Alle voordelen op een rij

Hieronder vind je een beknopt overzicht van de vele voordelen van een thuisbatterij.

Voordeel 1: Duurzame, groene energie

Zonne-energie is een groene, duurzame en hernieuwbare vorm van elektriciteit. Dat kadert mooi binnen de energietransitie, maar is ook nog eens goed voor het klimaat. Door zonne-energie te gebruiken, verminder je de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en verklein je jouw CO2-uitstoot.

Voordeel 2: Je bespaart op je energierekening

Akkoord, zonnepanelen en een thuisbatterij vergen een investering. Op termijn verdien je die investering echter volledig terug. Hoe meer van je groene stroom je zelf verbruikt, hoe minder je afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. En dat vertaalt zich in een lagere energierekening.

Een thuisbatterij verhoogt je zelfverbruik van zo’n 30 naar gemiddeld 70 procent. Daarbij komt dat je de batterij ’s avonds ook kunt opladen met energie aan daltarieven, zodat je ook op minder zonnige dagen goedkopere energie kunt gebruiken. En dat zie je op je energierekening!

Bovendien word je met een zonnepaneelinstallatie met zonnepanelen en een thuisaccu minder beïnvloed door schommelende en stijgende energieprijzen.

Voordeel 3: Handig in meer afgelegen regio’s

Woon je in een afgelegen gebied, is je woning niet aangesloten op het elektriciteitsnet, of wil je jouw vakantiehuisje van goedkope stroom voorzien? Dan bieden zonnepanelen met een thuisbatterij de perfecte oplossing.

Op zoek naar een energieoplossing op maat?
Contacteer experts, verken de mogelijkheden en vind de thuisbatterij die bij je past!
arrow Ontvang offertes

Voordeel 4: Back-up bij uitval van de stroom

Even geen stroom meer in jouw buurt? Met je thuisbatterij blijf je zorgeloos zonne-energie gebruiken en ondervind je geen hinder.

Een zonnepaneelexpert kijkt de thuisbatterij van een woning na.

Minpunten of nadelen van opgewekte zonne-energie opslaan in een thuisbatterij

Zonne-energie opslaan in een thuisbatterij, heeft dat enkel voordelen? Ja en nee. Een overzicht met nadelen.

Nadeel 1: Het hoge prijskaartje

Een thuisbatterij aanschaffen en laten installeren is niet goedkoop. Je mag rekenen op een prijs van zo’n 4.000 tot wel 10.000 euro. Hoe meer energie je in de batterij kunt opslaan, hoe duurder.

Nu is het wel zo dat je thuisbatterij groene energie voor je bewaart, en bovendien ook kan opladen met energie aan het daltarief. Een thuisbatterij verhoogt je eigenverbruik, wat betekent dat je meer van je opgewekte energie zelf kunt verbruiken. Daarmee bespaar je aanzienlijk op je energierekening.

Op die manier verdienen zonnepanelen en thuisbatterijen zichzelf in enkele jaren volledig terug. Eens je die investering er uithaalt, maak je met je zonnepanelen alleen maar winst!

Tip: Bespaar niet op je thuisbatterij door zelf aan de slag te gaan met de installatie. Een thuisbatterij kun je best laten installeren en aansluiten door een erkend installateur. Met een correcte installatie weet je zeker dat je thuisbatterij veilig te gebruiken is, en kun je bij problemen terugvallen op de garantieregeling.

Niet meer betalen dan nodig?
Vergelijk offertes voor thuisbatterijen!

Nadeel 2: Geen subsidies

Thuisbatterijen kosten dan wel een flinke duit, op dit moment krijg je voor die groene investering nog geen subsidies. Wel geniet je een verlaagd btw-tarief: 0 procent!

Een man in een grijze trui weegt de voor- en nadelen van een thuisbatterij tegen elkaar op en gebruikt een rekenmachine om de terugverdientijd te berekenen.

Nadeel 3: Volledig onafhankelijk van energieleveranciers?

Zonnepanelen en een thuisaccu verkleinen je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet, maar volstaat niet om volledig off-grid te leven. Het probleem verschuilt zich in de lange, donkere wintermaanden. Tijdens die periode kun je niet genoeg groene energie opwekken om in al je energiebehoeften te voorzien.

Bovendien is een normale thuisbatterij niet in staat om voldoende energie op te slaan tijdens de zomer om die wintertekorten op te vangen. Je kunt er hoogstens enkele uren of dagen mee overbruggen. Ook met zo’n installatie moet je tijdens de wintermaanden energie van het elektriciteitsnet halen.

Natuurlijk zet je met een thuisaccu wel al een belangrijke stap in de goede richting.

Nadeel 4: Moeilijk te recycleren onderdelen en schaarse grondstoffen

Een van de meest paradoxale nadelen van een thuisbatterij is de milieubelasting. De meest klassieke batterijen bevatten schaarse grondstoffen, en zijn bovendien moeilijk of zelfs niet recyclebaar. De productie en het recycleren van thuisaccu’s vormt een grote belasting voor het milieu.

Er zijn gelukkig wel enkele alternatieven voor wie die ecologische overwegingen ter harte neemt. Denk maar aan de zoutwaterbatterij, die geen schadelijke of schaarse grondstoffen bevat.

Nadeel 5: Energieverlies

Een laatste nadeel: met energieopslag via een thuisbatterij gaat er altijd een paar procent van de opgewekte energie verloren.

Interesse in een thuisbatterij? Vraag info en gratis offertes aan 1 of meerdere installateurs tegelijk

Wie een thuisbatterij installeert, gebruikt groene (en gratis!) elektriciteit zelfs wanneer de zon niet schijnt. Benieuwd hoe zo’n thuisbatterij kan zorgen voor een lagere energiefactuur? Op zoek naar een erkend installateur? Of wil je precies weten welk verschil een thuisbatterij maakt?

Gebruik dan onderstaand formulier. Via onderstaand formulier ontvang je gratis en volledig vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van installateurs in jouw omgeving. Zo krijg jij antwoorden op al je vragen, vind je snel en eenvoudig erkende installateurs in je regio, en kun jij die groene binnen de kortste keren optimaal benutten.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wens je de thuisaccu aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is de woning of het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Heb je reeds een slimme (digitale) meter?
4*. Wanneer zou je de thuisbatterij willen?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.