Wat kost een roofing dak?

Roofing, ook wel bitumen genoemd, is het meest populaire soort dakbedekking en een alternatief voor EPDM of PVC dakbedekking. Het wordt gemaakt uit aardolie met polyester of glasvlies in combinatie met kunststofvezels. Heeft jouw woning of bedrijf een plat of licht hellend dak? Dan is roofing misschien het ideale type dakbedekking voor jou. Op deze pagina geven we de voor- en nadelen mee van een roofing dak, en geven we je alle nodige informatie om de beste soort roofing voor jouw noden te kiezen.

Wat kost roofing per m²

Eerst en vooral overlopen we de prijzen die je moet tekenen voor roofing. Per vierkante meter roofing reken je best tussen de €40 en €60, inclusief btw en installatiekosten. Daarmee is het goedkoper dan de steeds populairder wordende EPDM dakbedekking.

Natuurlijk zijn er verschillende factoren waarmee je best rekening houdt voor de uiteindelijke prijs. Hoe groter je dak, hoe goedkoper roofing is per vierkante meter. Wat ook meespeelt, is de bereikbaarheid en de combinatie met de onderliggende isolatie van jouw dak.

De voordelen van een roofing dak

Naast de kostprijs, heeft roofing nog enkele andere voordelen die maken dat je roofing best overweegt wanneer je dakbedekking voor jouw dak moet kiezen. Zo is het waterdicht en goed bestand tegen vocht mits het goed is geplaatst. Meerdere lagen roofing zijn aangeraden wanneer je zeker wilt zijn dat roofing volledig waterdicht is. Dit komt omdat het niet naadloos is en naden een groter risico vormen op lekkage. Is jouw roofing goed geplaatst? Dan mag je extra goed op je beide oren slapen.

Daarboven komt dat roofing grotendeels wordt gemaakt van gerecycleerd materiaal. Het kan makkelijk van buitenaf geplaatst worden en ook isolatie kan eenvoudig bovenop de roofing toegevoegd worden. Een ander voordeel van roofing is dat het makkelijk te herstellen is. Ook vervanging kan met roofing voor een relatief lage kostprijs.

Het nadeel van roofing ten opzichte van EPDM is voornamelijk dat het een minder lange levensduurte heeft en minder wortelwerend is. Wil je bijvoorbeeld de optie openhouden om een milieuvriendelijk groendak te plaatsen of wil je minder onderhoudswerk hebben? Dan kan je gewoonweg een wortelwerende folie op de roofing plaatsen.

De verschillende soorten roofing

De twee belangrijkste soorten roofing zijn SBS en APP.

  • SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen, dat is bitumen waaraan elastomeer is toegevoegd, wat een soort rubberachtige kunststof is. De flexibiliteit en grote hechtkracht van SBS maakt het geschikt voor heel wat soorten ondergronden zoals isolatie, hout en andere. Het krimpen of uitzetten van ondergronden wordt goed opgevangen door de elasticiteit van SBS. Het grote nadeel van SBS is dat het niet zeer goed bestand is tegen UV-straling. Daarom kies je best voor een extra laag lei of grind op de SBS roofing zodat het dakoppervlak niet poreus wordt op lange termijn.
  • APP roofing is dan weer wel goed bestand tegen extreme tempraturen. APP staat voor Atactisch Poly Propyleen en is een kunststof uit plastomeren. In combinatie met bitumen, krijg je zo een soort roofing die minder elastisch is dan SBS bij lage tempraturen maar wel goed bestand is tegen UV-straling. Vanwege die lagere flexibiliteit is het aangewezen om APP roofing enkel te gebruiken op ondergronden die amper krimpen of uitzetten.

Wanneer roofing vervangen? 

Roofing heeft een levensduur tussen de 20 en 40 jaar, behoorlijk lang dus. Om 40 jaar te bereiken, moet je wel goede kwaliteit roofing op de juiste manier plaatsen én deze regelmatig onderhouden. Roofing onderhoud je best door jaarlijks vuil, onkruid en ingroeiende wortels te verwijderen.

Het kan natuurlijk zijn dat je roofing aan dringend herstel toe is. Dat is het geval wanneer je bijvoorbeeld scheurtjes of blaasjes in de roofing vaststelt. Blazen vormen zich meestal door waterdamp die onder de roofing vastzit. Deze geven aanleiding tot scheurtjes, waardoor vocht het dak kan binnendringen.

Scheuren komen minder vaak voor bij moderne roofing. Door de scheurtjes is de roofing niet meer waterdicht, waardoor onderliggende structuren zoals hout- of betonconstructies aangetast worden.

In beide gevallen is het aangewezen om zo snel mogelijk herstellingen uit te voeren. Bij plaatselijke schade kunnen blaasjes of scheurtjes eventueel eenvoudig gerepareerd worden met rubbercoating of een soort rubberpasta die speciaal voor daken is ontwikkeld. In andere gevallen wordt best een nieuwe roofingstrook op het beschadigde deel geplaatst. Dit is een efficiënte oplossing die relatief weinig kost. Het is bij blazen en scheuren wel aangewezen om na te gaan of de volledige dakbedekking zijn werk nog degelijk doet.

Een vakman zal snel weten of dit het geval is, en zal je de juiste oplossing voor jouw probleem aanraden.

Roofing branden en plaatsen

Hoe roofing branden en plaatsen?

Roofing wordt meestal op jouw dak geplaatst door het te branden met behulp van een gasbrander. Vanwege de hitte wordt de roofing lichtjes vloeibaar, en hecht het zich aan het oppervlak. Wanneer er genoeg overlap is tussen de stroken, namelijk ongeveer 10 centimeter, krijg je een mooi waterdicht geheel. Het branden van roofing moet absoluut op de juiste manier gebeuren om blaasvorming te voorkomen en houdt uiteraard een groter risico op brandgevaar in. Schakel daarom zeker een specialist in om jouw dak van roofing te voorzien.

Kan ik roofing ook lijmen? 

Een iets duurdere optie dan branden is de roofing aan jouw dak lijmen. De aankoop van lijm maakt dit iets duurder, maar heeft als voordeel wel dat jouw roofing een extra waterdichte laag heeft. Zo is jouw dakbekleding extra waterbestendig. Het is ook heel wat makkelijk en veiliger dan roofing branden, waardoor het zeker voor een doe-het-zelver de aangewezen keuze is.

Op zoek naar een nieuwe roofing dakbedekking?

Is roofing dakbedekking iets voor jou en wil je graag de kosten drukken? Vergelijk dan offertes van specialisten. Je kan op deze pagina gratis en vrijblijvende offertes aanvragen van dakwerkers in jouw buurt. Zo heb je een duidelijk overzicht van wat je mag verwachten én kan je prijzen vergelijken! Aarzel niet en vraag nu jouw offerte aan!

Dakdekkers en dakbedekking
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Roofing