Zelf zonnepanelen plaatsen? Voordelen

Het enigste voordeel dat je hebt als je de panelen zelf plaatst, is dat de prijs minder hoog is. Bij zonnepanelen installeren bespaar je tot 2.500 euro, die je normaal gezien zou moeten betalen aan een installateur. Je betaalt dus enkel voor het materiaal dat je nodig hebt.

Prijs zonnepanelen wanneer je zelf plaatst?

Een gemiddeld zonnepaneel kost ongeveer 140 à 320 euro per stuk, de draagstructuur 25 à 100 euro per paneel, de omvormer 750 à 1.200 euro en bekabeling kost je gemiddeld 2 à 5 euro per meter.

De totaalprijs is moeilijk te bereken, aangezien dit bij iedereen anders is. Het hangt af van hoe groot je dak is, het aantal zonnepanelen er nodig zullen zijn, of je al dan niet een schuin dak hebt …

Zelf zonnepanelen plaatsen

Zelf zonnepanelen plaatsen: stappenplan

Wil je zelf een set zonnepanelen installeren? Dan zijn er een aantal stappen die je moet volgen. Het is belangrijk dat je de instructies goed opvolgd, zodat de panelen correct geplaatst zijn. Je wil natuurlijk vermijden dat je panelen bij slecht weer gaan vliegen, of beschadigd geraken.

Voor het plaatsen kan je bijvoorbeeld een doe-het-zelf-pakket aankopen. Daarin zit ook een handleiding voor het plaatsen van de installatie. Zo verklein je de kans op fouten maken al wat meer.

Stap 1: voorbereiding

De inspectie van het dak, voor het beginnen aan de zonnepanelen installatie, is heel belangrijk. Sommige daken kunnen namelijk meer gewicht dragen. Het is ook belangrijk om te checken of de constructie van je dak nog goed stevig is.

Je moet nagaan hoe je de zonnepanelen op het dak zal moeten leggen voor een optimaal rendement. Nadenken over hoeveel zonnepanelen je nodig zal hebben en hoeveel piekvermogen ze moeten hebben is ook essentieel. JDan kan je de zonnepanelen kopen, de prijs hangt af van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Dit kan je allemaal vastleggen op een legplan. Tijdens het uitwerken van dit plan, bekijk je wat je jaarlijks aan stroom verbruikt, de oriëntatie van je dak, de hellingsgraad en lengte van je dak, de beste zonnepanelen…

Als je dit alles hebt vastgelegd, kan je gaan bekijken welke panelen, draagstructuur, bekabeling en centrale omvormer je kan gebruiken.

We leggen je in de volgende stappen uit hoe je de panelen installeert. Het is belangrijk dat de installatie juist gebeurt, want dit heeft een grote invloed op de levensduur van de panelen.

Stap 2: plaatsen en verankeren draagstructuur panelen

Om de draagstructuur te plaatsen, bevestig je eerst de dakhaken op het dek en bevestig je daarop de rails. Vervolgens kan je de ballast op het steunmandje aan de rails leggen.

Heb je een plat dak? Zorg dan voor genoeg ballast zodat de panelen niet wegwaaien bij stormweer. Door de ballast zal je de profielen (rails) niet in het dak moeten vastboren.

Stap 3: plaatsen van de zonnepanelen

Plaats de profielen op het dak. Best check je ook of de profielen van je zonnepanelen richting het Zuiden gericht zijn, aangezien je hier het meeste rendement uit gaat halen.

Schroef de eindklemmen losjes op de profielen. Nu kan je het eerste paneel leggen. Door ze onder de klemmen te schuiven en die dan aan te spannen kan je de panelen vastzetten.

Wees voorzichtig dat je geen zonnecellen beschadigt. Vervolgens kan je de eindklemmen vastdraaien. Let er wel op dat je de koppeling tussen de rails van de profielen legt.

De tussenklemmen laat je nog los totdat je het tweede paneel hebt geplaatst. Let wel: bij de plaatsing moet je de kant waar de kabels zitten steeds in dezelfde richting plaatsen.

Plaatsing zonnepanelen

Stap 4: bekabeling en dakdoorvoer

Als je de zonnepanelen geplaatst hebt, kan je de nodige kabels aansluiten. De DC-kabel zou vanop je dak tot in je woning moeten raken om hem zo aan te sluiten aan de omvormer.

De meeste panelen zijn trouwens aan elkaar verbonden in een seriële schakeling. Bij een parallelle schakeling zijn alle zonnepanelen apart aan een omvormer aangesloten.

Voor het leggen van de kabels kan je de dakpannen wat verschuiven en de kabels zo via de dakafvoer naar binnen trekken. Je kan ook gaten boren in je buitenmuur tot aan de centrale omvormer (met behulp van zonnepanelen leveren ze bruikbare wisselstroom). Trek de kabels vervolgens tot de plaats waarin de omvormer zou komen.

 Stap 5: aansluiten van zonnepanelen op de omvormer

Je kan de omvormer het beste in een goed geventileerde ruimte zetten.

Door de ventilatie zal de omvormer snel terug afkoelen. Hang de omvormer op volgens de instructies die in de handleiding staan (de handleiding wordt geleverd bij de omvormer).

Stap 6: omvormer aansluiten op de meterkast

De laatste stap is de omvormer aansluiten op de meterkast. Sluit eerst de AC-kabel aan op de elektriciteitskast en sluit daarna de DC-kabels van de panelen aan op de omvormer. Als alle kabels aangesloten zijn, is je zonnepanelen installatie klaar voor gebruik.

AC-kabel

Zelf zonnepanelen plaatsen: plat dak versus schuin dak

Als je een hellend dak hebt, moet je ervoor zorgen dat de draagstructuur goed bevestigd is. Bij een plat dak moet je er dan weer voor zorgen dat er voldoende ballast is. Als je dit niet doet, zullen je panelen bij stormweer loskomen.

Zonnepanelen zelf plaatsen of laten plaatsen door een installateur?

Als je voldoende kennis hebt over het plaatsen van een set zonnepanelen, kan je ze zelf installeren. Als je nog nooit een set zonnepanelen geplaatst hebt en er geen kennis van hebt, maar je wil nog altijd graag besparen op arbeidskosten, dan werk je best samen met een goede installateur van zonnepanelen.

Je kan zelf de panelen met de juiste materialen op het dak monteren, maar de aansluiting van de kabels en de omvormer kan je dan laten doen door een vakman.

Zelf plaatsen: waarop letten?

Als je zelf een set zonnepanelen plaatst, heb je geen recht op subsidies voor de zonnepanelen. We raden je dus aan goed na te denken of zelf zonnepanelen installeren wel zo’n goed idee is.

Laten installeren: waarom de beste optie?

Als je zonnepanelen laat plaatsen ben je zeker van een kwalitatieve installatie met een maximaal rendement.

De vakmannen zullen een grondige inspectie van de installatie doen, maar ook gericht advies geven en de installatie correct uitvoeren. Bij een vakman kan je trouwens later nog terecht voor onderhoud van de panelen.

Je moet vooral rekening houden met het feit dat bij het plaatsen van zonnepanelen, het risico bestaat dat je bijvoorbeeld van het dak valt. Om dit te vermijden is het interessanter om de zonnepanelen te laten installeren door vakmannen.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Wil je zonnepanelen laten installeren? Vul onderstaand offerteformulier in en vergelijk makkelijk meerdere offertes tegelijk.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid

Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Zonnepanelen