Zonneboiler: warm water dankzij de zon

Een warme douche nemen op een duurzame manier? De zonneboiler is het ecologisch alternatief voor een boiler. Zonnecollectoren vangen de warmte op en verwarmen zo het water. Interesse? Wij brengen je snel en eenvoudig in contact met zonneboiler-specialisten.

 

Bespaar geld en energie
Met een zonneboiler verwarm je eenvoudig en duurzaam een groot deel van het warm water in je huishouden dankzij gratis zonnewarmte. De kosten voor warm water dalen met 50% dankzij een zonneboiler.

 

Ecologisch
Door gebruik te maken van de zonnewarmte draag je ook je steentje bij voor een beter milieu. Zonneboilers stoten immers veel minder CO2 uit dan een energiecentrale of zelfs een verwarmingsketel.

 

Premie voor een zonneboiler
Via de de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kan je een mooie subsidie krijgen voor de installatie van een zonneboiler. Deze zonneboiler subsidie hangt af van de jaarlijkse opbrengst in kWh van het apparaat. De bedragen liggen tussen de € 500 en € 2.700. Ga dus zeker na welke zonneboiler jij wil laten plaatsen, en hoeveel de subsidie daarvoor bedraagt. 

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een apparaat dat de energie van de zon gebruikt om het water, dat in de ??watertank zit, op te warmen. Het gebruik van een zonneboiler kan een besparing betekenen van niet minder dan 50% op je gebruikelijke energierekening.

Deze installatie bestaat o.a. uit een opslagtank met fotovoltaïsche zonnecollectoren. Zonne-energie is onuitputtelijk en bovendien ook nog gratis wanneer je de initiële investering hebt terugverdiend, wat een aanzienlijke daling van je energierekening betekent. De warmte van de zonnestralen wordt via kanalen naar de warmwatertank geleid.

Hoe werkt een zonneboiler ?

Op het dak van het huis, tuinhuis of ergens anders, worden sensoren geïnstalleerd, bij voorkeur op de zuidgevel omdat die kant meestal de meeste uren zon krijgt.

Er bestaan verschillende soorten installaties met elk hun eigen voordelen en eigenschappen: vlakke plaatcollectoren, vacuümbuiscollectoren en thermische zonnetegels of zonnepanelen. De zonne-energie wordt opgevangen door de warmteoverdrachtsvloeistof en omgezet in warmte. Dit noemen we thermische zonne-energie. De warmte komt in contact met het hydraulische circuit, dat gevuld is met water of warmteoverdrachtsvloeistof. Deze vloeistof wordt verwarmd en circuleert verder naar de warmtewisselaar. Daar wordt het water opgewarmd. Na het afkoelen verlaat de warmteoverdrachtsvloeistof de tank om weer in het circuit terecht te komen en opnieuw te worden verwarmd in de zonnecollectoren.

De tank is ontworpen om de temperatuur van het water ook ‘s nachts of op momenten waarop de zon niet schijnt, op peil te houden. Wanneer er voldoende warm water is, zal een regelaar ervoor zorgen dat het apparaat in pauze gaat. Vanaf het moment dat er warm water wordt gebruikt, komt er opnieuw koud water in de tank en begint het circuit het water terug te verwarmen. Dit systeem kan helaas niet voldoen aan al je warmwaterbehoeften, omdat er teveel periodes met te weinig zonlicht zijn. Daarom is het belangrijk om een ??tweede boiler te installeren en aan te sluiten op het net.

Wat kost een zonneboiler ?

De investering is afhankelijk van het aantal mensen in huis en waar de zonneboiler wordt geplaatst. Het volume van de tank hangt af van de hoeveelheid water die doorgaans gebruikt wordt door jou en je gezinsleden. Ook hangt de grootte van de collectoren af ??van de plaats waar ze zullen worden geïnstalleerd, omdat een regio met veel zonneschijn een kleinere zonneboiler vereist dan een regio die minder zonne-uren heeft. Zo heb je minstens 6 m² nodig op een plek met weinig zon, terwijl slechts 3 m² hetzelfde rendement haalt op een plaats waar de zonnestralen makkelijk bij kunnen. De opslagtank kan variëren van 200 tot 300 liter. De prijs van de zonneboiler varieert daardoor tussen €4.000 en € 7.000, inclusief materiaal en installatie. Aarzel niet om een ??offerte aan te vragen op onze pagina om prijzen te vergelijken.

