Wanneer is een thuisbatterij 5 kWh geschikt?

Een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 5 kWh is eerder aan de kleine kant. Toch is een thuisbatterij met een relatief kleine capaciteit zeker een interessante optie voor bepaalde huishoudens. Bijvoorbeeld…

 • Voor een woning met een kleine installatie zonnepanelen. Als je zonnepanelen een vermogen tussen de 3.000 en 3.500 Wattpiek hebben, is een 5 kWh thuisbatterij voldoende*.
 • Voor kleine gezinnen of kleine commerciële panden.
 • Voor huishoudens met een laag stroomverbruik.
 • Voor kleine gezinnen zonder warmtepomp, elektrische auto of laadpaal.

*Tip: Een handige vuistregel om de opslagcapaciteit van je thuisaccu correct af te stemmen op het vermogen van je zonnepanelen? Vermenigvuldig het totale vermogen van de zonnepanelen in Wp met 1,5. Voor zonnepanelen met een vermogen van 5 kWp volstaat bijvoorbeeld een batterij met een capaciteit van 7,5 kWh.

Wat kun je doen met een 5 kWh thuisbatterij?

De eenheid kWh geeft aan hoeveel kW een apparaat nodig heeft om 1 uur lang te draaien. Een kilowatt, of duizend Watt, is voldoende om bijvoorbeeld een gemiddelde droogtrommel 30 minuten te laten draaien.

Wat je precies kunt doen met een thuisbatterij van 5 kWh, is afhankelijk van onder meer het stroomverbruik van je apparaten. Als je een erg zuinige koelkast hebt, bijvoorbeeld, verbruikt die weinig kW per uur – en kom je een heel eind met die thuisbatterij van 5 kWh.

Benieuwd wat jij kunt doen met 5 kWh stroom? Overloop het stroomverbruik van je huishoudelijke apparaten en vraag een expert om advies op maat!

Tip: Plan je een gezinsuitbreiding, overweeg je een warmtepomp te laten installeren, wil je meer zonnepanelen plaatsen of ga je een elektrische wagen aanschaffen? Dan kies je best voor een thuisaccu met een grotere capaciteit, of voor een modulaire thuisbatterij. Daarover lees je verder in dit artikel meer.

Een rieten wasmand met wit wasgoed staat voor een witte droogkast en witte wasmachine die door zonne-energie uit een thuisbatterij worden aangedreven.

Prijs thuisbatterij 5 kwh

Een 5 kwh thuisbatterij kost gemiddeld 5.000 tot 6.000 euro, inclusief installatiekosten maar exclusief btw. Hoeveel je exact betaalt, is onder meer afhankelijk van welk model je aanschaft en welk tarief je installateur hanteert.

Naast een thuisaccu kun je ook een nieuwe omvormer nodig hebben. Als zonnepanelen geen hybride omvormers hebben, zijn doorgaans niet compatibel met een gewone thuisaccu. Reken op een extra kost van gemiddeld 1.500 tot 2.000 euro.

Tip: Laat je zonnepanelen, hybride omvormer en thuisaccu tegelijkertijd en door dezelfde installateur plaatsen en aansluiten om op plaatsingskosten te besparen.

Over het algemeen ligt de prijs per kWh wat hoger voor batterijen met een kleine capaciteit. Naarmate de capaciteit toeneemt, zal die prijs per kWh lichtjes dalen.

Dat betekent echter niet dat een batterij die meer energie kan opslaan goedkoper is, noch dat zo’n batterij voor elk gezin de meest interessante investering is. De juiste capaciteit berekenen is maatwerk en laat je best over aan een ervaren installateur.

Ben jij op zoek naar het ideale energieopslagsysteem voor jouw huishouden?
Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en vrijblijvende offertes en advies op maat.
arrow Ontvang offertes

Voor- en nadelen van een thuisbatterij 5 kwh

Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een thuisbatterij van 5 kWh?

Voordelen 5 kWh thuisbatterij

Een 5 kWh thuisbatterij kan om verschillende redenen interessant zijn.

 1. Je betaalt niet extra voor een onnodig grote capaciteit. Heb je een klein gezin, een laag stroomverbruik, of een gering aantal zonnepanelen? Dan volstaat een thuisaccu met een kleiner vermogen. Je betaalt dan ook niet extra voor een thuisbatterij die meer energieopslag biedt dan jij echt nodig hebt.
 2. Compact. Hoe kleiner de opslagcapaciteit (en hoe hoger de energiedichtheid) van je thuisaccu, hoe minder plek de batterij in beslag neemt. Die kleinere afmetingen zijn bovendien ideaal voor minder ruime woningen!
 3. Goedkoper. De belangrijkste prijsbepaler voor thuisbatterijen? De opslagcapaciteit! Een batterij die minder energie kan opslaan, is aanzienlijk goedkoper dan batterijen met een energieopslag van (meer dan) 10 kWh.
 4. Modulaire opties. Verschillende producenten bieden modulaire thuisaccu’s aan waarmee je de capaciteit van je energieopslagsysteem eenvoudig kunt uitbreiden. Zo pas je jouw energieopslagsysteem eenvoudig aan aan een gezinsuitbreiding, nieuwe elektrische wagen of een warmtepomp.

Nadelen thuisbatterij 5 kWh

Een thuisbatterij 5 kWh is niet voor elk gezin geschikt. Heb je een laadpaal, een grote installatie met zonnepanelen of een warmtepomp? Dan is een batterij met een beperkt opslagvermogen allicht niet het meest geschikt.

Daarnaast moet je ook letten op de dimensionering van je thuisaccu. Wanneer je zonnepanelen veel meer energie opwekken dan je thuisaccu kan opslaan, kan dat een negatief effect hebben op de prestaties van je thuisbatterij.

Tip: Hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken is een cruciale factor in het maken van de juiste keuze!

Ligt je stroomverbruik veel hoger dan de opslagcapaciteit van je thuisbatterij? Dan heeft dat ook een negatief effect op de levensduur en het capaciteitsverlies. Je thuisbatterij moet dan namelijk veel vaker op- en ontladen, waardoor de batterij zwaarder belast wordt, jaarlijks meer laadcycli doorloopt dan nodig en het al sneller begeeft.

Tot slot vergt elke thuisaccu, ongeacht de capaciteit, een relatief grote investering. Daartegenover staat natuurlijk wel dat je meer van je gratis groene stroom gebruikt en dus bespaart op je energierekening.

Tip: Besparen op je installatiekosten? Vergelijk offertes van verschillende installateurs en vind de meest voordelige aanbieder!

Krijg je graag advies op maat?
Vind de de energieoplossing die bij je past!

Thuisbatterij 5 kWh opslagcapaciteit: Opties

Ook met een thuisbatterij 5 kWh heb je heel wat keuzemogelijkheden.

1. Modulaire thuisbatterij

Is je gezin nog klein, maar plan je een uitbreiding? Of wil je jouw kleine installatie met zonnepanelen uitbreiden, een warmtepomp installeren, of een elektrische wagen aanschaffen? Dan is een modulaire thuisbatterij de perfecte oplossing.

Met een modulaire thuisaccu kun je klein beginnen. Je schaft een eerste module aan op het moment dat je energiebehoefte laag is. Naarmate je energiebehoefte of energieproductie stijgt, breid je de batterij uit met extra modules. Zo voorzie je doorheen de verschillende fases van je leven een energieopslagsysteem op maat.

Twee mannenhanden houden een puzzel vast die de uitbreiding van zijn gezin en woning symboliseert: kinderen, huisdieren, een elektrische wagen, enzovoort.

2. Type thuisaccu

Ook 5 kWh thuisbatterijen komen voor in verschillende uitvoeringen. Je hebt over het algemeen 3 opties:

 • Loodzuurbatterij. Zo’n batterij is goedkoop, maar levert matige prestaties en neemt veel plek in beslag.
 • Lithium-ionbatterij. Lithiumbatterijen zijn wat duurder, maar leveren goede prestaties en zijn de meest compacte opties. Net als loodzuurbatterijen bevatten lithiumbatterijen echter schaarse grondstoffen, schadelijke stoffen en zware metalen, waardoor ze niet de meest ecologisch verantwoorde optie zijn.
 • Zoutwaterbatterij. De zoutwaterbatterij is ongeveer even duur als een lithiumbatterij, neemt ongeveer evenveel plek in als een loodzuurbatterij, maar heeft de langste levensduur én presteert uitzonderlijk goed. Bovendien is de zoutwaterbatterij de meest ecologisch verantwoorde keuze. Helemaal groen!

3. Aantal laadcycli

Tijdens een laadcyclus wordt een thuisaccu volledig opgeladen en ontladen. De levensduur van een thuisaccu is afhankelijk van hoeveel laadcycli de thuisaccu kan doorstaan. Hoe meer laadcycli, hoe langer de batterij meegaat.

Kwalitatieve thuisaccu’s hebben zo’n 5.000 tot (meer dan) 10.000 laadcycli. Goedkopere modellen hebben gemiddeld 1.000 tot 2.000 laadcycli.

4. Merk

Heel wat fabrikanten produceren kwalitatieve thuisbatterijen die 5 kWh aan groene stroom kunnen opslaan. Je hebt dan ook de keuze uit een heel aantal merken. Denk maar aan LG, Huawei, Solarwatt of zelfs IKEA.

Is een thuisbatterij van 5 kwh iets voor jou? Een expert beantwoordt jouw vragen!

Een thuisbatterij van 5 kWh kan uiteraard niet opboksen tegen industriële energieopslagsystemen. Toch is het voor heel wat gezinnen interessant om een kleine voorraad zonne-energie aan te leggen. Wil jij je opgewekte stroom thuis opslaan? Ben jij op zoek naar de omvormer en thuisbatterij capaciteit die past bij jouw gezin? Of neem je graag vrijblijvend contact op met een erkende installateur?

Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies van specialisten, en 1 of meerdere offertes op maat. Zo kun jij prijzen vergelijken, advies inwinnen, en snel en eenvoudig de ideale oplossing vinden voor jouw situatie!

arrow
Beschrijf je project
1*. Wens je de thuisaccu aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is de woning of het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Heb je reeds een slimme (digitale) meter?
4*. Wanneer zou je de thuisbatterij willen?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.