Zelf plaatsen vs thuisbatterij installateur

Met een thuisbatterij sla je de ongebruikte stroom van je zonnepanelen thuis op. Die opgewekte stroom gebruik je later, wanneer je zonnepanelen even geen energie produceren, om je woning van elektriciteit te voorzien. Maar installeer je die batterij zelf, of doe je toch beroep op een expert?

Een thuisbatterij zelf plaatsen is goedkoper. Enkel de nieuwe bedrading mag je niet zelf aanleggen, tenzij je een gediplomeerd elektricien bent. Je moet dus hoe dan ook een erkende elektricien inschakelen, maar kunt wel wat besparen door een deel van de installatie zelf uit te voeren.

Toch heeft een thuisbatterij laten installeren door een erkende installateur belangrijke voordelen:

  • Je bent zeker van een correcte plaatsing
  • Je geniet garantie op de thuisbatterij en de installatie
  • Je thuisbatterij voldoet aan de veiligheidsnormen
  • Het risico op brand en kortsluiting is miniem
  • Je geniet een btw-verlaging (0 procent btw op de aanschafkosten én installatiekosten)

Opgelet: Een thuisbatterij laten plaatsen door een erkend installateur is de meest veilige optie. Als je niet over de nodige technische kennis en ervaring beschikt, kun je de veiligheid van je installatie niet garanderen.

Thuisbatterij (zelf) installeren: stappenplan

Hoe verloopt installeren van een thuisbatterij nu precies? Onderstaand stappenplan geeft je een beeld van hoe het installeren van een thuisbatterij verloopt.

Snel en eenvoudig prijzen vergelijken?
Ontvang gratis offertes op maat!

Stap 1: Voorbereiding & benodigdheden

Voor je begint aan de installatie van de thuisbatterij heb je de volgende zaken nodig:

  • Voldoende ruimte
  • Bidirectionele omvormer
  • Digitale meter
  • Geschikte thuisbatterij

Locatie

Het is belangrijk de batterij op een koele en ruime plek te plaatsen. Denk dan bijvoorbeeld aan de garage of technische ruimte.

Let wel: Thuisbatterij zelf plaatsen? Hang je thuisbatterij nooit naast een cv-ketel op stookolie of gas. Je hangt een thuisbatterij beter ook niet naast een radiator.

Heb je het idee om de batterij aan de muur te hangen? Hou dan in het achterhoofd dat zo’n batterij meer dan 100 kg kan wegen.

Zonnepanelen

Een thuisbatterij plaatsen als je geen zonnepanelen hebt, is vrij nutteloos. De batterij is eerder bedoeld voor mensen met zonnepanelen. Als je de thuisbatterij gebruikt zonder zonnepanelen, dan kan je ’s nachts stroom opslaan. Hierdoor kan je overdag de stroom aan nachttarief gebruiken.

Hier haal je slechts 100 euro per jaar uit en maakt dat de thuisbatterij dus niet rendabel is. Als je wel zonnepanelen hebt, is het belangrijk dat de batterij aansluit op de hoeveelheid zonne-energie die de zonnepanelen produceren.

Zonnepanelen

Omvormer

De bestaande omvormer van de zonnepaneleninstallatie zorgt voor een optimaal rendement door automatisch het stroomverkeer tussen de panelen, thuisbatterij en het elektriciteitsnet optimaal te organiseren. Let op: de meeste omvormers zijn niet geschikt voor een thuisbatterij.

Dat komt omdat ze maar in één richting werken: ze zetten gelijkstroom om in wisselstroom. Gelijkstroom is op zich niet bruikbaar, maar wisselstroom is dat wel.

Een thuisbatterij plaatsen heeft enkel zin als je een omvormer hebt die wisselstroom weer kan omzetten in gelijkstroom. Daarmee kun je de batterij opladen. Je hebt dus een hybride of een bidirectionele omvormer nodig om je thuisbatterij overdag op te laden.

Digitale meter

Een digitale meter registreert het stroomverbruik en de opbrengst van je zonnepaneleninstallatie. De meter registreert exact wanneer en hoeveel stroom je van het elektriciteitsnet neemt en wanneer en hoeveel overtollige energie je op het net zet.

Dankzij de digitale meter krijg je een beeld van je energieproductie, en kun je berekenen hoeveel energie je kunt opslaan in de batterij. Daarnaast houdt de digitale meter bij welke vergoeding je ontvangt via de salderingsregeling.

Je thuisbatterij veilig én zo voordelig mogelijk laten plaatsen?
Vergelijk offertes van specialisten in jouw omgeving en bespaar!
arrow Ontvang offertes

Thuisaccu

Het belangrijkste is natuurlijk dat je de geschikte batterij hebt. Om een goede thuisbatterij te vinden, let je best op de volgende zaken:

  • Opslagcapaciteit: hoeveel energie de batterij kan opslaan.
  • Ontlaadkracht: de grootste hoeveelheid elektriciteit die de batterij op één moment kan leveren.
  • Diepontlading (DOD): geeft weer welk percentage van de batterij je kan ontladen voor je de batterij opnieuw moet opladen.
  • Aantal laadcycli. Hoe vaker je een thuisbatterij volledig kunt ontladen en opladen, hoe langer de levensduur.

In het algemeen wordt er aangeraden om voor een lithium-ion batterij te kiezen. Die batterijen hebben een lange levensduur en laden snel op.

Thuisbatterij installeren

Stap 2: Thuisbatterij aansluiten op zekeringkast

De aparte omvormer moet aangesloten worden op de zekeringkast. De kast ontvangt stroom van het elektriciteitsnet, maar ook van je zonnepanelen. Je zekeringkast zal de elektriciteit verdelen via de stroomkringen van je woning. Zo kan je de stroom voor verschillende elektrische apparaten gebruiken.

De thuisbatterij slaat de stroom van de zekeringkast op, ongeacht of die nu van het elektriciteitsnet komt, of van je zonnepanelen. De batterij is dus eigenlijk een soort van tussenpersoon.

Veiligheid garanderen?
Schakel een expert in!

Stap 3. Installatie van een omschakelrelais

Een omschakelrelais zorgt voor de stroomoverdracht van het elektriciteitsnet naar de thuisbatterij. Tijdens bijvoorbeeld een stroomonderbreking zal het omschakelrelais detecteren dat de eigen stroom onderbroken is en zal ook de stroomvoorziening van het net onderbroken worden.

De omschakelrelais zal ervoor zorgen dat alle elektriciteit afkomstig is van de thuisbatterij. Als de stroomonderbreking voorbij is, zal de schakelaar terug overschakelen naar de stroom van het elektriciteitsnet.

Een omschakelrelais zorgt niet enkel voor energie tijdens een stroomstoring, maar voorkomt ook dat thuisbatterijen opgewekte energie op het elektriciteitsnet injecteren als de eigen stroom uitvalt. Het omschakelrelais wordt meestal samen met het thuisbatterij systeem geïnstalleerd.

Omschakelrelais

Stap 4: Bedrading

Tijdens de installatie van de thuisbatterij, zal de installateur de batterij, omvormer, omschakelrelais en de laadregelaar (als je er een wilt) aansluiten op het hoofdcircuit en de stroomkringen van jouw huis. Dat betekent dat er nieuwe bedrading naar elk apparaat moet worden gelegd.

De thuisbatterij wordt aangesloten op de omvormer. De omvormer en de laadregelaar worden vervolgens aangesloten op het hoofdcircuit. De omschakelaar wordt geïnstalleerd tussen de aansluiting op het elektriciteitsnet en het hoofdcircuit.

Als de installateur de bedrading aanlegt, zal de stroom even afgesloten moeten worden. Belangrijk om te weten is dat je niet zelf de bedrading mag aanleggen, tenzij je een gediplomeerde elektricien bent. Dit komt doordat deze handeling kan leiden tot ernstig lichamelijke letsels of schade aan de apparatuur in jouw huis.

Het bedradingsproces is complex, maar van zodra de elektricien de thuisbatterij volledig geïnstalleerd en geprogrammeerd heeft, is die klaar voor gebruik.

Stap 5: Thuisbatterij instellen

Van zodra de installateur klaar is met de bedrading van het thuisbatterijsysteem, zal hij de thuisbatterij instellen. Je kan instructies programmeren, zoals bijvoorbeeld het tijdstip waarop de batterij oplaadt met elektriciteit van het net. Zo verzeker je bijvoorbeeld dat de batterij oplaadt met energie aan het daltarief.

Je zal waarschijnlijk ook de thuisbatterij willen instellen zodat het automatisch de stroomvoorziening overneemt als de netspanning wegvalt. Dat is geen probleem, aangezien de programmering samenwerkt met de schakelaar om de thuisbatterij als reservevoeding te gebruiken bij een stroomonderbreking.

Tegenwoordig werken de meeste systemen ook met mobiele applicaties. Je kan dus vanop je smartphone zelf de programmering wijzigen.

Thuisbatterijen

Hoelang duurt de installatie van een thuisbatterij?

De installatie van een thuisbatterij duurt gemiddeld ongeveer 4 tot 8 uur. De duur van de installatie van een thuisbatterij hangt af van een aantal factoren:

  • De complexiteit van de bedrading in jouw huis
  • Soort thuisbatterij
  • Laadregelaar

Vergeet niet dat de installateur de stroom in jouw huis uitschakelt tijdens de installatie. Belangrijk is dus dat je je voorbereidt op een paar uur zonder elektriciteit.

Thuisbatterij installeren: vergelijk gratis offertes en bespaar

Groene energie opslaan in huis is een geweldige manier om je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verkleinen. Een thuisbatterij zelf plaatsen is echter niet aan te raden als je zelf niet over de nodige kennis en ervaring beschikt.

Ben je op zoek naar een erkend installateur in jouw omgeving, heb je vragen over de installatie van een thuisbatterij, of wil je graag de tarieven van verschillende installateurs vergelijken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en 1 of meerdere offertes op maat. Zo kun jij informatie inwinnen, prijzen vergelijken, en een veilige en voordelige oplossing vinden voor jouw woning!

arrow
Beschrijf je project
1*. Wens je de thuisaccu aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is de woning of het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Heb je reeds een slimme (digitale) meter?
4*. Wanneer zou je de thuisbatterij willen?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.