Wat is een zoutwaterbatterij?

Een zoutwater accu of zoutwaterbatterij gebruikt zout water om zonne-energie op te slaan. De technologie achter de zoutwater accu is relatief nieuw, maar toch wint dat type batterij gestaag aan populariteit. Logisch ook, want de zoutwater accu biedt een duurzaam, milieuvriendelijk alternatief op de meer bekende soorten thuisbatterijen.

Een zoutwaterbatterij is een afgedicht elektrochemisch energieopslagsysteem. Maar hoe werkt zo’n batterij precies?

Hoe werkt een zout accu of afgedicht elektrochemisch energieopslagsysteem?

Een zoutwaterbatterij is een kunststof krat met 2 reservoirs, in de meeste modellen van elkaar gescheiden door een synthetische katoenen afscheider. Het ene reservoir bevat zoet water, het andere zout water.

De ene accupool bestaat uit mangaanoxide (die pool wordt de kathode genoemd), de andere uit koolstof-titaniumfosfaat (die pool wordt de anode genoemd). De twee polen van de batterij zijn verbonden met een zoutwaterelektrolyt.

Tijdens het opladen worden het zoete en het zoute water van elkaar gescheiden. Wanneer het zoete water in contact komt met het zoute water ontstaat elektrische stroom.

Waarvoor geschikt?

Met een zoutwater accu kun je de energie die je zonnepanelen opwekken opslaan. De batterij laadt op met de energie die je niet onmiddellijk gebruikt.

Wanneer de energieproductie van je zonnepanelen daalt (bijvoorbeeld ’s nachts op een zeer bewolkte dag), gebruik je geen stroom van het elektriciteitsnet maar de elektriciteit die in de zoutwaterbatterij is opgeslagen.

Een zoutwaterbatterij neemt wat meer plek in beslag dan bijvoorbeeld de compacte lithium-ion thuisbatterij. Voor kleine woningen zonder tuin is de zoutwaterbatterij daarom wat minder geschikt.

Hoe lang gaat een zoutwaterbatterij mee?

Een zoutwater accu gaat gemiddeld 20 jaar mee.

Een prijsvoorstel op maat?
Vergelijk offertes voor zoutwaterbatterijen!

Voor- en nadelen van opgewekte zonne-energie opslaan in een zoutwaterbatterij

Waarom zou je kiezen voor het milieuvriendelijk elektrochemisch ontwerp van de zoutwaterbatterij?

1. Milieuvriendelijke vorm van energieopslag

Een zoutwater accu biedt een milieuvriendelijk alternatief op de klassieke thuisbatterij. De zoutaccu, die geen zware metalen of schadelijke materialen bevat, is eenvoudig te recycleren.

Bovendien is de productie van de zoutaccu aanzienlijk minder belastend voor het milieu.

2. Duurzaam

Een zoutwaterbatterij gaat langer mee dan een lithium-ionbatterij of loodzuurbatterij. Met een verwachte levensduur van 20 jaar weet je zeker dat je jouw investering volledig terugverdient voor je de batterij moet vervangen.

In die 20 jaar hoef je overigens niet tot nauwelijks in te zitten met onderhoudskosten.

3. Hoge ontladingsdiepte

Je kunt je zoutwaterbatterij volledig ontladen zonder invloed op de opslagcapaciteit. Als je lithium-ionbatterijen of loodzuurbatterijen volledig ontlaadt, raak je steeds een deel van de oorspronkelijke opslagcapaciteit kwijt.

4. Veilig

Een lithium-ionbatterij bevat stoffen die explosief en brandversnellend zijn. Natuurlijk vormt dat, bij een correcte installatie en aansluiting, geen dreiging. Toch is de zoutwaterbatterij de meest veilige keuze. Er is geen risico op brand of explosie.

Een man met een groene bodywarmer recycleert een zwarte batterij.

De nadelen

Een zoutwaterbatterij bevat geen schadelijke stoffen, maar kent wel enkele technische minpunten.

Minder hoge energiedichtheid

Zoutwaterbatterijen zijn niet bepaald compact. Het gaat om grote, zware batterijen die misschien wel diep ontladen, maar ook heel wat ruimte in beslag nemen. Hoe meer energie je wilt opslaan, hoe meer ruimte de accu inneemt.

Gelukkig zijn er ook stapelbare zoutwaterbatterijen op de markt. Daarmee breid je de opslagcapaciteit uit zonder aanzienlijk veel extra ruimte in te nemen.

Minder bestand tegen piekverbruik

Wie regelmatig verschillende energievretende apparaten tegelijk gebruikt, let best even op. Een zoutwater accu levert slechts een beperkte hoeveelheid stroom per uur.

Heb je een vrij hoog piekverbruik en kies je voor energieopslag met zout water? Kies dan voor een grotere opstelling. Zo geniet je alsnog een grote opslagcapaciteit dankzij de uitbreiding van je zoutaccu.

Niet per se goedkoper

De kosten per kWh aan opslagcapaciteit zijn (op dit moment) nog niet veel lager voor zoutaccu’s. Je betaalt ongeveer evenveel voor een lithium-ionbatterij met een gelijkaardige capaciteit.

Benieuwd hoeveel een zoutwaterbatterij kost?
Experts stellen gratis en vrijblijvende offertes op voor jouw woning.
arrow Ontvang offertes

Verschil tussen zoutwaterbatterij en andere thuisbatterijen

Er zijn grote verschillen tussen zoutwateraccu’s, loodzuurbatterijen en lithium-ion accu’s.

  • Levensduur. Een zoutwateraccu heeft, met gemiddeld 20 jaar, een zeer lange levensduur. Loodzuurbatterijen gaan zo’n 5 tot 10 jaar mee, lithium-ion accu’s gemiddeld 15 tot 20 jaar.
  • Energiedichtheid. Loodzuurbatterijen en zoutwateraccu’s hebben een lage energiedichtheid. Wat compactheid betreft, scoort de lithium-ion accu het best.
  • Ecologisch verantwoord. Zowel lithium-ionbatterijen als loodzuurbatterijen bevatten schadelijke stoffen, giftige chemicaliën en zware metalen. Zowel de productie als het afvoeren van die batterijen vormt een grote belasting voor het milieu. De zoutwaterbatterij is veruit de meest milieuvriendelijke oplossing.
  • Prijs. Loodaccu’s zijn de goedkoopste optie, maar gaan aanzienlijk minder lang mee. Een lithium-ion accu kost over het algemeen niet veel meer dan een zoutwaterbatterij.
Bovenaanzicht van een woning met een grote tuin en een dak met zonnepanelen.

Wat kost een zoutwater accu?

Hoeveel je precies betaalt voor je zoutwater thuisbatterij, is afhankelijk van hoeveel stroom je wenst te verbruiken.

Een eenvoudige zoutwaterbatterij van 12 Volt met een capaciteit van 56 kWh is al te vinden voor een kleine 900 euro. Voor een gemiddeld gezin volstaat zo’n batterij echter niet.

Een exacte prijs per kWh aan opslagcapaciteit is moeilijk mee te delen. Het vinden van de juiste zoutwaterbatterij is namelijk maatwerk. Door meerdere batterijmodules te combineren, kan een expert de ideale oplossing voor jouw woning voorzien.

Een prijs voor jouw energieproject? Vraag advies en vergelijk offertes

Wil jij een thuisbatterij die enkel niet-giftige stoffen en geen bijtende materialen bevat, waarvoor dagelijks diep ontladen geen probleem is, en bovendien goede prestaties levert? Dan is de ecologisch verantwoorde thuisbatterij vast iets voor jou.

Benieuwd naar de prijzen, vragen over waar je die zware batterij best plaatst, of op zoek naar een erkende installateur? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies op maat en een 1 of meerdere offertes van experts in jouw regio. Zo vind je in een handomdraai de meest geschikte oplossing voor jouw woning!

arrow
Beschrijf je project
1*. Wens je de thuisaccu aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is de woning of het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Heb je reeds een slimme (digitale) meter?
4*. Wanneer zou je de thuisbatterij willen?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.