Welke verf voor een trapleuning gebruiken?

Aangezien een trap tegen intensief gebruik bestand moet zijn, raden we aan slijtvaste en krasbestendige verf te zoeken.

Bovendien is het belangrijk dat de verf tegen huidvet kan. Dan hoef je niet elke keer het huidvet van je trapleuning te verwijderen.

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met deskundigen uit jouw regio.

Kostprijs verven van een trapleuning  

Hoeveel het kost om een trapleuning te verven, hangt van meerdere factoren af. Een van die factoren is de omvang: een grotere trap kost meer om te laten verven dan een kleinere. Ook het aantal lagen verf speelt een rol. Hoe meer lagen verf, hoe hoger de uiteindelijke prijs.

Over het algemeen liggen de kosten voor het verven van een trapleuning tussen de € 50 en de € 100.

Trapleuning verven

Hoe een trapleuning schilderen? [Stappenplan]

Het verven van een trapleuning kan je zelf doen, maar er zijn wel een aantal stappen die je moet doorlopen om tot een goed resultaat te komen. Hieronder geven we een handig stappenplan.

Stap 1: Het juiste gereedschap

Voordat je jouw trapleuning begint te verven, moet je er eerst voor zorgen dat je het juiste gereedschap klaar hebt liggen. Zo heb je bijvoorbeeld afplaktape nodig, schuurpapier, primer of grondverf, ontvetter, muurvuller maar ook lakverf en een puntkwast. Zorg dat je deze zaken op voorhand hebt aangekocht.

Stap 2: Voorbereiding van de trapleuning

Nadat je al het gereedschap op orde hebt gebracht, kan je de trapleuning van de trap zelf verwijderen. Dit is echter niet bij alle trappen mogelijk.

Als je een trapleuning gaat schilderen waar nog verf op zit, kan je de trapleuning best eerst schuren met schuurpapier. Heb je een hardhouten trapleuning? Dan kan je beter in plaats van fijn schuurpapier wat grover schuurpapier gebruiken.

Je trapleuning schuren zorgt ervoor dat de oude verfresten helemaal verdwijnen. Ook vul je oneffenheden en eventuele beschadigingen best op met muurvuller.

Stap 3: Primer en grondverf aanbrengen

Breng eerst een laag primer of grondverf aan voordat je begint te schilderen. Deze laag zorgt ervoor dat de verf langer en beter blijft zitten.

Stap 4: Verf de trapleuning

Nadat de primer opgedroogd is, kan je beginnen met verven. Voor grotere oppervlaktes kan je een verfroller gebruiken. Deze verdeelt de verf op een gelijke manier. Voor de kleinere gedeeltes kan je een puntkwast gebruiken. Een trapleuning kan je dus verven met een kwast of roller.

Stap 5: Laat de trapleuning goed drogen

Laat de verf vervolgens minimaal 3 à 4 dagen opdrogen. De eerste 15 dagen ben je best extra voorzichtig. Daarna is de trap helemaal klaar voor gebruik. Volg al deze stappen voor een mooi eindresultaat.

Professioneel advies nodig?
Vind de juiste vakman in jouw regio

Mogelijke verfkleuren voor een trapleuning

Een trapleuning moet natuurlijk in een bepaalde kleur geschilderd worden. Welke kleur is vooral afhankelijk van je smaak.

Populaire kleuren zijn neutrale kleuren zoals wit, beige en zwart. Veel mensen schilderen de trapleuning in dezelfde kleur als de rest van de trap. De trapleuning mat zwart verven komt vandaag vaak voor.

Hoe een ronde trapleuning verven?

Een ronde trapleuning verven, hoe doe je dat? Indien mogelijk, is het verstandig de trapleuning van de trap te verwijderen. Op die manier kan je met je kwast alle plekken goed bereiken. Nadat je de volledige leuning geverfd hebt, plaats je de trapleuning terug.

witte trapleuning in huis

Kan je een metalen of kunststof trapleuning schilderen?  

Ook metalen en kunststof trapleuningen kan je schilderen. Wel moet je goed opletten bij de voorbereidingen. Zorg ervoor dat je een grondverf of primer gebruikt die aangepast is aan metalen of kunststof ondergronden.

Hoe verwijder je de verf van een trapleuning?  

Kijk goed in welke staat de oude verf is. Bepaal dan zelf of het nuttig is de verf volledig te verwijderen. Als de oude verf nog in een goede staat verkeert, is het niet nodig om alle verf te verwijderen. Ziet de verf er echt niet meer goed uit? Verwijder dan alles. Je kunt dit gemakkelijk aan de hand van een verfkrabber, heteluchtpistool of afbijtmiddel doen.

Het is een goed idee om de verflaag altijd te schuren, ook al is deze nog in een relatief goede staat.

Verven versus lakken: wat is de beste optie voor jouw trapleuning? 

Je trapleuning dekkend schilderen met een dekkende verf of je trap transparant schilderen maakt voor de kwaliteit eigenlijk geen verschil. Het is vooral belangrijk dat je een geschikte verf gebruikt.

Zwarte trapleuning op buitentrap

Wil je een vakman inschakelen? Vind de beste vakman in jouw regio en vergelijk gratis offertes

Vul onderstaand offerteformulier in en kom direct in contact met meerdere specialisten tegelijk in jouw regio. Je mag alvast rekenen op info, advies en prijsvoorstellen op maat van jouw project. Zo kan je makkelijk prijzen en vakmannen met elkaar vergelijken om tot de beste oplossing te komen voor jouw budget.

Een vakman garandeert bovendien veilig en correct uitgevoerde schilderwerken. Dus, verstuur vandaag je aanvraag en ontvang de eerste prijsvoorstellen al binnen enkele dagen.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen