Inhoud
Wat is een dakoverstek?
Een dakoverstek is het extra stukje dak dat over de gevel uitsteekt. Dit klein stukje dak zorgt dat gevels tegen neerslag beschermd worden. Hierdoor wordt regen, sneeuw of hagel tegengehouden, die anders direct langs de gevel zouden druppelen. Het wordt gebruikt voor zowel platte daken als hellende daken. Heb je toch last van beschadigingen aan bijvoorbeeld je dakgoot? Laat deze dan eerst repareren voordat je een overstek plaatst.
Je hebt keuze uit verschillende kleuren. Om een natuurlijke look te creëren zullen de meeste mensen kiezen voor dezelfde kleur als het dak. Veel gebruikte materialen zijn hout, pvc, kunststof en hardschuim.
Waarom een overstek bij je dak?
1. Esthetische voordelen
Door zijn strakke afwerking heeft zo’n dakoverstek een grote esthetische waarde.
Je woning zal extra uitstraling krijgen. Je kunt een dakoverstek bovendien voorzien van extra afwerkingen. Zo kun je aan de onderkant sfeervolle verlichting plaatsen. Je kunt ook kijken naar een eigen draagstructuur voor je dakoverstek. Hierdoor creëer je een gezellige, natuurlijke look en een knus overdekt plekje. Je kan werken met verschillende kleuren of met echt hout.
Door al die details stijgt natuurlijk de esthetische waarde van je woning.
2. Functionele waarde
De functionele waarde van dakoverstekken is dat ze een goede bescherming bieden tegen allerlei weersomstandigheden. In de zomer creëert een dakoversteek binnen voor schaduw door de hoogstaande zon te blokkeren. Tijdens de wintermaanden biedt het dan weer bescherming tegen de laagstaande zon. Een dakoversteek heeft ook weinig onderhoud nodig.
Voor welke soorten daken wordt een overstek gemaakt?
Plat dak
Bij platte daken moet je een bijpassende draagstructuur voorzien voor een perfecte horizontale dakoversteek. Zijn functie: regenwater afvoeren en de gevel onder het dak beschermen.
Hellende daken
Bij een hellend dak heb je keuze tussen een hellende structuur of een horizontale oversteek. Bij hellende daken heeft de schuine dakoversteek geen aparte draagstructuur nodig. Een schuine dakoversteek dient om de gevel onder het dak te beschermen.
Hoe groot mag een dakoverstek zijn?
Over het algemeen is een dakoverstek vergunningsvrij en mag deze maximaal een halve meter vanaf de gevel of dakgoot uitsteken. Bij de bouw van een woning heeft de eigenaar doorgaans de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe groot deze overstek mag zijn, met afmetingen die kunnen variëren van een paar centimeter tot bijvoorbeeld twintig centimeter.
Beste overstek voor je dak: opties en afwerking
Een dakoverstek is er in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van het type dak, je budget en je wensen, kun je kiezen uit een aantal verschillende opties voor een overstek.
Overstek van kunststof
Een kunststof dakoverstek is een populaire optie vanwege zijn lange levensduur en de onderhoudsvriendelijkheid. Kunststof overstekken zijn goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden en hebben minder regelmatig onderhoud nodig dan houten varianten. Ze kunnen eenvoudig bovenop bestaande randen worden geplaatst, wat zorgt voor een nette uitstraling zonder dat er schilderwerk of reparaties nodig zijn.
Overstek van hout
Een dakoverstek van hout is een sfeervolle aanvulling voor elke woning. Een groot voordeel van dit materiaal is de traditionele uitstraling en de verschillende mogelijkheden qua stijl en afwerking. Hout is wel gevoeliger voor neerslag en temperatuurverschillen en vereist daarom ook meer onderhoud dan andere materialen.
Extra opties: verlichting
Bij het aanleggen van een dakoverstek heb je ook de mogelijkheid om verlichting aan te brengen. Verlichting kan zorgen voor extra sfeer en uiteraard ook betere zichtbaarheid rondom je woning.
Voor de verlichting van een dakoverstek kun je kiezen uit bijvoorbeeld inbouwspots, ledstrips en wandverlichting. De kosten voor het installeren van verlichting bij een dakoverstek kunnen verschillen, het is daarom verstandig om offertes aan te vragen voor een nauwkeurige prijsindicatie.
Hoeveel kost een dakoverstek?
De kosten voor een dakoverstek kunnen variëren afhankelijk van je dak, de grootte, het materiaal en de constructie. Voor een dakoverstek liggen de kosten ongeveer tussen de € 50 en € 150 per vierkante meter. Dit kan variëren, afhankelijk van het gekozen materiaal, de complexiteit van de klus en de arbeidskosten van de dakdekker.
Dakoverstekken vervangen of vernieuwen? Vergelijk nu gratis vrijblijvende offertes!
Heb je interesse om een dakoverstek te plaatsen en benieuwd naar de mogelijkheden? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes voor een overstek die bij jouw woning past. Zo kun je makkelijk prijzen en vakmannen vergelijken.