Wat kost een kleine badkamer?

De prijs van een kleine badkamer hangt in principe volledig af van je persoonlijke voorkeur en van de ruimte. Hoe duur wil je het zelf maken en wat is er technisch gezien allemaal mogelijk? je maakt jouw badkamerrenovatie zo duur of zo goedkoop als je zelf wilt. Als je bijvoorbeeld kiest voor goedkope inspanningen zoals de kleur, grotere spiegels en de juiste verlichting, is de kans groter dat je er met een minimaal budget geraakt. Wil je eerder een badkamer die kwalitatief oogt en wens je liever alles op maat ingebouwd? Dan is de kans weer groot dat je daar ook meer voor zal moeten betalen. 

De prijs van een kleine badkamer is onder anderen afhankelijk van de volgende factoren:

 • Het aantal vierkante meter
 • De hoeveelheid sanitair toestellen en het soort
 • Geschilderd? Betegeling? …

Om je een idee te geven van hoeveel het ongeveer zou kunnen kosten, hebben wij de badkamerverbouwing onderverdeeld in drie categorieën:

Categorie Prijs
Budget badkamer verbouwing (niet te ingrijpende verbouwing) Tussen €2.850 en €3.500.
Basic badkamer verbouwing(bijvoorbeeld het vervangen van een bad of douche, een nieuw toilet, een wastafel met meubel, etc.) Tussen €6.000 en €7.000.
Luxe badkamer verbouwing (een compleet nieuwe badkamerindeling, leidingen die verlegd worden, luxe sanitair en meubels, etc.) Tussen €15.000 en €17.000 

Gelukkig zijn er enkele manieren om hier en daar een beetje te besparen. Dit doet je door op onze website verschillende offertes aan te vragen en de beste prijzen te vergelijken. Je kan niet alleen de prijzen van de verschillende leveranciers vergelijken, maar ook hun producten en de kwaliteit ervan. Hierdoor kan je een weloverwogen beslissing maken die geschikt zal zijn voor jouw budget en waar je achteraf zeer tevreden over zal zijn.

Wanneer spreken we van een kleine badkamer?

Kleine badkamers zijn vaak simpelweg badkamers die net genoeg ruimte hebben voor een douche, een bad, een lavabo en een toilet. De afmetingen kunnen uiteraard variëren, maar vaak meet een kleine badkamer 2,5 x 2,0 meter.

Wat kost een kleine badkamer?

Hoe laat je een kleine badkamer groter lijken?

De prijzen voor vastgoed zijn de laatste jaren sterk gestegen, wat er ook voor gezorgd heeft dat veel mensen genoodzaakt waren om kleinschaliger te gaan wonen. Dit is uiteraard geen probleem en voor velen zelfs een last van hun schouders, maar je zal wel moeten puzzelen om alles ingericht te krijgen zoals je dat wenst. Vooral in de badkamer kan dit voor problemen zorgen, omdat u heel wat sanitaire voorzieningen moet verwerken in de ruimte. Vertrouw daarom zeker op een badkamerspecialist die dit voor jou nauwkeurig uitpluist! 

Gelukkig zijn er ook talrijke details die je kan aanpassen om de indruk te geven dat jouw badkamer groter lijkt, want een kleine badkamer kan al heel snel voor een benauwend gevoel zorgen. Hieronder worden ze allemaal even opgesomd. 

Welke stijl kiezen?

Badkamerstijlen bepalen niet alleen de sfeer van uw badkamer, maar van heel je woning! Het is dus belangrijk dat je een stijl kiest die perfect bij jou en bij jouw woning past. De verschillende mogelijkheden zijn onder anderen:

 • Landelijke, warme stijl: natuurlijke materialen, zoals hout bijvoorbeeld.
 • Stijlvolle, klassieke badkamer: badkamer van marmer of tegelvloer in een klassiek patroon.
 • Industrieel en betonlook: donkere kleuren en ruwe materialen, waaronder beton ciré, rvs of grof bewerkt hout.

Bad of inloopdouche?

Als je beschikt over een kleine badkamer, heb je waarschijnlijk al gedacht aan de gevreesde keuze tussen een bad of een inloopdouche. Het bad is ook vaak het eerste dat wijkt als de ruimte beperkt is, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Een instapbad biedt de perfect oplossing: een bad met een opening in de badrand zodat je makkelijk instapt. Perfect dus voor een kleine badkamer en ook nog eens volkomen veilig.

Tenslotte kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een bad te nemen met een grote bodemmaat, zodat u een combinatie hebt van de twee. Als je dan ook nog eens kiest voor een badscherm in plaats van douchegordijnen, ben je weliswaar vertrokken!

Tegelwerken

Hoewel je het misschien niet verwacht, zijn grote tegels de beste keuze voor een kleine badkamer. Waarom? Grote tegels verminderen namelijk de hoeveelheid voegen in de badkamer en dat zorgt voor een strakke, rustige ruimte. Bovendien lijkt de badkamer dan ook groter. Ideaal, toch?

Een andere optie is om te kiezen voor tegels die weerspiegelen. Ook dit zorgt ervoor dat de badkamer groter lijkt dan ze werkelijk is en zeker als u met een lichte kleur werkt, zoals wit bijvoorbeeld. Een goed materiaal hiervoor is marmer!

Badmeubels

Een kleinschalige badkamer vraagt uiteraard om een evidente indeling, dus ook de soorten badmeubels moeten goed doordacht zijn. Een opgeruimde badkamer ziet er ook altijd ruimer uit, dus daarom zijn badmeubels ook net zo belangrijk.

Kies bijvoorbeeld voor een smalle badkamermeubel van 60 – 80 cm. Wat zijn hier de voordelen van? Je behoudt de loopruimte en tegelijkertijd is er ook geen ruimteverlies.

Ook ondiepe badkamermeubels kunnen wel eens een oplossing bieden voor een kleine badkamer. Op deze manier heb je voldoende ruimte aan de wastafel en heb je ook nog steeds genoeg loopruimte. Een ondiepe badkamermeubel is zowel praktisch als stijlvol.

Een laatste optie is om voor extra opbergruimte boven de wastafel te zorgen door bijvoorbeeld een spiegelkastje aan de wand te hangen. Dit zorgt ervoor dat je optimaal gebruik maakt van de ruimte door niet alleen voor extra opbergruimte te zorgen, maar ook voor extra stopcontacten en verlichting. Ideaal, toch?

Hoe een kleine badkamer groter laten lijken?

Verlichting en kleuren

Het is van essentieel belang dat je voor de juiste verlichting kiest, want deze zal een belangrijke invloed hebben op de ruimtelijke ervaring van de badkamer. Bovendien is goede verlichting ook nog eens ontzettend praktisch in een kleine badkamer. Hoe kan je a.d.h.v. licht de ruimte groter doen lijken?

 • Indien je licht wilt in het plafond en ook het hoogtegevoel niet wilt breken, maak je best gebruik van inbouwarmaturen.
 • Versterk het lengtegevoel van bepaalde muren door te werken met indirecte sfeerverlichting. LED strips zijn hier een goed voorbeeld van.

De kleur zal een rechtstreekse impact hebben op het ruimtelijk effect van uw badkamer, dus het is heel belangrijk dat dit een bewuste en doordachte keuze is. Als je kiest voor de juiste kleuren, kan je er namelijk voor zorgen dat jouw badkamer groter lijkt dan ze werkelijk is. Werk vooral met lichte kleuren, waaronder wit, beige, pastelkleuren, etc. Deze kleuren werken perfect in kleine ruimtes. Indien je gebruik maakt van verf, is het misschien wel goed om voor reflecterende verf te kiezen. Deze weerkaatst het daglicht optimaal en zorgt alweer voor een groter ruimtelijk effect. 

Nog een paar extra tips

 • Maak gebruik van grote spiegels. Waarom? Ze zijn visuele bedriegers, dus ook zij doen de badkamer groter lijken dan ze in werkelijkheid is. Door ze strategisch te plaatsen kan je ervoor zorgen dat ze zoveel mogelijk natuurlijk daglicht weerkaatsen.
 • Indien je een douche of bad hebt, kan je best gebruik maken van glazen wanden. Een volle muur komt de beperkte ruimte niet ten goede, want deze gaat de ruimte net kleiner doen lijken. Indien je toch nog wat privacy wenst, kan je de glazen wanden altijd voorzien van een matte strook.
 • Leer doseren. Hoewel het niet altijd leuk is om keuzes te maken, zal het in een kleine ruimte toch wel moeten. Gebruik alle mogelijke ruimte op een slimme manier, maar zorg er toch ook voor dat de badkamer niet propvol lijkt. Dit gaat er net voor zorgen dat ze veel kleiner oogt. Bovendien is een propvolle badkamer allesbehalve aangenaam. Dus denk eraan: less is more!

Laat je adviseren door een badkamerspecialist

Een badkamerspecialist zal u van A tot Z foutloos begeleiden en zal ervoor zorgen dat je altijd de juiste keuzes maakt. Vergelijk hier verschillende gratis en vrijblijvende offertes van verscheidene leveranciers en kies degene die het beste bij jou past!

Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Kleine badkamer