Voor wie is een thuisbatterij 10 kWh geschikt?

Met een opslagcapaciteit van 10 kWh kun je behoorlijk wat doen. Maar voor wie is een thuisbatterij met zo’n capaciteit geschikt?

 • Grootverbruikers, bijvoorbeeld huishoudens met een elektrische auto, laadpaal en/of warmtepomp.
 • Grote gezinnen.
 • Kleine bedrijven of handelszaken.
 • Huishoudens met een grote zonnepanelen installatie die hun opgewekte zonne-energie zo goed mogelijk willen benutten.

Thuisbatterij afstemmen op productie zonnepanelen en stroomverbruik

Bij het kiezen van de juiste opslagcapaciteit moet je 2 zaken in gedachten houden: je energieverbruik en hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken.

Stroomproductie

Om je opslagcapaciteit af te stemmen op de stroomproductie van je zonnepanelen vermenigvuldig je het totale piekvermogen van je installatie met 1 tot 1,5 kWh capaciteit. Voor elke kWp aan vermogen heb je dus 1 tot 1,5 kWh aan opslagcapaciteit nodig. Heeft je installatie een piekvermogen van 6 à 10 kWp? Dan is een thuisaccu met een opslagcapaciteit van 10 kWh ideaal.

Stroomverbruik

Naast je energieproductie is ook je stroomverbruik relevant. Het is over het algemeen aan te raden om een thuisaccu met een iets grotere capaciteit aan te schaffen.

Dat lijkt misschien contradictorisch, maar dat valt eenvoudig te verklaren. De levensduur van een thuisaccu is gelinkt aan het aantal laadcycli dat de accu kan doorlopen zonder capaciteitsverlies. Als je thuisaccu kleiner is dan nodig moet de batterij vaker volledig op- en ontladen. Dat komt de levensduur van de batterij dus niet ten goede.

Kies daarom voor een thuisaccu die wat meer energie kan opslaan dan nodig. Zo verzeker je niet enkel dat de thuisbatterij langer naar behoren blijft functioneren, maar voorzie je ook een mooie back-up met opgeslagen zonne-energie.

Tip: De ideale capaciteit berekenen? Dat is een klus voor een erkende installateur. Met het formulier onderaan deze pagina kun je gratis en vrijblijvend advies inwinnen bij experts.

Een elektrische wagen laadt op in de garage via een witte thuisbatterij die aan een grijze muur gemonteerd werd.

Prijs thuisbatterij 10 kWh

De opslagcapaciteit van een thuisbatterij is de belangrijkste prijsbepaler. Een batterij met een opslagcapaciteit van 10 kWh kost gemiddeld 7.000 tot 10.000 euro, inclusief plaatsing maar exclusief btw.

Snel en eenvoudig prijzen vergelijken?
Ontvang offertes voor thuisbatterijen en advies op maat.

Terugverdientijd

Hoe lang duurt het voor je jouw investering in de opslag van duurzame energie hebt terugverdiend? Gemiddeld duurt het 10 tot 14 jaar voor de thuisbatterij zichzelf heeft terugverdiend.

Hoe lang dat precies duurt, is echter afhankelijk van verschillende factoren. Denk maar aan het aantal zonnepanelen, hoeveel energie die opwekken, hoeveel energie je verbruikt, welke tarieven je energieleverancier hanteert, enzovoort.

Een berekening op maat? Daarvoor doe je best beroep op een installateur. Die weet je precies te vertellen hoe snel de thuisbatterij zichzelf terugverdient.

Bespaartips

Momenteel kun je in Nederland niet rekenen op een premie of subsidie voor de aanschaf en installatie van je thuisaccu. Je betaalt het volledige bedrag zelf. Voor veel huishoudens is dat een grote kost. Met onderstaande tips betaal jij niet meer dan nodig.

 • Zonnepanelen installatie inclusief thuisbatterij. Laat je zonnepanelen installatie, hybride omvormer en thuisbatterij door dezelfde installateur plaatsen.
 • Kies de juiste thuisaccu. Een thuisbatterij met een opslagcapaciteit die vele malen groter is dan nodig kost meer maar wordt niet ten volle benut. De ideale opslagcapaciteit laat je berekenen door een ervaren installateur.
 • Vergelijk offertes. Door offertes van verschillende installateurs te vergelijken, krijg je een realistisch beeld van de prijs voor jouw energieopslagsysteem. Bovendien kun je er zo heel eenvoudig de beste deal uitkiezen.
 • Vermijd duurkoop. Een spotgoedkope thuisaccu met een hoge capaciteit? Dat is vaak te mooi om waar te zijn. Goedkope thuisaccu’s van lage kwaliteit vergen misschien een kleinere investering, maar krijgen vaak al snel te kampen met allerlei mankementen. Daardoor is de kans klein dat de thuisbatterij zichzelf volledig terugverdient voor je een nieuw model moet aanschaffen.
Een oranje pannendak met zonnepanelen en een kleine windturbine.

Ben je volledig onafhankelijk met een thuisbatterij van 10 kWh?

Een thuisbatterij van 10 kWh biedt heel wat opslagcapaciteit. Volstaat dat dan om zelfvoorzienend te leven?

Helaas niet. Op dit moment is het voor de meeste huishoudens niet mogelijk om volledig zelfvoorzienend te leven met enkel een zonnepaneelinstallatie. De huidige zonnepanelen zijn nog niet in staat om heel het jaar door voldoende elektriciteit op te wekken. De huidige thuisbatterijen zijn daarbij niet in staat om bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden voldoende overtollige zonne-energie op te slaan voor de donkere wintermaanden.

Toch zelfvoorzienend zijn? Dan bekijk je best even de alternatieven. Je zonnepaneelinstallatie aanvullen met een windmolen, windboom of stroomgenerator is bijvoorbeeld wél een mogelijke oplossing.

Met een thuisaccu van 10 kWh kom je echter wel een belangrijke stap dichter bij zelfvoorzienend leven. Je kunt met een thuisbatterij je eigenverbruik verhogen van gemiddeld 30 naar maar liefst 60 tot wel 80 procent.

Meer weten over energieopslagsystemen en groene energie?
Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes en advies.
arrow Ontvang offertes

Voor- en nadelen

Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een thuisbatterij 10 kwh?

Voordelen

Een thuisbatterij van 10 kWh kan heel wat van je opgewekte stroom opslaan. Daardoor kun je een groter aandeel van je eigen opgewekte stroom verbruiken. Je eigenverbruik stijgt van gemiddeld 30 naar maar liefst 60 tot wel 80 procent. Zo daalt de terugverdientijd van je zonnepanelen, verkleint je C02-uitstoot en verlaag je jouw energierekening.

Daarnaast vormt een thuisaccu met een grote opslagcapaciteit een handige back-up. Stroompanne in je buurt? Dan kun jij probleemloos stroom blijven verbruiken. Ook van de schommelende energieprijzen heb je met een thuisaccu minder last.

Tot slot zijn grotere thuisaccu’s verkrijgbaar in modulaire uitvoeringen. Een modulaire thuisbatterij bestaat uit verschillende units of modules. Door een unit of module toe te voegen aan je energieopslagsysteem, vergroot je de opslag. Ideaal voor wie een gezinsuitbreiding in gedachten heeft, de aanschaf van een elektrische wagen overweegt, of in de toekomst meer zonnepanelen en/of een warmtepomp wilt laten installeren.

Nadelen

Grote thuisaccu’s en industriële energieopslagsystemen kennen natuurlijk ook enkele nadelen.

 • Groot en zwaar. Hoe groter de opslagcapaciteit van je thuisbatterij, hoe meer ruimte die in beslag neemt. Lithium-ion batterijen (die een hoge energiedichtheid hebben, en dus lichter en compacter zijn dan andere types thuisbatterijen) met een opslag van 10 kWh wegen al snel meer dan 100 kilogram.
 • Hoge prijs. Hoe groter de opslagcapaciteit, hoe duurder de thuisbatterij. Daar tegenover staat wel dat de prijs per kWh daalt naarmate de opslagcapaciteit stijgt. Bovendien kun je met een grotere opslagcapaciteit meer van je zelf opgewekte energie verbruiken, waardoor je meer bespaart op je energierekening.
 • Milieubelasting. Loodzuurbatterijen en lithium-ion batterijen bevatten schadelijke stoffen, zware metalen en schaarse grondstoffen. Daarbij komt dat ze moeilijk tot niet recyclebaar zijn. Een mooi milieuvriendelijk alternatief is de zoutwateraccu. Die is wat groter, maar gaat ontzettend lang mee, bevat geen schadelijke stoffen én is nagenoeg volledig recyclebaar.

De juiste thuisaccu voor jouw huishouden? Vergelijk prijzen en vraag advies aan een expert

Heb je zonnepanelen die behoorlijk wat energie opwekken, en wil je zoveel mogelijk van die energie zelf verbruiken? Dan is een thuisbatterij de ideale oplossing. Heb je vragen over zonnepanelen, hybride omvormers en thuisbatterijen? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo vind je snel en eenvoudig de beste oplossing voor jouw huishouden!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wens je de thuisaccu aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is de woning of het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Heb je reeds een slimme (digitale) meter?
4*. Wanneer zou je de thuisbatterij willen?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.