Hoe trap (zelf) opknappen? Stappenplan

Steek je graag de handen uit de mouwen en ben je van plan om zelf je trap op te knappen? Lees dan zeker verder! Hieronder bespreken we namelijk alle stappen die je moet doorlopen om je project tot een succesvol einde te brengen.

Stap 1: Verwijderen van de vloerbekleding

Eerst en vooral moet je de oude vloerbedekking van je trap halen. In de meeste gevallen zit zo’n tapijt stevig vast met allerlei nietjes en oude lijmresten. Als je oude vloerbedekking een lange tijd op je trap heeft gelegen, is het zeker verstandig om tijdens het verwijderen een mondmasker te dragen. Er kunnen onder de vloerbedekking vieze stoffen en bacteriën vastzitten. Deze kunnen gemakkelijk een allergische reactie veroorzaken.

Stap 2: Verwijderen lijmresten, schuren en kaal maken

Heb je de oude vloerbedekking inmiddels succesvol verwijderd? Dan begint nu de vervelendste opgave: het verwijderen van alle oude lijmresten, nietjes en spijkertjes. Om het jezelf gemakkelijker te maken, is het slim om de lijmresten eerst vochtig te maken met heet water en een sopje. Vervolgens laat je de lijmresten in het warme water weken. Vrijwel alle soorten lijm die vroeger gebruikt werden om vloerbedekking vast te lijmen, bestaan uit één component.

Als je de lijmresten ongeveer een uurtje hebt laten weken, kan je beginnen met het afkrabben van de oude lijm. Je gebruikt hiervoor best een verfkrabber met drie hoeken. Let op de scherpe hoeken van de verfkrabber. Het is verstandig om deze vooraf met een vijl wat gladder te maken. Zo kan je de oude vloerbedekking en lijmresten weghalen zonder krassen achter te laten.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier gratis offertes aan.

Stap 3: Afkitten van kieren tegen het kraken

Na de grondige schoonmaakbeurt van de trap, begin je best aan het dichten van de kieren. Dit kan je gemakkelijk doen aan de hand van een speciale flexibele kit voor trappen. Het afkitten van de kieren zorgt ervoor dat je trap in de toekomst niet zal kraken.

Stap 4: Geef de trap haar nieuwe look

Nu kan je beginnen aan het leukste onderdeel: de trap haar nieuwe look geven. Je hebt hierbij verschillende opties. Zo kun je de trap bijvoorbeeld schilderen om het de typische grijze betonnen look geven. Ook kun je de huidige trend volgen, namelijk je trap in een gebroken witte kleur schilderen.

Nog een andere optie is om je trap, na het polijsten, met een tapijt te bekleden. Om een tapijt op je trap aan te leggen, moet je eerst de afmetingen van je trap kennen. Daarna kan je naar de winkel gaan om zelf een tapijt uit te kiezen. Vervolgens kan je ze zelf gaan leggen. Het is wel verstandig om eerst een ondertapijt aan te leggen.

Stap 5: Afwerking, schoonmaken en controle

Nadat je jouw trap een nieuwe look gegeven hebt, is het belangrijk om enkele laatste zaken niet te vergeten. Denk bijvoorbeeld aan oude trappen waarop je gemakkelijk kunt uitglijden. Dit komt omdat veel oude trappen met ondiepe en smallere treden zijn gebouwd. Hierdoor kan je jouw voet vaak niet volledig op een trede plaatsen en is bijgevolg het valgevaar groter.

Het is belangrijk om hier wat aan te doen. Een goede optie is het plaatsen van antislip strips op alle treden. Zo heb je tenminste grip als je jouw voeten op de treden plaatst. De kans dat je uitglijdt, is dan een heel stuk kleiner.

Houten trap in huis

Wat kost een traprenovatie?

Voor het zelf renoveren van je trap ga je een aantal spullen nodig hebben. Het is verstandig om deze bij een betrouwbare bouwmarkt te kopen of, indien mogelijk, te huren.

De volgende zaken heb je nodig:

  1. Antislip strips
  2. Stofmaskers
  3. Het huren van een föhn en schuurmachine
  4. Potten verf
  5. Schuurpapier
  6. Een schraper

Deze zes benodigdheden hebben samen een kostprijs die tussen de 250 en 350 euro ligt.

Tips om je trap geluiddempend te maken

Iedereen kent het wel. Je zit ergens in huis of je ligt in bed en iemand komt de trap afgelopen. Bij elke stap die ze zetten hoor je dat irritante krakende geluid. Dit kan erg vervelend zijn. Maar hoe kom je hier vanaf? Dit verschilt per trap. Verschillende materialen maken namelijk verschillende geluiden. Hieronder bespreken we een aantal opties.

Betonnen trap

Betonnen trappen zijn over het algemeen best goed geïsoleerd. Ze zijn bijvoorbeeld beter geïsoleerd dan houten of stalen trappen. Wil je toch nog meer geluidsisolatie aan je betonnen trap toevoegen? Dan kan je jouw trap met nog een ander materiaal laten bekleden. Dit zorgt voor een extra geluiddempende laag.

Houten trap

Houten trappen kunnen in sommige gevallen veel vervelende geluiden maken. Als je hier iets aan wil doen, is het verstandig om de trap met een speciaal geluiddempend materiaal te bekleden. Denk bijvoorbeeld aan tapijt, PVC en linoleum.

Stalen trap

Stalen trappen zijn, op het gebied van geluidcontact, niet de beste optie. Ze maken bij contact behoorlijk wat geluid. Door extra materiaal toe te voegen kan je het geluid al verminderen. Ook kan je ervoor kiezen om ontdreuningsmateriaal toe te voegen. Dit kan zowel bij stalen als metalen trappen, maar de soort trap moet een dichte trap zijn. Bij stalen trappen met perforatiegaten ertussen werkt ontdreuningsmateriaal bijvoorbeeld niet.

Ontdreuningsmateriaal zorgt ervoor dat het typische ‘gong’ geluid een stuk vermindert wanneer je contact maakt met de treden.

Open trap

Veel mensen vragen zich af of je ook een open trap geluiddempend kunt maken. Het lukt, maar het is wel een stuk lastiger. Een gesloten trap zonder perforatiegaten vangt namelijk automatisch meer geluid op. Daarom zou je bijvoorbeeld van je open trap een dichte trap kunnen maken.

Een andere mogelijkheid is om de treden van je trap met extra materiaal te bekleden.

Tip: Kan je jouw trap aan het begin of aan het einde met een deur afsluiten? Ook dit is een goede optie om het geluid meer te dempen.

Trap die een nieuwe verflaag krijgt

Wat voor soort traprenovatie kiezen?

Er bestaan verschillende soorten traprenovatie. Welke soort jij kiest, hangt af van verschillende factoren zoals je persoonlijke smaak, budget en situatie. Hieronder bespreken we drie soorten traprenovatie.

Soort 1: Traprenovatie eiken toplaag

Een gerenoveerde trap met een eiken toplaag is onbewerkt. Later kan je wel nog de stroefheid naar wens afwerken met lak of stroeve olie. Onbewerkte of onbehandelde traptreden zijn van een geïntegreerde antislip strip voorzien.

Soort 2: Traprenovatie laminaat

Een trap die met laminaat is afgewerkt, valt te vergelijken met de afwerking van een laminaten vloer. Dit betekent dat je de laminaten trap gewoon kunt gebruiken zonder veel verdere aanpassingen te maken. Als je toch extra zeker wil zijn, kan je bijvoorbeeld nog speciale antislip profielen monteren.

Soort 3: Traprenovatie vinyl

Vloeren die met vinyl afgewerkt zijn, zijn van nature al wat ruwer. Toch kan het nooit kwaad om nog een extra antislip strip te monteren. Deze profielen zorgen er namelijk voor dat je zowel met als zonder schoeisel veilig op de nieuwe gerenoveerde trap kunt lopen.

Professioneel advies nodig? Vind de juiste vakman in jouw regio voor info en een vrijblijvende offerte

Zit je nog steeds met een aantal vragen of wil je specifiek advies op maat?

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere trap specialisten uit jouw regio. Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes op met prijsvoorstellen. Zo kan je je beter informeren en ben je zeker dat je de juist specialist inschakelt voor jouw situatie. Een trappen specialist garandeert bovendien correct uitgevoerde werken.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen