Wat zijn de voordelen van een luie trap?

Gemakkelijk beloopbaar: De traptreden van luie trappen zijn minder steil. Daardoor vereist het beklimmen van dit type trap slechts een minimale inspanning. Het is minder vermoeiend dan steile trappen. luie trappen worden daarom vaak gebruikt in openbare gebouwen.

Veiligheid: De lage stijgingshoek draagt ook bij tot de algemene veiligheid. Voor kinderen, ouderen en mensen met een beperkte mobiliteit kan dit een goede reden zijn om te kiezen voor een luie trap. Het risico op uitglijden en vallen wordt aanzienlijk verminderd.

Esthetische meerwaarde: Luie trappen creëren heel wat opties voor de verdere inrichting van je interieur. Door de brede treden is er meer dan genoeg ruimte om decoratieve en creatieve elementen toe te voegen. Ook kan de trap mooi geïntegreerd worden bij de rest van de woning.

Luie trap met verlichting

Nadelen luie trap

Vergt meer ruimte: Door de lage stijgingshoek vereist een luie trap meer horizontale ruimte. Hoe steiler, hoe minder plaats hij natuurlijk inneemt. Dit kan moeilijkheden veroorzaken in kleine ruimtes.

Esthetische beperkingen: Afhankelijk van je voorkeur, kunnen luie trappen esthetisch minder goed tot hun recht komen dan steilere trappen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met je persoonlijke voorkeur en de verdere inrichting van je woning.

Vereiste extra oppervlakte: Doordat de hellingsgraad erg klein is kan het horizontaal aanzienlijk veel ruimte in beslag nemen. Het is daarom eigenlijk een trapsoort die het beste past in ruime woningen.

Minder geschikt voor snelheid: Het is belangrijk dat je je snel kunt verplaatsen naar de juiste verdieping? Dan is een luie trap daar niet helemaal geschikt voor. De reden hiervoor is de lage stijgingshoek van de trap.

Wat kosten luie trappen?

De kostprijs van luie trappen is afhankelijk van meerdere factoren. Grofweg kost dit type trap tussen de 2.000 en 5.000 euro (inclusief plaatsing, exclusief btw).

Andere factoren die de totaalprijs beïnvloeden zijn: de materialen waarvoor gekozen wordt, de afmetingen van de trap en de moeilijkheidsgraad van plaatsing.

Ook de vakkundigheid of expertise van de vakman heeft een prijskaartje.

Wens je advies en een concrete prijs voor een luie trap?
Vul het offerteformulier in en ontvang snel 1 of meerdere prijsvoorstellen
arrow Ontvang offertes

Waarom loont het om een trappenspecialist in te schakelen?

Het plaatsen van een luie trap is een complexe opgave. Gezien het ook onwijs belangrijk is dat de trap veilig is, kun je beter een erkend trappenspecialist inschakelen.

Specialisten beschikken over veel ervaring op het vlak van traprenovaties. Daarbij komt ook kijken dat ze garantie bieden op de door hun verrichtte werken.

Open luie trap

Wat is het verschil tussen een luie en een steile trap?

Een luie trap is totaal anders dan een steile trap. Waar een luie trap een kleine optrede en grote aantrede heeft, is dit bij een steile trap juist omgekeerd.

Een steile trap kenmerkt zich door een helling van 45 graden of hoger. Die hoge hellingsgraad zorgt ervoor dat je sneller naar boven en beneden kunt lopen. Minpunt is dat de trap minder comfortabel is om te belopen. Het vergt meer fysieke inspanning om een steile trap te belopen dan een luie trap. De kleine hellingshoek is minder dan 45 graden.Deze minder steile trap, ook wel luie trap genoemd, maakt het traplopen aangenamer.

Zijn er alternatieven voor luie trappen?

Als een luie trap tóch niet helemaal aansluit bij je voorkeur, zijn er natuurlijk ook andere soorten trappen die het overwegen waard zijn:

1. Bordestrap

Bordestrap

2. Steektrap

Steektrap

3. Wenteltrap

wenteltrap
Zoek je een vakman?
Vind de juiste trappenspecialist in jouw regio

Welke uitvoeringen en opties bestaan er allemaal?

  • Materialen: Een luie trap kan samengesteld worden uit verschillende materialen. Meestal beton, metaal en hout. Het voordeel van beton is dat het makkelijk te onderhouden is. Ook voor metaal geldt dat het een onwijs sterke materiaalsoort is. Kortom, ideaal voor grote overspanningen. Hout is enorm budgetvriendelijk en heeft een elegante uitstraling.
  • Binnen- of buitenshuis: Een luie trap kan binnen en buiten geplaatst worden. Heb je een grote, lege ingangshal in je woning? Dan kan een elegante luie trap een chique uitstraling geven aan je woonst. Toch kan deze trap evengoed buiten geplaatst worden. Opnieuw geldt dat je daarvoor eerst moet overwegen of je de ruimte ervoor hebt. Het is daarom geen ideale zoldertrap.
  • Soort traptreden: Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, kun je ervoor kiezen om een open of dichte trap te laten plaatsen. Het verschil zit hem dan in het feit dat er géén stootborden aanwezig zijn onder de trapneus. Bij een dichte of gesloten trap is dit echter wel het geval.
  • Afwerking: Tenslotte kun je ervoor kiezen om je trap te voorzien van extra afwerkingen. Denk bijvoorbeeld aan trapverlichting, leuningen, antislipstrips enzovoort. Het geeft je trap wat meer persoonlijkheid, plus draagt het bij tot de veiligheid op de trap. een win-win dus.
  • Vorm: Een luie trap kan net zoals alle andere trappen een vorm naar keuze hebben. Zo kan het in de vorm van een rechte trap of een met bochten.
Luie trap

Meer weten? Vind de juiste trappenspecialist en vergelijk gratis offertes

Ben je geïnspireerd geraakt? Of, kom je er graag nog wat meer over te weten? In dat geval kun je via onderstaand formulier gratis vrijblijvende offertes aanvragen. Het geeft je de kans om in contact te komen met erkende professionals. Zo kun je makkelijk prijzen vergelijken van meerdere vakmannen tegelijk en betaal je geen cent teveel.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen