Waarom wel (of net niet) je trap zwart verven?

Je trap zwart schilderen: goed idee, of toch niet zo? Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste plus- en minpunten.

Voordelen van een zwarte trap

Je trap zwart schilderen, kan ervoor zorgen dat de trap een echte blikvanger wordt. Afhankelijk van de rest van je interieur en het soort verf dat je gebruikt, kan de trap stoer en industrieel of net ontzettend chic en stijlvol overkomen.

Daarnaast is zwart een van die kleuren die overal bij past. Met een donker gekleurd interieur zorg je voor een mooi geheel, terwijl en warm en licht gekleurd interieur de trap net in een mooi contrast plaatst.

Je hebt overigens de keuze uit heel wat soorten zwart: van matte trapverf in gitzwart tot glanzende trapverf in antraciet. Zwart is bovendien een kleur die een ruimte optisch kan vergroten.

Tot slot geeft een zwarte trap je interieur iets gewaagds, terwijl je met zwart geen echt risico neemt. Het is een rebelse kleur, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld een fluogroene trap zal die zwarte trap de meeste mensen wel bevallen.

Vintage interieur met metalen zwarte trap, kleine zwarte zetel en een antieke telefoon op een zwart, ijzeren tafeltje.

Nadelen van een zwarte trap

Een zwarte trap kan je interieur zwaar doen aanvoelen, zeker in een ruimte met weinig natuurlijk licht. Je kunt die zwaarte eventueel verlichten met trapspotjes of tactisch geplaatste ledlampjes.

Een ander nadeel? Stof wordt al snel heel erg zichtbaar op een zwarte trap. Afhankelijk van hoe toegewijd je bent aan het stofvrij houden van je trap en hoe erg dat stof je stoort, kan dat een doorslaggevend minpunt zijn.

Tot slot neemt het schilderen van een trap aardig wat tijd in beslag. De oplossing? Besteed de taak uit aan een professionele schilder.

Je trap laten opknappen door een expert?
Vergelijk gratis offertes, win vrijblijvend advies in en bespaar!
arrow Ontvang offertes

Soorten zwarte verf voor de trap

Welke zwarte verf kies je best?

Welke kleur zwart?

Er zijn verschillende zwarte tinten en zwarte verf vind je dan ook terug in verschillende RAL nummers. Zo is Gitzwart RAL 9005, maar zijn er ook tinten als RAL 9017 (verkeerszwart) en RAL 9011 (grafietzwart).

Tip: Met een RAL kleurenwaaier ontdek je thuis welke kleur het best bij je interieur past.

Hoogglans of mat?

Naast de precieze tint zwart heb je ook de keuze uit verschillende soorten glans. Zo is er matte, niet-glanzende verf, zacht glanzende zijdeglans verf, of sterk glanzende hoogglans verf.

Solventgedragen of watergedragen verven?

Verf op waterbasis (ook wel acrylverf) droogt snel, heeft geen sterke geur, en is makkelijk af te spoelen met water. Solventgedragen verf of verf op basis van terpentine ruikt sterk en droogt trager, maar heeft (zeker buitenshuis) een langere levensduur.

Bijzonderheden

Verder zijn er ook nog bijzondere soorten verf voor wie de trap wilt verven. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor antislip trapverf of zwarte verf met glitterdeeltjes.

Tip: Kies voor slijtvaste verf voor trappen die intensief gebruikt worden.

Wat is de beste trapverf?

Op zoek naar de beste trapverf? Welke verf de beste verf is voor jouw specifieke trap, laat je best bepalen door een expert. Een specialist houdt niet enkel rekening met de gewenste kleur, maar ook met de ondergrond en de intensiteit van het gebruik van de trap.

Alternatieven op een zwarte trap: trap verven met donkere kleuren

Wil je graag een donkere kleur, maar lijkt zwart je net iets té donker? Dan kun je de trap verven met een andere, intense kleur zoals diepbruin of diepblauw. Ook je trap grijs schilderen kan een mooi alternatief zijn.

Wil je toch echt zwart, maar dan zonder de zwaarte? Dan is een trap in ‘off black’ of vervaagd zwart een goede optie.

Een zwarte, metalen wenteltrap tegen een witte muur.

Houten trap verven: Stappenplan

Je trap verven, hoe begin je daar aan? Wie de juiste stappen volgt, mag rekenen op een net resultaat.

Zelf je trap schilderen? Dit heb je nodig

Houd volgende zaken alvast bij de hand.

 • Zwarte verf naar keus (bijvoorbeeld matte verf in RAL 9005 of slijtvaste verf met zijdeglans in RAL 9017) of houtlak
 • Verf voor de ondergrond
 • Kleine verfroller
 • Platte kwast
 • Plamuurmes
 • Verfbakje
 • Schildertape of afplaktape
 • Afdekfolie
 • Emmer lauwwarm water
 • Spons
 • Ammonia of ontvetter
 • Stofzuiger en stoffer
 • Schuurmachine
 • Schuurpapier
 • Breekmes
 • Kitpistool en kit
 • Eventueel: sneldrogende houtreparatiekit
 • Eventueel: stucloper
 • Eventueel: ladder
Je trap netjes laten afwerken?
Vergelijk offertes van specialisten in jouw buurt.

Stap 1: Voorbereiding van de ondergrond

Voor je begint met schilderen, moet je de ondergrond van de trap goed voorbereiden.

