Voor wie is een thuisaccu van 40 kWh geschikt?

Voor een gemiddeld huishouden is een thuisbatterij met een capaciteit van 40 kWh te groot. Weinig gezinnen kunnen die opslagcapaciteit optimaal benutten. Ter vergelijking: voor een gemiddeld gezin met een gemiddeld aantal zonnepanelen volstaat een thuisbatterij die zo’n 4 kWh aan stroom kan opslaan.

Voor middelgrote tot grote handelszaken en bedrijven of grootverbruikers komt die grote capaciteit absoluut van pas. Met 40 kWh voorzie je jouw commercieel pand van de nodige energieopslag.

Energieverbruik en energieproductie

Om te bepalen welke opslagcapaciteit je nodig hebt, kijk je voornamelijk naar je stroomverbruik en de hoeveelheid zonne-energie die je zonnepanelen opwekken.

Energieproductie

Om te bepalen welke opslagcapaciteit geschikt is voor jouw zonnepanelen, vermenigvuldig je het piekvermogen van je volledige installatie met 1 tot 1,5 kWh. Een 40 kWh thuisaccu is bijvoorbeeld geschikt voor een installatie met een piekvermogen van 26 tot 40 kWp.

Stroomverbruik

De opslagcapaciteit van je thuisaccu is idealiter iets groter dan je werkelijke energieverbruik. Door een iets grotere opslagcapaciteit te voorzien, moet je thuisaccu namelijk minder hard werken. De thuisbatterij zal minder vaak volledig moeten op- en ontladen, en dus minder laadcycli doorlopen.

Een thuisaccu heeft een beperkt aantal laadcycli. Eens de thuisaccu dat aantal laadcycli heeft doorlopen, zal de werking van de batterij verminderen. Hoe sneller je die laadcycli doorloopt, hoe minder lang de thuisaccu meegaat.

Daarom kies je best voor een thuisbatterij met een iets grotere opslagcapaciteit. De juiste capaciteit berekenen? Vraag een erkende installateur om advies op maat.

Hoeveel kost een 40 kWh thuisaccu?

Voor een 40 kWh thuisbatterij mag je rekenen op een aanschafprijs van gemiddeld 32.000 euro. Neem je de installatiekosten en de kostprijs voor een nieuwe omvormer mee op in je berekening? Dan kijk je al snel naar een totale prijs van zo’n 35.000 euro.

Een prijs op maat laten berekenen?
Ontvang en vergelijk gratis offertes voor energieopslagsystemen!
arrow Ontvang offertes

EIA: Energie-Investeringsaftrek

Zoals je ziet vergt een thuisaccu met een capaciteit van 40 kWh een aanzienlijke investering. Momenteel kun je in Nederland nog geen gebruik maken van premies of subsidies voor de aanschaf en installatie van een thuisaccu.

Gelukkig kun je als zaakvoerder rekenen op een fiscaal voordeel: de Energie-Investeringsaftrek of EIA. Daarmee kun je 45,5 procent van je investering aftrekken van de fiscale winst van je onderneming of vennootschap.

Een dameshand met rood gelakte nagels steekt een euromunt in een wit spaarvarkentje, op de achtergrond een groene weide met zonnepanelen en een heldere blauwe hemel.

Voor- en nadelen

Je handelszaak of bedrijf van hernieuwbare stroom voorzien? Met een 40 kWh thuisbatterij is dat absoluut mogelijk. Maar waarom kies je beter wel of niet voor zoveel opslag?

Voordelen

De belangrijkste voordelen op een rijtje.

Enorme opslagcapaciteit voor veel opgewekte energie

Opslagsystemen die tot 40 kWh aan zonne-energie kunnen opslaan zijn ideaal voor bedrijven en zaken die veel zonne-energie verbruiken.

Lagere energierekening

Door je eigenverbruik te verhogen (en dus meer van je zelf opgewekte energie te verbruiken), bespaar je aanzienlijk op energiekosten. Zo ben je bovendien minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de schommelende energieprijzen!

Tip: Vanaf de afbouw van de salderingsregeling wordt de aanschaf en installatie van een thuisaccu financieel steeds interessanter.

Grote back-up zonne-energie

Een thuisaccu met een capaciteit van 40 kWh vormt de ideale back-up bij stroompannes. Dankzij je zonnepanelen en thuisbatterij verbruik je ook tijdens noodsituaties probleemloos stroom.

Ideaal voor bedrijven en handelszaken

Een thuisbatterij van 5 tot 10 kWh volstaat doorgaans niet voor een middelgroot tot groot bedrijf. Zeker als het commerciële pand ook over laadpalen of een warmtepomp beschikt, is een kleinere thuisaccu gewoon niet de juiste oplossing. Met zonnepanelen en 40 kWh aan energieopslag voorzie je zelf in nagenoeg al je energiebehoeften.

Tip: Nog meer zonnestroom in je thuisbatterij opslaan? Overweeg dan de aanschaf van een modulair systeem. Daarmee breid je de capaciteit van je thuisaccu uit naar behoefte. Je voegt probleemloos modules of units toe waardoor een nog grotere capaciteit ontstaat. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld de installatie van extra zonnepanelen overweegt!

Lagere prijs per kWh

Hoe groter de opslagcapaciteit van een batterij, hoe hoger de aanschafprijs. Gelukkig daalt de prijs per kWh naarmate de opslagcapaciteit stijgt.

Energie-Investeringsaftrek

Met een thuisbatterij van 40 kWh kom je hoogstwaarschijnlijk in aanmerking voor de EIA.

Een groot fabrieksgebouw waarvan het dak volledig werd belegd met zonnepanelen.

Nadelen

Heeft zo’n grote capaciteit ook nadelen?

Niet voor gewone gezinnen

Een batterij van 40 kWh is niet geschikt voor een gemiddeld huishouden. Een thuisaccu met dergelijke capaciteit vergt een grote investering die het voor een gewoon gezin nu eenmaal niet waard is.

Afmetingen en gewicht

Daarnaast neemt een 40 kWh thuisaccu veel ruimte in beslag en is bovendien behoorlijk zwaar. Zeker zijn dat je de batterij in een geschikt lokaal kunt laten monteren? Vraag installateurs om advies!

Meer weten over energieopslag?
Contacteer een expert en verken je opties!

Hoge prijs – is zo’n thuisbatterij rendabel?

Ook heeft een thuisbatterij (en al zeker een thuisbatterij met zo’n groot vermogen) een aanzienlijke kostprijs. Daarom is een 40 kWh thuisbatterij voor een gemiddeld gezin doorgaans niet rendabel.

Tip: Wil je besparen op de installatiekosten? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in en vergelijk vrijblijvend offertes op maat!

Schadelijke stoffen in lithium-ion thuisbatterij

Verder vormen bepaalde soorten thuisbatterijen een grote milieubelasting. Een lithium-ion thuisbatterij bevat bijvoorbeeld schaarse grondstoffen en schadelijke chemicaliën. Een lithiumbatterij is bovendien nauwelijks tot niet recyclebaar.

Tip: Op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief? Overweeg dan de aanschaf van een zoutwateraccu. Zoutwater thuisbatterijen bevatten geen schadelijke stoffen, zijn nagenoeg volledig recyclebaar, vormen geen brand- of explosiegevaar en gaan gemakkelijk 20 jaar mee!

Veel zonnepanelen nodig

Tot slot moet je het totale piekvermogen van je zonnepanelen groot genoeg zijn om de thuisbatterij volledig op te kunnen laden met zonnestroom – ook tijdens de wintermaanden, wanneer de productie van je zonnepanelen aanzienlijk lager ligt.

Zeker zijn dat je een batterij met dergelijke capaciteit wel echt kunt benutten? Vraag een energiespecialist om je te helpen bij je berekening.

Een rood dak met een kleine, wit met rode windturbine die hernieuwbare energie opwekt.

Kun je met een 40 kWh volledig off grid leven?

Kun je met een 40 kWh thuisaccu onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet? Helaas niet.

Jammer genoeg kunnen de huidige zonnepanelen het weinige zonlicht dat we tijdens de wintermaanden mogen genieten niet voldoende efficiënt omzetten in bruikbare zonnestroom. Tijdens de wintermaanden kun je bijgevolg niet voldoende stroom opwekken.

Doorheen de zomermaanden, wanneer de zon schijnt, wekken je zonnepanelen misschien meer energie op dan je kunt verbruiken. De huidige thuisaccu’s zijn echter niet in staat om zonnestroom voor langere periodes op te slaan. Een wintervoorraad aan zonnestroom aanleggen tijdens de zomermaanden is dus niet mogelijk.

Om volledig onafhankelijk te leven, moet je tijdens de donkere wintermaanden nog steeds terugvallen op aanvullende energiebronnen. Denk maar aan een windboom of stroomgenerator.

Grote thuisbatterij nodig? Vraag advies op maat en benut jouw opgewekte stroom optimaal!

Wil jij voldoende zonnestroom opslaan om je bedrijf of handelszaak van hernieuwbare elektriciteit te voorzien? Wil je jouw afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verkleinen en je energierekening aanzienlijk verlagen? Of ben je graag alvast voorbereid op het afbouwen van de salderingsregeling?

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvende offertes en advies van installateurs in jouw regio. Zo vind jij in een handomdraai de thuisaccu die bij jouw energiebehoeften past, kun je snel en eenvoudig de tarieven van verschillende installateurs vergelijken, en vind je voor je het weet het ideale energieopslagsysteem aan de meest voordelige prijs!

arrow
Beschrijf je project
1*. Wens je de thuisaccu aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is de woning of het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Heb je reeds een slimme (digitale) meter?
4*. Wanneer zou je de thuisbatterij willen?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.