Nieuw dak? Prijs, materialen en soorten

Wilt u een nieuwe stijl voor uw dak of bent u genoodzaakt om uw dak volledig te vernieuwen omdat het beschadigd is en wilt u weten wat u dit zal kosten? Informeer u dan via deze pagina over de prijs die u betaalt voor een nieuw dak en de verschillende materialen die gebruikt worden als dakbedekking.

Prijs nieuw dak: Mogelijkheden

Hoeveel een nieuw dak u kost, hangt af van de werken die nodig zijn:

 • Bij een kapotte dakbedekking, zal deze vervangen moeten worden en dan betaalt u enkel de kosten voor het materiaal dat u kiest als dakbedekking.

 • In het geval dat het dak volledig vernieuwd dient te worden, bij nieuwbouw of als de dakconstructie versleten is, dan zal u logischerwijze een volledig nieuw dak moeten laten plaatsen. Hierbij zullen de dakconstructie en het onderdak vernieuwd moeten worden, evenals de dakbedekking.

Hieronder ziet u een overzicht van de werken die kunnen gedaan worden aan uw hellend dak en aan uw plat dak

Prijs nieuw dak: een handig overzicht

Soort dak Prijs per m² Levensduur
Hellend dak
Kunstleien

€ 30 – € 65 

25 jaar
Bitumenleien € 30 – € 40  25 jaar
Natuurleien € 55 – € 199  30 jaar
Betonnen pannen € 22 – € 41  30 jaar
Overzetdak € 50 – € 60  30 jaar
Riet € 90 >- € 95  35 jaar
Kleidakpannen (keramische dakpannen) € 32 – € 65  100 jaar
Zink € 65 – € 110  125 jaar
Plat dak
Bitumen € 40 – € 60 (incl. btw & montage) 25 jaar
EPDM € 50 – € 80 (incl. btw & montage) 40 à 50 jaar
Groendak € 40 – € 80 (incl. btw & montage) 50 à 60 jaar
PVC € 45 – € 80 (incl. btw & montage) 20 à 30 jaar

Prijs nieuw hellend dak

Nieuw dak plaatsen

Gordingen

Een gording is een horizontale balk van het dakgebinte. De gordingen kunnen verslijten door insecten of door vocht. Het is dan zeer belangrijk om deze te laten vervangen. Nieuwe gordingen voor uw dak kosten gemiddeld 1.900 per kubieke meter.

Muurplaat

Een muurplaat is de horizontale houten balk onder het dak die het gewicht van het dak naar de onderliggende muren verdeelt. Als deze muurplaat verrot, dan kan die vernieuwd worden als een deel van de dakbedekking samen met het dakbeschot verwijderd worden. U betaalt 600 per meter voor een nieuwe muurplaat.

Kepers

Kepers zijn op de gordingen vastgespijkerd en kunnen verrotten of verslijten. Nieuwe kepers laten plaatsen is een dure zaak aangezien de dakbedekking en de dakconctructie hoogstwaarschijnlijk eerst verwijderd moeten worden. Voor het laten vernieuwen van de kepers betaalt u gemiddeld € 1.800 per kubieke meter.

Spanten

De spanten hebben een zeer belangrijke functie, aangezien ze de dakconstructie dragen. Nieuwe spanten kosten 2.000 per kubieke meter.

Dakconstructie

Als de dakconstructie doorzakt of door vocht is aangetast, dient ze vervangen te worden. De gemiddelde prijs voor een nieuwe dakconstructie is 1.700 per kubieke meter

Overzetdak

Het laatste dat aan uw dak gedaan kan worden is het laten plaatsen van een nieuw overzetdak. Het oude dak blijft behouden en er wordt een nieuw overzetdak geplaatst, boven op het oude dak, via een lattenconstructie. Deze optie is goedkoper dan een volledig nieuw dak te laten plaatsen. Let wel: Het is niet mogelijk om een overzetdak te plaatsen op een pannendak. Dit gaat wel op leien daken, roofing en golfplaten.

Prijs nieuw plat dak

De werken die gedaan worden aan een plat dak verschillen ten op zichte van de werken die gedaan worden bij hellende daken omdat er voor platte daken geen dakconstructie nodig is. Bij platte daken kunnen er verschillende lagen vernieuwd worden en kunnen de dampschermen vernieuwd worden. 

 • Het vernieuwen van de basislaag en het vernieuwen van de glasvlies onderlaag kosten ongeveer €6 per kubieke meter.

 • Het vernieuwen van de dampdrukkende laag kost iets minder. De prijs voor een nieuwe laag op uw plat dak kost ongeveer €5 per vierkante meter.

 • De dampschermen van uw dak vernieuwen kost €10 à €20 per kubieke meter.

Prijs nieuw dak: welke materialen?

Dat de prijs voor een nieuw dak afhankelijk is van het gekozen materiaal, is een logische zaak. Hieronder worden de verschillende materialen besproken, waaruit u kan kiezen voor uw nieuw dak. De soorten dakbedekking die gekozen kunnen worden voor een hellend dak, zijn anders dan die voor een plat dak.

Prijs nieuw dak

Hellend dak

 • DAKPANNEN: Dakpannen kunnen snel geplaatst worden en worden omwille van die reden vaak gekozen. Er zijn betonnen en keramische dakpannen. Een keramische dakpan heeft een zeer lange levensduur (tot zo’n 100 jaar).
 • LEIEN: Als u een leien dakbedekking kiest dan zal u die pas na 25 à 30 jaar moeten laten vervangen. Leien zijn ongeveer even duur als dakpannen. Er zijn verschillende soorten leien, zoals natuur-, kunst- en bitumenleien.
 • RIETDAK: Een rieten dak geeft uw woning een originele en authentieke look. Deze dakbedekking heeft een levensduur van 30 jaar.

Plat dak

 • BITUMEN: Roofing wordt aan de hand van een brander aangebracht, aangezien het materiaal vloeibaar wordt door de warmte en het dan goed kan hechten. Roofing kent een lange levensduur.
 • EPDM: Een ander materiaal dat u kan kiezen is EPDM. EPDM heeft meerdere voordelen, namelijk dat het bestendig is tegen UV en bepaalde weersomstandigheden, dat het geen onderhoud nodig heeft en dat het een lange levensduur heeft.
 • PVC: Het voordeel van PVC, is dat het goed waterdicht is. PVC gaat 20 jaar mee.
 • GROENDAK: Een groendak is een dak waar beplanting op groeit, dat tegen vocht en droogte kan en als het ware een beschermingslaag vormt tegen bepaalde weersomstandigheden

Prijzen vergelijken voor uw nieuw dak?

Dakdekkers en dakbedekking
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Prijs nieuw dak