?

 • Gebruik van waterdichte tegellijm.
 • Letten op de hoeken: deze moeten extra zorgvuldig behandeld worden met behulp van kimband en de bijbehorende pasta. Kimband zorgt meteen voor een blijvende, flexibele afdichting. Vervolgens zal uw badkamerspecialist over deze laag beginnen tegelen.

Het is dus belangrijk dat u bij het plaatsen van een inloopdouche goed nadenkt over welke soort inloopdouche u wenst en welke het meest geschikt is voor uw gezin en uiteraard ook voor uw badkamer.

Inloopdouche plaatsen: welke stijl kiezen?

Vloer en douchewand

Uw douchevloer kan uit verschillende soorten materialen bestaan, net zoals uw douchewand. Ook hier hebt u enorm veel keuze, dus denk goed na en maak een weloverwogen beslissing.

Bij het kiezen van een douchevloer is het belangrijk dat u rekening houdt met de wanden en de uitstraling van de rest van de badkamer. Op deze manier kan u alles mooi op elkaar afstemmen. Vergeet zeker geen ruw afwerkingsmateriaal of een antislip-laag om een gladde ondervloer te voorkomen. De materialen die in aanmerking komen zijn de volgende:

 • Keramische tegels
 • Steenstrips
 • Hout in de vorm van vloertegels
 • Mozaïektegels
 • Natuursteentegels

Een kwalitatieve douchewand die goed bij uw badkamer past is ontzettend belangrijk. Ook hier is een doordachte beslissing van uiterst belang. 

 • U kan ervoor kiezen om een inloopdouche tussen twee gemetste muren te plaatsen en zo heeft u maar één douchewand nodig.
 • U kan ook voor kiezen om een valse douchewand te plaatsen. Dit zijn wanden bestaande uit waterdichte bekuiping en waterdichte gipsplaten, afgewerkt met keramische tegels, kunststof beplating of mozaïek.
 • U kan er tenslotte ook voor kiezen om een glazen douchewand te plaatsen. Deze wand bestaat uit gehard veiligheidsglas en voorkomt gegarandeerd breuken! Hier kan u dan weer kiezen voor mat of doorzichtig glas.

Grootte inloopdouche

De grootte van uw inloopdouche hangt volledig af van de keuze tussen een inloopdouche zonder of met douchebak.

Indien u ervoor kiest om een inloopdouche te plaatsen voorzien van een douchebak, moet u rekening houden met deze afmetingen. Gelukkig variëren douchebakken ook van grootte, zodat u toch nog verschillende opties heeft. Er bestaan bijvoorbeeld grote douchebakken van 2.000 op 1.000 mm en zijn dus ruim genoeg om door meerdere personen tegelijkertijd benut te worden.

Als u een inloopdouche wenst zonder douchebak, kan u zelf de grootte van uw inloopdouche kiezen!

Inloopdouche plaatsen? Doe beroep op een badkamerspecialist 

Zoals u merkt komt er enorm veel kijken bij het plaatsen van een inloopdouche. Wees daarom verstandig en doe beroep op een badkamerspecialist die die plaatsing vlekkeloos zal uitvoeren. Vergelijk hier verschillende offertes en zoek de juiste specialist voor u en uw gezin! 

Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Inloopdouche plaatsen