Wel kan je tegenwoordig genieten van een subsidie voor je zonneboiler. Laat je binnenkort een zonneboiler installeren door een vakman? Dan heb je één jaar de tijd om de subsidie aan te vragen via de ISDE, of de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen, maar dan krijg je er wel een mooie subsidie voor.

Soorten zonneboilers

Chauffe-eau-solaire.png

Monoblock boilers

Dit systeem is het meest eenvoudige en omvat één of meerdere zonnepanelen en een hoger geplaatste warmwatertank. Het water dat in de panelen circuleert, zorgt rechtstreeks voor warm water voor huishoudelijk gebruik. Zodra de zon het heeft opgewarmd, staan de moleculen in het water minder dicht bij elkaar en loopt het rechtstreeks in de tank, zonder dat er een pomp nodig is. Dit systeem is echter meer geschikt voor warme landen.

Terugloop boilers

Dat blijft een eenvoudig systeem waarbij de watertank van de zonnecollectoren kan worden gescheiden, mits de panelen lager geplaatst werden dan de tank. Als het water eenmaal is verwarmd door de collectoren, wordt het lichter en stijgt het automatisch door de kanalen naar de warmwatertank. Wanneer het water daarentegen koud wordt, is het zwaarder en stroomt het terug door de kanalen naar de panelen waar het opnieuw wordt verwarmd. Het nadeel hiervan is dat dit systeem niet echt geschikt is voor regio’s met doorgaans lage tot gemiddelde temperaturen omdat er gebruik wordt gemaakt van vorstgevoelig leidingwater.

Boilers met geforceerde circulatie

De warmteoverdrachtsvloeistof, die bestand is tegen vrieskou, circuleert in de tank door een warmtewisselaar (een soort spoel), die ervoor zorgt dat ze gescheiden wordt van het leidingwater. Een pomp zorgt voor de overdracht tussen de panelen en de warmwatertank, zonder dat de warmteoverdrachtsvloeistof in contact komt met het leidingwater. Hiervoor zijn twee afzonderlijke circuits nodig. De ene verwarmt de vloeistof in de panelen en de andere voert het warme water naar de kranen.

Zelflozende boilers

Dit systeem bestaat uit het leegmaken van de zonneboiler wanneer die niet gebruikt worden (door gebrek aan zonlicht). In dat geval stopt de circulatie tussen de panelen en de tank en wordt het circuit geleegd. Hiervoor moet de tank altijd lager worden geplaatst dan de zonnecollectoren. Het systeem start automatisch weer op wanneer er weer genoeg zonneschijn is.

Lexicon voor een zonneboiler

Soorten zonnecollectoren:

  • Vloestofcollectoren:
    • Vlakkeplaatcollectoren: Een vlakkeplaatcollector bevat een absorberplaat, dat het hart is van de collector. De plaat bestaat uit aluminium of koper. Deze absorberplaat ligt in een isolerende bak, zo neemt deze meer warmte op en verliest deze geen warmte aan de omgeving. Daarnaast stijgt de temperatuur van de absorber.
    • Vacuümbuiscollectoren: Dit paneel bestaat uit naast elkaar geplaatste buizen uit dubbel glas. De ruimte tussen dat glas is vacuüm getrokken.
  • Luchtcollectoren:
    • Een luchtcollector wordt vaak gebruikt voor industriële doeleinden. De warme lucht dat opgenomen wordt door de collector, wordt meteen het gebouw in geleid om te verwarmen. Hierbij kan geen warmte worden opgeslagen in tegenstelling tot zonnecollectoren in een zonneboiler.

Voordelen van een zonneboiler

Het belangrijkste en meest opvallende voordeel is de besparing op je energierekening. Een zonneboiler kan de energierekening met wel 75% verlagen. Bovendien dekt het 40% tot 70% van de behoefte aan warm water. Het tweede voordeel is het duurzame aspect, omdat de gebruikte hulpbron 100% natuurlijk is, er geen broeikasgassen ontstaan en slechts heel weinig afval produceert.

Je zal bijna geen elektriciteit meer gebruiken van het net om je huis te voorzien van warm water. Bovendien vergt dit systeem zeer weinig onderhoud en is de energie, die de zon produceert, onuitputtelijk.

Kortom, een zonneboiler is de toekomst als het gaat om energiebesparing. Het vereist uiteraard een investering maar die kan grotendeels worden gecompenseerd door het aanvragen van de subsidies.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een zonneboiler installeren?
2*. Waar wens je de panelen (collectoren) te plaatsen?
3. Wanneer wens je de installatie van de zonneboiler?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Zonneboiler