Voor wie is een thuisbatterij van 10 kWh geschikt?

Met een opslagcapaciteit van 10 kWh kun je behoorlijk wat doen. Maar voor wie is een thuisbatterij met deze capaciteit geschikt? Vooral grote gezinnen, kleine bedrijven, huishoudens met een grote zonnepaneleninstallatie en grootverbruikers hebben baat bij deze opslagcapaciteit. Onder grootverbruikers verstaan we onder andere huishoudens met een elektrische auto, laadpaal en/of warmtepomp.

Capaciteit batterij afstemmen op stroomproductie en verbruik

Bij het kiezen van de juiste opslagcapaciteit moet je twee zaken in gedachten houden: je energieverbruik en hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken.

1. Stroomproductie van je zonnepanelen

Om je opslagcapaciteit af te stemmen op de stroomproductie van je zonnepanelen vermenigvuldig je het totale piekvermogen van je installatie met 1 tot 1,5 kWh capaciteit. Voor elke kWp aan vermogen heb je dus 1 tot 1,5 kWh aan opslagcapaciteit nodig. Heeft je installatie een piekvermogen van 6 à 10 kWp? Dan is een thuisaccu met een opslagcapaciteit van 10 kWh ideaal.

2. Eigen stroomverbruik

Naast je energieproductie is ook je stroomverbruik relevant. Het is over het algemeen aan te raden om een thuisaccu met een iets grotere capaciteit aan te schaffen. De levensduur van een thuisaccu is gelinkt aan het aantal laadcycli dat de accu kan doorlopen zonder capaciteitsverlies. Als je thuisaccu kleiner is dan nodig moet de batterij vaker volledig op- en ontladen. Dat komt de levensduur van de batterij dus niet ten goede.

Kies daarom voor een thuisaccu die wat meer energie kan opslaan dan nodig. Zo verzeker je niet enkel dat de thuisbatterij langer naar behoren blijft functioneren, maar voorzie je ook een mooie back-up met opgeslagen zonne-energie.

Tip: De ideale capaciteit berekenen? Dat is een klus voor een erkende installateur. Met het formulier onderaan deze pagina kun je gratis en vrijblijvend advies inwinnen bij experts.

Wat kost een thuisaccu van 10 kWh voor zonnepanelen?

De opslagcapaciteit van een thuisbatterij is de belangrijkste prijsbepaler. Een batterij met een opslagcapaciteit van 10 kWh kost gemiddeld € 3.500 tot € 6.000, inclusief plaatsing en btw.

Hoelang is de terugverdientijd?

Hoelang duurt het voor je jouw investering in de opslag van duurzame energie hebt terugverdiend? De gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij van 10 kWh is 10 tot 14 jaar. Hoelang het precies duurt, is echter afhankelijk van verschillende factoren:

  • Energieverbruik
  • Aantal zonnepanelen
  • Hoeveelheid opgewekte energie
  • Tarieven van de energieleverancier

Bespaartips voor de goedkoopste thuisaccu

Momenteel kun je geen subsidie krijgen voor de aanschaf en installatie van je thuisaccu. Je betaalt het volledige bedrag zelf. Voor veel huishoudens is dat een grote kost. Met onderstaande tips betaal jij niet meer dan nodig is:

  • Installatie van zonnepanelen en thuisbatterij: Laat je zonnepaneleninstallatie, hybride omvormer en thuisbatterij door dezelfde installateur plaatsen.
  • Kies de juiste thuisaccu: Een thuisbatterij met een opslagcapaciteit die vele malen groter is dan nodig kost meer, maar wordt niet volledig benut. De ideale opslagcapaciteit laat je berekenen door een ervaren installateur.
  • Vergelijk offertes: Door offertes van verschillende installateurs te vergelijken, krijg je een realistisch beeld van de prijs voor jouw energieopslagsysteem. Bovendien kun je zo heel eenvoudig de beste deal uitkiezen.
  • Vermijd duurkoop: Een spotgoedkope thuisaccu met een hoge capaciteit? Dat is vaak te mooi om waar te zijn. Goedkope thuisaccu’s van lage kwaliteit vergen misschien een kleinere investering, maar krijgen vaak al snel te kampen met allerlei mankementen. Daardoor is de kans klein dat de thuisbatterij zichzelf volledig terugverdient voor je een nieuw model moet aanschaffen.
Meer weten over energieopslagsystemen en groene energie?
Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes en advies.
arrow Ontvang offertes

Welke soort 10 kWh thuisbatterij heb ik nodig?

Wanneer je een thuisbatterij van 10 kWh gaat kopen, zijn er verschillende keuzemogelijkheden. Zo zijn er meerdere merken, afmetingen, laadcycli en typen thuisbatterijen om uit te kiezen

Optie 1: Verschillende merken

Er zijn verschillende merken die thuisbatterijen met een capaciteit van 10 kWh aanbieden. Zo is er de 10 kWh thuisbatterij van SolarEdge. Deze accu bestaat uit DC-gekoppelde technologie, waardoor je verzekerd bent van een efficiënt systeem. Ook het merk Enphase biedt thuisbatterijen van 10 kWh aan. Deze efficiënte en krachtige thuisaccu kan tot 80% van de capaciteit ontladen en is daardoor perfect tijdens piekuren of als noodstroomvoorziening.

Optie 2: Afmetingen

Hoe meer opslagcapaciteit een batterij heeft, hoe groter en zwaarder deze doorgaans is. Dit komt doordat de accu meer batterijcellen nodig heeft. De precieze afmetingen van een 10 kWh thuisaccu verschillen per merk, dus houd hier goed rekening mee. De thuisbatterij moet natuurlijk wel passen in je woning.

Optie 3: Laadcycli

Het aantal laadcycli kan ook verschillen per batterij. Dit geeft aan hoe vaak de batterij kan opladen en ontladen. Bij een thuisaccu van 10 kWh ligt de hoeveelheid laadcycli doorgaans tussen de 4.000 tot 8.000. Hoe meer laadcycli, hoe langer de levensduur van de thuisbatterij. 

Optie 4: Type thuisbatterij

Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen waaruit je kunt kiezen. De meeste accu’s met een opslagcapaciteit van 10 kWh zijn lithium-ionbatterijen. Dit type komt dan ook het meest voor. Daarnaast zijn er nog loodzuurbatterijen en zoutwaterbatterijen.

Snel en eenvoudig prijzen vergelijken?
Ontvang offertes voor thuisbatterijen en advies op maat.

Voor- en nadelen van een zonnepanelen batterij

Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een thuisbatterij van 10 kWh? We hebben de pluspunten en aandachtspunten op een rij gezet.

Voordelen

Een thuisbatterij van 10 kWh kan heel wat van je opgewekte stroom opslaan. Daardoor kun je een groter aandeel van je eigen opgewekte stroom verbruiken. Je eigen verbruik stijgt van gemiddeld 30 procent naar maar liefst 60 tot wel 80 procent. Zo daalt de terugverdientijd van je zonnepanelen, verkleint je CO2-uitstoot en verlaag je jouw energierekening. Andere voordelen zijn:

  • Noodstroomvoorziening: Een thuisaccu met een grote opslagcapaciteit is een handige back-up. Stroomstoring in je buurt? Dan kun je probleemloos stroom blijven verbruiken.
  • Minder last van schommelende energieprijzen: Met een thuisaccu heb je minder last van schommelende energieprijzen, die de ene keer hoger zijn dan de andere keer. Op piekmomenten kun je namelijk stroom uit de thuisaccu gebruiken. 
  • Modulaire uitvoeringen: Grotere thuisaccu’s zijn verkrijgbaar in modulaire uitvoeringen. Een modulaire thuisbatterij bestaat uit verschillende units of modules. Door een unit of module toe te voegen aan je energieopslagsysteem, vergroot je de opslag.

Nadelen

Grote thuisaccu’s en industriële energieopslagsystemen kennen ook enkele nadelen:

  • Groot en zwaar: Hoe groter de opslagcapaciteit van je thuisbatterij, hoe meer ruimte die in beslag neemt. Lithium-ion batterijen (die een hoge energiedichtheid hebben, en dus lichter en compacter zijn dan andere types thuisbatterijen) met een opslag van 10 kWh wegen al snel meer dan 100 kilogram.
  • Hoge prijs: Hoe groter de opslagcapaciteit, hoe duurder de thuisbatterij. Daar tegenover staat wel dat de prijs per kWh daalt naarmate de opslagcapaciteit stijgt. Bovendien kun je met een grotere opslagcapaciteit meer van je zelf opgewekte energie verbruiken, waardoor je meer bespaart op je energierekening.
  • Milieubelasting: Loodzuurbatterijen en lithium-ion batterijen bevatten schadelijke stoffen, zware metalen en schaarse grondstoffen. Daarbij komt dat ze moeilijk tot niet recyclebaar zijn. Een mooi milieuvriendelijk alternatief is de zoutwateraccu. Die is wat groter, maar gaat lang mee, bevat geen schadelijke stoffen en is nagenoeg volledig recyclebaar.
thuisbatterij met opslagcapaciteit van 10 kWh

Ben je volledig onafhankelijk met een thuisbatterij van 10 kWh?

Een thuisbatterij van 10 kWh biedt heel wat opslagcapaciteit. Volstaat dat dan om zelfvoorzienend te leven? Helaas niet. Op dit moment is het voor de meeste huishoudens niet mogelijk om volledig zelfvoorzienend te leven met enkel een zonnepaneelinstallatie.

De huidige zonnepanelen zijn nog niet in staat om heel het jaar door voldoende elektriciteit op te wekken. De huidige thuisbatterijen zijn daarbij niet in staat om bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden voldoende overtollige zonne-energie op te slaan voor de donkere wintermaanden.

Ontdek de prijzen van een 10 kWh accu met gratis offertes

Heb je zonnepanelen die behoorlijk wat energie opwekken, en wil je zoveel mogelijk van die energie zelf verbruiken? Dan is een thuisbatterij van 10 kWh de ideale oplossing. Heb je vragen over zonnepanelen, hybride omvormers en thuisbatterijen? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf je aanvraag
1*. Wens je de thuisaccu aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is de woning of het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Heb je reeds een slimme (digitale) meter?
4*. Wanneer zou je de thuisbatterij willen?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
thuisbatterij installateur: thuisbatterij