Wat is een draaitrap?

Een draaitrap is een ronde trap die om een centrale as heen draait. Het is vergelijkbaar met een wenteltrap, maar die hoeft niet per se om een centrale as te draaien. Draaitrappen werden ongeveer 50 jaar geleden erg populair. Maar ook vandaag zijn ze nog steeds een van de meest populaire trapsoorten op de markt.

Zoek je een trappenspecialist?
Vraag en vergelijk gratis vrijblijvende offertes

Hoeveel kost een draaitrap?

De prijs voor een draaitrap hangt van meerdere factoren af. Het materiaal speelt ten eerste een grote rol. Een massief eiken draaitrap is bijvoorbeeld duurder dan een draaitrap uit aluminium.

Verder is het aantal treden ook belangrijk. Hoe meer treden een trap heeft, hoe duurder de installatie wordt.

Ook het gebruik van bordessen heeft effect op de prijs. Bordessen zijn rustplekken waar de trap meestal ook van richting verandert. Dit is ideaal voor oudere mensen die tijdens het beklimmen van een steile trap even een pauze willen nemen. Hoe meer bordessen, hoe duurder de kosten voor de draaitrap zijn.

Bouw je de trap zelf? Dan bespaar je heel wat geld. De kostprijs ligt dan gemiddeld tussen de 500 en 750 euro.

Wil je de trap door een trappenmaker op maat laten maken? Dan betaal je een prijs die gemiddeld tussen de 1.500 en 2.500 euro ligt.

Zwarte draaitrap in woning

De voordelen en nadelen van een draaitrap

Een draaitrap heeft zowel voor- als nadelen. Twijfel je nog of een draaitrap in je woning een goed idee is? Dan kan onderstaand overzicht je misschien hulp bieden.

Voordelen

Een draaitrap heeft meerdere voordelen.

Het belangrijkste voordeel is de ruimtebesparing. Een draaitrap loopt namelijk in een cirkelbeweging omhoog. Hierdoor neemt de trap heel wat minder plaats in dan bijvoorbeeld een rechte trap. Bovendien kan het in het midden van een open ruimte omhoog lopen. Het hoeft dus niet aan een muur gemonteerd te zijn.

Draaitrappen geven ook een veilig gevoel. Draaitrappen zijn vrijwel altijd aan de zijkanten afgeschermd en van leuningen voorzien. Zo is de kans kleiner dat mensen hun evenwicht verliezen.

Nadelen

Het ontwerp van een draaitrap is in vergelijking met een rechte trap zeer ingewikkeld. Dit is waarschijnlijk het grootste nadeel: het plannen en plaatsen van de trap neemt meer tijd in en kost bijgevolg meer geld.

Ook praktisch gezien is een draaitrap niet ideaal. Stel dat je grote objecten naar boven of beneden moet dragen. Dit is een stuk gemakkelijker op een rechte trap dan een smalle draaitrap.

Enkele alternatieven voor een draaitrap

Er bestaan een aantal alternatieven voor een draaitrap. Is een draaitrap niet je smaak of hou je niet van steile trappen? Dan kan een van de volgende alternatieven een goede oplossing zijn.

Als de ruimte niet geschikt is voor een draaitrap kan je bijvoorbeeld ook voor een zwevende trap kiezen. Een zwevende trap neemt namelijk ook weinig ruimte in beslag. Ook een wenteltrap is dan een optie. Deze kan qua uiterlijk heel erg op en draaitrap lijken. Het verschil is echter dat een wenteltrap niet perse rond een as hoeft te draaien.

Bespreek je opties met een vakman
Vind de juiste trappenspecialist in jouw buurt voor gratis info, advies en offertes
arrow Ontvang offertes

De draaitrap zelf installeren of een specialist inschakelen?

Het installeren van een draaitrap vraagt heel wat technische en praktische kennis. Steek je zelf graag de handen uit de mouwen? Hou er dan rekening mee dat dit heel wat tijd in beslag kan nemen.

Het is verstandiger om het werk aan een specialist over te laten. Zo ben je zeker dat alle afmetingen kloppen, dat de constructie aan de veiligheidsvoorwaarden voldoet en dat de trap gebruiksvriendelijk is. Bovendien heeft een specialist de klus een stuk sneller geklaard dan een doe-het-zelver. Zo heb je minder lang last van een trap die in constructie zit.

Houten draaitrap met witte achtergrond

Meer weten? Vind de beste trapspecialisten in jouw regio voor extra info en een vrijblijvende offerte

Heb je interesse in de installatie van een draaitrap door deskundigen? Of zit je nog met andere vragen?

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere deskundigen uit jouw regio. Zij geven je advies op maat en sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op. Zo kan je meerdere offertes met elkaar vergelijken en vervolgens de beste oplossing voor jouw situatie vinden. Een trappenspecialist garandeert correct en veilig uitgevoerde werken.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen