Hoe lang gaat een zonnepaneel mee?

Om een zo goed mogelijke levensduur van je zonnepanelen te verzekeren, moeten de zonnepanelen aan verschillende kwaliteitseisen voldoen. De geschatte levensduur van de meeste zonnepanelen is minstens 25 jaar. Dit zal echter alleen maar meer worden, aangezien de technologie van de panelen ieder jaar verbetert. Deze technologieën zorgen ervoor dat de huidige generatie zonnepanelen tot 30 jaar meegaan. Er zijn zelfs zonnepanelen die tot 40 jaar mee kunnen gaan. Aangezien zonnepanelen een grote investering zijn, kies je best voor zonnepanelen van een hoge kwaliteit.

De reden waarom zonnepanelen een vrij lange levensduur hebben, is te wijten aan het feit dat ze niet rechtstreeks in aanraking komen met een oppervlakte dat nat kan blijven. Je zonnepanelen krijgen letterlijk na regen zonneschijn. De zon zorgt ervoor dat de panelen direct opdrogen en opwarmen zodat je panelen geen last krijgen van vocht en mos.

Extreme temperaturen

Zonnepanelen bestaan uit weinig mobiele delen en zijn zeer sterk. Ze zijn gemaakt uit roestvrij staal, isolatie en plexiglas. Het plexiglas beschermt de zonnecellen tegen hagel en storm. Dit maakt dat zonnepanelen zeker tientallen jaren ongehinderd kunnen werken.

Extreme temperaturen hebben wel een invloed op de levensduur van zelfs de recente zonnepanelen. Lange, zeer koude winters, maar ook zware hittegolven kunnen een invloed op de levensduur van de panelen hebben. Daarnaast heeft de temperatuur ook een invloed op het rendement. Zonnepanelen bestaan uit verschillende kleine zonnecellen. Als de zonnecellen warmer worden dan 60 °C, dan heb je een verlies van 14 %.

zonnepanelen levensduur schade

Correcte installatie

Hou er ook rekening mee dat de kwaliteit en juiste zonnepanelen installatie een belangrijke rol spelen in de levensduur. Als de kwaliteit van de panelen namelijk slecht is, zal er weinig sprake zijn van een langere levensduur. Zonnepanelen van goede kwaliteit kopen is dus een slimme investering.

Als zelfs de beste zonnepanelen niet juist geïnstalleerd zijn, kan dit invloed hebben op de werking van de zonnepanelen en kunnen ze zo een minder lange levensduur hebben.

Er zijn dus verschillende factoren die die levensduur van de zonnepanelen bepalen. Daardoor is het moeilijk om te zeggen of jouw zonnepanelen wel degelijk 40 jaar zullen meegaan.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Rendementsverlies

Na verloop van tijd zullen de zonnepanelen rendementsverlies hebben. De oorzaak van dit verlies ligt bij externe factoren. De grootste invloed van het rendementsverlies zijn UV-licht en zonnecellen. Warme temperaturen zullen dus een grote invloed hebben op het rendement van de panelen. 

Zo verliezen zonnepanelen in extreem warme landen per jaar meer dan 1 % van hun rendement. Dat is veel als je weet dat zonnepanelen in onze streek per jaar 0,5 % rendementsverlies hebben.

Dit hoge verlies is te wijten aan de hoge UV-intensiteit. Zonne-energie hangt af van de zon, maar hoge temperaturen zijn nefast voor de productie ervan.

Ook koude temperaturen hebben een invloed op het rendementsverlies. Dit komt doordat de zonnepanelen op een plaats staan waar weken lang vorst en sneeuw is.

Daarnaast hangt het financiële rendement van jouw investering vast aan enkele factoren, namelijk de levensduur en de grootte van degradatie na enkele jaren. Deze elementen hebben een invloed op de berekening van jouw opbrengst.

Vermogensgarantie op zonnepanelen

Elk type zonnepanelen heeft een vermogensgarantie van 20 tot 25 jaar. Dat is een garantie die het verlies aan rendement van de zonnepanelen dekt. Je kan deze garantie terugvinden op de datasheet van je zonnepanelen.

De meerderheid van de Tier-1 merken hebben een verliesgarantie van -0,5 % tot -0,7 %. Als je zonnepanelen meer dan dit aan rendement verliezen, kan je de zonnepanelen onder garantie laten vervangen.

Er zijn 2 soorten vermogensgaranties:

  • Lineaire garantie: Het vermogen wordt jaar per jaar gedekt.
  • Geblokte garantie: Het vermogen gaat in grote stappen omlaag. De garantie kan bijvoorbeeld al direct het eerste jaar en de daaropvolgende jaren 5 % dalen. Daarom wordt de lineaire garantie aangeraden.

We sommen hieronder de vermogensgarantie van enkele zonnepanelen merken op:

Merk Vermogensgarantie (na 25 jaar)
Sunpower 87 %
Trina Solar 82,5 %
ET Solar 81,9 %
Canadian Solar 83,6 %
Hanwa 82,0 %
REC Solar 80,2 %
Renesola 80 %
SolarWorld 86,5 %
KYOCERA 80,0 %
Zonnepanelen levensduur

Levensduur omvormer

Een omvormer zet de gelijkstroom die de zonnepanelen produceren om in bruikbare wisselstroom voor jouw huis. Deze wisselstroom kan je gebruiken voor alle elektrische apparaten thuis.

Deze omzetting vergt veel energie van de omvormer, waardoor de levensduur van de omvormer maar tussen de 10 à 15 jaar is. De optimale levensduur van de omvormer hangt af van de hoge temperaturen en elektrische ladingen in de omvormer.

De soort omvormer heeft invloed op de levensduur van je zonnepanelen. Een micro-omvormer wordt op ieder paneel geplaatst in plaats van een centrale omvormer voor alle zonnepanelen. Het voordeel aan micro-omvormers is dat ze langer meegaan. Dit komt doordat de micro-omvormer beter gebruik maakt van een condensator en een minder hoge belasting heeft.

Hoe de levensduur van zonnepanelen verhogen?

Er zijn een aantal zaken die je kan doen om de levensduur van de zonnepanelen te verhogen.

langere levensduur zonnepanelen door reiniging

Tip 1: Systeemoutput monitoren

Door de systeemoutput regelmatig te monitoren kan je nakijken of de zonnepanelen een goed vermogen geven. Deze output kan je aflezen van de omvormer, maar tegenwoordig zijn er ook apps waar je alle info kan in opvragen.

Merk je dat het vermogen lager is dan normaal? Contacteer dan de installateur of fabrikant.

Tip 2: Bekabeling nakijken

Ook de bekabeling nakijken kan de levensduur van zonnepanelen verhogen. De zonnepanelen installatie moet correct aangesloten zijn, daarom is het goed om na te kijken of deze al dan niet beschadigd is. 

Tip 3: Zonnepanelen reinigen

De zonnepanelen reinigen is aangeraden tijdens lange, droge periodes in de zomer. Vuil op de panelen kan een grote invloed hebben op de levensduur van de zonnepanelen.

Interesse in het plaatsen van zonnepanelen? Of zou je liever zonnepanelen huren? Vergelijk hier gratis en vrijblijvend offertes en vind de beste vakmannen:

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid

Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Zonnepanelen