Welke subsidies voor een thuisbatterij?

Op dit moment krijg je in Nederland geen premie of subsidie voor de installatie van een thuisbatterij. Je betaalt de aanschaf- en installatiekosten volledig zelf.

Waarom geen subsidie voor de opslag van opgewekte elektriciteit?

In Nederland wordt steeds meer zonne-energie opgewekt en tegelijkertijd steeds meer energie verbruikt. Dat komt onder meer door de opmars van elektrisch koken, het rijden met een elektrische auto, of het verwarmen via een warmtepomp.

Die combinatie van een stijging van het elektriciteitsgebruik en een stijging van de productie van groene energie door particulieren vormt een grote belasting voor het elektriciteitsnet.

Als meer mensen hun opgewekte elektriciteit zelf verbruiken, zou die belasting van het elektriciteitsnet flink kunnen dalen. Momenteel schakelen echter te weinig mensen over op de installatie van een thuisbatterij, precies omdat de prijs voor zo’n accu behoorlijk hoog ligt. Een subsidie zou de aanschaf van een thuisaccu makkelijker maken.

Maar waarom is die subsidie er dan nog niet? Hoewel verschillende partijen het belang van die subsidie onderstrepen, wordt die belangrijke beslissing voorlopig nog uitgesteld. De overheid ziet voldoende alternatieven voor energieopslag en verbruiksbeheer, en twijfelt nog over het financieel stimuleren van de aanschaf van een thuisbatterij.

Een rekenmachine met de tekst 'subsidies', op de achtergrond facturen, rekeningetjes en een pen.

Voordeel voor bedrijven: EIA

Ook voor bedrijven zijn er nog geen subsidies voor energieopslag. In bepaalde gevallen kan de aanschaf van een thuisaccu voor een bedrijf wel fiscaal aftrekbaar zijn. Dat kan via de EIA, de Energie-Investeringsaftrek.

Met de EIA kan een bedrijf 45,5 procent van het geïnvesteerde bedrag aftrekken van de fiscale winst. Daarmee verlagen bedrijven hun ondernemings- of vennootschapsbelasting.

Er gelden wel enkele voorwaarden:

  • Het fiscaal voordeel is enkel toepasbaar op ondernemingen die een vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting betalen in Nederland.
  • Het aangeschafte energieopslagsysteem staat in de Energielijst. Die lijst bevat voornamelijk zoutwaterbatterijen en litihum-ionbatterijen met een opslagcapaciteit groter dan 10 kWh.
  • De thuisaccu kost minstens 2.500 euro.
  • Het aankoopbedrag voor energiezuinige middelen voor het bedrijf bedraagt maximaal 126 miljoen euro per kalenderjaar.

De EIA aanvragen, kan via het eLoket van de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ook de aanschaf van onder andere zonnepanelen kan via de EIA fiscaal in mindering gebracht worden.

Salderingsregeling wordt afgebouwd

Op dit moment ontvang je een vergoeding voor de overtollige stroom die je zonnepanelen opwekken. Die zogenoemde salderingsregeling zal vanaf 2025 stelselmatig worden afgebouwd.

In 2031 wordt de salderingsregeling volledig stopgezet. Als de huidige salderingsregeling afloopt, ontvang je geen enkele vergoeding meer voor je overschot aan opgewekte energie.

Wanneer de vergoeding voor extra zonnestroom vervalt of afneemt, wordt het opslaan van je eigen stroom steeds interessanter. Er wordt ook verwacht dat die nieuwe regeling gepaard zal gaan met een subsidie voor huishoudens die investeren in een thuisaccu.

Wanneer kun je subsidie thuisaccu aanvragen?

Verschillende belangengroepen zetten zich in om het opslaan van duurzame energie te subsidiëren. De aanschaf van een thuisbatterij is voor particulieren namelijk nog niet altijd rendabel zonder subsidie. Verder in dit artikel ontdek je meer over hoe rendabel de investering in een thuisaccu nu precies is zonder subsidie.

Er wordt verwacht dat de overheid het gebruik van thuisaccu’s naar de toekomst toe wel zal gaan stimuleren. Door huishoudens aan te sporen hun eigen stroom thuis op te slaan, zou de belasting op het elektriciteitsnet kunnen verlichten.

Toch besparen op je thuisaccu?
Vergelijk gratis offertes op maat!

Hoeveel bedraagt de subsidie?

Op dit moment is er geen subsidie voor de aanschaf van een thuisbatterij. Maar hoeveel zou een eventuele subsidie in de toekomst moeten bedragen?

Netbeheer Nederland ging op zoek naar een antwoord. Uit hun analyse bleek dat 30 procent subsidie voldoende zou zijn om de aanschaf van een thuisbatterij voor nagenoeg elk huishouden onmiddellijk rendabel te maken.

Zonder subsidie zou het, volgens de analyse van Netbeheer Nederland, tot 2028 duren voor de aanschaf van een thuisbatterij voor de meeste huishoudens (met zonnepanelen) rendabel wordt.

Vier stapeltjes met munten, op elk stapeltje staat een symbool voor groene energie: een spaarlamp, een thuisaccu, een zonnepaneel en een windmolen.

Is een thuisaccu rendabel genoeg zonder premie?

Ook zonder premie levert een thuisbatterij flink wat voordelen op.

  • Je kunt meer van je zelf opgewekte stroom verbruiken, waardoor je energierekening zienderogen daalt.
  • Wanneer je de energieproductie van je zonnepanelen beter benut, daalt de terugverdientijd van je zonnepanelen natuurlijk ook.
  • Als de stroom uitvalt, heb jij dankzij je zonnepanelen en thuisbatterij een handige voorraad groene stroom voorhanden.
  • Door meer groene energie te verbruiken, daalt je CO2-uitstoot en draag jij je steentje bij aan een beter klimaat.

Maar welke factoren bepalen hoe rendabel je thuisaccu is?

1. Energieproductie en energieverbruik

Hoeveel energie je zonnepanelen opwekken, bepaalt hoe goed je jouw thuisaccu kunt benutten. Een thuisbatterij die goed afgestemd is op je energieverbruik en energieproductie is de meest rendabele keuze. Een goed gedimensioneerde thuisaccu gaat langer mee en levert de beste prestaties.

Heb je een elektrische auto of een warmtepomp? Dan ligt je stroomverbruik natuurlijk wat hoger. De opslag van zonnestroom is dan nog interessanter.

2. Energieprijzen

Met een thuisaccu kun je jouw zelfverbruik aanzienlijk verhogen. Elke Wh aan zelf opgewekte elektriciteit vertaalt zich in een daling van je energierekening. Hoe hoger de prijs voor stroom van het elektriciteitsnet, hoe meer je bespaart.

Er wordt verwacht dat de energieprijzen de komende jaren verder zullen stijgen. Hoe meer energie je kunt opslaan, hoe groter je besparing.

3. Afbouw salderingsregeling

Vanaf 2025 wordt de huidige salderingsregeling afgebouwd en in 2031 zal de huidige regeling compleet vervallen. Eens je geen vergoeding meer ontvangt voor de groene stroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet, wordt het steeds interessanter om zelf aan energieopslag te doen.

4. Verbetering van thuisaccu

Verschillende fabrikanten investeren heel wat in het verbeteren van de technologie zelf, en de prijzen voor een thuisbatterij dalen jaar na jaar. De investering in een thuisaccu wordt dus steeds interessanter.

Hoe beter een thuisbatterij presteert, hoe interessanter het wordt om je zonnepanelen aan te sluiten op je eigen thuisaccu.

Op zoek naar de beste én meest voordelige oplossing?
Gebruik onderstaand formulier om snel, eenvoudig én gratis offertes voor thuisbatterijen te vergelijken.
arrow Ontvang offertes

5. Prijs thuisaccu

Je koopt, op dit moment, een batterij voor gemiddeld 4.000 tot 10.000 euro. Het merk, de opslagcapaciteit en het type batterij spelen een belangrijke rol in de precieze prijsbepaling.

Nu steeds meer producenten thuisbatterijen op de markt brengen en de productie steeds efficiënter verloopt, wordt verwacht dat de prijzen voor een thuisaccu verder zullen dalen.

Hoe lager de kosten voor een thuisaccu, hoe sneller de batterij zichzelf terugverdient. En een lagere terugverdientijd betekent natuurlijk ook dat een thuisbatterij voor steeds meer gezinnen rendabel wordt. Ook zonder subsidie thuisaccu!

6. Zonnepanelen of niet?

Voor een gemiddeld huishouden heeft de aanschaf van een thuisaccu zonder zonnepanelen weinig zin. De thuisbatterij zal zichzelf in de meeste gevallen niet terugverdienen wanneer je die oplaadt met elektriciteit van het stroomnet en niet met elektriciteit uit een installatie zonnepanelen. Daarnaast ontsnap je zonder zonnepanelen niet aan de hoge energieprijzen.

Het is dus aan te raden om de aanschaf van een thuisbatterij steeds te combineren met zonnepanelen. Zelfs met een beperkt aantal zonnepanelen kun je fors besparen.

Vijf stapeltjes munten met op de achtergrond een betaalbakje.

Hoe besparen op een thuisbatterij?

Zonder subsidie is het natuurlijk eens zo interessant om de kosten voor je thuisbatterij zoveel mogelijk te drukken. Met deze tips betaal je niet meer dan nodig.

Tip 1: De juiste batterij voor je gezin

Het kan verleidelijk zijn om de goedkoopste thuisbatterij met de grootste opslag aan te schaffen. Toch is dat niet aan te raden. De opslag thuisaccu sluit best zo nauw mogelijk aan bij je energieverbruik én de productie van je zonnepanelen.

Het heeft weinig zin om meer geld uit te geven aan een batterij met een te grote opslagcapaciteit. Dat betekent niet enkel dat je onnodig veel investeert. Een batterij met een te grote opslag gaat minder lang mee en presteert over het algemeen slechter.

Tip: Laat een energie-expert berekenen welke opslagcapaciteit past bij jouw verbruik en de energieproductie van jouw zonnepanelen.

Tip 2: 0 procent subsidie? Vergelijk offertes

De gemakkelijkste manier om te besparen op je thuisbatterij? Verschillende offertes vergelijken. De ene installateur zal namelijk hogere installatiekosten aanrekenen dan de andere. Door offertes te vergelijken krijg je een realistisch beeld van de kosten én kun je heel eenvoudig het meest voordelige aanbod uitkiezen.

Tip 3: Vermijd duurkoop

Een goedkope batterij van lage kwaliteit aanschaffen? Daarmee bespaar je op korte termijn natuurlijk best wat. Op lange termijn heeft een duurkoop natuurlijk weinig zin. Een batterij van lage kwaliteit levert geen optimale prestaties en gaat een stuk minder lang mee. Die initiële besparing betekent doorgaans dat je na enkele jaren opnieuw moet investeren in een nieuwe thuisbatterij.

Voordelig meer groene elektriciteit verbruiken? Vergelijk offertes!

Wil jij je zonnepanelen optimaal benutten en minder afhankelijk worden van je energieleverancier? Heb je vragen over de nieuwe regeling? Of ben je op zoek naar de beste deal voor jouw nieuwe thuisaccu? Vul dan onderstaand formulier in.

Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend 1 of meerdere offertes op maat en advies van specialisten. Zo krijg jij een antwoord op al je vragen, vergelijk je snel en eenvoudig de prijzen van verschillende aanbieders, en vind je in een mum van tijd de meest rendabele oplossing voor jouw specifieke situatie!

arrow
Beschrijf je project
1*. Wens je de thuisaccu aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is de woning of het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Heb je reeds een slimme (digitale) meter?
4*. Wanneer zou je de thuisbatterij willen?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.