Werking zonnepanelen met of zonder thuisbatterij

Wat is het verschil tussen een zonnepaneelinstallatie die een thuisbatterij gebruikt, en een installatie die dat niet doet?

1. Zonnepanelen zonder thuisaccu

Een zonnepaneelinstallatie die niet aangesloten is op een thuisbatterij zal stroom produceren, net als een installatie mét thuisbatterij. Het verschil? Groene energie die je niet zelf verbruikt, wordt meteen op het elektriciteitsnet gezet. Dankzij de salderingsregeling ontvang je een (kleine) vergoeding voor de energie die je in het elektriciteitsnet injecteert.

2. Zonnepanelen met thuisaccu

Zijn je zonnepanelen wel aangesloten op een thuisbatterij? Dan wordt het overschot aan groene energie opgeslagen in de thuisbatterij. Hoeveel energie de batterij opslaat, is natuurlijk afhankelijk van de opslagcapaciteit.

Die opgeslagen energie kun je verbruiken op momenten waarop je zonnepanelen geen energie opwekken, of wanneer je meer energie nodig hebt dan je zonnepanelen opwekken. Je zelfverbruik stijgt daarmee van zo’n 30 naar gemiddeld 70 procent.

Een bijkomend voordeel: de thuisbatterij kan ook energie van het elektriciteitsnet opslaan tijdens de daluren. Over het algemeen is die energie goedkoper dan energie die je tijdens de piekuren verbruikt. Dubbel handig!

Een zonnepaneel aangesloten op een thuisbatterij.

Hoe werkt een thuisbatterij? Stappenplan

Stroom opwekken met zonnepanelen: een geweldige manier om de kosten bij je energieleverancier te drukken, je impact op het klimaat te verkleinen en je eigen energiebehoeften op te vangen. Een thuisbatterij slaat je zelfgeproduceerde stroom op, en draagt daarmee een steentje bij aan jouw inspanningen.

Maar hoe werkt dat precies? Hieronder vind je de precieze werking van een thuisbatterij in 4 overzichtelijke stappen.

1. Meten van de opgewekte stroom door een slimme omvormer

Elke thuisbatterij is voorzien van een al dan niet geïntegreerde slimme omvormer. De omvormer houdt continu bij hoeveel energie je op dat moment verbruikt, en hoeveel energie je kunt opslaan in de thuisbatterij.

Op zoek naar de beste oplossing voor jouw zonnepanelen?
Vul dit formulier in en krijg gratis en volledig vrijblijvend advies van specialisten.
arrow Ontvang offertes

2. Opladen van de thuisbatterij

Op die momenten waarop je zonnepanelen meer energie opwekken dan je zelf verbruikt, zorgt de slimme omvormer ervoor dat de opgewekte stroom naar de thuisbatterij gaat. Op die manier wordt je thuisbatterij opgeladen. Hoe groter de capaciteit van de batterij, hoe meer energie je kunt opslaan.

3. Verbruik van de overdag opgeslagen zonne-energie

Die opgeslagen energie kun je vervolgens verbruiken wanneer je zonnepanelen zelf even geen energie meer produceren, bijvoorbeeld ’s nachts of op een regenachtige dag. Als je batterij voldoende capaciteit heeft, verbruik je helemaal geen energie van het elektriciteitsnet. En dat merk je aan je energierekening!

4. Bijhouden van netstroom voor een scherp en goedkoop tarief

Een extra voordeel van de thuisbatterij? Je slaat in je batterij niet enkel groene stroom op, maar ook elektriciteit aan het daltarief. Slecht weer, of een dag wat meer elektriciteit verbruikt? Dan sla je met de thuisbatterij heel eenvoudig goedkope energie op om die later weer te verbruiken. Ook dat heeft een positief effect op je energierekening.

Aandachtspunten om een optimale werking te garanderen

Je wilt je thuisbatterij natuurlijk zo goed mogelijk benutten. Met onderstaande tips haal je het meeste uit je thuisbatterij!

1. Kies het juiste type thuisbatterij

De ene thuisbatterij is de andere niet. Ze verschillen in capaciteit, levensduur en werking. Over het algemeen kies je best voor een lithium-ion thuisbatterij, of de milieuvriendelijke zoutwaterbatterij. Die hebben een lange levensduur, en leveren de beste prestaties.

2. Zorg voor opslagcapaciteit op maat om voldoende opgewekte zonne-energie te bewaren

De opslagcapaciteit van je thuisbatterij is cruciaal. Idealiter sluit de capaciteit perfect aan op je energiebehoeften. Zo sla je genoeg groene stroom op om je energiebehoeften te vervullen.

Een te geringe capaciteit betekent dat je alsnog energie van het elektriciteitsnet moet benutten. Een te grote capaciteit kan betekenen dat de thuisbatterij ’s morgens niet meteen begint op te laden.

Let ook op de energieproductie van je zonnepanelen. De capaciteit van je thuisbatterij moet ook daarop aansluiten.

Persoon in grijze wollen trui berekent met een rekenmachine hoeveel die kan besparen op zijn energierekening met de aanschaf van een thuisbatterij.

3. Kies voor een hoog aantal laadcycli

Een thuisbatterij van hoge kwaliteit heeft een hoog aantal laadcycli. Wat betekent dat concreet? Het aantal laadcycli bepaalt hoe vaak een thuisbatterij volledig kan ontladen en opladen zonder dat de werking van de batterij erop achteruitgaat. Een batterij met een hoog aantal laadcycli is over het algemeen wat duurder, maar heeft een langere levensduur.

4. Voorzie een bidirectionele omvormer

Om een thuisbatterij te gebruiken, heb je een bidirectionele omvormer nodig. Een bidirectionele omvormer werkt in 2 richtingen. Maar wat betekent dat precies? Een klassieke, niet-bidirectionele omvormer zet gelijkstroom enkel om in bruikbare wisselstroom. Wisselstroom omzetten in gelijkstroom kan zo’n omvormer niet.

Een bidirectionele omvormer kan wisselstroom ook omzetten in gelijkstroom. Die gelijkstroom is nodig voor het opladen van de thuisbatterij.

5. Check de accu op intelligente functies voor een efficiënte werking

Thuisbatterijen kunnen voorzien zijn van allerlei intelligente functies. Zo kan de batterij zelf bijvoorbeeld rekening houden met je verbruiksgewoonten en zelfs de weersvoorspellingen van die dag. Die extra functies heb je natuurlijk niet per se nodig. Ze kunnen je echter wel helpen om je zonnepaneelinstallatie en de opgewekte stroom optimaal te benutten!

Prijs thuisbatterij

Hoeveel kost een thuisbatterij nu precies? Je mag rekenen op een prijs tussen de 4.000 en 10.000 euro, inclusief plaatsing. Hoeveel je precies betaalt is in grote mate afhankelijk van de capaciteit van je thuisbatterij. Hoe meer zonne-energie de batterij kan opslaan, hoe hoger de prijs.

Tip: Je thuisbatterij zo voordelig mogelijk laten installeren? Vergelijk dan offertes bij verschillende installateurs.

Groene stroom opwekken en zoveel mogelijk zelf verbruiken? Vraag een specialist om advies en vergelijk de prijzen!

Wie zonnepanelen installeert, wil liefst zoveel mogelijk eigen zonne-energie opslaan en zelf verbruiken. Met een thuisbatterij kun je aanzienlijk meer van je opgewekte energie zelf verbruiken.

Ben je op zoek naar de juiste thuisbatterij voor jouw nieuwe zonnepanelen, wil je weten hoeveel een thuisbatterij voor jouw woning zou kosten, of ben je op zoek naar een betrouwbaar installateur? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en vrijblijvende offertes en advies op maat van specialisten. Zo vind je in een handomdraai de meest duurzame, veilige en voordelige oplossing voor jouw woning!

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Hoelang kan een thuisaccu stroom opslaan?

+
De meeste thuisbatterijen kunnen de groene stroom of voordelige elektriciteit van je energieleverancier enkele uren tot dagen bijhouden.

Hoe werkt een thuisbatterij in de winter?

+
Tijdens de winter produceren de meeste zonnepanelen wat minder zonne-energie, waardoor je logischerwijs ook wat minder zonnestroom kunt opslaan in je thuisbatterij. Wanneer je zonnepanelen zelf geen energie produceren, kun je de batterij evenwel opladen met elektriciteit aan het daltarief. Zo geniet je alsnog van goedkopere elektriciteit en bespaar je aanzienlijk op je energierekening.

Wat is de levensduur van een thuisbatterij? Gaat een lithium ion batterij het langst mee?

+
De levensduur van een thuisbatterij is afhankelijk van het aantal oplaadcycli en het soort thuisbatterij. Over het algemeen gaan zoutwaterbatterijen het langst mee (gemiddeld 20 jaar). Een lithium-ion batterij gaat gemiddeld 10 jaar mee. Een loodzuur thuisbatterij gaat 5 tot 10 jaar mee.

Wat kan je doen met een volle thuisbatterij?

+
De opgeslagen energie kun je naar wens gebruiken. Je gebruikt de elektriciteit om je lampen te doen branden, je wasmachine of vaatwasser te doen draaien, je computer of televisie van stroom te voorzien of zelfs om de accu van je elektrische auto op te laden.
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.