Waarop letten bij het kiezen van jouw toekomstige thuisbatterij?

In een thuisbatterij bewaar je de overtollige stroom die jouw zonnepanelen opwekken. Die energie gebruik je ’s nachts, of op een bewolkte dag. Maar hoe kies je de juiste thuisbatterij?

1. De capaciteit: Hoeveel zonne-energie opslaan?

Het eerste waarop je let bij de aanschaf van een thuisbatterij, is de opslagcapaciteit. Die capaciteit geeft weer hoeveel opgewekte stroom de thuisbatterij kan opslaan.

Opgelet: Met een gewone thuisbatterij kun je geen grote energiereserve opslaan. Je kunt je batterij met andere woorden niet opladen met de extra zonne-energie die je tijdens de zomer produceert om tijdens de winter je woning van elektriciteit te voorzien. Een grotere capaciteit maakt daarin geen verschil.

Woon je alleen? Dan volstaat een batterij met een capaciteit van 4 kWh. Voor een klein gezin is een thuisbatterij met een capaciteit van 5 kWh voldoende.

Heb je een groot gezin, beschikt je woning over een warmtepomp of rijd je met een elektrische wagen? Dan heb je een grotere batterij nodig. Mik op een capaciteit van zo’n 10 kWh, of vraag een expert om een berekening op maat.

Er zijn tot slot ook batterijen met een capaciteit van rond de 15 kWh op de markt. Voor particulieren zijn die batterijen minder interessant. Een particuliere zonnepaneelinstallatie heeft niet voldoende vermogen om zo’n batterij op te laden, en bovendien is de capaciteit vele malen hoger dan het dagelijks stroomverbruik van een gemiddeld huishouden. Voor handelszaken en bedrijven kunnen die accu’s natuurlijk wel interessant zijn.

Nood aan advies of benieuwd naar de prijzen voor thuisaccu’s?
Gebruik onderstaand formulier en ontvang offertes en advies op maat.
arrow Ontvang offertes

Hoe de juiste capaciteit van de thuisaccu bepalen voor jouw woning?

Wil je weten hoeveel energie je gezin verbruikt en welke opslagcapaciteit je nodig hebt? Werp dan eens een blik op je digitale meter. Die weet precies hoeveel energie je gemiddeld verbruikt.

Het is aan te raden om een thuisbatterij met een iets grote capaciteit aan te schaffen. Zo heb je ook bij piekverbruik voldoende groene stroom op voorraad.

Een handig vuistregeltje.
Vermenigvuldig het vormogen van je zonnepaneelinstallatie met 1 tot 1,5 kWh aan batterijcapaciteit. Een installatie met een gezamenlijk vermogen van 4.500 Wp heeft een batterij nodig met een capaciteit van 4,5 tot 7 kWh.

Tip: Wil je zeker zijn dat je de juiste thuisbatterij laat installeren? Vraag dan advies aan een specialist. Hij of zij helpt je met de precieze berekening, en gaat mee op zoek naar de beste oplossing voor jouw gezin.

Een woning waarnaast een witte warmtepomp staat die van energie wordt voorzien door zonnepanelen.

2. Het soort thuisbatterij

Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen. Ze verschillen onderling in capaciteit, compactheid, levensduur en prijs.

Tip: Niet zeker welk type thuisbatterij het meest geschikt is voor jouw gezin? Vraag een specialist om advies op maat.

Type 1: Lithium-ion batterij

Zonnepaneeleigenaars kiezen het vaakst voor de lithium-ion batterij. De batterij is licht en compact, laadt snel op, en heeft toch een grote capaciteit. Het nadeel: de productie en recyclage van lithium-ion batterijen is vrij belastend voor het milieu.

Type 2: Loodbatterij

Loodbatterijen zijn minder populair, maar wel aanzienlijk goedkoper dan lithiumbatterijen. Het grootste nadeel van de loodbatterij? De lage diepteontlading. Als je een loodbatterij (ook wel loodzuurbatterij) voor meer dan 50 procent ontlaadt, heeft dat een negatieve impact op hun levensduur. Je kiest dus best voor een loodbatterij met een capaciteit die hoger ligt dan je eigenlijke verbruik.

Let wel: Net als lithiumbatterijen bevatten loodbatterijen stoffen die schadelijk zijn voor het milieu.

Type 3: Zoutwaterbatterij

Op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief? Kies dan voor de recyclebare zoutwaterbatterij. Een zoutwaterbatterij bestaat hoofdzakelijk uit een kunststof krat dat gevuld is met zout en zoet water. Zo’n batterij is heel wat minder compact dan de lithiumbatterij, maar bevat geen schadelijke stoffen.

Een bijkomend voordeel? Een zoutwaterbatterij kan volledig ontladen worden zonder impact op de levensduur. Daar tegenover staat wel dat de zoutwaterbatterij wat trager oplaadt.

De geschikte thuisaccu vinden?
Vraag een expert om advies en vergelijk het aanbod!

3. Hoelang gaat de thuisaccu mee?

De levensduur van een thuisbatterij beïnvloedt hoeveel tijd je hebt om je investering terug te verdienen (en hoe lang je daarna winst blijft maken). De levensduur wordt aangegeven in het aantal laadcycli. Dat aantal geeft weer hoe vaak je de batterij volledig kunt op- en ontladen. Gemiddeld ligt het aantal laadcycli tussen de 1.000 en 10.000.

Er zijn verschillende factoren die de levensduur van een thuisbatterij beïnvloeden.

 • Intensiteit van het gebruik. Een batterij die je dagelijks gebruikt gaat gemiddeld 10 tot 20 jaar mee. Gebruik je de batterij enkel bij stroompannes? Dan gaat de batterij natuurlijk wat langer mee.
 • Batterijtype. Een zoutwaterbatterij gaat gemiddeld 20 jaar mee. Lithium-ionbatterijen van hoge kwaliteit gaan zo’n 15 tot 20 jaar mee. Een loodzuurbatterij heeft een verwachte levensduur van 5 tot 10 jaar.
 • Kwaliteit. Een kwalitatieve batterij heeft uiteraard een hogere levensduur dan een batterij van lage kwaliteit.
 • Capaciteit. Een batterij met een opslagcapaciteit die mooi aansluit bij je stroomverbruik (en de opbrengst van je zonnepanelen) gaat doorgaans langer mee dan een batterij met een te kleine of te grote opslagcapaciteit.

Tip: Wil je zeker zijn dat je jouw thuisbatterij en je zonnepanelen optimaal benut? Vraag een specialist om advies.

Drie mannen berekenen met een laptop de nodige capaciteit voor de thuisbatterij van een zonnepaneel.

4. Het prijskaartje

Een thuisbatterij kost gemiddeld 4.000 tot 10.000 euro (inclusief installatie). Geen gering verschil. De belangrijkste prijsbepalende factor? Welke van de verschillende opslagcapaciteiten je kiest!

 • Voor 4.000 euro koop je een batterij met een capaciteit van gemiddeld 3 kWh.
 • Met een budget van 5.000 tot 8.000 euro koop je een thuisbatterij met een capaciteit van gemiddeld 8 kWh.
 • Een thuisbatterij met een capaciteit van 14 kWh kost gemiddeld 10.000 euro.

Naast de opslagcapaciteit spelen natuurlijk ook het type batterij, de kwaliteit en het merk een rol in de prijsbepaling.

Tip: Kies niet meteen voor de goedkoopste thuisbatterij met de hoogste opslagcapaciteit. De kans is groot dat zo’n batterij een korte levensduur heeft, of over andere mankementen beschikt. Een specialist helpt je met het vinden van de beste thuisbatterij voor jouw budget en stroomverbruik.

5. Het soort omvormer: Hybride omvormer of geïntegreerde omvormer?

Om je thuisbatterij op te laden met de zonne-energie die je panelen opwekken, heb je een bidirectionele of hybride omvormer nodig. Er zijn 3 mogelijkheden:

 • Je hebt al zonnepanelen, maar geen bidirectionele omvormer. Je schaft een thuisbatterij aan en laat een aparte bidirectionele omvormer installeren, of je kiest voor een thuisbatterij met een ingebouwde omvormer.
 • Je hebt zonnepanelen en een hybride of bidirectionele omvormer. Je sluit een gewone thuisbatterij aan.
 • Je hebt nog geen zonnepanelen. Het is aan te raden om zonnepanelen met een hybride omvormer te laten installeren. Een (in veel gevallen budgetvriendelijker) alternatief is het installeren van zonnepanelen en een thuisbatterij met een geïntegreerde omvormer.
Twee mannen installeren zonnepanelen op het dak van een woning.

Thuisbatterij kiezen volgens merk

Je kunt bij het uitkiezen van een thuisbatterij ook rekening houden met het merk. Verschillende merken wonnen het vertrouwen van zonnepaneeleigenaars. Een greep uit het grote aanbod:

 • Tesla. De Tesla Powerwall modellen zijn over het algemeen goed te vertrouwen. Een Tesla Powerwall thuisbatterij zou je zo’n 7 dagen lang van stroom kunnen voorzien zonder aansluiting op het elektriciteitsnet.
 • LG. De LG thuisbatterijen kun je combineren met de meeste types omvormers. LG bracht verschillende thuisbatterijen op de markt aan relatief zachte prijzen.
 • Solarwatt. Solarwatt produceert modulaire thuisbatterijen. Zo kan een installateur batterijmodules samenstellen zodat de uiteindelijke opslagcapaciteit perfect aansluit bij jouw dagelijks stroomverbruik.

Er zijn naast de bovenstaande merken uiteraard ook andere, betrouwbare producenten van thuisbatterijen. Het aanbod verkennen? Vergelijk dan offertes van verschillende installateurs.

De meeste installateurs werken met thuisbatterijen van een specifiek merk. Door meerdere offertes aan te vragen, ontvang je meteen een mooi overzicht van de merken waarmee installateurs in jouw regio werken.

Extra advies nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Op zoek naar de thuisbatterij met de ideale capaciteit? Benieuwd naar mobiele thuisbatterij? Heb je vragen over de thuisbatterij merken? Of wil je gewoon meer weten over de opslag van opgewekte energie? Voor je een thuisbatterij koopt, is het aan te raden om advies in te winnen bij een specialist.

Een expert helpt je niet enkel bij de plaatsing en installatie van je thuisbatterij, maar gaat ook op zoek naar het meest geschikte model voor jouw woning en stroomverbruik. Gratis en vrijblijvend een specialist raadplegen? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt een antwoord op al je vragen én 1 of meerdere offertes van installateurs in jouw omgeving. Zo vind je in een handomdraai de ideale optie voor jouw groene investering!

arrow
Beschrijf je project
1*. Wens je de thuisaccu aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is de woning of het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Heb je reeds een slimme (digitale) meter?
4*. Wanneer zou je de thuisbatterij willen?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.