Opgewekte stroom opslaan in een thuisbatterij: is het veilig?

Opgewekte zonnestroom opslaan in een thuisaccu is de eenvoudigste manier om je eigenverbruik te vergroten en je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verkleinen. Ze bieden je ook de ultieme kans om het potentieel van je zonnepanelen optimaal te benutten. Maar is zo’n thuisbatterij wel veilig?

Thuisbatterijen moeten, net als andere elektrische apparaten, voldoen aan een reeks strenge veiligheidsnormen. Voor ze op de markt worden gebracht, moeten ze een strenge keuring doorstaan. Een thuisaccu moet onder meer voorzien zijn van systemen die de risico’s op brand en kortsluiting beperken. In theorie zijn thuisbatterijen dus volledig veilig.

Het kan echter af en toe fout gaan. Een productiefout of schade aan de batterij kunnen voor problemen zorgen. Het grootste risico zit echter in een incorrecte installatie van de thuisaccu.

Tip: Precies daarom doe je voor de installatie en aansluiting van een thuisbatterij steeds beroep op een ervaren installateur. Daarnaast is het belangrijk dat je de thuisbatterij regelmatig laat nakijken door een daarin gespecialiseerd bedrijf.

Potentiële risico’s van een thuisaccu

Over het algemeen kunnen er 2 dingen misgaan met je thuisbatterij. De batterij kan vlam vatten, of een kortsluiting veroorzaken.

Risico 1: Brandgevaar

Een slecht geïnstalleerde thuisbatterij kan erg gevaarlijk zijn. Het gaat met name om lithium-ion batterijen. Zo’n lithiumbatterij bevat stoffen die licht ontvlambaar en bovendien brandversnellend zijn.

Hoe brandgevaar beperken?

Een correct aangesloten thuisaccu vormt normaal geen brandgevaar. Merk je dat je thuisbatterij niet naar behoren werkt of dat onderdelen van de batterij beschadigd zijn? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een specialist.

Daarnaast is het belangrijk dat je de installatie-instructies van de fabrikant nauwgezet opvolgt. Zo kan het nodig zijn om de accu in een goed geventileerde ruimte te plaatsen. Onderaan dit artikel vind je handige tips om de veiligheid van je installatie te bevorderen.

Een specialist inspecteert de brandveiligheid van een thuisbatterij die buitenshuis geplaatst werd.

Wat te doen als er toch brand ontstaat?

Bel onmiddellijk de brandweer. Vermeld om welk type thuisaccu het gaat. Verlaat, samen met alle andere bewoners, het gebouw en wacht tot de brandweer aankomt en de brand kan blussen.

Gaat het om een kleine brand? Dan is het als nog aan te raden om de brandweer zo snel mogelijk te contacteren. Gebruik nooit water om een batterijbrand te blussen. Ook een poederblusser van klasse D mag je in geen geval gebruiken bij een batterijbrand.

Wil je de veiligheid van je thuisbatterij garanderen?
Doe dan beroep op een specialist. Vul onderstaand formulier in voor gratis advies en vrijblijvende offertes.
arrow Ontvang offertes

Risico 2: Kortsluiting

Thuisbatterijen kunnen ook kortsluiting veroorzaken. Zo’n kortsluiting kan brand veroorzaken, iemand een flinke elektrische schok geven, of schade berokkenen aan de thuisaccu zelf of aan andere apparaten in huis.

Kortsluiting kan, net als brand, het resultaat zijn van een fout in de productie of een incorrecte installatie of aansluiting van de accu.

Hoe veilig een thuisbatterij installeren? Aandachtspunten

Een goed geïnstalleerde thuisaccu zonder productiefouten bedreigt de brandveiligheid niet en zorgt ook niet voor kortsluiting. Met deze tips draag je zelf bij aan de veiligheid van je installatie.

1. Laat de installatie van een thuisbatterij over aan een specialist

Een eenvoudige maar belangrijke eerste tip: ga als leek niet zelf aan de slag met het installeren en aansluiten van thuisbatterijen.

Een thuisaccu moet vakkundig worden geïnstalleerd en aangesloten volgens de instructies van de fabrikant. Dat laat je best over aan iemand met de nodige kennis en ervaring. Ook je zonnepanelen laat je overigens niet door een amateur installeren!

2. Plaats een rookdetector in de buurt van de thuisbatterij

Thuisaccu geïnstalleerd? Hang dan een rookdetector zo dicht mogelijk bij de accu.

Een rookdetector aan het plafond in de buurt van een thuisbatterij.

3. Installeer de thuisbatterij in een geschikte ruimte

Een thuisbatterij installeer je niet zomaar om het even waar. Er zijn modellen die je buitenshuis kunt plaatsen, maar als je de thuisaccu in een kamer installeert, moet die aan volgende voorwaarden voldoen:

  • Ventilatie. De ruimte moet voldoende geventileerd worden. Zo vermijd je oververhitting.
  • Regelbare temperatuur. De meeste thuisbatterijen bewaar je best in een ruimte met een temperatuur tussen de 0 en 45 graden Celsius.
  • Toegankelijk. Plaats de accu niet in een ruimte met een smalle ingang.
  • Voldoende ruimte. De ene thuisaccu neemt al wat meer ruimte in dan de andere. Belangrijker: je moet voldoende ruimte vrij laten rondom de thuisbatterij. Hoeveel ruimte je vrij moet laten, verschilt van batterij tot batterij. Vraag een expert om advies.
  • Juiste oppervlak. Thuisbatterijen worden vaak aan een muur gemonteerd. Dat kan echter enkel als de muur bestaat uit baksteen, brandwerende gipsplaten of beton. Plaats je de batterij op de vloer? Zet die dan op een verhoging en vermijd rechtstreeks contact tussen de vloer en je thuisaccu. Dat geldt dubbel voor woningen in regio’s met overstromingsrisico.
  • Juiste buren. Zet je thuisbatterij niet naast een radiator of naast een cv-ketel op stookolie of gas.
  • Juiste klimaat. Vermijd directe blootstelling aan zonlicht en zet een thuisaccu nooit in een vochtige ruimte.

4. Neem de handleiding door

Een handleiding doornemen is misschien niet erg spannend, maar je doet er toch goed aan om de batterij van je zonnepanelen wat beter te leren kennen.

5. Zet de batterij niet zomaar uit

Ga je op vakantie of overweeg je de thuisaccu om een andere reden uit te schakelen? Doe dat nooit zonder de installateur te contacteren. Schakel een lithium of andere batterij enkel uit wanneer een expert bevestigt dat dat kan én nodig is.

Twijfels? Advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en ontvang gratis offertes

Thuisbatterijen (of het nu gaat om een zoutwater, loodzuur of lithium ion batterij) zijn over het algemeen een veilige én rendabele toevoeging aan je zonnepanelen. Een lithium ion accu of andere thuisaccu laten installeren zonder zorgen? Doe dan beroep op een ervaren installateur.

Heb je vragen over batterijen en zonnepanelen of ben je op zoek naar een specialist in jouw omgeving? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies op maat en 1 of meerdere offertes. Zo kun jij informatie inwinnen, prijzen vergelijken, en de meest voordelige én veilige oplossing vinden voor jouw energieoplossing!

arrow
Beschrijf je project
1*. Wens je de thuisaccu aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is de woning of het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Heb je reeds een slimme (digitale) meter?
4*. Wanneer zou je de thuisbatterij willen?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.