Hoeveel kost binnenschilderwerk?

Je vraagt je waarschijnlijk af hoeveel het kost om je binnenschilderwerk te laten doen door een vakspecialist. Over het algemeen is het een relatief voordelige schilderklus. Weet wel dat de prijzen van binnenschilderwerk kunnen verschillen van schilder tot schilder. Een schilder hanteert meestal een uurtarief of een tarief per vierkante meter (m²). 

Voor grote oppervlaktes, zoals je muren of plafond, wordt er meestal een tarief per vierkante meter gehanteerd. Voor klussen waarbij nauwkeurig schilderwerk vereist is, zoals een trap, of andere verschillende kleinere klusjes, maakt een schilder meestal gebruik van een uurtarief.

Wat zijn de kosten van een binnenschilder?

De kosten van een binnenschilder verschillen per schilder en per opdracht. De gemiddelde prijzen voor een schilder liggen tussen de 30 en 40 euro per uur. Het uurloon is exclusief btw en materiaalkosten. 

Grote opdrachten, zoals het schilderen van een plafond, kosten tussen de 300 en 1.500 euro. Het schilderen van een trap kost gemiddeld tussen de 200 en 800 euro.

Voor je honderden euro’s besteedt aan nieuw binnenschilderwerk. In onderstaande tabel vind je verschillende prijsindicaties voor nieuw binnenschilderwerk.

Schilderwerk Gemiddelde prijs
Per vierkante meter € 15 – 25
Muur van 15 m² € 220 – 400
Muur van 30 m² € 450 – 750
Muur van 60 m² € 900 – 1.500 

Zoals je ziet variëren de gemiddelde prijzen van binnenschilderwerk sterk. Het is dus moeilijk om te zeggen wat jouw uiteindelijke kosten zullen zijn. Om zeker te zijn en vervelende verrassingen te voorkomen doe je er daarom goed aan om gedetailleerd je wensen met een schilder te bespreken voor hij begint.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Kom meer te weten over kosten binnenschilderwerk bij erkende vakmannen
arrow Ontvang offertes

Profiteer van een laag btw-tarief 

Sinds 2009 kun je profiteren van een verlaagd btw-tarief op schilderwerk. In plaats van het reguliere btw-tarief van 21%, betaal je slechts 9% btw op schilderwerken, inclusief binnenschilderwerk.

Alle werkzaamheden die verband houden met schilderen vallen onder dit verlaagde tarief, inclusief zaken zoals de voorbereiding van het schilderwerk, de materiaalkosten en het arbeidsloon.

Het is echter een vereiste dat de betreffende woning ouder is dan 2 jaar. Is je woning dat niet, dan geldt het reguliere tarief van 21%.

Wat valt er onder binnenschilderwerk?

Wanneer je aan binnenschilderwerk denkt, denk je meestal direct aan het witten van je muren. Echter vallen er nog veel meer dingen onder binnenschilderwerk. Door je wanden, plafonds en de rest van je interieur onder handen te laten nemen door een deskundige, voelt je woning weer als nieuw aan.

1. De muren

Door je muren te laten schilderen, geef je direct je hele woning een frisse uitstraling.

Om je binnenmuren goed te kunnen schilderen, verplaatst een schilder je meubilair en plakt hij ramen en kozijnen af. Daarna maakt de schilder je muren vetvrij en werkt hij eventuele oneffenheden weg voordat hij begint met schilderen. Na de behandeling voelen je muren weer als nieuw aan.

2. Het plafond

De muren schilderen is een klus waar mensen zich zelf nog wel aan wagen, maar het schilderen van het plafond laat iedereen meestal toch liever over aan een specialist.

Heb je een verkleurd plafond? Een schilder zorgt ervoor dat je plafond een nieuwe, egaal dekkende laag verf krijgt door de lampen te verwijderen voor hij begint met verven. Ook dekt hij de muren en de meubels af zodat de rest van de kamer netjes blijft. 

3. De binnendeuren

Deuren met afbladderende, loslatende verf geven je woning een slordige indruk. Door je binnendeuren te laten schilderen geef je direct je woning een nieuwe uitstraling.

Een professionele schilder haalt je deur uit de scharnieren. Daarna schuurt en ontvet de schilder de deur voordat hij hem in een mooie kleur voor je lakt. Vervolgens wordt de deur natuurlijk netjes teruggeplaatst. 

4. De trap

Een trap verven kan een lastig klusje zijn. De schilder verwijdert zo nodig stukken tapijt van de trap voor hij de trap schuurt en ontvet.

Vaak moet je natuurlijk gewoon een trap blijven gebruiken, ook als hij pas geschilderd is. Daarom schildert de schilder de traptreden om en om, zodat je gewoon nog op de bovenverdieping kan komen. 

binnenschilderwerk trap professionele schilder

5. De vloer

De vloer kan soms ook wel een laagje verse verf gebruiken. Een netjes geverfde houten vloer staat mooi in elk soort interieur. Vloeren kunnen geverfd worden met transparante beits of een whitewash. Voor vloeren gebruikt de schilder extra harde lakverf zodat de vloer lang beschermd en mooi blijft. 

6. Reparaties en herstellingen

Zijn er beschadigde oppervlakken of andere beschadigingen? Geen zorgen! Als je een binnenschilder inhuurt kan hij je helpen. Een goede schilder herstelt namelijk ook kleine beschadigingen.

Op zoek naar een specialist?
Vergelijk gratis advies en offertes op maat

De voordelen van professioneel binnenschilderwerk 

Eens in de zoveel tijd is je interieur toe aan een nieuwe verflaag. Je interieur laten schilderen door een professional brengt heel wat voordelen met zich mee. 

Voordeel 1: Uitstraling

Gescheurde, afbladderende verf en verkleurde muren. Een binnenschilder herstelt het allemaal! Beschadigingen zorgen ervoor dat je huis er snel slordig uitziet. Als je eraan gewend bent zie je dit zelf misschien over het hoofd, maar je bezoek zal het opvallen. 

Door je interieur onder handen te laten nemen door een schilder zorg je ervoor dat de klus sneller geklaard is. Een strak gestucte muur en een nette verflaag laten de rest van je interieur goed tot zijn recht komen in je woning.

Of misschien ben je op zoek naar een compleet nieuwe look. Laat een schilder dan je interieur in een nieuwe kleur schilderen. Zo voelt je woning weer als nieuw aan. 

Voordeel 2: Bescherming 

Goed schilderwerk is niet alleen belangrijk voor het uiterlijk van je woning. Het zorgt er ook voor dat je interieur beschermd blijft. Binnenschilderwerk zorgt namelijk voor bescherming in vochtgevoelige ruimtes, en tegen slijtage en schimmels.

Veel zwaar belaste ondergronden, zoals een trap of de vloer, hebben baat bij een harde, krasvaste laag verf. Hierdoor blijven ze er langer mooi uitzien.

Een laag verf zorgt er ook voor dat er minder snel vocht in je muren of meubels trekt. Dit zorgt voor een stuk minder onderhoudszorgen! 

Bovendien heeft verf een schimmelwerende werking. Het is dan ook voordelig om vochtgevoelige ruimtes zoals de badkamer of de kelder te laten verven.

Hoe vaak is het nodig om je binnenschilderwerk opnieuw te doen?

Van professioneel schilderwerk kan je lang plezier beleven. Hoe lang precies hangt af van de ruimte die is geschilderd, en op welke manier deze gebruikt wordt. Een muur in de keuken zal bijvoorbeeld misschien vaker moeten worden geschilderd dan een muur in een slaapkamer.

Over het algemeen is het goed om binnenschilderwerk iedere zeven jaar opnieuw te laten doen. 

In de tussentijd kan het zijn dat het soms nodig is om het schilderwerk te onderhouden. Ook dit kunnen professionele schilders voor je doen. Het is vaak mogelijk om met je schilder bepaalde onderhoudsafspraken te maken, zodat je binnenschilderwerk periodiek wordt bijgehouden. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies aan de beste schilder in jouw buurt

Wat als je zelf je binnenschilderwerk wil doen? 

Zelfs de meest amateuristische doe-het-zelver heeft wel eens zelf een muur geschilderd. Zelf je interieur schilderen is echter tijdrovend, en er komt vaak meer bij kijken dan je zou verwachten. Het loont dus om een vakspecialist in te huren. 

Een goede vakspecialist hoeft bovendien helemaal niet te duur te zijn. Via ons offerteformulier kun je vakspecialisten in jouw regio met elkaar vergelijken en ontvang je vrijblijvende offertes.

Door een professionele schilder in te schakelen ben je verzekerd van echt vakmanschap en weet je zeker dat je hele interieur grondig onder handen wordt genomen. Het beste binnenschilderwerk wordt nou eenmaal gedaan door een vakman.

binnenschilderwerk hoogglans kozijn professionele schilder

De beste verf om binnen te gebruiken

Er zijn zoveel verschillende soorten verf op de markt, dat het niet vreemd is als je door de bomen het bos niet meer kunt zien.

Eén van de beste verfsoorten voor binnenschilderwerk is acrylverf, een watergedragen verf die snel droogt, kleurvast is, geurarm en minder schadelijk voor de gezondheid.

Onder de acrylverf zijn er verschillende varianten beschikbaar. Hoogglans lak is bijvoorbeeld een sterk glanzende verf die zorgt voor een glad oppervlak, waardoor het eenvoudiger is om oppervlakken te reinigen. Dit maakt het een goede keuze voor kozijnen en meubels.

Zijdeglans daarentegen heeft een minder sterke glans dan hoogglans en verbergt daardoor oneffenheden in de ondergrond beter. Als je een oppervlak met onregelmatigheden wilt verven, is zijdeglans een betere keuze. Ook is zijdeglans eenvoudiger schoon te maken dan matte verf.

Matte verf zorgt voor een strak resultaat en wordt meestal gebruikt voor muren. Van de verschillende soorten verf camoufleert matte verf oneffenheden het beste. Het is echter wel moeilijker schoon te maken dan zijdeglans of hoogglans.

Naast deze drie hoofdsoorten zijn er nog talloze andere soorten verf verkrijgbaar, waaronder decoratieve verf zoals krijtbordverf. Deze is zowel leuk voor kinderen als handig voor praktische zaken zoals boodschappenlijstjes. In overleg met een professionele schilder kun je de beste keuzes vinden die bij jouw wensen passen.

binnen schilderwerk matte verf muren
Muren worden meestal met matte verf geschilderd.

Binnenschilderwerk: vergelijk gratis offertes 

Ben je op zoek naar een goede binnenschilder in jouw buurt? Met onderstaand formulier kan je makkelijk de vakschilder vinden die bij jouw klus past.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over binnenschilderwerk? Vraag gratis advies aan onze specialisten en ontvang vrijblijvende offertes van verschillende deskundigen in jouw omgeving. Zo heb je voor je het weet weer een stralend interieur!

Schilderwerk
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Binnenschilderwerk: kosten en voordelen