Hoeveel kost het om een trap te laten schilderen?

De kosten voor het schilderen van een trap kunnen aanzienlijk variëren. Gemiddeld mag je rekenen op een prijskaartje tussen 400 en 1.000 euro. Hieronder vallen materiaal-, arbeids- en andere kosten.

Betaalmethode Prijs gemiddeld Omschrijving
Per uur Tussen € 35 – € 40/uur Uurprijs (inclusief materiaal, verf btw)
Per trede Tussen € 15,- en € 20,- Twee lagen grondverf en één eindlaag
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vraag en vergelijk gratis prijzen van vakmannen in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Prijsbepalende factoren

De uiteindelijke kostprijs voor het verven van een trap is afhankelijk van meerdere factoren. Hou hiermee rekening zodat je later niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

 • Ten eerste is de soort trap belangrijk. Heb je een lange trap, dan ligt de prijs hoger dan bij een trap die maar uit een paar treden bestaat.
 • Buiten het aantal treden speelt ook de vorm van de trap een grote rol. Het schilderen van een wenteltrap is bijvoorbeeld arbeidsintensiever dan het schilderen van rechte trap.
 • Verder heeft ook de staat van de trap een invloed op de kostprijs. Hoelang is het geleden dat je trap een nieuwe verflaag heeft gekregen? Als de schilder nog veel in orde moet brengen voordat de trap schilderklaar is, zal de kostprijs hoger liggen.
 • Ook de trapbekleding bepaalt de kostprijs. Heb je een gestoffeerde trap? Dan moet de bekleding eerst verwijderd worden voordat de schilderwerken kunnen beginnen. Als de bekleding bovendien slecht is aangebracht, bestaat de kans dat de trap eerst (gedeeltelijk) gerepareerd moet worden. Tot slot is het ook moeilijk om de kwaliteit van het materiaal in te schatten als er nog trapbekleding op zit.
 • Ten slotte beïnvloeden ook extra’s de prijs van je schilderwerken. Wil je bijvoorbeeld dat er speciale verf wordt gebruikt? Of is je trap ernstig beschadigd en zou je het graag eerst hersteld zien? Zo’n zaken zie je allemaal terug in het uiteindelijke prijskaartje.
trap witte verf schilderwerken

Hoe verf je een trap? [Stappenplan]

Steek je liever zelf de handen uit de mouwen, maar weet je niet goed hoe te beginnen? Dan kan onderstaand stappenplan je helpen. In 7 stappen schilder je zelf je trap.

Stap 1: Bescherm de omliggende muren en vloer

Bedek de muren en de vloer die de trap omringen met afdekfolie. Tijdens de schilderklus komt er namelijk flink wat stof vrij door het schuren. Bovendien loop je altijd het risico op verfspatten. Door alles goed af te dekken, blijft de omgeving schoon.

Stap 2: Verwijder eventueel het tapijt

Heb je een trap met bekleding? Dan zal je eerst de bekleding moeten verwijderen. Maak het tapijt goed nat met een warm sopje. Laat dit weken en herhaal dit nog eens na een paar uur. Vervolgens kan je het tapijt gemakkelijk weghalen.

Stap 3: Ontvet de trap

Voor een goede hechting van de verf is het belangrijk om de trap grondig te ontvetten. Dit doe je met een ontvettingsmiddel en water. Laat de trap vervolgens goed drogen.

Stap 4: Schuur de trap

Als de trap helemaal droog is, kan je beginnen met schuren. Dit kan je met de hand doen of met een schuurmachine. Losse verfresten kan je ervan krabben met een plamuurmes. Maak na het schuren de trap helemaal stofvrij.

Stap 5: Herstel kleine oneffenheden

Als de trap stofvrij is, kan je eventuele oneffenheden en beschadigingen plamuren met een plamuurmes. Als er kiertjes en naden in de trap zijn, kan je deze vullen met acrylaatkit. Zijn alle oneffenheden weggewerkt? Schuur de trap dan opnieuw.

Stap 6: Breng de grondverf aan

Nu is het tijd om de eerste laag verf aan te brengen. Deze eerste laag is eigenlijk een laag grondverf. Dit zorgt bovendien voor een betere hechting van de dekkende verf. Schuur de trap nogmaals wanneer de grondverf gedroogd is. 

Stap 7: Schilder de trap

Nu is het tijd om aan het echte werk te beginnen. Schilder de trap met een blokkwast. Breng niet te dikke lagen aan. Om een mooie egale dekking te krijgen, is het beter om meerdere dunne lagen aan te brengen dan een enkele dikke. 

Professioneel advies nodig?
Stel je vragen aan erkende vakmannen

Wat is de beste verf voor het schilderen van een trap?

Welke verf het beste is voor jouw trap hangt onder andere af van de ondergrond van je trap. Het is belangrijk om een verfsoort te kiezen die geschikt is voor jouw ondergrond.  

Zijdeglans, hoogglans of mat

Voor een trap zijn zijdeglans of matte verfsoorten goede opties. Ze zijn namelijk van nature antislip. Zo glijd je minder snel uit op je trap.  

Kleur

Durf te experimenteren. Dat is misschien wel het belangrijkste bij het renoveren van jouw trap. Als je echt iets nieuws of unieks wil, dan moet je af en toe risico’s durven nemen.

Werk bijvoorbeeld met contrasterende kleuren. Geef de muren bij de trap bijvoorbeeld een donkerrode kleur en kies voor een wittint voor de trap zelf. Je zal versteld staan van het effect.

Wil je een ruimtelijker effect? Kies dan een lichte kleur voor de muren en een donkere kleur voor de trap. Je kan de traptreden ook een andere kleur geven dan de stootborden. Of waarom niet elke traptrede in een andere kleur verven?

Eenzelfde kleur voor de gehele trap die in harmonie is met de rest van de woning behoort natuurlijk ook de mogelijkheden.

Kortom: er zijn veel opties. Wat je uiteindelijk kiest, hangt vooral af van jouw smaak en de rest van het interieur.

trap schilderen kosten

10 handige tips voor het verven van een trap

De volgende 10 tips kunnen tijdens het schilderen zeker van pas komen:

 1. Ontvet de bestaande verflagen met Universol.
 1. Schuur de trap met handschuurpapier of schuurpapier voor de machine.
 1. Repareer gaatjes en beschadigingen met een sterk houtvulmiddel.
 1. Gebruik een goede primer.
 1. Gebruik op kaal hout twee lagen primer. Voor bestaande verflagen is 1 laag primer voldoende.
 1. Schuur iedere nieuwe laag weer licht op en maak de ondergrond stofvrij.
 1. Gebruik de juiste aflak voor je trap.
 1. Lak de trap altijd twee keer af. Zo heb je een optimale bescherming.
 1. Schilder de treden om en om en verdeel dit over twee dagen. Op de eerste dag schilder je de even traptreden en op de tweede dag de oneven treden. Zo kan je de trap toch nog op en af lopen zonder dat je de verf beschadigt.
 1. Loop de eerste twee à drie weken op je sokken naar boven. Zo hardt de verf goed uit.

Alternatief: je trap laten spuiten  

In plaats van je trap te laten verven, kan je het ook door een professional laten spuiten. Dit proces is een stuk goedkoper en sneller dan schilderen. Een nadeel is dat de specialist voor spuitwerk heel wat moet afplakken. Zo blijven de omringende muren en vloeren beschermd.

Trap laten verven door een professional? Vul het offerteformulier in en ontvang offertes op maat

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere deskundigen tegelijk in jouw regio. Ze bezorgen je gratis advies en vrijblijvende offertes op maat.

Vakmannen hanteren vaak uiteenlopende tarieven. Door meerdere offertes gelijktijdig aan te vragen, kan je de kosten makkelijk vergelijken en vind je de beste oplossing voor jouw situatie en budget. Een specialist beschikt bovendien over de nodige kennis en ervaring om jouw trap goed en kwaliteitsvol te schilderen.

arrow
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen