Airco kopen: waar let je op voor de aankoop?

Ben je op zoek naar een airco? Er zijn veel mogelijkheden, van goedkope aircoolers die een kleine ruimte een beetje kouder maken, tot enorme multi split systemen die een groot bedrijf van airconditioning voorzien. Lees hier welke keuzes je hebt, hoe je de mogelijkheden vergelijkt en wat de prijzen voor airco's en de installatie ervan zijn.

 
Geniet van comfortabel wonen
Je geniet van een lagere temperatuur in huis, waardoor werken en ontspanning aangenamer is. Je kan je beter concentreren en zweet minder.
 
Kies probleemloos voor verkoeling én ventilatie
Airconditioning units kunnen ook meer dan alleen de ruimte afkoelen. Vooral de split unit modellen kunnen ook de ruimte waar ze hangen verwarmen of alleen ventileren.
 
Fris en gezond
De beste airco modellen hebben zelfs mogelijkheden om de lucht vrij te maken van rook, vocht, afvaldeeltjes en allergenen.

Airco in huis: de verschillende types
airco in huis

Er bestaan een paar verschillende soorten apparaten die binnenruimtes kunnen afkoelen. Allemaal hebben ze hun eigen prijskaartje, vermogen en voor- en nadelen.

Airco split unit

Een split airco is een krachtig apparaat dat eigenlijk uit twee delen bestaat. Het binnendeel blaast koele lucht in de ruimte. Het buitendeel bevat een grote ventilator geeft de hitte aan de buitenlucht af. De twee delen zijn verbonden met buizen die door de muur gevoerd worden en die het koelmiddel bevatten. Dit type wordt ook wel vaste airco genoemd.

Omdat deze twee delen nauwelijks contact maken heeft dit type airco een hoog rendement. Een airco split unit is daardoor ook geschikt om meerdere of grote ruimtes efficiënt te koelen. De prijs van een split airco kopen ligt wel hoger dan die van een mobiele airco. Ook moet er voldoende ruimte zijn om het buitendeel kwijt te kunnen.

Een moderne mogelijkheid is een multi-splitsysteem kopen. Dit type heeft meerdere binnenunits, die elk in een aparte ruimte worden ingebouwd. Zo kan je met hetzelfde systeem alle ruimtes van je woning of bedrijf op een comfortabele temperatuur brengen.

Airco mobiel

Een goedkopere en compactere manier van een huis of bedrijf koelen is een mobiele airco. Dit is een airco zonder buitenunit die uit één deel bestaat. Mobiele airco’s hebben een vrij laag vermogen, maar hebben het grote voordeel dat ze overal naartoe gebracht kunnen worden waar op dat moment koeling nodig is. Je neemt ze gewoon mee naar de plek waar jij die dag gaan werken. Dat maakt een airco mobiel vooral heel geschikt voor woonruimtes, winkels en kleine bedrijven.

Houd er bij een mobiele airco wel rekening mee dat het apparaat een slang naar buiten toe heeft. Via deze afvoerslang wordt de hitte uit de ruimte naar buiten toe afgevoerd. Je moet de airco plaatsen op een plek waar een deur of een raam aanwezig is. Ook maakt dit type iets meer lawaai dan een vast (split unit) model.

Mobiele airco zonder slang

Een vrij nieuwe trend zijn de airconditioning units die uit één klein apparaatje bestaan, ook wel mini airco genoemd. Dit is een kleine airco die je makkelijk kan verplaatsen en die niet veel kost. Je bent al snel geneigd om voor dit type te kiezen vanwege de veel lagere prijs, en omdat je geen opening naar buiten toe nodig hebt voor de afvoerslang.

Maar een airco zonder slang werkt dan ook stukken minder goed dan de twee andere types airconditioning, en wordt door de professionals niet als ‘echte' airco gezien. Meestal is het apparaat slechts in staat om de ruimte een paar graden af te koelen. Daarom wordt dit type ook wel aircooler of airconsole genoemd. Het kan een goede aanschaf zijn als je behoefte om een kleine ruimte te koelen gering is, of als je een budget hebt. Meestal is een mode uit één van de twee andere categorieën een betere koop.

Monoblock airco

Een andere nieuwe vinding is een monoblock airco. Dit apparaat kan je zien als een mobiele airco die tegen de wand bevestigd wordt (en dus niet mobiel is). Het voordeel van deze machine is dat hij door zijn hogere gewicht en vermogen een grotere ruimte kan koelen dan een mobiel apparaat. Tegelijk hoef je geen aparte units voor binnen en buiten te installeren zoals bij een split systeem. Vooral voor kamers en zalen met een oppervlak tot 60m2 is een monoblock airco vaak een interessante keuze.

Wat kost airconditioning?

Dit is in een indicatie van de prijzen voor het kopen en eventueel laten installeren van een airco.

  • Een mobiele airco kopen kost tussen de €300 en de €800, afhankelijk van het vermogen en de functies van het apparaat.
  • Een split unit airconditioning systeem (met één binnendeel) laten installeren kost tussen de €700 en de €2000, afhankelijk van het vermogen en de functies van het apparaat.
  • Een multi- split unit airconditioning systeem (met meerdere binnendelen) laten installeren kost tussen de €1500 en de €4000, afhankelijk van het aantal binnenunits, het vermogen en de functies van het apparaat.
  • Een aircooler zonder slang met beperkt vermogen kopen kost tussen de €50 en de €250.
  • Een monoblock airco kopen kost tussen de €100 en de €700. De installatiekosten zijn €100 tot €150.

Airco kopen: airco’s vergelijken
airco kopen

Waar let je op als je verschillende soorten en modellen airco's gaat vergelijken? Dit zijn een paar van de meest interessante punten om mee te nemen in je overweging.

De belangrijkste eigenschap is het vermogen van het apparaat. Elke airco heeft een indicatie van de ruimte (meestal in m3) die het apparaat efficiënt kan koelen. Zorg er bij je keuze voor dat jouw nieuwe airco krachtig genoeg is om de kamer of alle ruimtes waarvoor je hem gaat gebruiken te koelen.

Deze apparaten werken vrij efficiënt en gebruiken niet extreem veel stroom. Toch is het altijd een goed idee om een model met een zuinig energielabel (bijvoorbeeld A+++ of beter) te kopen. Daarmee bespaar je geld op stroom, en zorg je bovendien voor een lagere CO2-uitstoot van je woning of winkel.

Ten slotte kan je de verschillende airco's ook vergelijken op het geluidsniveau dat ze produceren. Sommige modellen zijn aanzienlijk stiller dan andere. Vooral als je werkt in een branche waar concentratie of stilte belangrijk is, of als je zelf overgevoelig bent voor geluid, kan dit een belangrijke factor zijn. Kijk in dat geval welk model het minst aantal decibels (dB) produceert.

Wat zegt het merk?

Ook het merk zegt iets over de prijs – en over de kwaliteit – van je nieuwe airconditioning systeem. De bekendere merken die ook witgoed en elektronica produceren hebben vaak modellen in de aanbieding die met goede materialen worden gemaakt. Meestal hebben deze apparaten een betere capaciteit om je gebouw te koelen en een langere levensduur. Dat merk je dan ook aan de hogere prijs.

Als je het niet erg vind om iets meer te betalen voor beste mobiele airco, koop dan een Dyson airco, Mitsubishi airco of Daikin airco. Als je graag een wat betaalbaarder systeem zoekt, kijk dan naar de merken Maxicool, Eurom en Gree – zij leveren vrij goede apparaten voor een schappelijke prijs.

arrow
Beschrijf je project
1*. In hoeveel ruimtes wil je een airco laten installeren?
2*. Welk airco model verkies je?
3*. Welke type airco wens je?
4*. Wanneer wil je de airco laten plaatsen?
5*. Omschrijf jouw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Bedrijven voor Airco