Wat is zandstralen?

Een trap zandstralen is een proces waarbij er met een speciale zandstraalcompressor onder hoge druk kleine zandkorrels tegen het hout van de trap worden aangeblazen. Wat een schurende werking creëert. Ook met andere straalmiddelen zoals mineraal zand of keramische parels bekom je een soortgelijk resultaat.

De schurende werking zorgt ervoor dat oude verflagen, vernis en beits op een effectieve manier kunnen worden verwijderd. Zodat je het originele hout weer kunt zien en je de trap terug in zijn oorspronkelijke staat herstelt.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het formulier in. Het is gratis en vrijblijvend
arrow Ontvang offertes

Voordelen

Een trap zandstralen is een uitstekende manier om houten trappen te renoveren. Deze manier van trap renoveren is snel en ook efficiënt. Het is ook een goede manier om gemakkelijk allerlei moeilijke hoekjes mee te pakken. Bovendien is het zelfs mogelijk om naast houten trappen ook metalen trappen te zandstralen.

Nadelen 

Toch zitten er naast deze voordelen ook wat nadelen aan een trap zandstralen. Het is namelijk vrij gemakkelijk om schade toe te brengen aan je trap wanneer je het zelf doet. En daarmee komen we gelijk bij het tweede nadeel, het is vrijwel niet mogelijk of het alleen te doen.

Aangezien het een erg sterke straal is kan het ook schade toebrengen aan een trap als er niet voorzichtig mee wordt omgegaan. Ook dien je de volledige ruimte af te dekken aangezien zandstralen voor enorm veel stof in de ruimte zorgt.

Houten trap met witte muren

Wat is de prijs trap zandstralen?

De kosten voor het zandstralen van een trap schommelen gemiddeld tussen de 25 en 45 euro per vierkante meter. Dit is voornamelijk afhankelijk van de grootte van de trap.

Over het algemeen is het zandstralen van een trap relatief goedkoop om je mooie houten trap te renoveren. Een nieuwe trap is een veel grotere investering dan een bestaande trap opnieuw zijn oude glorie geven.

Concrete prijzen vergelijken?
Vraag ernaar via ons offerteformulier

Hoe krijg je een trap gezandstraald? Stappenplan

Hieronder geven we de aandachtspunten en duidelijk werkwijze trap zandstralen in een stappenplan.

Stap 1: Voorbereidingen

Voor je start met het zandstralen van de trap horen er eerst een aantal voorbereidingen te worden getroffen. Ten eerste moet de volledige ruimte worden afgesloten. Aangezien een oude trap renoveren en zandstralen veel stof kan vrijmaken.

Een specialist zal de volledige ruimte correct afdekken, zodat het stof niet in de rest van je huis terecht komt.

Stap 2: Zandstralen

Na de voorbereidingen kan het zandstralen van een trap beginnen. Bepaal het type hout zodat je weet welk straalmiddel je in de betreffende situatie hoort te gebruiken.

Ook moet je de druk en de afstand bepalen waarmee je de zandkorrels op de hele trap blaast.

 

Hout zandstralen

Stap 3: Schoonmaken en trap afwerken

Na het zandstralen van de trap komt het minder leuke werk: het is tijd om alles weer op te ruimen en schoon te maken. Een specialist is gemiddeld zo’n één a twee dagen bezig om de gehele trap opnieuw in z’n oorspronkelijke glorie te herstellen.

Je kan bij een gezandstraalde trap er ook nog voor kiezen om verder te laten afwerken met bijvoorbeeld verf of lak. In dat geval duurt het gehele proces net iets langer.

Houten trap in woning

Welk houten trap is geschikt?

Je kan niet iedere trap zandstralen. Sommige houtsoorten zijn geschikt, andere minder. Harde houtsoorten zijn bijvoorbeeld meer geschikt dan zachtere houtsoorten. Omdat hardere houtsoorten de druk van het zandstralen kunnen weerstaan. Dit wil niet zeggen dat het bij een zachtere houtsoort niet mogelijk is.

Ook voor zachtere houtsoorten is het in een aantal gevallen mogelijk om de trap te zandstralen. Het kan bijvoorbeeld door de druk van de straal te verlagen.

Een specialist beoordeelt per situatie wat mogelijk is.

Vraag advies aan een specialist
Stel je vragen aan 1 of meerdere vakmannen

Zelf zachtere houtsoorten zandstralen of aan een vakman overlaten? 

Deze klus vereist enige handigheid, zachte houtsoorten, maar andere ook. Een specialist beschikt over de nodige kennis, ervaring en apparatuur om het zandstralen van jouw trap tot een goed einde te brengen.

Bovendien is het als doe-het-zelver best lastig om te oordelen welke straal toegepast hoort te worden in jouw situatie. Daarbij loop je het risico om de trap en het hout te beschadigen. Je kan dus best de trap laten zandstralen door een professional.

Houten trap met witte stootborden

Aandachtspunten voor het zandstralen

Er zijn enkele zaken waar je best rekening mee houdt als je wil dat de hele procedure zo eenvoudig mogelijk verloopt. Het verwijderen van verf is bijvoorbeeld een stuk lastiger dan het verwijderen van vernis. Belangrijk om te weten als je een tijdsinschatting wil maken.

Ook is het zoals eerder vermeld verstandig om de rest van de ruimte af te dekken voor het stof dat vrijkomt tijdens het zandstralen.

Extra info of offertes? Vind vakmannen in je regio en vergelijk gratis offertes

Is jouw trap aan een renovatie toe en overweeg je om je trap te laten zandstralen? Vul onderstaand formulier in en ontdek jouw opties inclusief advies van een specialist. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen en bespaar kosten.

Aangezien de meeste specialisten uiteenlopende tarieven hanteren, is het verstandig om vakmannen eerst onderling te vergelijken. Neem contact op en kom gegarandeerd tot de beste oplossing voor jouw situatie en budget.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen