Waarom kiezen voor een betonlook traprenovatie?

Een goede reden om te kiezen voor een betonlook effect van een trap, is dat het naast enkel de uitstraling ook vele voordelen met zich mee brengt. Deze zullen we hieronder uitgebreid bespreken.

Zwarte betonlook trap met een witte muur.

Alle praktische voordelen van een betonlook trap op een rijtje

Uitstraling

Een betonlook trap kan met zijn met zijn industriële uitstraling een mooi resultaat opleveren aan het interieur van de woning.

Veelzijdigheid

Een ander voordeel van betonlook trappen is de veelzijdigheid. De trappen zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende soorten, kleuren en maten. Dit geeft je de mogelijkheid om de trap aan te passen aan jouw persoonlijke smaak en stijl. Een industriële- of een open trap bekleden? Met de betonlook kan het allemaal!

Duurzaamheid

De betonblokken staan bekend om hun duurzaamheid. De trappen gaan lang mee en zijn goed bestand tegen vlekken, beschadigingen en krassen. Dit is ideaal wanneer er veelvoudig gebruik van wordt gemaakt.

Onderhoudsgemak

Zoals hierboven al enigszins beschreven, zorgt de duurzaamheid van de betonlook trap ook voor veel onderhoudsgemak. De betonlook trap heeft in tegenstelling tot een echte betonnen trap weinig onderhoud nodig. Wanneer er onderhoud nodig is kan dit eenvoudig gebeuren met bijvoorbeeld een vochtig doekje, waarbij er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van speciale reinigingsmiddelen

Kostenefficiënt

De kosten van een betonlook trap zijn over het algemeen een stuk voordeliger dan die van een echte betonnen trap. Dit biedt de mogelijkheid aan mensen die opzoek zijn naar een trap met een betonlook uitstraling maar een kleiner budget hebben.

Wens je advies op maat voor het laten renoveren van jouw betonlook trap?
Klik dan op de rode knop en ontvang vrijblijvende offertes
arrow Ontvang offertes

Hoeveel kost een betonlook trap?

De prijzen voor een betonlook trap

MogelijkhedenPrijs (per traptreden)
OverzettredenTussen € 50 en € 150
Grijze houten trapTussen € 50 en € 150
Grijze leren trapTussen € 150 en € 400
Beton ciré trapTussen € 150 en € 250

Prijzen: betonlook versus betonnen trap

De prijs voor het realiseren van een beton trap look bedraagt gemiddeld rond de vijftig euro per vierkante meter. Deze prijs is inclusief het arbeid, materiaal en btw. Hieronder lees je de prijs van een betontrap.

Betontrap zelf plaatsen of laten doenPrijs (Hele trap)
Zelf plaatsen betontrapTussen € 1.300 en €2.300
Betontrap laten plaatsenTussen € 1.400 en € 2.900

Zoals je kunt zien, vallen de prijzen voor een betonlook trap lager dan een betontrap.

Op zoek naar de ideale vakman voor jouw betonlook trap?
Vraag hier de vrijblijvende offertes aan voor een professionele traprenovatie

Welke trapbekledingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten materialen om je betonlook trap van te voorzien: laminaat, linoleum en pvc. Uiteraard heeft elke soort materiaal zijn voordelen en nadelen.

Overzettreden

Je kunt kiezen om overzettreden over de bestaande traptreden te plaatsen om het van een nieuwe look te voorzien. Dit kan erg interessant zijn om de betonlook na te bootsen met tegelijkertijd de voordelen van een bekleding.

Grijs hout

Een houten trap voorziet de woning met zijn elegante interieur van een warme uitstraling.

  • Shady grey: bestaat uit zachtgrijs eikenhout waarbij de houtnerven duidelijk te zien zijn. Dit is ideaal toepasbaar in een zowel modern interieur als een landelijk interieur.
  • Silver Oak: heeft de structuur van eikenhout maar geeft in tegenstelling tot ‘shady grey’, de trap een tijdloze houten uitstraling met een glanzende tint.
  • Silver Pine: is hout van een pijnboom. Dit type hout heeft een over het algemeen grillige vormen en is meestal donkergrijs. Het is ideaal geschikt voor een warm interieur.

Grijze leren trap

Ook kun je overwegen om voor een grijze leren trap te kiezen. Grijs leer is verkrijgbaar in vele verschillende soorten tinten grijs, dat eenvoudig toepasbaar is bij elke soort interieur. Daarnaast heeft een trap van leer veel glip, waardoor slipgevaar voorkomen kan worden. betonlook overzettreden

Beton ciré trap

Een veelgebruikt materiaal voor het creëren van een betonlook, is de beton ciré. Beton ciré geeft door zijn gladde afwerking en een lichte textuur, de trap de look van echt beton. Verder is het gemaakt van sterk materiaal waardoor het ideaal is voor dagelijks gebruik.

Kiezen voor een lichtgrijze of donkergrijze trap?

Een lichtgrijze trap kan ideaal zijn om de trapgat meer op te laten vallen in het donker.

Een donkergrijze trap geeft je daarentegen de mogelijkheid om te spelen met ruimtelijk effect. Indien je goed gebruik maakt van de kleurcontrast kun je de trap een echte eyecatcher maken in een lichte ruimte.

Een grijze betonlook trap met een grijze metalen leuning in een licht interieur

Welke (3) manieren zijn er om de trap een betonlook te geven?

Misschien vraag je jezelf af: “Hoe kan ik zelf een trap renoveren?”

Indien je de trap zelf wenst te renoveren, raden we je aan om een van de drie stappenplannen te volgen om jouw trap te voorzien van de beste make over:

Het aanbrengen van een stuc mortel + Stappenplan

Een andere techniek is het afwerken met een stuc mortel. Hierbij wordt er een laag speciale mortel op de trap aangebracht om een betonnen uitstraling te creëren. Hieronder volgt een stappenplan:

Stap 1: schoonmaken

Allereerst ga je de trap schoonmaken, zodat het stof- en vuilvrij is. Indien nodig verwijder je dus ook eventuele verfresten en oude bekleding.

Allereerst begin je met het schoonmaken van de trap en schuur je het oppervlak licht met een schuurpapier of schuurmachine. Daarna maak je de ondergrond stof- en vuilvrij.

Als dat gebeurt is, ontvet je de trap met een spons en emmer met lauw water en een scheutje ontvetter of ammonia. Ga met de spons over de treden en doe dit van boven naar beneden.

Stap 2: afplakken en primer aanbrengen

Vervolgens plak je de randen, muren en vloer af met afplaktape en afdekfolie. Dan breng je op de trap een primer laag aan en laat je het goed afdrogen. De primer zorgt er namelijk voor dat de verf beter hecht en geeft het een egale basis.

Stap 3: basislaag aanbrengen

Als de primer gedroogd is, is het tijd om de eerste laag stucmortel aan te brengen. Met een troffel zorg je ervoor dat je de mortel gelijkmatig over het oppervlak van de trap verdeelt. Zorg ervoor dat de laag dus en glad is. Vervolgens laat je het goed afdrogen.

Stap 4: textuur creëren

Zodra de basislaag goed is opgedroogd, ga je textuur aanbrengen om de betonlook te versterken. Om de gewenste structuur te creëren, gebruik je een spons of een roller. Breng hiermee de gewenste structuur van de stucmortel aan. Vervolgens laat je dit weer drogen.

Stap 5: tweede laag aanbrengen

Als de eerste laag stucmortel is opgedroogd, breng je de tweede laag aan over de textuur. Net als bij de basislaag, strijk je de mortel glad. Zorg er wel voor dat de reeds aangebrachte structuur behouden blijft.

Stap 6: afwerken

Nadat de tweede aangebrachte laag is opgedroogd, kun je de betonlook trap gaan afwerken. Dit doe je met een sealer of een doorzichtige beschermlaag. Hierdoor bescherm je de trap tegen slijtage en vereenvoudig je het om schoon te maken.  

Tip: Zorg ervoor dat je over de juiste uitrusting beschikt voor het werken met een stucmortel.

Een witte betonlook trap met een houten bruine trapleuning en witte trapwangen

Beton look maken in meerdere krijtverf lagen + Stappenplan

Een betonlook trap met meerdere krijtverf lagen is een afwerkingstechniek waarbij je krijtverf in verschillende tinten en lagen aanbrengt om de betonnen uitstraling te creëren. Hieronder volt het stappenplan

Stap 1: schoonmaken

Allereerst ga je de trap schoonmaken, zodat het stof- en vuilvrij is. Indien nodig verwijder je dus ook eventuele verfresten en oude bekleding.

Allereerst begin je met het schoonmaken van de trap en schuur je het oppervlak licht met een schuurpapier of schuurmachine. Daarna maak je de ondergrond stof- en vuilvrij.

Als dat gebeurt is, ontvet je de trap met een spons en emmer met lauw water en een scheutje ontvetter of ammonia. Ga met de spons over de treden en doe dit van boven naar beneden. Vervolgens plak je de randen, muren en vloer af met afplaktape en afdekfolie.

Stap 2: grondlaag aanbrengen

Breng de grondlaag aan op de trap. Het is gebruikelijk om dit met een lichte tint te doen. Vervolgens breng je met een kwast, het verf aan op het oppervlak. Laat de verf goed drogen

Stap 3: textuur creëren

Zodra de grondlaag goed is opgedroogd, ga je textuur aanbrengen om diepte te creëren en de betonlook te versterken. Om de gewenste structuur te creëren, gebruik je een spons of een roller. Hiermee breng je de gewenste patronen, stippen, strepen etc. aan  Breng hiermee de gewenste structuur van de stucmortel aan. Vervolgens laat je dit weer drogen.

Stap 4: meerdere lagen aanbrengen

Als de eerste laag krijtverf is opgedroogd, breng je de volgende kleuren aan. Gebruik telkens een andere kleur om een realistische en beton look te geven met veel variatie. Na het aanbrengen van de volgende laag, laat je dit weer goed opdrogen voordat je weer een nieuwe laag aanbrengt. Om het gewenste effect te bereiken, voeg je steeds opnieuw textuur toe.

Stappen 5: detailwerk

Eventueel kun je nog wat details toevoegen, zoals vlekken, kleine scheurtjes etc. Zorg er wel voor dat je hiervoor de juiste gereedschap hebt. Je kunt best wat experimenteren om te zien welk effect je het meeste aanspreek en wat je wilt bereiken

Stap 6: afwerken en beschermen

Als alle aangebrachte lagen krijtverf gedroogd zijn, breng je een afwerkingslaag aan ter bescherming. Dit doet je het beste met krijtlak.

Een zwarte beton look trap met een glazen wand

Renoveren met overzettreden

Je kunt kiezen om overzettreden over de bestaande traptreden te plaatsen om het van een nieuwe look te voorzien. Dit kan erg interessant zijn om de betonlook na te bootsen met tegelijkertijd de voordelen van een bekleding te hebben. De renovatie is snel gedaan en de kosten hiervan zijn beperkt.

Waarop letten?

De veiligheid: het is belangrijk om te zorgen voor een goede veiligheid. De betonlook trap is erg hard van materiaal. Daarom wordt het sterk aangeraden om de trap te voorzien van een goede ondersteuning. Hou onder andere rekeningen met de leuningen en de gladheid van de trap.

De wet- en regelgeving: indien je een betontrap plaatst voor industriële doeleinden, zorg er dan wel voor dat je je aan de wet houdt. Hou rekening met de vereiste normen zoals, minimale breedte, vereiste leuningen en een maximale hoogte.

Een grijze betonlook trap met een witte muur en antislipstrips

Op zoek naar trapspecialisten in je buurt? Vul het offerteformulier in en vergelijk verschillende offertes

Indien je op zoek bent naar de juiste vakman voor de juiste prijs, kan het lonen om verschillende offertes te vergelijken. Een vakman heeft veel ervaring en competenties en biedt garantie op goed werk met een gewenst resultaat

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen