Inhoud
Opgewekte zonne-energie bewaren: hoe werkt het?
Een thuisbatterij slaat de stroom die je zonnepanelen opwekken op. Maar hoe werkt dat precies?
- Je zonnepanelen wekken stroom op.
- De regelaar leidt die opgewekte stroom om naar onder meer je huishoudelijke apparaten (denk maar aan je koelkast en vaatwasser, maar evengoed aan je lampen, je gsm-oplader of je elektrische wagen). Overtollige stroom belandt in de accu.
- Is de accu volledig opgeladen en produceren je zonnepanelen extra energie die je zelf niet gebruikt? Dan wordt de extra stroom geïnjecteerd in het elektriciteitsnet.
- Wekken je zonnepanelen geen energie op, maar heb je elektriciteit nodig? Dan wordt de opgeslagen stroom vrijgegeven.
- Is de accu volledig ontladen en produceren je zonnepanelen geen stroom? Dan laadt de batterij op met energie van het net. Je kunt zelf instellen dat je thuisbatterij enkel oplaadt met zonne-energie of energie aan het daltarief.
Hoeveel stroom kun je thuis opslaan?
Hoeveel stroom je kan opslaan, is voornamelijk afhankelijk van de opslagcapaciteit van je thuisbatterij. Hoe groter die capaciteit, hoe meer energie je thuis kunt bewaren.
Om meer energie op te slaan, kies je voor een batterij met een grote capaciteit, of laat je meerdere accu’s installeren.
Hoe lang kun je de opgewekte stroom opslaan?
Een gewone accu voor zonnepanelen kan de opgewekte stroom slechts enkele uren tot dagen opslaan. Energie op langere termijn opslaan is momenteel nog niet haalbaar voor gezinswoningen.
Het is momenteel nog niet echt mogelijk om bijvoorbeeld de overtollige energie die je in de zomer opwekt op te slaan om tijdens de donkere wintermaanden te gebruiken.
Meerwaarde van een thuisbatterij met zonnepanelen
Waarom kies je wel of niet voor een thuisaccu voor zonnepanelen?
Voordelen
Waarom kies je best wél voor een zonnepanelen accu?
- Je vergroot je eigenverbruik. Met een thuisbatterij kun je meer van je eigen zonne-energie zelf gebruiken. Het gaat om een stijging van gemiddeld 30 naar 70 procent van de opgewekte stroom!
- Noodvoorziening. Stroompanne in je buurt? Dankzij je thuisbatterij kun jij zorgeloos energie blijven gebruiken.
- Je kunt besparen op je energierekening. Wie meer eigen stroom verbruikt, hoeft minder stroom van het net te halen. Bovendien kun je de thuisaccu gebruiken om goedkopere stroom op te slaan tijdens de daluren om die vervolgens voordelig in te zetten tijdens de piekuren.
- Met een thuisbatterij laad jij jouw elektrische wagen ‘s avonds gratis op.
Aandachtspunten
Opgewekte zonnestroom opslaan heeft, zoals je ziet, enkele handige voordelen. Je moet volgende aandachtspunten echter wel meenemen in je overwegingen.
- Kwaliteit. Een thuisbatterij van lage kwaliteit kost misschien wat minder, maar komt je op termijn duurder te staan. Goedkopere modellen hebben bijvoorbeeld weinig laadcycli en hebben dus een aanzienlijk kortere levensduur.
- Extra omvormer. Wie al een zonnepaneelinstallatie heeft en achteraf een thuisbatterij plaatst, moet een extra bidirectionele omvormer aanschaffen en installeren. Een thuisbatterij kun je dus het beste meteen aanschaffen wanneer je zonnepanelen laat installeren.
- Onderhoud. Hoe uitgebreider je energieopslagsysteem, hoe meer onderhoud het vereist. Onder in dit artikel lees je meer over het onderhoud van een zonnepaneelinstallatie met thuisbatterij.
Kan ik volledig off-grid leven?
Volledig onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet, kan dat? Het antwoord is niet zo eenvoudig. Of je al dan niet off-grid kunt leven, is onder meer afhankelijk van je energieverbruik, de energieproductie (van je zonnepanelen), en de manier waarop je de opgewekte stroom opslaat.
Probleem: lange, donkere winters
Over het algemeen is het in Nederland verre van eenvoudig om volledig off-grid te leven. Voornamelijk de donkere en lange winters strooien roet in het eten. Met een thuisaccu en zonnepanelen kun je jouw afhankelijkheid met zo’n 70% terugdringen.
Die overige 30 procent opvangen met zonnestroom is op dit moment nog niet echt realiseerbaar.
Het andere grote probleem: energieopslag
Het grootste probleem op dit moment lijkt in de opslag van de opgewekte zonne-energie of andere groene energie te zitten. Extra energie produceren in de zomer zou in theorie haalbaar moeten zijn met de zonnepanelen die nu op de markt verkrijgbaar zijn. De huidige thuisbatterijen kunnen helaas niet voldoende energie opslaan, en/of die energie niet lang genoeg opslaan.
Alternatieve oplossingen voor off-grid leven
Er zijn echter wel enkele alternatieven waarmee je de gebreken van een gewone thuisaccu kunt opvangen. Denk maar aan windmolens, windbomen of generatoren die brandstoffen omzetten naar elektriciteit.
Wat kost een thuisaccu?
Is een thuisaccu interessant, zelfs als je niet volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet kunt leven? Absoluut. Maar hoeveel kost zo’n thuisaccu?
Je mag rekenen op een richtprijs van 4.000 tot 10.000 euro, inclusief installatie. Gemiddeld betaal je zo’n 650 tot 1.300 euro per kWh aan opslagcapaciteit.
Bepaalde soorten accu’s kun je aan elkaar verbinden om de opslagcapaciteit te vergroten. Zo’n modulair systeem is handig, maar kost natuurlijk wel wat meer.
Salderingsregeling: hoe lang nog geldig?
De salderingsregeling, waarmee de waarde van de overtollige groene stroom die je in het net injecteert in mindering gebracht wordt op je energierekening, wordt binnenkort afgebouwd. Vanaf 2025 zal de vergoeding die je ontvangt beetje bij beetje dalen.
In 2031 zou de salderingsregeling volledig worden afgeschaft. Daardoor wordt de aanschaf van een thuisaccu steeds interessanter.
Hoe snel wordt de salderingsregeling afgebouwd?
Hoe ziet die afbouw er in de praktijk ui?
- 2023 – 2024: je ontvangt de volledige vergoeding van je energieleverancier.
- 2025 – 2026: je ontvangt 64 procent van de vergoeding.
- 2027: je ontvangt 55 procent van de vergoeding.
- 2028: je ontvangt 46 procent van de vergoeding.
- 2029: je ontvangt 37 procent van de vergoeding.
- 2030: je ontvangt 28 procent van de vergoeding.
- 2031: de vergoeding wordt volledig afgeschaft.
Zonnestroom of zonne-energie opslaan: wanneer voordelig?
Stroom in een thuisbatterij opslaan, heeft dat wel zin? Nu de salderingsregeling nog van toepassing is, is de aanschaf van een thuisaccu rendabel in heel wat situaties. De opgewekte energie is en blijft gratis, en die besparing draagt op zijn beurt weer bij aan het terugverdienen van je investering.
Daalt de vergoeding voor je teruggeleverde energie? Dan wordt de aanschaf en installatie van een thuisaccu steeds interessanter.
Bovendien wordt verwacht dat energie van het elektriciteitsnet de komende jaren steeds duurder wordt. Zelf energie produceren wordt dus financieel steeds interessanter.
Daarbij komt dat de prijs voor thuisaccu’s naar de toekomst toe verder zal dalen. Hoe lager de prijs voor een kwalitatieve thuisbatterij, hoe lager de vergoeding voor je overtollige stroom, en hoe hoger de energietarieven, hoe interessanter het wordt om je eigen groene energie op te slaan.
Belangrijk om te weten!
Wil je de elektriciteit van je thuisbatterij gebruiken? Dan heb je een aansluiting van 220 Volt nodig. Voor een gewone omvormer is dat tegenwoordig geen probleem.
Merken als Tesla, AGM Solar, Iron Edison en SolarWatt leveren complete opslagsystemen voor je zonnepanelen.
Welke capaciteit heb je nodig?
Hoe verzeker je dat je thuisaccu voldoende duurzame stroom kan opslaan? Je kunt de accu capaciteit best afstemmen op het dagelijks energieverbruik van je gezin. Een gemiddeld huishouden (van 3 personen) verbruikt 9,9 kWh per dag. De berekening gaat als volgt:
- Het vermogen van een thuisaccu wordt uitgedrukt in Ah (Ampère per uur). Deel het aantal Wattuur (9.900 Wh in dit voorbeeld) door de spanning van de batterij (gemiddeld 12 Volt). 9.900 Wh gedeeld door 12 V is 825 Ah.
- Om zeker te zijn dat je altijd voldoende energie ter beschikking hebt, kies je voor het dubbele van dat vermogen. In dit voorbeeld komt dat neer op 1.650 Ah.
- Het huishouden in dit voorbeeld kiest best voor een thuisaccu met een vermogen van minstens 825 Ah en een spanning van 12 V.
Wat is de beste thuisbatterij die je kan combineren met zonnepanelen?
De verschillende soorten accu’s brengen verschillende voor- en nadelen met zich mee. Let je vooral op je budget? Dan is een zogenaamde loodaccu een interessante optie. Een zoutwaterbatterij is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief, maar heeft onder meer een lange laadtijd.
Over het algemeen wordt echter de lithium ion accu het meest gekozen.
Onderhoud zonnepanelen met accu versus netgekoppelde zonnepanelen
De meeste zonnepaneelinstallaties zijn netgekoppeld. Dat betekent dat je elektrische voorzieningen gekoppeld zijn aan het centrale elektriciteitsnet. Hebben je zonnepanelen overtollige stroom opgewekt? Dan belandt die vanzelf op het elektriciteitsnet eens je thuisaccu is opgeladen.
Je kunt er echter ook voor kiezen om je zonnepaneelinstallatie en thuisaccu niet aan het elektriciteitsnet te koppelen. Kies je voor die 2de optie? Dan moet je er wel bij stil staan dat je installatie onderhoudsgevoeliger is. Laat je installatie om de 6 maanden grondig inspecteren en onderhouden door een expert.
Meer weten? Vraag info, advies en een offerte aan meerdere installateurs in jouw regio
Geïntegreerde omvormer, accu capaciteit, al dan niet gekoppeld aan het net, ingebouwd in je zonnepanelen… Het is niet meer dan normaal dat je begint te duizelen bij al die termen en keuzes.
Op het einde van de rit wil je gewoon een zonnepaneelinstallatie waarmee je voldoende zonne-energie opwekt om in je eigen behoeften te voorzien. Toch?
Zeker zijn dat jouw thuisaccu voor zonnepanelen doet wat die moet doen, en je voor die batterij ook nog eens de beste deal vindt? Gebruik dan onderstaand formulier. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies op maat en een 1 of meerdere offertes van specialisten in jouw omgeving.
Zo vind jij de beste accu voor jouw zonnepanelen en weet je zeker dat je die ook nog eens aan de beste prijs aanschaft en laat installeren. Handig toch?