Voordelen van thuis stroom opwekken en opslaan

Thuis je zelf eigen zonne-energie opslaan heeft heel wat leuke voordelen.

1. Verminder je afhankelijkheid van je energieleverancier

Met een thuisbatterij verbruik je meer van je zelfgeproduceerde zonne-energie. Je verkleint je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en je energieleverancier bijgevolg aanzienlijk. Zo word je minder sterk beïnvloed door volatiele energieprijzen!

2. Verlaag je energierekening

De energie die je zonnepanelen opwekken is gratis. Sla je de energie die je niet meteen verbruikt op? Dan kun je, zelfs wanneer je zonnepanelen geen energie opwekken, gratis zonne-energie blijven gebruiken. En dat heeft natuurlijk alleen maar voordelen voor je portemonnee!

3. Vergroot je eigenverbruik

Met een thuisbatterij vergroot je jouw eigenverbruik van gemiddeld 30 naar zo’n 70 procent.

4. Eenvoudig

Op dit moment is een thuisbatterij de eenvoudigste en meest haalbare oplossing voor wie thuis energie wilt opslaan. Verder in dit artikel ontdek je meer over de alternatieven en hoe die kaderen in de energietransitie.

5. Reserve bij stroomuitval

Problemen met het elektriciteitsnet? Met een thuisbatterij ondervind jij alvast geen hinder. Zelfs tijdens een stroomuitval blijf jij gewoon je zelf opgewekte zonne-energie verbruiken.

6. Laad gratis je elektrische wagen op

Rijd je overdag rond met een elektrische wagen? Dan kun je die ’s avonds natuurlijk niet zo eenvoudig opladen met de energie die je zonnepanelen opwekken. Een thuisbatterij biedt een handige oplossing. Overdag de overtollige energie opslaan, betekent dat je ’s avonds probleemloos je elektrische auto kunt opladen.

Op zoek naar de geschikte oplossing voor jouw huishouden?
Vul dit formulier in en ontvang advies op maat en een overzicht van het aanbod in jouw buurt!
arrow Ontvang offertes

Thuis energie opslaan of salderen?

In Nederland is het gebruik van een thuisbatterij niet bepaald ingeburgerd. De salderingsregeling maakt het voor de meeste huishoudens interessanter om de overtollige groene stroom terug te leveren aan het net.

Je ontvangt dankzij die regeling een vergoeding voor de stroom die je aan het net levert (of eerder, de waarde van die elektriciteit wordt in mindering gebracht op je energierekening). Produceer je meer stroom dan je zelf verbruikt? Dan maak je zelfs winst.

Heeft een thuisbatterij dan wel zin? Nu de overheid de salderingsregeling beetje bij beetje wil gaan afbouwen, vergroot de meerwaarde van een thuisbatterij aanzienlijk. Hoe lager de vergoeding die je ontvangt (of hoe kleiner het bedrag dat in mindering wordt gebracht op je energierekening), hoe interessanter het wordt om toch een thuisbatterij te laten installeren.

De afweging ziet er voor elk huishouden een beetje anders uit. Wat hulp nodig bij de berekening, of krijg je graag advies van een specialist? Gebruik dan het formulier onderaan deze pagina.

Een donkere elektrische wagen gebruikt de energie die is opgeslagen in een thuisbatterij om op te laden.

Hoe milieubelasting van een thuisbatterij beperken?

Een thuisbatterij biedt ongetwijfeld een meerwaarde voor je energieverbruik. Toch heeft de thuisbatterij ook een donkere zijde. Voor de productie van de meeste soorten thuisbatterijen worden namelijk grondstoffen gebruikt die niet bepaald duurzaam zijn.

Als zonnepaneeleigenaar ben je waarschijnlijk op zoek naar de meest milieubewuste manier om duurzame energie te gebruiken. Wat zijn de alternatieven?

Optie 1: Zoutwaterbatterijen

Een eerste optie is het gebruik van een zoutwaterbatterij. De productie van de lithium-ion batterij (het meest voorkomende type batterij waarmee mensen thuis energie opslaan) heeft een negatieve impact op het milieu en het klimaat. Het ontginnen van de grondstoffen zorgt bijvoorbeeld voor lucht-, water- en bodemvervuiling.

Een zoutwaterbatterij is een mooie groene oplossing. Zoutwaterbatterijen bevatten geen giftige, zeldzame stoffen of zware metalen. Het nadeel van de huidige zoutwaterbatterijen is hun lage piekvermogen. Sta er ook bij stil dat een zoutwaterbatterij aanzienlijk trager oplaadt dan een lithium-ion batterij.

Optie 2: Bewuster omspringen met het verbruik

Een vrij voor de hand liggende, maar toch niet zo simpele oplossing: verlaag je energieverbruik. Of eerder: stem je energieverbruik af op de opbrengst van je zonnepanelen. Gebruik elektrische apparatuur zoveel mogelijk overdag, wanneer een zonnepaneel het meeste stroom opwekt.

Een hand gebruikt de lichtschakelaar om de lampen van een woning uit te schakelen om zo het energieverbruik te beperken.

Andere alternatieven voor de opslag van energie

Energieopslag biedt heel wat interessante voordelen. Het opslaan van energie kan echter op verschillende manieren. Ook zonder een thuisbatterij kun jij je opgewekte stroom opslaan.

Optie 1: met de elektrische auto

Op dit moment gaat het slechts om enkele specifieke modellen, maar in theorie kun je jouw elektrische auto gebruiken om energie op te slaan en terug te leveren. Dat heet bidirectioneel laden.

Bidirectioneel laden

Een elektrische auto waarmee je aan bidirectioneel laden kunt doen, kan zonne-energie opslaan maar ook terugleveren. Je laadt de auto bijvoorbeeld op tijdens het weekend, rijdt maandagmiddag enkele kilometers, maar ontlaadt de batterij niet volledig. Je energieoverschot? Dat geef je door aan je woning.

Momenteel zijn de meeste elektrische auto’s nog niet geschikt voor bidirectioneel laden. In de toekomst wordt verwacht dat elektrische auto’s een belangrijke rol zullen spelen in de energietransitie en de manier waarop we aan energieopslag doen.

Opgelet: Bidirectioneel laden kan momenteel enkel als je woning over een slimme laadpaal en een slimme elektriciteitsmeter beschikt. Je moet daarnaast uiteraard ook de geschikte elektrische auto hebben.

De geknipte oplossing?
Een specialist weet raad!

Optie 2: met waterstof

Ook waterstof maakt het opslaan van energie mogelijk. Waterstof is een gas (en wordt bij lage temperaturen vloeibaar) dat in staat is elektriciteit op te slaan.

Seizoensgebonden energie opslag met waterstof

In waterstof kun je energie opslaan voor langere periodes. Ideaal voor wie tijdens de zomer veel energie opwekt en op zoek is naar energieopslag op lange termijn. Die extra energie die je ’s zomers niet gebruikt, kun je dankzij waterstofopslag gebruiken tijdens de donkere wintermaanden.

Het grootste voordeel? Energieopslag in waterstof kan zonder energieverlies.

Minpunt: Energieverlies bij omzetting

Energie opslaan in waterstof leidt niet tot energieverlies, maar het kost wel (veel) energie om de opgeslagen energie weer om te zetten naar bruikbare elektriciteit. Ook die vorm van energieopslag gaat dus gepaard met wat energieverlies (ook wel elektrolyse genoemd).

De oplossing? Die is nog onderweg. Het omzetten van opgeslagen energie naar bruikbare elektriciteit verbeteren, is cruciaal om energieopslag in waterstof rendabel te maken.

Vloeibaar waterstof of waterstof onder hoge druk opslaan

Een bijkomend probleem is dat waterstof vrij veel ruimte inneemt. Waterstof heeft namelijk een lage dichtheid.

Waterstof onder hoge druk stockeren is een mogelijke oplossing. Onder hoge druk (zo’n 700 bar) kun je waterstof in een kleinere ruimte opslaan.

Een andere oplossing is waterstof afkoelen. Niet gewoon onder het vriespunt, maar tot zo’n -253 graden Celsius. Extreem gekoeld waterstof wordt vloeibaar, en neemt bijna 50 procent minder ruimte in.

Het nadeel? Waterstof afkoelen tot de nodige temperatuur kost enorm veel energie, en gaat gepaard met een hoge CO2-uitstoot.

Een woning met zonnepanelen voorzien van een waterstoftank waarin zonne-energie wordt opgeslagen.

Kostprijs thuisbatterij voor opslag zonne-energie

Een thuisbatterij kost gemiddeld 4.000 tot 10.000 euro. Geen geringe investering, maar op dit moment de meest courante oplossing voor wie aan energieopslag wil doen.

Je betaalt gemiddeld 650 tot 1.300 euro per kWh aan opslagcapaciteit. Het goede nieuws? De prijzen voor een thuisbatterij worden steeds lager.

Bespaar je geld met zonne-energie of zonnestroom?

Het antwoord is eenvoudig: ja. Of je de energie nu opslaat in een thuisbatterij of wilt terugleveren aan het elektriciteitsnet, met zonnepanelen bespaar je aanzienlijk op je energierekening.

Zonnepanelen zijn tegenwoordig bovendien zodanig efficiënt in het opwekken van energie dat zichzelf op enkele jaren volledig terugverdienen. Eens je de investering hebt terugverdiend, geniet je nog jarenlang van volledig gratis zonnestroom.

Ben je door energie op te slaan zelfvoorzienend?

In theorie kun je met een zonnepaneelinstallatie gecombineerd met een thuisbatterij volledig voorzien in je eigen energiebehoeften. In de praktijk is het echter iets ingewikkelder.

Het blijft namelijk zo dat je tijdens de winter met een gewone zonnepaneelinstallatie niet voldoende energie kunt opwekken. Je blijft steeds deels afhankelijk van het elektriciteitsnet.

Tijdens de zomer wekken je panelen dan weer een stuk meer zonnestroom op. De overtollige zonnestroom kun je doorgaans niet opslaan in een gewone thuisbatterij.

Stroom die je opwekt maar niet zelf verbruikt, injecteer je evenwel in het elektriciteitsnet. Dat kun je zien als een soort compensatie voor de energie die je tijdens de winter van het net haalde.

Het is en blijft natuurlijk gunstig voor het klimaat dat je die zonnestroom hebt opgewekt, of je die nu zelf verbruikt of niet.

Opgewekte zonne-energie zo efficiënt mogelijk opslaan? Contacteer een expert voor advies op maat

In de toekomst zullen fossiele brandstoffen eerder de uitzondering dan de regel vormen. Benieuwd hoe jij best meegaat met de verandering? Wil je weten hoe je zo efficiënt mogelijk stroom opslaat in jouw woning? Of ben je op zoek naar een specialist?

Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies van specialisten en 1 of meerdere offertes op maat. Zo krijg je in enkele klikken een duidelijk beeld van de opties, kun je snel en eenvoudig het aanbod vergelijken, en vind je voor je het weet de ideale oplossing voor jouw huishouden!

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.