 1. Was de trap bekleed met tapijt? Dan verwijder je dat natuurlijk eerst. Verwijder lijmresten met een plamuurmes.
 2. Verwijder verfresten met een verfkrabber.
 3. Nu kun je de trap schuren. Gebruik een schuurmachine voor de grootste oppervlakken. Werk van klein naar groot. Voor kleine vlakken gebruik je los schuurpapier, voor middelgrote vlakken kun je schuurpapier op een schuurblok gebruiken.
 4. Vervolgens gebruik je schildertape en/of afdekfolie om die delen van de ruimte af te dekken die je niet geschilderd moeten worden. Bedek de vloer eventueel met een stucloper.
 5. Ontvet nu de trap met een ontvetter of ammonia. Wees nauwkeurig. Na het ontvetten, spoel je de trap met een spons en schoon water. Door de trap te ontvetten, verzeker je een goede hechting van de zwarte verf.

Tip: Wil je meerdere lagen verf aanbrengen? Dan verwijder je na elke laag de oude schildertape. Voor je een volgende laag aanbrengt, plak je de te beschermen delen opnieuw af met schildertape.

Stap 2: Reparatie en afkitten

Niet elke houten trap is in goede staat. Gaten, scheuren, spleten en andere beschadigingen in de trap kun je voor het schilderen best even herstellen. Met sneldrogende houtreparatie is dat zo gepiept. Grote gaten, scheuren of spleten vul je op met meerdere lagen houtreparatie. Breng het middel aan met een plamuurmes en laat elke laag goed drogen voor je verdergaat.

Kleine naden en kieren kun je best kitten. Zo garandeer je een strak resultaat. Gebruik het kitpistool om acrylkit aan te brengen. Ga over elk laagje kit heen met een natte spons om de kitranden glad te maken. Gebruik het breekmesje om een te veel aan kit na het opdrogen te verwijderen.

Een moderne woning met een steektrap met zwart geverfde traptreden.

Stap 3: Grondlaag aanbrengen

Op een onbehandelde trap breng je best een beschermende laag aan. Een laag grondverf, gecombineerd met een watergedragen lak, biedt de beste bescherming.

Tip: Gebruik een zwarte grondverf voor een diepzwart resultaat.

Stap 4: Trap verven

Nu kun je de trap schilderen! Houd rekening met volgende tips:

 • Breng de verf voor je begint op kamertemperatuur.
 • Begin met het schilderen van de trapleuning. Daarna verf je een eventuele spil, de trapboom, en de achterkant van de stootborden (enkel van toepassing bij een dichte trap). Inderdaad: die delen waar je niet op loopt, dien je eerst te verven.
 • Wrijf met een stuk schuurpapier over je kwast om losse haren te verwijderen.
 • Daarna kun je de andere delen van de trap schilderen. Begin bij de bovenste trede en werk naar beneden toe.
 • Verf eerst de randen en hoekjes van de trap met een kwast. Gebruik een verfrollertje om daarna de grote vlakken van de treden te verven.
 • Verf eerst de korte kant van de traptreden. Strijk daarna pas de lange kant af met de verfroller.
 • Wil je de trap nog gebruiken die dag? Verf dan afwisselend een trede wel en een trede niet. Zo kun je de trap blijven gebruiken terwijl de verf droogt.
 • Laat de verf goed drogen voor je een eventuele extra laag aanbrengt.
 • Verwijder de schildertape meteen na het verven van de laatste laag. Breng je meerdere lagen verf aan? Dan is het aan te raden om na het aanbrengen van een laag de oude schildertape te verwijderen en een nieuwe laag schildertape aan te brengen.
Enkele benodigdheden voor het zwart verven van een trap: een verfbak, verfborstel en een emmer zwarte verf.

Metalen trap zwart lakken

Natuurlijk kun je ook een metalen trap zwart verven. Dat is doorgaans iets eenvoudiger. Je gaat als volgt te werk.

Stap 1: Voorbereiding

Gebruik een staalborstel en schuurpapier om roest en oude verf of lak te verwijderen. Gebruik een metaalontvetter om de trap te ontvetten. Spoel de trap af en verzeker dat je verder kunt werken op een volledig vuil-, stof- en vetvrije ondergrond.

Stap 2: Breng primer of grondverf aan

Om te verzekeren dat de nieuwe zwarte kleur goed aan je trap hecht, breng je een laag metaalprimer aan. Breng eventueel een tweede laag primer aan wanneer de eerste laag volledig is opgedroogd.

Stap 3: Trap zwart verven

Nu kun je de trap verven. Gebruik een geschikt soort metaalverf. Je hebt daar opnieuw de keuze uit verschillende kleuren en verschillende glanzen.

Volg verder de tips uit het stappenplan voor het verven van een houten trap.

Trap laten schilderen door een professionele schilder? Vergelijk offertes en bespaar

Zoals je ziet, komt er best wel wat kijken bij het verven van je trap. Van schuren en afkitten tot afplakken en schilderen: wie de trap gaat schilderen, is wel even bezig. Wil je rekenen op een perfecte afwerking van je trap, zonder dat je zelf urenlang geknield op de traptreden hoeft door te brengen? Dan is het aan te raden om het verven van je trappen uit te besteden aan een ervaren schilder.

Een professionele schilder helpt je bij het vinden van de geschikte verfsoort voor jouw specifieke trap en neemt de volledige klus van je over. Na de werken zijn alle kleine beschadigingen hersteld, je muren nog steeds even proper, en je trap voorzien van een feilloos aangebrachte verflaag.

Op zoek naar een schilder in jouw buurt, vragen over de juiste verf voor de trap, of nood aan advies op maat? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies van specialisten en offertes op maat. Zo vind jij in een handomdraai een geschikte oplossing!

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen