Hoe vind je de beste thuisbatterij?

De beste thuisaccu vinden? Let dan op onderstaande aandachtspunten.

1. Juiste opslagcapaciteit of vermogen

Je laat een thuisaccu installeren om overtollige groene stroom of goedkope elektriciteit (aan het daltarief) op te slaan. Hoeveel elektriciteit je kunt opslaan, is daarom cruciaal.

De opslagcapaciteit, uitgedrukt in kWh, geeft weer hoeveel elektriciteit een thuisaccu kan opslaan. Onderstaand schema geeft je een handig overzicht met een raming van het nodige vermogen afhankelijk van de grootte van je gezin.

Grootte gezin Nodige opslagcapaciteit Richtprijs
1 – 2 personen 5 kWh € 5.000
3 – 6 personen 5-10 kWh € 8.000
Groot gezin of (klein) bedrijf/handelszaak met zonnepanelen 10-15 kWh € 10.000

Rijdt je gezin met een of meerdere elektrische auto’s, of beschikt je woning over een warmtepomp? Dan heb je natuurlijk een thuisaccu met een grotere opslagcapaciteit nodig.

Tip: Kies niet zomaar voor een thuisaccu met een opslagcapaciteit die vele malen groter is dan je dagelijks verbruik of de stroomproductie van je zonnepanelen. Een thuisbatterij is niet geschikt om grote hoeveelheden energie voor langere periodes op te slaan. Je kunt je zomeroverschotten bijvoorbeeld niet bijhouden voor de winter. Een erkende installateur helpt je bij de berekening.

Berekenen welke opslag jij nodig hebt? Een zonnepaneelspecialist kan je helpen met het bepalen van de juiste opslagcapaciteit.

Een dameshand met een rekenmachine, op de achtergrond een woning met zonnepanelen.

Modulaire thuisaccu

Een grote opslagcapaciteit nodig, bijvoorbeeld om je elektrische wagen op te laden of je warmtepomp ook tijdens de winter van voldoende energie te voorzien? Dan is een modulaire thuisaccu een goede optie.

Met een thuisaccu met een modulair systeem kun je de opslagcapaciteit eenvoudig uitbreiden door 1 of meerdere modules toe te voegen. Vraag een expert om advies op maat.

2. Vermogen en capaciteit

De termen opslagcapaciteit, capaciteit en vermogen worden wel eens door elkaar gebruikt. Toch is de opslagcapaciteit van je thuisbatterij niet hetzelfde als het vermogen of zelfs de capaciteit van je thuisbatterij.

De opslagcapaciteit geeft weer hoeveel energie een batterij kan opslaan. Het vermogen geeft weer hoe krachtig een apparaat of batterij is. De capaciteit van de batterij drukt uit hoe snel je de batterij kunt ontladen en opladen.

De capaciteit van de thuisaccu geeft exact weer hoeveel elektriciteit de batterij per seconde kan opslaan en afgeven.

Is de capaciteit van je thuisaccu kleiner dan het vermogen dat nodig is om alle elektrische apparaten in huis van energie te voorzien? Dan wordt het tekort aan energie alsnog van het elektriciteitsnet gehaald.

Is de capaciteit van je thuisaccu kleiner dan het vermogen van je zonnepanelen? Dan zul je steeds wat energie terugleveren aan het elektriciteitsnet.

De capaciteit van je thuisaccu kan op 2 manieren worden weergegeven. Wh of Wattuur, rekening houdend met het voltage van de batterij, of Ah of Ampère-uur.

Het bepalen van het nodige vermogen laat je best over aan een ervaren installateur.

3. Voltage of batterijspanning

Een batterij kan een hoge spanning (meer dan 100 Volt) of een lage spanning (minder dan 100 Volt) hebben. Hoe hoger het voltage, hoe minder last de batterij ondervindt bij weerstand en hoe dunner de kabels die je nodig hebt om de batterij aan te sluiten.

Let wel: Batterijen met een hoog voltage kun je niet met elk type omvormer combineren.

Een man gebruikt een voltmeter om de spanning op het elektriciteitsnet te meten.

4. Type thuisbatterij

Over het algemeen heb je de keuze tussen een litihum-ion thuisbatterij en een zoutwater thuisbatterij. In theorie kun je ook opteren voor een loodzuurbatterij, maar door de beperkte levensduur en andere mankementen wordt steeds vaker voor een alternatief gekozen.

Lithium-ion thuisbatterijen zijn compact en licht, laden snel op en kunnen heel wat zonne-energie opslaan. Zo’n 70 procent van de thuisbatterijen behoort tot dit type accu.

Lithium-ionbatterijen zijn echter nogal vervuilend. Ze bevatten zware metalen en schadelijke stoffen, en zijn daardoor moeilijk tot niet recyclebaar.

Een milieuvriendelijk alternatief is de zoutwaterbatterij. Dat type accu bevat geen schadelijke stoffen en heeft een langere levensduur, maar neemt aanzienlijk meer plaats in beslag dan een lithium-ion batterij.

De juiste oplossing voor jouw huishouden?
Vergelijk het aanbod en krijg advies!

5. Levensduur

Een thuisbatterij vergt een grote investering die je uiteraard wilt terugverdienen. De levensduur van je thuisbatterij is dan ook belangrijk. Hoe langer de levensduur, hoe waarschijnlijker dat je die investering volledig hebt terugverdiend ruim voor je een nieuwe thuisbatterij moet aanschaffen.

De levensduur is afhankelijk van het type batterij, het merk en de kwaliteit van de batterij, en de mate waarin de opslagcapaciteit correct werd afgesteld op je stroomverbruik.

Hoe lang een batterij zou moeten meegaan, zie je aan het aantal laadcycli. Die laadcycli geven weer hoe vaak je een batterij volledig kunt opladen en ontladen.

6. Aparte of ingebouwde omvormer

Zonnepanelen zijn steeds voorzien van een omvormer. Die zet de gelijkstroom die je zonnepanelen opwekken om in wisselstroom. Elektrische apparaten kunnen namelijk enkel wisselstroom gebruiken.

Ook voor je thuisbatterij heb je een omvormer nodig. Er zijn verschillende mogelijkheden.

  • Je hebt zonnepanelen met een gewone omvormer. Je kunt die omvormer vervangen door een hybride omvormer, een aparte omvormer aanschaffen, of een thuisbatterij met een geïntegreerde omvormer aanschaffen.
  • Je hebt nog geen zonnepanelen. Dan is het aan te raden om je thuisbatterij, zonnepanelen en omvormer gelijktijdig te laten installeren. De installateur verzekert de juiste opstelling.
  • Je hebt zonnepanelen met een hybride omvormer. Goed nieuws! Je kunt je thuisbatterij eenvoudig aansluiten op je zonnepanelen.

Let wel: Niet elke thuisbatterij kan gecombineerd worden met alle verschillende soorten omvormers.

7. Thuisbatterij merken

Tot slot kijk je bij het kiezen van de beste thuisbatterij ook even naar het merk. Er zijn verschillende merken op de markt die kwalitatieve thuisbatterijen aanbieden. Denk maar aan Tesla, LG, Solax of Solarwatt.

Tip: Een installateur werkt doorgaans enkel met specifieke merken. Meer weten over thuisbatterij merken? Vergelijk dan offertes van verschillende installateurs.

Twee zonnepanelen aan een balkon, aangesloten op de beste thuisbatterij voor een kleine zonnepaneelinstallatie.

Waarom wel of geen thuisbatterij kopen?

Met een thuisbatterij kun je de overtollige stroom van je zonnepanelen opslaan. Zo verhoog je het aandeel van zonne-energie in je dagelijkse stroomverbruik. Daarmee kun je flink wat energiekosten besparen, want die opgeslagen stroom is natuurlijk helemaal gratis.

Naast zonne-energie kun je ook goedkope energie van het elektriciteitsnet opslaan, bijvoorbeeld tijdens de daluren wanneer elektriciteit goedkoper is.

Wanneer de salderingsregeling vanaf 2025 beetje bij beetje wordt afgebouwd, wordt de aanschaf van een thuisbatterij steeds interessanter. Je kunt je overtollige energie nog steeds terugleveren aan het stroomnet, maar krijgt daarvoor een steeds kleinere vergoeding.

Ontvang je helemaal geen vergoeding meer (vanaf 2031)? Dan is het des te interessant om zoveel mogelijk van je opgewekte stroom zelf te verbruiken.

Benieuwd of het in jouw specifieke situatie interessant is om een thuisbatterij aan te schaffen? Vraag een ervaren installateur om advies. Hij of zij helpt je met de nodige berekeningen.

Nood aan een berekening op maat?
Krijg persoonlijk advies en vind de oplossing die perfect aansluit bij jouw noden en wensen.
arrow Ontvang offertes

Hoe weet je welke thuisbatterij je nodig hebt?

Hierboven las je waar je op moet letten als je een thuisbatterij kopen wilt. Maar hoe weet je nu welke thuisbatterij het meest geschikt is voor jouw gezin?

1. Off-grid of netgekoppelde zonnepanelen installeren?

De meeste zonnepaneelinstallaties zijn netgekoppeld. Dat betekend dat de overtollige opgewekte stroom op het elektriciteitsnet beland. Is je stroomverbruik groter dan de stroomproductie van je zonnepanelen? Dan haal je die tekorten van het net.

Met een off-grid installatie bestaat die optie niet. Je woning is dan volledig onafhankelijk van het net. Een tekort aan energie vang je op met bijvoorbeeld een kleine windturbine of stroomgenerator. Energie-overschotten? Die dien je zo goed mogelijk op te slaan.

Om een off-grid installatie haalbaar te maken, is het dus nodig om voldoende opgewekte energie op te kunnen slaan. Het is aan te raden om daarvoor een specialist in te schakelen.

Een dak met een windturbine die groene elektriciteit opwekt.

2. Bereken het nodige vermogen

Een handige vuistregel: Vermenigvuldig het piekvermogen van je zonnepanelen met 1 of 1,5 Wh. Hebben je zonnepanelen een piekvermogen van 5 kWp? Dan heb je een thuisaccu nodig met een vermogen van 5 tot 7,5 Wh.

Heb je nog geen zonnepanelen? Dan schakel je best een installateur in om het nodige vermogen van je zonnepanelen en de capaciteit van je thuisaccu te berekenen. Zo verzeker je dat je zonnepanelen voldoende energie opwekken, en je thuisbatterij voldoende energie kan opslaan en afgeven.

3. Bepaal de opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit van je thuisbatterij is bij voorkeur 1,5 tot 2 keer groter dan je gemiddeld dagelijks energieverbruik. Let er wel op dat de opslagcapaciteit moet aansluiten op de energieproductie van je zonnepanelen.

4. Mobiel of niet-mobiel

Bepaalde thuisbatterij merken bieden ook mobiele thuisbatterijen aan. Dat soort thuisbatterij neem je bijvoorbeeld mee op vakantie, of steek je eenvoudig in je stopcontact om elektriciteit aan het daltarief op te slaan. Het gaat voornamelijk om compacte lithium-ion batterijen, vaak met een wat kleinere opslag en aan een wat lagere prijs.

5. Vraag een expert om advies

De beste thuisaccu vinden voor jouw zonnepanelen is maatwerk. Het is dan ook aan te raden om steeds een ervaren installateur in te schakelen voor het maken van de nodige berekeningen. Een installateur bekijkt je huidige situatie, luistert naar jouw wensen, houdt rekening met jouw budget en vindt een oplossing op maat.

De beste thuisbatterij voor jouw woning? Een specialist helpt je bij je zoektocht

Zomaar de goedkoopste thuisbatterij in huis halen? Niet het beste idee. Of je nu kiest voor een lithium-ion thuisaccu, opteert voor een zoutaccu, of toch voor een loodzuur batterij gaat: laat je goed adviseren door een specialist.

Wil je verschillende thuisbatterij merken vergelijken, vraag je je af hoe een thuisaccu werkt, of ben je op zoek naar een erkende installateur in jouw regio? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en 1 of meerdere offertes op maat van specialisten in jouw regio. Zo vind jij snel en eenvoudig de beste thuisaccu voor jouw gezin!

arrow
Beschrijf je project
1*. Wens je de thuisaccu aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is de woning of het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Heb je reeds een slimme (digitale) meter?
4*. Wanneer zou je de thuisbatterij willen?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.